Százévesen sem mond le a síelésről a szlovén örökifjú

2023.03.10. Bata Attila

Egyre ismertebb lett szűkebb hazáján kívül is az idei évben a 100. születésnapját betöltő szlovén Franc Primožič, aki fiatalokat megszégyenítő aktivitással használja ki a síszezont még ebben a tiszteletreméltó korban is.
Kép a szlovén POP TV műsorából
h i r d e t é s
Primožič az előző évszázad harmincas éveiben kezdett el síelni Velika Planina síterepén. Majd a történelem őt is beszippantotta, háborús kalandjairól is mesélt a szlovén újságíróknak. 1948-ban a ma Szlovéniához tartozó Krvavec síterepén kötött ki, ahol elvégezte a síoktató tanfolyamot is. Azóta megfordult számos ismert osztrák és olasz síterepen, de továbbra is Krvavec a kedvenc síterepe.

Annyira kedvenc, hogy évtizedeken át szezonbérlettel indult ide síelni szinte minden reggel. Még kilencvenéves korában is naponta érkezett. Az ismerőse rokona a lifttársaságnál dolgozott, reggel hétkor már hívták is telefonon a hóviszonyok után érdeklődve és nyolcra ott is voltak és elsőként ülhettek a liftre.

A szlovák Markiza tévé is beszámolt a szlovén síelőről (reklám után)
Elmondása szerint ebben a korban már elég egy délelőtti síelés is, így 12-re már befejezi a csúszást, amelyet általában egy kávészünettel szakít meg, hiszen sokan ismerik a síterepen és mindig akad egy „kávépartner”. Azt persze sajnálja, hogy nem tud együtt síelni a régi társakkal és barátokkal, hiszen kevesen élik meg ezt a kort, és a „fiatalabbak” is már 60-70 évesen végleg felhagytak a síeléssel.

A fenti videó tanulsága szerint még most is gyakran jár síelni, és igencsak irigylésre méltó, ahogy a lécekkel bánik ilyen idős korban.

Természetesen mindenki a hosszú élet titkát kérdezi tőle, amit ő leginkább a sportos életmódnak tulajdonít. Bár alig várja, hogy beköszöntsön a tél, de a síelés mellett még biciklizik, túrázik és egyéb sportokat is űz. Amitől világéletében óvakodott, az a dohányzás és az alkohol.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Hotel Creina csillagcsillagcsillag
A Hotel Creina Kranj városka szívében, a krvaveci kabinos lifttől 15 km-re kínál kedvező árú téli szállást. A hotel 87 szobával rendelkezik, melyek zuhannyal, telefonnal, és tv-vel felszereltek. Ellátás: reggeli, vagy félpanzió.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓK (2)
Terme Snovik apartmanok csillagcsillagcsillagcsillag
4 csillagos apartman komplexum, közvetlenül a Terme Snovik gyógyfürdő/aqua park mellett, a Krvavec sítereptől 25 km-re. Szolgáltatások: jól felszerelt apartmanok, wellness részleg, WIFI, parkoló.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Penzion Jagodic B&B csillagcsillagcsillag
3 csillagos, családias panzió néhány km-re a krvaveci sítereptől, 1-5 ágyas szobákkal, reggelis ellátással és közös konyhahasználattal.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2023 - Síelők Bt.