Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Forradalom a síoktatásban: mozgójárdák, körhinták

2017.03.01. 2017.03.06. Szászi Bernadett | frissítve: 2017.03.06.

Varázsszőnyeg, síkörhinták és alacsonyra épített tárcsás liftek. Ezekkel a forradalmi újításokkal tette könnyebbé, biztonságosabbá és kényelmesebbé a sí- és snowboardoktatást az osztrák SunKid cég. A világban jelenleg több mint 2200 "varázsszőnyeg" működik, ezek közül három Magyarországon található.
Fotó: sunkidworld.com
Fotó: sunkidworld.com

Forradalom a síoktatásban

A tanuló síelők és snowboardosok számára a liftezés jelenti az egyik legnagyobb kihívást. A kabinos liftekkel általában a hegy tetejére, meredek pályákhoz tudunk csak feljutni, a húzó- illetve ülőliftek technikáját pedig nem egyszerű elsajátítani pláne ha a lesiklásban is még bizonytalanok vagyunk.

Ezt a problémát hivatott megoldani az osztrák SunKid cég, melyet 1996-ban alapítottak síiskolák és vezető lifttársaságok bevonásával. Felismerték, hogy új lendületet kell vinni a síoktatásba biztonságosabb és kényelmesebb liftek létrehozásával. Azóta a varázsszőnyegek a biztonság és kényelem védjegyeivé váltak, nélkülözhetetlen részét képezik a legtöbb alpesi síovinak, oktatóparknak.
Jelenleg több mint 2200 SunKid varázsszőnyeg található a világ síterepein. | Fotó: sunkidworld.com
Jelenleg több mint 2200 SunKid varázsszőnyeg található a világ síterepein. | Fotó: sunkidworld.com

SunKid varázsszőnyeg

A varázsszőnyeget (németül: Zauberteppich vagy Förderband) vagy más néven mozgójárdát eredetileg kisgyermekeknek tervezték, de az új lift előnyeit hamar felismerték a felnőttek is. A következő években a lifteket hosszabbra, erősebbre és még kényelmesebbre tervezték.

Biztonságosan gyakorolhatnak rajta a gyerekek és felnőttek egyaránt, könnyű a ki- és beszállás, felvonózás közben nem feszülnek az izmok, elég csak kényelmesen ácsorogni. A snowboardosoknak is ideális megoldás, akár becsatolás nélkül, kézben is vihetjük rajta a deszkánkat.

Magyarországon három sípályán működik varázsszőnyeg:
Tolókaros és mozgójárdás felvonó a pestlőrinci 4Seasons Síiskolában (Bókay Kert)
Tolókaros és mozgójárdás felvonó a pestlőrinci 4Seasons Síiskolában (Bókay Kert)

Egyéb gyakorlóliftek

A varázsszőnyegeken kívül további 4000 SunKid húzólift működik a világban. Ezek remekül használhatóak a gyakorlópályáknál, a funparkokban és a síiskolákban is. A tárcsás verzió itt sokkal alacsonyabbra és rövidebbre van építve, ami minimálisra csökkenti a felvonózás közbeni kilengést.

SunKid síkarusszel, azaz síkörhinta

Szintén gyakorlásra, tanulásra fejlesztették ki a SunKid síkörhinát. Leggyakrabban síiskolák használják az alapok elsajátításához, de rá lehet csatlakoztatni hófánkot is a móka kedvéért. Hazánkban a Mátraszentistváni Síparkban található oktató-körhinta.
Rotondo Síforgó
Rotondo Síforgó

SunKid Sunny Stuff program

Egyéb vicces tereptárgyakkal is fel lehet dobni egy gyakorlópályát, úgy mint puha szivacsból készült állatok, mesefigurák, kapuk, amit a gyerekek gyakorlás közben kerülgethetnek vagy átbújnak alatta. A SunKid Sunny stuff programja erről szól, sokféle dekorációt, tereptárgyakat gyártanak a síoviknak, hogy a tanulás egyben vidám szórakozás is legyen.

Magyarországon a műanyagpályás síiskolákban, valamint Eplényben, Sátoraljaújhelyen és Mátraszentistvánon lehet találkozni ilyen látványelemekkel.

Fontos megemlíteni a magyarok körében népszerű Donovalyt, ahol pár évvel ezelőtt létesült Közép-Európa legnagyobb sí funparkja. A Patty Síiskolában 9 db varázsszőnyeg és motoros síkörhinta segíti a gyerekek játékos síoktatását.
A Donovaly Patty Ski Gyermek FUNPARK térképe
A Donovaly Patty Ski Gyermek FUNPARK térképe
További információk a SunKid cégről és a felvonótípusokról: www.sunkidworld.com
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Parádsasvári Fakuckó
Aprócska faházikó a Mátrában maximum 4 fő részére fatüzeléses dézsafürdővel! A tetőtérben található a hálószoba, a földszinten kényelmes nappali-étkező, kihúzható kanapéval (2 főre), illetve kis konyha is helyet kap.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Panoráma apartman
6 fős apartman saját wellnessel Parádsasváron. Két, egyenként 3 ágyas szoba, étkező, jól felszerelt konyha és egy fürdőszoba található a házban. Az udvaron elhelyezett fűthető dézsafürdő és szauna remek kikapcsolódást nyújt egy aktív nap után.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Mantara Vendégház
Mátraszentlászló központjában, a mátraszentistváni Síparktól mindössze 700 méterre, 6 hálószobás vendégház várja vendégeit. 80 m2 tágas nappali, 14 fős étkező, felszerelt konyha áll rendelkezésre.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.