Menü ≡

WAndrea kiemelt beszámolói

A tegnapi napot a Síparkban töltöttük, nyitástól zárásig síeltünk! Igazi téli nap volt, már rég keltem ilyen korai (6.00) ébresztőre, de a második meglepetés az volt, hogy az éjjel 1-2 centi hó lepte be az udvart és a kocsit. Az éjszaka esett hó a fővárost elhagyva is gyönyörűen mutatta magát a fákon, kb. Gödöllőig fehér volt a táj, majd utána kisütött a nap és elmúlt a fehérség. Amikor azonban a Mátrába értünk, újra visszatért a tél feeling és sűrű hóesésben autóztunk a Sípark felé. Igazi téli sínapra hangolódva parkoltunk le Mátraszentistvánban.

Az 1-es pályán az SMSZ oktatóinak demo bemutatója zajlott ezen a napon, ezért ez a pálya délelőtt le volt zárva. Volt azonban mit nézni a liftről és a többi pálya aljából: látványos formációkat mutattak be a hazai síiskolák oktatóiból álló csapatok, Babos Síklub, Tesi Park, Snowline, stb. Ennyi jól síelő embert ritkán látni hazai pályán, mint ezen a napon. Inspiráló volt az a sítudás, ami a formációkban látszott és jó volt látni végre egy önfeledt hangulatú eseményt egy ilyen visszafogott szezon végén.

Közben síeltünk is, kiválóan kifagyott pályák voltak és nem voltak sokan, sorban állni nem kellett, talán csak 11 óra körül, de akkor is kb. 2 percet. Maszkviselés kötelező a lifteknél, ezt egyszer sikerült elfelejtenem sajnos és épp akkor filmezett egy stáb, úgyhogy lehet, hogy ez szégyenszemre bekerülök majd valamelyik médium tudósításába.😒 Ezután már nagyon figyeltem rá, de a Sípark is minden felületen figyelmeztet a covid szabályok betartására. A legdurvább az volt, amikor egy kissé kapatos sporttárs a liften kínálgatott, hogy kortyoljak bele a butykosába, mert páratlanul finom a nógrádi pálinkája, és az tuti megvéd a vírustól. Nehéz erre mit mondani.

A pályákon sok ismerőssel futottunk össze, nem volt könnyű mindenkit megismerni síszerkó+maszkban, de jó volt találkozni és szót váltani a régről ismert síoktató arcokkal. Összességében egy nagyon szép sínapot töltöttünk Mátraszentistvánban. Hószállingózás és napsütés váltotta egymást, volt amikor hogy egyszerre mindkettőt élvezhettük. Fantasztikusan jó hóviszonyok vannak márciushoz képest, tökéletes sportélményt nyújtottak a pályák, a panorámalift pedig szuper kényelmes. Csak a hüttézés hiányzott kicsit, de megoldottuk az ebédet a parkolóban, kempingfőzővel melegítettük meg a levest és a tepsis husit amit előző nap megfőztem. Kollégám ma folytatja a sízést, épp most üzent, hogy ma is egy igazi szép téli nap van a Mátrában. ❤

Képek hamarosan lesznek, profi fotókat kapunk az SMSZ demóról Szántó Györgytől. Addig egy kép, amit rólam lőtt.

---Frissítés ---
Szántó György fotói:
https://www.facebook.com/matraszent...istvan/posts/101582478012...
Fotó: Szántó György
h i r d e t é s
2020.01.29. Síterep: Gerlitzen Alpe, mások beszámolói
Az elmúlt hétvégén részt vettünk a 9. alkalommal szervezett Mondial Assistance Turizmus Síkupán, melyet idén először rendeztek Gerlitzenben.
https://sielok.hu/rovat/utazas/cikk.../a-mondial-assistance-tur...

370 (!) magyar résztvevő érkezett, köztük sok null kilométeres kezdő, aki most állt először lécre, de volt olyan résztvevő, aki kezdőként is bevállalta a versenyt és sikeresen le is csúszott a tűzött kék pályán. A rendezvény az amatőr síkupán túl sokféle programot tartalmazott: voltak táncos bulik, szánkózás, fáklyás felvonulás, síoktatás és Völkl síléc teszt.

Pénteken gyönyörű napos, szombaton pedig kicsit felhős időben síeltünk Gerlitzenen. Sajnos a régióban régen esett hó, viszont a pályákat tisztességesen behóágyúzták, így a teljes pályarendszer üzemelt. Minden felvonót kipróbáltuk, a kabinost kivéve, mivel a szállásunk fenn a hegyen volt (Almresort Kanzelhöhe). Bár 9 km-es szerpentint kell leküzdeni hozzá, a fentlakásnak megvannak az előnyei.

Délelőtt még tökéletesre ratrakolt pályákon tudtunk csúszni, délutánra igencsak buckásak lettek a népszerűbb szakaszok, amit én mondjuk szeretek, de ezzel eléggé egyedül vagyok. Kedvenc pályánk a Klösterle, ami völgyig jó síelhető volt teljes hosszban és szélességben, élvezetes csúszásokat jelentett, főleg a délelőtti viszonyok között! Ha nem találták volna fel a hóágyúkat, akkor itt most nem lehetne síelni, de szerencsére a hógyártást és pályakezelést profin művelik errefelé. Igazi jó síelős-bulizós hétvégée volt, köszönet a szervezőknek!

Gerlitzen fotók péntekről:
https://sielok.hu/fotoalbum/gerlitz...en-2020-01-24/galeria/

szombatról:
https://sielok.hu/fotoalbum/gerlitz...en-2020-01-25/galeria/

Valamint az eredményhirdetésről:
https://sielok.hu/fotoalbum/mondial...-assitance-turizmus-sikup...
2019.03.25. Síterep: Nassfeld, mások beszámolói
Mi most jöttünk haza Nassfeldről, ami az elmúlt években tavaszi törzshelyünk lett. Sokféle időt kifogtunk már, de ez volt a eddigi legjobb, mondhatni tökéletes. Március 21-22-23-án síeltünk itt, és egyetlen felhőt nem láttunk az égen, végig verőfényes napsütés és szélcsend fogadott a pályákon, ahol egészen a tröpolachi völgyállomásig lehetett csúszni. Igazi örömsí volt, napozós hüttézésekkel.

A hét elején (hétfőn) leesett 30 cm friss hó, ami nagyon jót tett a síterepnek minden lift ment és tökélyre ratkakoltak minden pályát. Mivel kevesen voltak, így még délutánra is tartotta magát a hó, alig buckásodott. A déli oldalon vált kicsit kásássá, de ízlés dolga, én ezt is imádom.

