Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Pohorje: már 20 fokban is tudnak havat gyártani

2018.10.22. Bata Attila

Komoly változások előtt áll a határhoz közeli szlovén síterep. A Maribor melletti Pohorje jelentős fejlesztéseket jelentett be a következő szezonra. Erről majd később, először mutassuk be azt a hókészítő gépet, amely akár 25 fokban is tud havat készíteni és a múlt hét óta a szlovén síterepen működik.
A régi szép idők, amikor léccel kell "ratrakolni" :)
A régi szép idők, amikor léccel kell "ratrakolni" :)
A TechnoAlpin olasz cég hókészítő gépéről már többször írtunk. Már használják észak-amerikai, skandináv, francia, cseh, lengyel síterepeken, de idén már a Stelvio-gleccseren is. A berendezés egyre jobban közelít a magyar határhoz, hiszen a múlt héten már a szlovén Pohorje síterepe is bérelt egy ilyen berendezést.

A gép működéséről is többször írtunk. Ahogy a képen is látszik, egy nagy konténert kell elképzeli, amelyet rákötnek a vízvezetékre és az áramra (szereti a jó sok áramot) és egy csövön keresztül fújja ki a havat. Vagyis, a fehér anyag, ami kijön, inkább a jégkristályokra hasonlít, de csúszni ugyanúgy lehet rajta, és ha a ratrak átmegy rajta már nincs is különbség.

A gép így működik (a videó kissé lassan töltődik be)
A ratrak azért is fontos, mert a csőből kifújt havat ratrakokkal kell szétteríteni a pályákon. Hóágyúkhoz képest, ilyen konténert csak egyet vásárolnak a síterepek. Nagy előnye, hogy akár 25 fokban is tudnak havat készíteni.

Szombaton programokkal várták az érdeklődőket. Volt itt is kőszedés, majd az érdeklődőknek 20 fokban bemutatták az új hókészítőt. Ahogy a képen is látható, egy kis területet behavaztak és ott lehetett csúszkálni, vagy hógolyózni.


Pohorje azonban idén hóágyúkból is bevásárolt. Harminc új hóágyút szereztek be, amelyből 18-at oszlopokra szerelnek fel, hogy hatékonyabban szórják a havat. A hatékonyságot segíti az új hűtőberendezés, amely régi problémát oldhat meg. Sokszor azért nem tudtak hóágyúzni, mert nem volt elég alacsony a víz hőmérséklete.

Pohorje azon síterepek közé tartozik, amely világkupa futamokat is rendez. Ezek a versenyek sokszor kerültek veszélybe hóhiány miatt vagy volt rá példa, hogy át kellett tenni a helyszínt a Júliai-Alpokba. A hókészítő kép és az új hóágyúk jelentősen növelik a hóbiztosságot, így az idegenforgalmi szempontból is fontos rendezvényt nem kell törölni.

A hókészítő gépet nem vásárolták meg, hanem sok síterephez hasonlóan "csak" bérlik. A hírek szerint hat évre 1,7 millió eurót (kb. 550 millió forint) fizetnek az olaszoknak.

Ha már pénzről és beruházásról beszélünk, akkor említsük meg, hogy Maribor önkormányzata jóváhagyta a fejlesztési terveket. Itt érdekes a helyzet, hiszen a korábbi csődök után az önkormányzat közlekedési cége, kvázi a helyi BKV, üzemelteti a síterepet. A mostani szezon után 25 millió eurót költenek új liftre, víztározóra, további hóágyúkra stb. Erről a szezonban még beszámolunk. 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Hotel Arena csillagcsillagcsillagcsillagSuperior
A négycsillagos Hotel Arena közvetlenül a maribori sípályák lábánál található, a kétüléses lift völgyállomásnál. Szolgáltatásai: étterem, bár, pezsgőfürdő, szaunák, fitneszterem, relaxációs terem, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓ
Grand Hotel Bellevue csillagcsillagcsillagcsillag
A 4 csillagos szálloda 1050 méteren, a maribori kiskabinos lift felső állomásánál található, közvetlenül a sípályák mellett. Wellness szolgáltatásai: finn, török és laconium szauna, masszázskabin, fitneszterem, relaxációs terem.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓ
Forest Hotel Videc csillagcsillagcsillag
Újszerű, 3 csillagos hotel a maribori kiskabinos lift felső állomása közelében, 300-500 méterre a sípályáktól. A vendégek kedvezményesen használhatják a szomszédos Bolfenk WellNest Centrum szolgáltatásait!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.