Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Rengeteg hó, hatalmas havazás – csak kissé messze tőlünk

2024.03.02. Bata Attila

Sajnos, az idei szezonban a hómennyiség legjava nem a környékünkre érkezett, de ha valaki csodálkozik, hogy hova tűnt a hó, akkor van egy-két tippünk a számára. Norvégiában tízméteres hó alól kell majd a sílifteket kiásni, a Nyugati-Alpokban a hétvégén 100-150 cm, Észak-Amerikában pedig 200-300 centi hullhat hétfőig.
Kép:Palisades Tahoe
Kép:Palisades Tahoe

Fonna gleccser, Norvégia

A norvég síterep közösségi oldalán közölte, hogy 2015 óta nem hullott ennyi hó, mint az idén. Jelenleg 10 méter vastag hó alól kellene kiásni a sílifteket. Ezt még nem kell elsietniük, hiszen csak május elsején nyitnak a versenyzőknek, és május 17-én a nagyközönségnek. Ez a gleccser is nyári üzemmódban működik, tehát akkor nyit, amikor máshol már véget és a síelés.

A 2015-ös és a 2020-as hóhelyzetről is írtunk, akkor 15 méter vastag hó takarta be a síterepet. Igaz ezek májusi keltezésűek, addig még idén is gyarapodhat a hóvastagság.
Ennyi látszik ki a felvonóból (Kép: FONNA Glacier Ski Resort)
Ennyi látszik ki a felvonóból (Kép: FONNA Glacier Ski Resort)
Azt hihetnénk, hogy ennyi hóval lazán ki lehet húzni a nyári szezont, de sajnos, nem ez a helyzet. Az elmúlt években nem is hullott ennyi hó és a nyári szezon is július végén is véget ért.

Havazás a Nyugati-Alpokban

A forgatókönyv nagyjából hasonló az előző hétvége havazásához. Franciaországban már csütörtök este elkezdődött és fokozatosan keletre tart a havazás az Alpok déli oldalán. A csúcsot most is az olasz-francia határon várjuk, pl. az olasz Piemont tartományban, ahol 2000 méter felett 100-150 centiméter is hullhat a legvadabb előrejelzések szerint. Kelet felé jelentősen csökken a havazás intenzitása, így a Dolomitokban jóval kevesebb hóra számítunk.
Piemont, Jervis-menedékház, 1732 méteren, 110 cm friss hó (Kép: Rifugio Jervis )
Piemont, Jervis-menedékház, 1732 méteren, 110 cm friss hó (Kép: Rifugio Jervis )

Kalifornia és Nevada: A szezon havazása

Napok óta erről szól az amerikai sajtó. A szezon legnagyobb havazása kezdődött el a kaliforniai hegyekben. Itt a csúcshavazást a Sierra Nevada hegység kapja, a Tahoe-tó (Lake Tahoe) környéki síterepek már előre egy szabadnapot kértek a síelőktől, hogy a vihar után kiássanak mindent a hó alól. Nagyon vegyesek a számok, az alsóbb régiókban 100-150 cm, a hegyekben 250-300 cm havat jósolnak 3-4 nap alatt.
Kép: Palisades Tahoe / USA
Kép: Palisades Tahoe / USA
A terveink szerint hétfőn visszatérünk, és megnézzük mennyi hó hullott a Nyugati-Alpokban és az USA nyugati részén.
USA. Elkezdődött
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.