Pénteken ért véget az ÖBB hét, ami azzal járt, hogy egy nagyobb kamaszcsapat itt-ott feltűnt a pályákon, de sorba így sem kellett állnunk sehol egy percet sem a felvonóknál. Szombatra ők is eltűntek, és a hétvégi tökély időjárás ellenére kevesen voltak, nem kellett a népeket kerülgetni a pályákon.

Kedvenc pályáink: piros 1-es, 40-es, 51-es, 70-es, 77-es, 80-as és fekete 75-ös. Mind széles, szuper vonalvezetésű, hosszú pályák. A völgybe vezető Carnia is élvezetes volt, még szombat délután is, pedig a völgyben már erős tavasz volt, majdnem nyárias meleg. Házinénink már százszorszépeket ültetett a virágládákba.

Jókat hüttéztünk, és szombaton még egy bor- és sajtkóstoló eseménybe is belefutottunk a Madritschen lift alsó állománál. Itt igazi tavaszi fesztivál hangulat uralkodott, ezt próbáltuk megőrizni és átadni az új Insta360 ONE X kamerával, amit tesztelni vittünk.

Fotók a galériában:
https://sielok.hu/fotoalbum/nassfel...d-2019-marcius/galeria/
2019.02.19. Síterep: Altaussee - Loser, mások beszámolói
Mi is síeltünk itt egy napot február 16-án. Tényleg fantasztikus mennyiségű hó van az egész terepen és a környéken. Mindkét oldalt besíeltük, a Sandling Almon még egy fokkal jobb hóminőség volt, a Loser oldalon már jegesedett kicsit délután. Hétágra sütött a nap, ajándék idő volt, totális szélcsend. Rengeteg sítúrázót láttunk a Loser hegyen, sokan pólóban vagy ujjatlan felsőben haladtak a csúcs felé. Mi is dobtuk lefelé a rétegeket, tavaszi ereje volt a napnak, imádtuk!

Én 10 évvel ezelőtt jártam itt, azóta nem sok minden változott, de hangulat és a panoráma ugyanolyan megkapó. A Loser Fenster alatt épp egy freeride verseny ment, egy ideig néztük is a showt, látványos meneteket láttunk.
A Loser Hütte dugig volt, mindenki napozni akart, de azért jutott egy asztal nekünk is. Ellátogattunk a Blaa Alm hüttébe is egy kis hótalpas túrával a sífutóutak mentén és errefelé is megcsodáltuk a hófalakat és a hópaplannal borított kis házakat. Mesés volt, nem tudtunk betelni a látvánnyal, rengeteget fotóztunk itt is és Altauseeben is, ahol laktunk. A helyiek szerint 15 évente esik ennyi hó, és bár már csökken a háztetőkön a teher, nagyon lassan fog elolvadni. Szerencsésnek érzem magam, hogy mindent láthattam.

Loser síterepről készült képek:
https://sielok.hu/fotoalbum/loser-2...019-02-16/kep/1/

Fotók Altausee településről, és a tóról:
https://sielok.hu/fotoalbum/altauss...ee-telen-2019/galeria/

Ezek pedig a Blaa Alm környékén, a völgyben készült fotók:
20190214-145425.jpg 20190214-134758.jpg A Blaa Alm hütte felé sétálunk, hatalmas hófalak között 20190214-151948.jpg 20190214-152639.jpg 20190214-152752.jpg 20190214-154115.jpg Isten hozott a Blaa Alm vendégfogadóban!
2018.12.17. Síterep: Riesneralm, mások beszámolói
Eljött az a pillanat, amikor a sielok.hu csapata a fórumba írt üzenetek alapján választott úti célt a besízéshez. Riesneralm az a síterep, amiről a fórumozóink eddig csak dicsérő szavakat írtak, aki itt járt, mindenki "titkos tippként" ajánlotta az olvasóknak. Gondoltuk, hogy ezt akkor most megnézzük.

Bátran befoglaltuk egy házikót a karácsony előtti hétvégére és bejött! Óriási mázli: érkezésünk előtt leesett 80 cm friss hó a környéken, és mire odaértünk már meg is dolgozták a ratrakok a pályákat. Porhó, napsütés, szélcsend - egy síimádó csapatnak mi kell még? Besízés időszakában ilyen hatalmas havat már rég láttunk, a fenyők roskadoztak, megérkeztünk az mesevilágra emlékeztető télbe. Egész a völgyig lehetett csúszni, puha havon, végtelen hosszúnak tűnő kanyargó kék pályákon. Volt olyan csúszás, ahol szinte nem találkoztunk más síelőkkel, délutánra már szinte kihaltak voltak a pályák.

A bőséges hóesés ellenére még nem nyitották meg a teljes pályarendszert, a 2-es és 6-os hosszú pályákra még fújták a plusz havat, hogy a karácsonyi vendégsereget méteres tuti hóalappal tudják várni. A részleges üzem ellenére változatos útvonalakon, nagyon jókat tudtunk síelni, kedvencünk a 4-es és 5-ös pálya volt, ezeket variáltuk piros pályarészekkel.

Hüttézés sem maradhatott el, a síterep csúcsán lévő látványos Hochsitz lett a törzshelyünk, ahol egy mátrai lány szolgálta fel nekünk az ebédet, aki nem titkolta, hogy nagyon örült a magyar vendégeknek, akik nem túl gyakran járnak errefelé.

Szombat délután/este ráadásképpen belecsöppentünk a Riesneralm völgyállomással szemben épült Scherz síkölcsönző + szaküzlet megnyitó ünnepségébe, ahol ingyen kajapia, zene és nyílt tűz mellett tudtunk a helyiekkel ünnepelni és forralt bort iszogatni.

Szuper hétvége volt!
Tényleg igazi kis gyöngyszem ez a síterep, a kevés ember + sok széles, jól kezelt sípálya combó miatt!
A hétvégéről lesz még videó is, addig pár fotó 2 albumban.
https://sielok.hu/fotoalbum/riesner...alm-2018-dec/kep/1/

https://sielok.hu/fotoalbum/riesner...alm-2018-december/kep/1/

Videó élőzés a fb-on, az 5-ös pálya alsó szakaszáról:
https://www.facebook.com/sielok.hu/...videos/2087965881296630/
2018.01.22. Síterep: Tátralomnic, mások beszámolói
Tegnap jöttünk haza Tátralomnicról, ahol a tavaly már jól bevált rendezvényen, a Hórukk Síkupán vettünk részt kb. 150 magyar síelővel együtt, a Síakadémia, Lupus Travel és Szlovák Idegenforgalmi Hivatal szervezésében.

Idén is a gyönyörű Hotel Horizont volt a szállásunk, ezt a szálláshelyet tavaly már megszerettük, nagyon tetszett minden részletében: ízléses design, kényelmes szobák, fantasztikus panoráma, kiváló konyha és egy csomó szolgáltatás (biliárd, csocsó, kártyázó szoba, rendezvényterem, bár). Ráadásul, idén már rutinosak voltunk, mert tudtuk, hogy tartozik egy profi jégpálya is a hotelhez, így vittük a korikat + ütőket és egy hokicsatával indítottunk az érkezés napján. Mindezt kavargó hóesésben, hogy átérezzük a tátrai tél hangulatát. Utána hihetetlen jól esett a lazulás a masszázs-jakuzziban, innentől a hétvége minden napján beiktattunk egy óra wellnesst.

A szálloda a lomnici pályáktól kb. 3 km-re van, síbuszt is igénybe lehet venni, de mi autóval jártunk át, mivel a parkolás ingyenes, frappánsan szervezett. Mindig kaptunk parkolót a sípálya közvetlen közelében, nem kellett helyet keresgetni, sem gyalogolni.
A tátralomnici pályarendszer alsó része a kezdőknek van kitalálva, a felsőbb részen lévő piros pálya már tartogatott kihívásokat, a nyereg pedig extrémen meredek. Most szerencsére bőségesen volt hó odafenn, lehetett bátran csúszni pályán és pályán kívül is, amíg bírtuk erővel. A kétüléses lift is járt a nyeregben folyamatosan és alig volt sorbanállás.

Az időjárás vegyes volt, napsütéstől a hóviharig mindent kaptunk, ködöt és sötét felhőket is, voltak verőfényes időszakok is, amikor tudtunk fotózni. Minden nap esett némi hó is, minden pálya ment, estére a meredek részeken ez is koripályává alakult.

Az amatőr síverseny szombaton kora délután volt a 9-es Bukova Hora pálya alsó szakaszán, gyors és frappáns volt a szervezés (köszönet a Síakadémia csapatának!), alig vesztettünk időt a versenyzéssel, és tudtunk folytatni a síelést. A napot egy hosszú csúszással zártuk a nyeregtől a parkolóig, ami több mint 1000 méternyi szintkülönbség. Szerintem ez a legjobb a lomnici sípályában!

Készült pár fotó a sípályáról január 19-20-án:
https://sielok.hu/fotoalbum/tatralo...mnic-2018/galeria/

Szombaton a felvonók zárása után (apropó, érdemes tudni, hogy itt fél kilenckor nyitnak és fél négykor zárnak a liftek!) ottmaradtunk még és megnéztük a Vertical Grand Tour sítúraverseny rajtját. Nagy hangulat volt, hatalamas dobokkal, sok lelkesítő nézővel.
Készült róla egy rövid videó is:
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:


Néhány kép a díjkiosztóról és az utána tartott Takács Nikolas koncertről.
Northfinder-kapu-3.JPG Célkapu a Hórukkon Serlegek a győzteseknek 20180120-203624.jpg Nevezés a versenyre A Síakadémia csapata szervezte a versenyt A dobogón Németh Berta (8 éves) 20180120-210535.jpg A dobogón: 1. Boros Bálint,  2. Wesselényi Tamás,  3. Tarnóczy Balázs A dobogón: 1. Vancsay Viktória, 2. Wesselényi Andrea, 3. Ilovszky Rita 20180120-212335.jpg Takács Nikolas koncert az elengáns rendezvényteremben - itt volt a díjkiosztó is. P1000720-00003.jpg P1000792-00012.jpg St. Martin és Szulák Andrea egy rögtönzött koncerten Megnyitó P1000941C-00030.jpg vertical-grand-tour-2018.jpg
2018.01.07. Síterep: Sella Nevea, mások beszámolói
Jelenleg épp itt vagyunk Sella Nevean. Több mint 10 éve jártam itt. Azóta a pályák száma nem lett több, a felvonókat viszont korszerűsítették és elkészült az összeköttetés a szlovén oldallal, Boveccel.

Az olasz oldalon lényegében egy nagy pálya van, ami kétfelé ágazik, az viszont egy erős piros, tempós pálya. Azt szeretem a helyben, hogy míg a felvonóval a feljutás - ha nem áll meg közben a szél miatt, ami előfordul - akkor csupán 5 perc, a lejutás pedig 10-15 perc, rövid megállókkal. Szóval sok km-t lehet gyűjteni és rengeteget síelni egy nap alatt. Gyakorlásra is nagyon jó, de csak haladó síelőknek.

Kezdőknek csupán egy tányéros lift van a völgyben és egy hosszú, fedett varázsszőnyeg. Tanulásra egyébként megfelel, csak nem túl változatos.

A szlovén oldalra egy nagy kabinos + egy ülőszékes lifttel lehet átjutni, fantasztikus tájon. Odaát sincs sok pálya, de a panorámáért mindenképp érdemes átkirándulni. Hüttét nem sokat találni, inkább egyszerű büfék vannak, egyetlen igazi hangulatos hütte a Rifugio Gilberto a Sella Nevea kabinos lift tetején, ott egy leves 6 euró, tészta ételek 8-10 euró körül vannak, nagyon finom a kávé.

Rengeteg hó van jelenleg, és bár bejött az enyhülés a héten, és alul tegnap az eső is elkapott, azért nagyon jókat síelünk, rengeteget tanulunk, bővebben majd otthonról, addig is pár fotó:
https://sielok.hu/fotoalbum/sella-n...evea-2018-januar/galeria/
2017.01.25. Síterep: Tátralomnic, mások beszámolói
Mi is a Magas-Tátrában töltöttük az elmúlt hétvégét 150 magyarral együtt, akik a HóRukk Amatőr Síversenyre és az aköré szervezett programra érkeztek Tátralomnicra.

Pénteken és szombaton síeltünk Lomnicon, káprázatos időben, amiről a képek is tanúskodnak. Odafenn napsütés, alattunk felhőtenger - nehezen leírható, pazar látvány volt!
https://sielok.hu/fotoalbum/tatralo...mnic-2017-januar/kep/1/

Péntek reggel sikerült a piros kiskabinnal feljutni a Lomnici-csúcsra (előre lefoglalt jeggyel). Oltári szerencsével különlegesen szép panorámát fogtunk ki. 50 percet töltöttünk fenn a kilátóteraszokon nézelődéssel, fotózással:
https://sielok.hu/fotoalbum/lomnici...-csucs-panorama-2017/kep/...

A verseny szombaton volt a 3-as pálya melletti körbekerített versenypályán, a Síakadémia szervezésében. Az eredményeket még nem kaptuk meg, de ha meglesz, közzétesszük az oldalon.

Jó hangulatú rendezvény volt sok sízéssel, beszélgetéssel és esti bulival. A Hotel Horizontban laktunk Stara Lesnan, ami egykor egy retro szálloda volt, ma egy ízlésesen felújított 4 csillagos hotel kiváló wellness részleggel és ingyenesen használható korcsolyapályával.

A sípályákról:
Én először síeltem Lomnicon, ahol eddig még csak nyáron/ősszel jártam. A síterep alsó része széles lankás pályákból áll, ami kezdőknek ideális tanulóterep. Feljebb vannak a piros pályák, a nyeregben lévő fekete pálya pedig igazi kihívás minden sízőnek. Mi is megcsúsztuk dél körül, amikor kevesebben voltak. A nyereg tetején azért dolgozik az adrenalin, amikor rá kell fordulni a fekete pályára.
Csak ebédelni álltunk meg, mert nagyon élveztük a felhők fölötti csúszásokat. Sajnos a tömeg jellemző volt szombaton, ezért vasárnap átmentünk Csorba-tóra, ahol sokkal kevesebben voltak, és ott zártuk egy szintén zavartalan napsütéses sínappal a hétvégét.
horukk-ermek.jpg A verseny legjobbjait serlegekkel és ajándékokkal jutalmazzák A családi verseny nyertesei: 1. Fehér család, 2. Ugron család, 3. Almásy család noi.JPG oklevel.jpg Idén is Tátralomnicon rendezik meg a Hórukk Amatőr Síkupát felhok.jpg hoemberek.jpg szulak-andrea.JPG horukk-plakat.jpg
2017.01.23. Síterep: Csorba-tó, mások beszámolói
A hétvégét a Magas-Tátrában töltöttük, vasárnap látogattunk el Csorba-tóra. Kellemes csalódás volt, mert meglepően kevesen voltak a sípályákon az ideális idő ellenére. Annál több kiránduló, sítúrázó és sífutó tűnt fel mindenhol a pályán környékén, élmény volt őket nézni. Láttunk olyan családot, ahol papa-mama + 6-10 éves gyerekeik mentek felfelé fókás túralécekkel, de láttunk terepfutókat is a pálya mentén felfelé csapatni. Na, ez egy igazi téli üdülőközpont, ahol a hómotortől a hóraftingig mindent ki lehet próbálni. A tó vastagon befagyva, rajta kb. 20 cm hó, sokan szánkóztak, sífutottak rajta.

A síközpont nem nagy, de a két piros pálya bőven elég egy-két napra, carvingozni tökéletes, mert széles, és jó lejtése van. A kilátás pazar volt, a völgy felhőben úszott, de a pályákat telibe kapta a nap, emellett jó hideg volt, egyetlen olvadó vízcsöppet sem lehetett felfedezni. Délre minden pályát kipróbáltunk és kellemesen elfáradtunk.

A fenti hüttében sokan voltak, de a lentiben nulla perc sorbanállással jutottunk finom ebédhez. Egy leves kb. 3 euró. főételek 7-8 euró körül vannak, de az adagok bőségesek és a környezet hibátlan. Ebéd után már lazábbra vettük, többet fotóztunk és a nap végén még elmentünk sétálni. Gyönyörűen felújított szállodák, információs táblák, hangulatos kolibák, már kevés helyen köszön vissza a retró. Sokat változott az elmúlt években Szlovákia, előnyére!

Képek itt: https://sielok.hu/fotoalbum/csorbat...o-2017-01-22/galeria/
2017.01.15. Síterep: Nagy-Hideg-hegy, mások beszámolói
Ma voltunk fenn a Nagyhideghegyen! Indult egy kisbusz Budapestről, de csak a sorompóig jutott, ahol elszakadt a hólánca, a busz utasai, bár nem így tervezték, végül túrázva jutottak fel a hegyre. Egy sífelvonó üzemelt (déli), de csak páran síeltek. Akikkel találkoztunk, azok vagy sítúrázók voltak, vagy sífutók, mint mi, vagy gyalogtúrázók, de volt fenn egy hegyibringás csapat is.

Mi autóval mentünk a Cseresznyés parkolóig, onnan pedig pikkelyes sífutólécekkel a turistaházig, jutalmul visszafelé egy 8 km-es, szinte nonstop csúszást élvezhettünk a porhóval borított műúton. Csodaszép idő volt, nulla fok és napsütés délelőtt, délutánra ugyan hűsebb lett az idő odafenn, de a szélcsend miatt vastag hótakaró volt minden faágon, ami varázslatossá tette az erdőt. Az okosóránk szerint 530 méter szintet mentünk fel és le sítalpakon: hazai viszonylatban azt hiszem ez volt az elérhető legjobb téli sportélmény ma.

Fontos információk:
Az utat a sorompótól felfelé még nem takarították le, várhatóan a hét második felében fogják járhatóvá tenni. Jövő hétvégén, ha minden jól megy, akkor menni fog a busz is és a felvonók is Nagyhideghegyen. Hétköznap biztos nem üzemelnek a síliftek.

A következő években pedig jelentős fejlesztések várhatóak itt is, ahogy a többi hazai síterepen is. Ezekről majd akkor írunk, ha lesznek konkrétumok.

Az első képen a webcam, mai fotóalbum itt:
https://sielok.hu/fotoalbum/nagyhid...eghegy-2017-01-15/galeria...
nhh-andi-2017.jpg nhh5.jpg nhh-01-15.jpg nhh-gab-2.jpg havasfaknhh.jpg
2016.12.20. Síterep: 3 völgy, mások beszámolói
Az elmúlt napokban, dec. 16-18 között 3 völgy síterepén síeltünk egy kis csapattal. 8 éve már jártam ezen a síterepen, akkor is elvarázsolt. Most az előszezonban a pályarendszer kb. fele volt üzemben, az alsó részeken még csak műhó volt és nagyüzemben folyt a hóágyúzás, hogy a karácsonyi szünetre még több pályát meg tudjanak nyitni.
Távozásunk napján, hétfőn reggel meg is érkezett a havazás (ld. az alsó képen), de addig 100% ragyogó napsütés kényeztetett minket 3 napon át.

