Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Forradalom a síoktatásban: mozgójárdák, körhinták

2017.03.01. | Frissítve: 2017.03.06. | Szerző: Szászi Bernadett
Varázsszőnyeg, síkörhinták és alacsonyra épített tárcsás liftek. Ezekkel a forradalmi újításokkal tette könnyebbé, biztonságosabbá és kényelmesebbé a sí- és snowboardoktatást az osztrák SunKid cég. A világban jelenleg több mint 2200 "varázsszőnyeg" működik, ezek közül három Magyarországon található.
Fotó: sunkidworld.com

Forradalom a síoktatásban

A tanuló síelők és snowboardosok számára a liftezés jelenti az egyik legnagyobb kihívást. A kabinos liftekkel általában a hegy tetejére, meredek pályákhoz tudunk csak feljutni, a húzó- illetve ülőliftek technikáját pedig nem egyszerű elsajátítani pláne ha a lesiklásban is még bizonytalanok vagyunk.

Ezt a problémát hivatott megoldani az osztrák SunKid cég, melyet 1996-ban alapítottak síiskolák és vezető lifttársaságok bevonásával. Felismerték, hogy új lendületet kell vinni a síoktatásba biztonságosabb és kényelmesebb liftek létrehozásával. Azóta a varázsszőnyegek a biztonság és kényelem védjegyeivé váltak, nélkülözhetetlen részét képezik a legtöbb alpesi síovinak, oktatóparknak.
Jelenleg több mint 2200 SunKid varázsszőnyeg található a világ síterepein. | Fotó: sunkidworld.com

SunKid varázsszőnyeg

A varázsszőnyeget (németül: Zauberteppich vagy Förderband) vagy más néven mozgójárdát eredetileg kisgyermekeknek tervezték, de az új lift előnyeit hamar felismerték a felnőttek is. A következő években a lifteket hosszabbra, erősebbre és még kényelmesebbre tervezték.

Biztonságosan gyakorolhatnak rajta a gyerekek és felnőttek egyaránt, könnyű a ki- és beszállás, felvonózás közben nem feszülnek az izmok, elég csak kényelmesen ácsorogni. A snowboardosoknak is ideális megoldás, akár becsatolás nélkül, kézben is vihetjük rajta a deszkánkat.

Magyarországon három sípályán működik varázsszőnyeg:
Tolókaros és mozgójárdás felvonó a pestlőrinci 4Seasons Síiskolában (Bókay Kert)

Egyéb gyakorlóliftek

A varázsszőnyegeken kívül további 4000 SunKid húzólift működik a világban. Ezek remekül használhatóak a gyakorlópályáknál, a funparkokban és a síiskolákban is. A tárcsás verzió itt sokkal alacsonyabbra és rövidebbre van építve, ami minimálisra csökkenti a felvonózás közbeni kilengést.

SunKid síkarusszel, azaz síkörhinta

Szintén gyakorlásra, tanulásra fejlesztették ki a SunKid síkörhinát. Leggyakrabban síiskolák használják az alapok elsajátításához, de rá lehet csatlakoztatni hófánkot is a móka kedvéért. Hazánkban a Mátraszentistváni Síparkban található oktató-körhinta.
Rotondo Síforgó

SunKid Sunny Stuff program

Egyéb vicces tereptárgyakkal is fel lehet dobni egy gyakorlópályát, úgy mint puha szivacsból készült állatok, mesefigurák, kapuk, amit a gyerekek gyakorlás közben kerülgethetnek vagy átbújnak alatta. A SunKid Sunny stuff programja erről szól, sokféle dekorációt, tereptárgyakat gyártanak a síoviknak, hogy a tanulás egyben vidám szórakozás is legyen.

Magyarországon a műanyagpályás síiskolákban, valamint Eplényben, Sátoraljaújhelyen és Mátraszentistvánon lehet találkozni ilyen látványelemekkel.

Fontos megemlíteni a magyarok körében népszerű Donovalyt, ahol pár évvel ezelőtt létesült Közép-Európa legnagyobb sí funparkja. A Patty Síiskolában 9 db varázsszőnyeg és motoros síkörhinta segíti a gyerekek játékos síoktatását.
A Donovaly Patty Ski Gyermek FUNPARK térképe
További információk a SunKid cégről és a felvonótípusokról: www.sunkidworld.com
Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Utasbiztosítás Covid fedezettel
INGYENES TANÁCSADÁS » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »