Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Az osztrák mozikban már játszák a Franz Klammer filmet

2021.10.28. Bata Attila

A sísport iránt érdeklődők valószínűleg érdeklődéssel várják a legújabb osztrák gyártású mozifilmet, amely az osztrákok legendájáról, minden idők legjobb férfi lesiklójáról, Franz Klammerről szól.
Október 28-án került az osztrák mozikba a Klammer (angol címén Chasing the Line) című film. Az előzetes információk szerint ez nem egy szokásos életrajzi film lesz, hanem Klammer olimpiai győzelmét és az azt megelőző néhány napot mutatja meg.

Amennyire nálunk legenda Puskás Öcsi a fociban, legalább annyira ismert Franz Klammer neve minden osztrák előtt. 25 alkalommal végzett az első helyen lesiklásában világkupa futamon és egymás után nyert 10 vk versenyt lesiklásban (1976-1977).
Névjegy: eredménylista és érdekességek
Névjegy: eredménylista és érdekességek
Ezek máig fennálló rekordok, minthogy rajta kívül csak a svájci Didier Couche tudta négyszer megnyerni a legendás kitzbüheli lesikló versenyt. Öt szezonban nyerte meg a lesiklást a világkupában, négyszer egymás után fénykorában 1975 és 1978 között, majd nagy visszatérése után 1983-ban.
A film előzetese
Összetett világkupa győztes sosem lehetett az akkori rendszerben. Szuper-G versenyeket 1982-ig nem rendeztek, így a gyorsasági versenyzők komoly hátrányban voltak a technikai síelőkkel szemben, akiknek óriás-műlesiklásban és szlalomban is több versenyen volt lehetőségük pontokat szerezni.

Az 1976-os innsbrucki olimpiára úgy érkeztünk, hogy Klammer hatalmas esélyese a lesiklásnak. Megnyerte az előző világbajnokságot, az előző világkupa futamokat és egy évvel előtti olimpiai tesztversenyen fél másodperccel verte a nagy ellenfelet, az uralkodó olimpiai bajnokot, a svájci Bernhard Russit. Végül kettejük vetélkedése klasszikusként vonult be a sporttörténelembe. Russi indult először, és fantasztikus síeléssel mindenkire fél másodpercet vert. Klammernek, a határait feszegetve, egy kockáztatós síeléssel sikerült 33 századdal megelőznie.
Így történt ez a valóságban, közel 45 évvel ezelőtt...
A film a február 5-i verseny előtti napok feszültségét próbálja bemutatni, az alkotók szerint eddig nem ismert tényekkel és történetekkel. Klammer egy évvel azelőtt találkozott Évával, egy gazdag bécsi család lányával, akivel máig házasok. A film kapcsolatukra, a Russival vívott csatára és verseny előtti problémákra fókuszál.

Klammer későbbi pályafutásáról és visszavonulása utáni életéről itt írtunk.

Magyarországi bemutatóról és forgalmazásról nincs információnk, nem is fűzünk hozzá nagy reményeket. Aki látni szeretné, az síelés alatt megteheti egy osztrák moziban, vagy előbb-utóbb az interneten is elérhető lesz.
KOMMENTEK
csenti | 2021.10.28. 12:42
80' években tanultunk a síoktató képzéseken egy bizonyos Klammerswungot, valaki tudja mi volt ez?
lkissorban | 2021.10.28. 15:55
A Klammer-lépés (mi így tanultuk) az volt, amikor kanyar előtt nyitottunk a léceken, és a hegylábat felfuttattuk kicsit, majd az átterheléssel együtt felléptünk rá. Ezzel egy jó méterrel magasabbról fordultunk, és a kanyarodási ív is kedvezőbb lett. Nem annyira nehéz, de 80-100 km/h fölött kellenek hozzá combok rendesen. :)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Hotel NockResort csillagcsillagcsillagcsillag
Nívós, 4 csillagos szálloda közvetlenül a bad kleinkirchheimi sípályák és síiskola mellett, kb. 300 méterre a legközelebbi sífelvonótól (Maibrunnbahn). Wellness részleg 1000 m2-en medencével, szaunákkal, gőzfürdővel, pezsgőfürdővel és realxációs szobával. Gyerekbarát szolgáltatások!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Thermenblick apartmanház
Pályaszállás a Bad Kleinkirchheim-i Maibrunnbahn felvonóitól kb. 200 m-re. A szállás 2-5 fős apartmanokkal rendelkezik. Pár percnyi gyaloglásra található kávézó, pékség, étterem, illetve vásárlási lehetőség is.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Slow Travel Resort Kirchleitn csillagcsillagcsillag
Családi üdülőfalu 35, 55 és 70 négyzetméteres 4-6 fős önellátásos apartmanokkal és számtalan szolgáltatással St. Oswaldban, mindössze 200-400 méterre a legközelebbi sífelvonótól. Szolgáltatások: éttermek, szauna.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.