Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
RENDBEN
Menü ≡
ROVATOK    HÍREK    HÓJELENTÉS    WEBKAMERÁK
TÉLI SPORTOK    FELSZERELÉS    GALÉRIA
JÁTÉK    AKCIÓK    FÓRUM    SZAKÉRTŐK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
SÍTEREPAJÁNLÓ
Bohinj - Vogel
Aktív csomagok a gyönyörű Bohinji-tó körzetében!
Schladming-Dachstein
Nyári kártyával több mint 100 ingyenes program!
Mölltal gleccser
Nyári síelés és Karintia kártya 160+ ingyenes programmal!
UTASBIZTOSÍTÁS -10%
KÖVESS MINKET!
facebook twitter googleplus youtube instagram

Forradalom a síoktatásban: mozgójárdák, körhinták

2017.03.01. | Frissítve: 2017.03.06. | Szerző: Szászi Bernadett
Varázsszőnyeg, síkörhinták és alacsonyra épített tárcsás liftek. Ezekkel a forradalmi újításokkal tette könnyebbé, biztonságosabbá és kényelmesebbé a sí- és snowboardoktatást az osztrák SunKid cég. A világban jelenleg több mint 2200 "varázsszőnyeg" működik, ezek közül három Magyarországon található.

Forradalom a síoktatásban

A tanuló síelők és snowboardosok számára a liftezés jelenti az egyik legnagyobb kihívást. A kabinos liftekkel általában a hegy tetejére, meredek pályákhoz tudunk csak feljutni, a húzó- illetve ülőliftek technikáját pedig nem egyszerű elsajátítani pláne ha a lesiklásban is még bizonytalanok vagyunk.

Ezt a problémát hivatott megoldani az osztrák SunKid cég, melyet 1996-ban alapítottak síiskolák és vezető lifttársaságok bevonásával. Felismerték, hogy új lendületet kell vinni a síoktatásba biztonságosabb és kényelmesebb liftek létrehozásával. Azóta a varázsszőnyegek a biztonság és kényelem védjegyeivé váltak, nélkülözhetetlen részét képezik a legtöbb alpesi síovinak, oktatóparknak.
Jelenleg több mint 2200 SunKid varázsszőnyeg található a világ síterepein. | Fotó: sunkidworld.com
Jelenleg több mint 2200 SunKid varázsszőnyeg található a világ síterepein. | Fotó: sunkidworld.com

SunKid varázsszőnyeg

A varázsszőnyeget (németül: Zauberteppich vagy Förderband) vagy más néven mozgójárdát eredetileg kisgyermekeknek tervezték, de az új lift előnyeit hamar felismerték a felnőttek is. A következő években a lifteket hosszabbra, erősebbre és még kényelmesebbre tervezték.

Biztonságosan gyakorolhatnak rajta a gyerekek és felnőttek egyaránt, könnyű a ki- és beszállás, felvonózás közben nem feszülnek az izmok, elég csak kényelmesen ácsorogni. A snowboardosoknak is ideális megoldás, akár becsatolás nélkül, kézben is vihetjük rajta a deszkánkat.

Magyarországon három sípályán működik varázsszőnyeg:
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás

Egyéb gyakorlóliftek

A varázsszőnyegeken kívül további 4000 SunKid húzólift működik a világban. Ezek remekül használhatóak a gyakorlópályáknál, a funparkokban és a síiskolákban is. A tárcsás verzió itt sokkal alacsonyabbra és rövidebbre van építve, ami minimálisra csökkenti a felvonózás közbeni kilengést.

SunKid síkarusszel, azaz síkörhinta

Szintén gyakorlásra, tanulásra fejlesztették ki a SunKid síkörhinát. Leggyakrabban síiskolák használják az alapok elsajátításához, de rá lehet csatlakoztatni hófánkot is a móka kedvéért. Hazánkban a Mátraszentistváni Síparkban található oktató-körhinta.
Rotondo Síforgó
Rotondo Síforgó

SunKid Sunny Stuff program

Egyéb vicces tereptárgyakkal is fel lehet dobni egy gyakorlópályát, úgy mint puha szivacsból készült állatok, mesefigurák, kapuk, amit a gyerekek gyakorlás közben kerülgethetnek vagy átbújnak alatta. A SunKid Sunny stuff programja erről szól, sokféle dekorációt, tereptárgyakat gyártanak a síoviknak, hogy a tanulás egyben vidám szórakozás is legyen.

Magyarországon a műanyagpályás síiskolákban, valamint Eplényben, Sátoraljaújhelyen és Mátraszentistvánon lehet találkozni ilyen látványelemekkel.

Fontos megemlíteni a magyarok körében népszerű Donovalyt, ahol pár évvel ezelőtt létesült Közép-Európa legnagyobb sí funparkja. A Patty Síiskolában 9 db varázsszőnyeg és motoros síkörhinta segíti a gyerekek játékos síoktatását.
A Donovaly Patty Ski Gyermek FUNPARK térképe - klikk a nagyításhoz!
A Donovaly Patty Ski Gyermek FUNPARK térképe - klikk a nagyításhoz!
További információk a SunKid cégről és a felvonótípusokról: www.sunkidworld.com
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Szeretném megkapni a síelők.hu friss híreit és síelőknek szóló aktuális ajánlatait.
Elfogadom az adatvédelmi elveket.
Hírlevél archívum »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 31 vendég és 0 regisztrált felhasználó látogatja.
Asztali nézet
A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom. Több infó...