A Les Menuires feletti széles pályákon síeltünk leginkább, itt a kedvenc a hosszú kék Grand Lac pálya lett, ide többször is visszatértünk, mert nem tudtunk vele betelni. Széles, izgalmasan lankás, hullámvasutas pálya, az alsó része Saint Martin de Belleville felé közeledve pedig olyan kirándulós-lesiklós. A Saint Martinból induló kabinos lift tetejéig lehetett csúszni, a legalsó rész még nem volt síelhető.

A Val Thorens fölötti legendás Caron pálya viszont gyalázatos volt, köves, jeges, a lejutás nem okozott élvezetet, max. a túlélésnek örültünk, de annak nagyon.
Gyorsan vissza is tértünk a Menuires feletti pályarendszerre, ahol időnként teljesen egyedül csúsztunk egy-egy pályán, mintha nekünk zárták volna le. Mesés volt az idő, hiába sütött a nap, a pálya sehol nem volt olvadt a hó. Fantasztikus volt a panoráma, a Mont Blanc is élesen látszott több csúcsról. A három nap alatt nem láttunk sem felhőt sem húzóliftet, szinte csak ülőlifttel közlekedtünk napozgatva.

Részletes beszámoló hamarosan, addig néhány friss saját fotó:
https://sielok.hu/fotoalbum/les-men...uires-valthorens-2016dec/...
https://sielok.hu/fotoalbum/les-men...uires-2016-december-16/ga...

A síterep hivatalos fotóiból pedig néhányat ide válogattam:
https://sielok.hu/nagykep/les-menui...res-valogatas/ - de ezek a képen nem a jelenlegi helyzetet tükrözik, hanem az előző szezonban készültek.
...
Időközben a beszámoló is elkészült (a szerk.)
https://sielok.hu/rovat/utazas/cikk.../les-menuires-repulovel/
sielok-menuires.jpg montazs.jpg andi.jpg
2016.12.05. Síterep: Grebenzen, mások beszámolói
Az elmúlt hétvégén Grebenzen síterepén nyitottuk meg síszezont. Előtte nézegettük a webkamerát: a hét elején még egy szem hó nem volt a pályán, de hóágyúkkal néhány nap alatt tökéletessé varázsolták az alsó pályaszakaszt. Összesen két lift működött: a négyüléses mellett a 6p pályán tudtak nagy köröket mennni a haladók, a tányéros tanulólift melletti 5a pályán pedig a kezdők gyakorolhattak. Szép téli időben két nap alatt legalább 8 órán át karcoltuk a lejtőket, a többi időt beszélgetéssel, napozással, hüttézéssel töltöttük.

Egy új, magyar üzemeltetésű pályaszállás megnyitóján vettünk részt, ahol volt alkalmunk találkozni a síterep új vezetőjével, Karl Schmidhoferrel is. A fess úr világéletében síterep menedzser volt, így volt bőséggel közös beszédtémánk. Korábban sok éven át Kreischberget, még korábban Lachtal síterepét igazgatta, és mindkét síterepet sikerült kihozni a hullámvölgyből. Most Grebenzen szorul válságmenedzselésre: nem sokon múlt, hogy a tavalyelőtt csődbe ment síterepen nem szerelték le a lifteket. Mostanra a síterep kapott egy hozzáértő vezetőt, pénzügyi támogatást és mindezzel együtt egy esélyt a túlélésre. Tavaszra az is eldől majd, hogy milyen lehetőségek lesznek itt fejlesztésre.

Jelenlegi állapotában a síterep kiválóan alkalmas családi síelésre, iskolai sítáborozásra, versenyzőpalánták edzésére és bárki számára egy téli kiruccanásra. Minden olyan előnnyel rendelkezik, ami egy viszonylag kis méretű síterepet vonzóvá tesz: jól átlátható pályarendszer, kedvező bérletár, tömegmentes lejtők, hangulatos hütték, jó ár-érték arányú pályaszállás közvetlenül az ülőlift mellett, barátságos falucska, és gyönyörű természeti környezet.

Képek: https://sielok.hu/fotoalbum/grebenz...en-szezonnyito-2016/kep/1...

Szállás egyébként bőséggel van a faluban és a környéken, minden kategóriában.
Itt az oldalon is található néhány tipp: https://sielok.hu/szallasok/siterep.../grebenzen/
2016.03.14. Síterep: Chopok - Jasná, mások beszámolói
Nem kizárt, hogy a mai nap volt a szezon legszebb napja itt a Chopokon. Bejártuk az északi és déli pályákat is, szikrázó napsütésben, szélcsendben. Az első lifttől az utolsóóig mentünk, közben ma délelőtt lezajlott a Biela Put részen a Magyar Turizmus Síkupa amatőr verseny, amire érkeztünk.

Fantasztikus látvány volt a napfényes körpanoráma a Rotundából, kora reggel és délután újra megcsodáltuk.
Reggelre jól kezelt, kifagyott pályák vártak, és bár délutánra buckásodott, jegesedett, azért remekül lehetett síelni, jó havon, tempósan. Sok száz magyar síelő tölti itt a nemzeti ünnepet.

Beszéljenek a képek a mai napról (a dátumot sajnos elírtam):
https://sielok.hu/vetites/galeria/c...hopok-2016-03-15/1/
2015.12.22. Síterep: Krvavec, mások beszámolói
Idén Krvavecen töltöttük a besíző hétvégénket. Péntektől vasárnapig folyamatos NAPSÜTÉST élveztünk fenn a hegyen, miközben alattunk a völgy szinte folyamatosan a felhőkbe, sűrű ködbe burkolózott. A látványt nem lehet megszokni, minden lecsúszáskor plusz élményt adott a panoráma, ami elénk tárult. Rengeteg fotót csináltunk, abból válogattuk ezt a galériát: https://sielok.hu/fotoalbum/besizes...-krvavec-2015-dec-18-20/g...

