Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Magyarország
Bánkút
síterep infó oldal
ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
magnum56
322 élménybeszámolót írt
322
15 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Bánkút
2021.12.10. 09:25
Én is a Bükk lábánál lakom és kb. 45 éve járok Bánkútra síelni.
Ez idő alatt sajnos végig kellett néznem a síterület hanyatlását.
Addig, amíg az ország összes síterületén csak természetes hó állt rendelkezésre, addig Bánkút valóban az egyik legjobb hazai pályának számított. Magassága és északi fekvése miatt sokáig megmarad a hó, azokban az években, amikor elegendő esik.

Azonban a helyzet megváltozott. Mivel itt hóágyúzni túl drága lenne, az sízőket elszívják a hóbiztos szlovák pályák. Az emberek elszoktak innen, az út rossz, a parkoló kevés, a büfé bezárt, mert azt sem éri meg üzemeltetni.

Szívem szerint én is azt mondanám, hogy meg kellene menteni a pályát, de a gazdaságossági számítások teljesen mást mondanak. Nem csak az a probléma, hogy nincs pénz az egyszeri nagy beruházásra (amely soha nem térülne meg), hanem az üzemetetés is olyan drága lenne, amelyet a sípálya nem tudna kitermelni. Elég csak arra gondolni, hogy a legközelebbi tó, ahonnan a hóágyúkat vízzel el lehetne látni, 10 km-re van és 600 m magasságot kellene legyőzni a szivattyúknak.

Tehát sajnos Bánkút ebben az irányban nem fejleszthető. Szerintem osztrák mintára át kellene állni a nyári sportokra (pl. hegyikerékpár, tájfutás, kirándulás).

A Bükkben új sícentrumot Szilvásváradon lehetne létrehozni. Az ottani adottságok ma már sokkal jobbak, mint Bánkúton. Van víz, van parkoló. És van szállás, vannak éttermek, amelyek télen nagyrészt kihasználatlanok.

Szóval állami szinten oda lenne érdemes beruházni, ha a Bükkben meg akarják tartani a sízés lehetőségét.

Én így gondolom. Lehet, hogy mások másképpen látják.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.