Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Már Csehországban is működik hógyártó gép

2016.11.15. Bata Attila

Az idén Csehországban is üzembe állították az ország első un. hógyártó gépét. A koncepció több szempontból is más, mint a hóágyúknál. A gépezetet október végén már sikerrel tesztelték, az utóbbi napokban pedig megállás nélkül gyártják a havat, hogy a héten már lehessen síelni. Mindezt 500 méteres magasságban!
Ilyen marketing képeket is lehet csinálni a hógyártásból
Ilyen marketing képeket is lehet csinálni a hógyártásból
Állandó olvasóink már valószínűleg azonnal vágják, hogy mi a különbség a snow-factory néven elhíresült hógyártó gépek és a hóágyúzás között. Az előbbinél nincsenek hóágyúk a pálya mentén. Egy kisebb épületben vagy nagyobb konténerben dolgozik egy szerkezet, amely más technológiával (kémiai segédanyagok nélkül) gyárt havat. A havat egy csövön keresztül vezetik ki az épületből. A cső mozgatható, így hatalmas hódombokat lehet egymás mellé építeni.

Itt készül a hó
Itt készül a hó
A dolog előnye, hogy már enyhe időben, nulla fok felett is lehet havat gyártani, nem kell feltétlenül a hidegre várni. Akár már 10-15 fokos időben is indulhatnak. Elméletileg ez a gép még 33 fokban is tud havat gyártani. Hátránya, hogy az épület melletti hódombokat ratrakkal a pályára kell szállítani. Ezen felül a hó előállításának a költségei, becslések szerint, a hagyományos hóágyúzásnak a duplája.

Az Alpokban, a skandináv síterepeken és Németországban is használnak ilyet. Ebből a típusú gépből még csak 18 üzemel az egész világon. Információnk szerint ez az első hógyártó gép, amely sípálya mellett üzemel Közép-Európában. Értesüléseink szerint Zakopánéban is hasonló gépet használnak, de ott a sífutó pályákat és a sísánc havát tartják vele karban.

Így készül a hó
A csehországi Monínec (más néven Sedlec-Prčice) síterepe az idén vásárolt egy ilyen szerkezetet magának, sajtóhírek szerint 50 millió cseh koronáért (kb. 575 millió forint). Október végén, amikor kissé lehűlt a levegő, megtartották a próbát. Közel 200 méteres szakaszt fedtek be hóval. Ez tényleg csak próba volt, nem akartak rekordokat dönteni, hogy milyen korán nyílik meg a síterep. A lenti képről is látható, hogy a teszt sikeres volt.

Az októberi teszt
Az októberi teszt
Az utóbbi napokban, ahogy a videóban is látható, ismét beindították a hógyártást. A cél az, hogy csütörtökön, november 17-én egy esti síeléssel elkezdődjön a szezon. Addigra már az ülőlift mellett teljes hosszban behavazzák a 600 méter hosszú pályát.

A heti helyzet
A heti helyzet
Velünk együtt, valószínűleg sokan érdeklődve figyelik majd, hogy egy 500-700 méter között található apró (2,2 kilométernyi pálya összesen) közép-európai síterep mit tud elérni hosszútávon ezzel a beruházással?
KOMMENTEK
Matematika | 2016.11.15. 13:08
2,2 kilométernyi pályás síterep hogyan tud félmilliárdos beruházást visszatermelni, nyereségessé tenni???
A kérdés költői, szerintem sehogy!
tothlevente | 2016.11.16. 11:40
Pályázat? Valószínű nekik nem kellett ennyit előteremteni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.