Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kánikula: hóágyúval hűtik a turistákat az olasz síterepen

2024.08.15. Bata Attila

Ismét ízelítőt kapunk az igazi nyárból, de nemcsak itthon, hanem szerte Európában is. Olaszországban is 40 fok közelében jár a hőmérő higanyszála mostanában, igaz ott a magasabb hegyekben valamivel kellemesebb. Ha mégsem, akkor további hűsítés érkezik a hóágyúból.
Az olaszországi Aprica síterep üzemeltetője úgy döntött. hogy felveszi a harcot a hőség ellen. Az egyik hóágyút üzembe állították, és most hópihék helyett vízpárát fúj a felhevült turistákra.

Az üzemeltető szerint, az egészet úgy kell elképzelni, mint egy „hűsító záport” a hegyekben. A lenti kánikula kb. 1600 méteres magasságban valamennyit enyhül, de az elmúlt napokban itt is 26-27 fok körül alakult a legmagasabb hőmérséklet.
Hóágyú a vendéglő előtt (Ristoro Pasò Aprica Palabione )
Hóágyú a vendéglő előtt (Ristoro Pasò Aprica Palabione )
Az egyik hegyivendéglő előtti füves részen napágyakon lehet pihenni. Itt állították fel a hóágyút is. Természetesen nem egész nap folyik a víz, hanem egy előre meghirdetett időpontban, naponta fél 2-kor indul a hűsítés. (Videó itt) Sok túrázó és hegyi kerékpáros már úgy tervez, hogy erre az időpontra érjen ide és részesüljön a hűsító mesterséges záporból, amely nem tart túl sokáig. Igény szerint, kb. 30-60 percig tart a móka. A vízzel itt is spórolni kell. Mivel nem olcsó, ezért a hóágyú nagynyomású fúvókáin keresztül ködpárát gyártanak, ezekkel a vízcseppekkel hatékonyabban lehet hűteni.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
KIEMELT SÍTÁBOROK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
Havazás Előrejelzés
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.