Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Elővették a tavalyi havat és már lehet is síelni!

2015.09.28. Bata Attila

Az egész olyan egyszerűen hangzik. Nem kell mást csinálni, csak márciusban betárazni a havat, szépen letakargatni, óvni a Naptól és esőtől. Majd, ha először beköszönt a hideg, akkor a „lementett” havat szétteríteni a pályán és már lehet is síelni. Pontosan így tett a norvég Geilo síterepe az előző hétvégén!
Egy darab hópihe sem hullott még az idén a norvégiai Geilo síterepén, ennek ellenére szombaton, szeptember 26-án, már elég jó pályán lehetett karistolni az első kanyarokat.

Ilyen a pálya (Kép: Norvég Alpesi Sí / Alpinlandslaget)
Ilyen a pálya (Kép: Norvég Alpesi Sí / Alpinlandslaget)
A korai szezonkezdet - a helyi szakértők szerint ilyen korán még sosem lehetett itt síelni -, két dolognak köszönhető. A tavalyi szezon végén körülbelül 30 ezer köbméter havat gyűjtöttek be a tározókba, majd leszigetelték a hatalmas kupacot, hogy túlélje a nyarat. A múlt héten kibontották a fóliát és körülbelül 20 ezer köbméter meg is maradt a tavasszal elrakott hóból. Ebből a tavalyi hóból remek alapot lehetett készíteni.

Ebből a szögből még meredeknek is néz ki (Kép: Norvég Alpesi Sí / Alpinlandslaget)
Ebből a szögből még meredeknek is néz ki (Kép: Norvég Alpesi Sí / Alpinlandslaget)
Ehhez jön még egy speciális hókészítő gép. Ezzel akár 25 fokos melegben is lehet havat készíteni. Ezzel naponta 100 köbméter havat tudnak gyártani, amellyel lehet frissíteni a pályát. Természetesen csak az egyik pályára jutott ebből a hóból, de ahogy a képeken is látható a 400 méter hosszú, 30 méter széles, körülbelül 70-100 cm vastag hóval beterített pálya nem néz ki rosszul.

Akkor is tudnak havat gyártani, ha nincs hideg
Akkor is tudnak havat gyártani, ha nincs hideg
A cél az, hogy a környék versenyzői hazai havon tudjanak edzeni, és a pálya - ideális esetben - kitartson az első nagyobb havazásig. Ennek megfelelően bizonyos napokon csak a versenyzők gyakorolhatnak rajta. Amikor megnyitják a nagyközönségnek, akkor egy négyórás jegy 250 koronába (kb. 8300 Ft), egy kétórás pedig 200 koronába (kb. 6600 Ft) kerül.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.