Felavattuk a MyActionCam-től tesztelésre kapott DRÓNT, ezzel is készült néhány fotó, a videó még szerkesztés alatt van. https://sielok.hu/fotoalbum/krvavec...-dron/kep/1/

A pályákról:
Szlovéniában ugyanolyan hóínség van, mint Ausztriában, természetes hó itt sem volt, viszont a hóágyúknak köszönhetően három pályát - vagy ha úgy vesszük egy jó hosszú, közel 400m szintkülönbségű pályát - tökéletesre készítettek elő. A dec. 18-20-i hétvégén Szlovéniában Krvavec volt az egyetlen üzemelő síterep, szerencsés választás volt. Sorbaállás nélkül, folyamatosan tudtunk síelni a 4 és 6-üléses liftet használva. Volt velünk egy kezdő kolléganő is, aki két napot töltött a tanulórészen és harmadik nap már gyönyörűen siklott a piros pályán. A feltöltött képen jelöltem, hogy a síterep melyik részét lehetett besíelni. Itt kiváló minőségű technikai hó volt, és egész nap szépen kitartott, éjjel gondosan ratrakoltak. Mivel fenn laktunk a Hotel Krvavecben ( https://sielok.hu/szallas/hotel-krv...avec/ ) , ami tökéletes pályaszállás, ki tudtuk használni, hogy már 8-kor indultak a liftek, így délre már boldogan dőltünk le a napozószékekbe egy kis pihenőre. A sínap végén pedig 4-5 óra között fantasztikus naplementéket néztünk végig.
krvavec-sielheto-reszek-2015december.jpg andi-naplemente.jpg
2015.03.23. Síterep: Bohinj - Vogel, mások beszámolói
2015. március 20-22 között Bohinjban, a festői Vogelen síeltünk, közös szezonzáró, relaxáló síelésünket tartottuk itt. (bár nem zárjuk ki, hogy idén még csatolunk valahol). A három síelős napunk mind teljesen más élmény volt, első nap (pénteken) kifogtuk a tökéletes időt: teljes szélcsend, verőfény és csillogó hó - alig tudtunk betelni a látvánnyal. A napot egyetlen percre sem takarta felhő, csak a hold úszott be egy időre, érezhető is volt, hogy csökkent a nap ereje a napfogyatkozás idejére. Szerencsére volt nálunk "napfogyatkozásnéző szemüveg", amin keresztül végignéztük a gyönyörű jelenséget és akivel tudtunk, megosztottunk. "What the f.ck!" - volt a reakciója az egyik freestyle-os szlovén srácnak a csákányos liften.

A második nap (szombaton) szélviharos idő volt, a felső pályákat lezárták, ezen a napon többet hüttéztünk, mint csúsztunk, viszont szombatra megérkezett a friss hó, így porhavazással tudtunk zárni a síhétvégét.

A hóhelyzetről:
Az előző két szezonban 3 méteresre hízott a hó a Vogelen márciusra. Idén sokkal kevesebb hó esett, mint tavaly, kb. 1 méteres volt most az átlag a hóréteg és a völgybe vezető pályát kivéve minden pálya nyitva volt, tökéletesen ratrakolt állapotban várt reggel. Karcosan indult a nap, délutánra kicsit firnes lett, éjjel pedig szépen visszafagyott. Húsvétig nyitva lesznek és addig biztosan ki is tart a hó!

A pályákról:
A pályarendszer nem nagy, jól átlátható és gyönyőrű. Fekete pálya nincs, lankásabb pályák dominálnak, ezért a Vogel szerintem elsősorban a kezdők és kisgyerekes családok számára ideális. Ár-érték arányban kevés ilyen jó hely van a kék pályák szerelmesei számára, főleg ha sikerül fenn a hegyen szállást foglalni, és kiélvezni ennek minden előnyét. Jó dolog néha elzárva lenni a világtól és fennmaradni a hegyen, ahová út sem vezet, csak kabinos lift (du. 6-kor jön fel az utolsó).

Szállásunk:
Mi fenn a Chalet Burjában laktunk, a Pizzeria tetőterében. A szobák egyszerűek, de hangulatosak, a kilátás az erkélyről fantasztikus! Idilli pályaszállás, panoráma-szaunával, a kabinos lift felső állomásával szemben van, kilépsz a házból és már csúszhatsz is lefelé. Ezt imádtuk, főleg, hogy már 1/2 9-kor nyitnak a liftek, így aki időben felkelt, az első íveket húzhatta a pályákon.
https://sielok.hu/szallas/chalet-bu...rja/

Hütték:
A leveseikkel tartoltak nálunk a szlovének. Finom tartalmas leveseket kaptunk minden hüttében, és akkora adagot szolgálnak fel, hogy már nem is kell második fogás. (5-6 euró körül van egy ilyen főételnek is beillő leves). Ezen kívül az árak az Ausztriában megszokott hütte árakhoz hasonlóak, a választék kicsit más, ki lehet próbálni a helyi specialitásokat, pl. káposztás húsok, pljeskavica, stb.

A felvonókról:
A liftek egy része kissé retró, a csúcsra egy együléses lift visz, a beszállás vicces, az utazás meditatív, a hosszú pályát pedig egy régi kétüléses szolgálja ki, ami már igencsak megérett a cserére. Tervezik is a hírek szerint, hogy hamarosan egy 4-ülésest építenek a helyére. ez jó hír, mert a kedvenc pályáink éppen a 10-11-es pályák voltak. A síterep legmodernebb liftje a 3-as hosszú kék pályát szolgálja ki, ez egy modern 4 fős Dopplemayr.

Összességében a szokásosnál kevesebb sportélményt adott a Vogel (lankás, viszonylag rövid pályák), viszont a pályaszállás élménye, a fantasztikus látvány és a cuki hütték világa annyira feltöltött, hogy szívünkbe zártuk a helyet, és szívesen visszamennénk ugyanerre a szállásra. Főleg, ha jövőre újra több méteres havak jönnek és megnyílnak a freeride lehetőségek a törpefenyős lejtőkön.

Érdemes most tavasszal a FREE SKI akciót kihasználni:
Március 15 után aki legalább 3 éjszakára foglal szállást félpanzióval ingyenesen kap síbérletet:
https://sielok.hu/szallasakciok/sit...erep/vogel/
http://www.vogel.si/chalets-vogel/e...n/ski-packages-vogel

További infók:
https://sielok.hu/siterep/vogel/
https://sielok.hu/holap/vogel/archi...vum/

és néhány fotó:
https://sielok.hu/fotoalbum/bohinj-...vogel-2015-tavasz/galeria...
https://sielok.hu/fotoalbum/bohinj-...vogel-2015-marcius/galeri...
2015.03.07. Síterep: Nassfeld, mások beszámolói
Nemrég jöttünk haza Nassfeldről, a hét elején 4 csodás napot töltöttünk a terepen. Március elsején friss hó esett a felső részeken, ami nagyon jót tett a pályáknak, ahol egyébként bőven van tömör hó, és még biztosan sokáig kitart. Húsvétig van nyitva a síterep egyébként. Minden pálya és minden lift nyitva volt, völgyig lehetett síelni minden nap. Le is mentünk többször is egészen Tröpolachig.

Két dolog lepett meg nagyon. Kb. 5 éve voltam utoljára Nassfelden és az emlékeimben az élt, hogy bár csodálatos síterep, főleg a pályák vonalvezetése és a sziklás táj miatt, de a szépség vonzza is a síelők ezreit és ezért eléggé zsúfolt. Na, ez most messze nem volt igaz! Alig voltak síelők, sokszor előfordult, hogy az egész pályán egyedül csúszhattunk, olykor még a 7,6 km-es Carnia nagypályán is alig találkoztunk emberrel. Fantasztikus menetek voltak! Felvonóknál 1-2 perces sorbanállásnál többet egyetlen egyszer sem tapasztaltunk. Még a Millenium Expressznél sem volt tumultus, sem reggel, sem délután. Ez kellemes meglepetés volt!

A parkolók félig voltak megtelve, tehát azért volt vendégsereg, csak valahogy jól eloszlott a pályákon, ld, a képeken is - sok szinte teljesen üres pályát sikerült fotózni.
https://sielok.hu/fotoalbum/nassfel...d-2015-marcius/galeria/
A hóesés után keddtől verőfényes síelés kezdődött, igazi idilli fotó-idő, megteltek a hütték teraszai, a pályákon pedig továbbra is kevés ember és tökéletes hóminőség várt.

A pályák kezelésére nem lehetett panasz, reggelre tökélyre volt ratrakolva, és még délután is nagyrészt buckamentes volt, kivéve 1-2 szétsíelt lejtőt, pl. a Carnia alsó szakaszát. Itt egyébként minden nap más volt a hó, egy nap esőt is kapott, de inkább firnes volt mint jeges, így biztonságosan le lehetett kanyarogni az aljáig. Napi 70-90 km-t tettünk meg a lázgörbe szerint (amit ki lehet nyomtatni, vagy online is megnézheted), egy órás hütte pihenővel. Nekem a Plattner hütte tetszett legjobban, fantasztikus kilátás van a teraszáról! Pályák közül kedvencek a széles piros carving pályák: 3-as, 4-es, 7-es, 40-es, 70-es, 75-ös (amit feketének jelölnek, de szerintem inkább piros ez is) na és persze a hosszú 80-as Carnia. Ennek van egy lankás szakasza, ahova nagy lendület kell, de aztán egyre izgalmasabb lesz.

Nagykorú gyerekeim kedvenc szórakozása a BMW xDrive néven futó szlalom pályák voltak. Két helyen is lehet tűzött versenypályán csúszni úgy, hogy közben videófelvétel készül a menetről, amit utólag a síbérlet számát beütve a neten vissza tudsz nézni a https://www.bmw-mountains.com oldalon. Természetesan időmérés is van, ami ott helyben is látszik a kijelzőn, ráadásul az egyik slalom pálya paralell, úgyhogy a két testvér minden nap meg tudott küzdeni, jó kis adrenalin bomba, kipróbáltam én is. Ez a szolgáltatás teljesen ingyenes és profin működött de. 10 és du. fél négy között.

Kipróbáltuk a Kofel Center síszervizt a kabinos lift hegyi állomásán: 10 perc alatt lettek kész a lécek és tökéletes lett vele az élmény, mindez 8 euróért. Amíg a lécek készültek, addig a váróban elhelyezett terminálokon tudtuk saját videóinkat megnézni és elemezgetni a mozgást, ehhez csak a síbérletet kell odacsippantani.

Ezek a szolgáltatások nekünk nagyon bejöttek, a videókat azóta is nézegetjük, összejött a 4 nap alatt egy tucatnyi felvétel. Van időmérő pálya is, ott is készül gyorsfotó, ami szintén felkerül az online felületre, automatikusan.

Összességében 4 tökéletes nap volt, szuper idővel, a legjobb hóval, széles piros pályákkal. A táj leírhatatlanul szép, nézzétek meg a képeket a vetítés funkcióval teljes méretben:
https://sielok.hu/vetites/galeria/n...assfeld-2015-marcius/1/
2014.11.18. Síterep: Kaprun, mások beszámolói
Az elmúlt hétvégén hatalmas tömeg támadta meg Kaprunt. Ijesztő volt látni, hogy a kabinos felvonó ajtaja előtt már 8 órakor tetemes embermennyiség gyűlt össze, köztük sok versenyző gyerek, profi csapatok, oktatók és hobbisízők, mindenféle náció. Hiába voltunk ott a 8 órás kapunyitásra, nem úsztuk meg sorbanállás nélkül. Mindenesetre megérte korán felkelni, mert reggel 9-10 között álom-pályákon lehetett csúszkálni, a csákányosoknál várakozás nélkül. Később szép tömör sorok alakultak ki, majd jóval ebédidő után fogyogatott a nép. A hó minősége a felsőbb részeken hibátlan volt, az Alpincenterhez közelítve már kásásodott, jókora buckákat kellett kerülgetni, a hatüléses felé csúszva kisebb kövekkel is össze lehetett futni. A pályák az Alpin Center alatt nem voltak megnyitva, ott még kevés volt a hó. Összessségében a tömeg ellenére nagyon jól lehetett sízni szépen kezelt pályákon, gyönyörű idő volt, napsütés és dekorfelhők váltották egymást, icipici havazás is jutott.

Ezúttal az SMSZ táborában vettem részt vendégként, ami megadta a sízés sportos és szakmai kereteit: koránkelés, gyors és bőséges Jufa reggelit követően sok intenzív sízés, kiscsoportos oktatás rávezető gyakorlatokkal, vox fejhallgatóval (ez nagy találmány - sízés közben hallod az instrukciókat!), jó oktatókkal, jó társaságban, ráadásként esti előadások és igazi táncos aprés ski party. Rengeteg élményt és sok új cikk-ötletet szereztem a hétvégén.

A SMSZ nagy csapatán kívül (50-100 fő között voltunk valahol) kinn volt sok ismerős csapat, többek között a Ski Cult csapata, de Replacival is sikerült egyszer egymás mellé huppanni a kabinos liftben :-)

Kaprun nagy előnye, hogy már 8-kor fel lehet jutni a pályákra, ezt érdemes kihasználni, a másik pedig, hogy a széles pályák rengeteg sízőt elnyelnek, így még csúcsforgalomban is igazi tud lenni a sízés.
Pár képet teszek fel ide, a többi a galériában:
https://sielok.hu/fotoalbum/kaprun-...kitzsteinhorn-2014-nov-14...
felhok.jpg csakanyos.jpg 20141116-085207.jpg z-kaprun.jpg 20141115-131003.jpg 20141114-081656.jpg tomeg.jpg 20141113-213353.jpg
2014.02.23. Síterep: Schladming 4 hegy, mások beszámolói
Múlt héten Schladmingban jártunk, ahol óriási szerencsénk volt az idővel. Szerdán (febr. 19.) megérkezett a havazás, egész nap szakadt a hó, nagyon jót tett a pályáknak és a tájnak. A Planai-on töltöttük az első intenzív napot, úgy, hogy csak és kizárólag buborékos ülőliftekkel közlekedtünk, így nem áztunk át, pedig tényleg ömlött a hó ahogy kell. Egyes, hármas, ötös pályákat síeltük sokat, na meg a Paradise-ban, krónikus hóéhségünket sikerült ezen a napon végre csillapítani.

Második nap Hochwurzen volt a cél, és a legyalult pályákon sportosan nyomtuk a köröket, nem lehetett betelni a látvánnyal és a pályák minőségével. Délutánra megjöttek a buckák, de legalább csiszoltuk a technikát, imádok a bucka tetején fordulni. Élvezetes nap volt, kedvenc pályáinkat nem sorolom, mert az összeset mondhatnám, ami a Hochwurzen oldalon van. Egész le a völgyig nem mentünk, mert 1000 méter alatt már olvatag volt, de középállomástól felfelé hibátlan minden pálya. Volt köd, felhő és napsütés is vegyesen, szél semi.

Harmadnap is teljes szélcsend várt a pályákon, de megjött végre a napsütés is, hogy legyen egy tökéletes napunk is. Hochwurzennel kezdtük az összes 30-al kezdődő pályán és Reiteralmon folytattuk, ami szintén kedvenc, főleg a hosszú széles 5-ös pályával. A visszajutás a völgybe viszont nem kis próbatétel volt, giga-buckás-latyakos-jeges valamin kellett leevickélni, na ez nem volt túl nagy élmény, de megkoronáztuk a napot még két fullos hochwurzeni csúszással. Soha rosszabb sínapokat!

Szombaton újra megérkezett az intenzív havazás, nekünk sajnos haza kellett jönni, de akik utánunk jönnek biztos élvezik.

Néhány fotó:
https://sielok.hu/vetites/galeria/h...ochwurzen-reiteralm-2014/...
2013.12.18. Síterep: Hinterstoder, mások beszámolói
Bennem most csak jó emlékeket hagyott a hely, nagyon tetszett. Különlegesen szép természeti környezetben van, de ezt már többen is leírták előttem. Mi ezen a hétvégén szélcsendet és csodálatos napsütést fogtunk ki, csak vasárnap felhősödött kicsit, a fotók kedvéért, amik talán visszaadnak valamit a látványból:
https://sielok.hu/fotoalbum/hinters...toder-2013-12/galeria/

Hinterstoder a kevéssé ismert Felső-Ausztria tartomány legnagyobb síterepe, magyarok még nem igazán ismerik, mostanában kezdik felfedezni, én is először jártam itt. Viszonylag közel van, 5 órás autózással kényelmesen elérhető Bp-ről, szinte végig autópályán, az utolsó szakaszon sok-sok alagúttal.

Jól átláthatóak, de változatosak a sípályák, többségében pirosak, haladóknak való terep szerintem inkább mint kezdőknek. Ami legjobban tetszett, a táj szépségén túl, az a nagy szintkülönbség! 1400 méteres szintet lehet egyben megsíelni, ami azért eléggé kuriózum ilyen közelségben (összehasonlításképpen Kreischberg csúcstól völgyig 1250m) Nem kellett sokáig ügyködnöm a síterepkeresővel, hogy első helyre sorolja Hinterstodert:
https://sielok.hu/sitereplista/orsz...ag/ausztria/altDiff/min/1...

Ezúttal a Ski CULT síoktatóképző táborában vettünk részt, a cél stílusjavítás volt és nagyon tetszett az egész, az oktatási módszertől az esti videóelemzésekig. Igyekszem beépíteni a tanultakat, remélem sikerül. Napi 2x2 óra intenzív okítást kaptunk úgy, hogy közben élvezeteseket síztünk és az utolsó völgymenettel igencsak elfáradtunk.

A márciusi leírásokhoz hasonló tömeget nem tapasztaltunk. Pénteken még alig voltak a pályán síelők. Szombat reggel kicsit megijedtünk, mert már reggel 9-kor tele volt az egyik parkoló (hatalmas parkolókat alakítottak ki a völgyben), de szerencsére a pályákon már eloszlott a nép, az ülőliftnél kellett csak pár percet várakozni, nem volt vészes egyáltalán, a kabinosoknál nem alakult ki sor, szombaton és vasárnap is lehetett pörögni. Soha rosszabb síhétvégét!
Hát igen, Aflenzhez szerencse kell, mert nagyon zord is tud lenni. Mi nagyon kifogtuk most!

Pénteken és szombaton síeltünk Aflenzen, immár sokadszor visszatérő vendégként, régi barátoknál. Nagyon kedvesen fogadtak minket, még a tökéletes időjárásról is gondoskodtak a helyiek.

Indulásunk napján, csütörtökön egész Alsó-Ausztriát és Stájerországot elborította a havazás, de mire otthon másnap bekövetkezett a teljes hókáosz, addigra mi már fenn élveztük a tökéletes friss porhavat Bürgeralmon. Az odaút minden riogatás ellenére - leszámítva egy fél órás dugóban ácsorgást, baleset miatt az M1-en - problémamentes volt. Az osztrák-magyar határon Magyarország felé viszont akkor kamionsort láttunk, amilyen talán addig soha.

Az S6 felé utazva mi mindig a Bécs elkerülő utat választjuk. Ausztriában is szépen le volt már takarítva az autópálya, de látszott mekkora hó esett, az egész keleti részen roskadozott minden.

A pénteki síelés a porhavazásról szólt. Még nagyon friss volt a hó, szinte nem volt ellenállása, így nem tudtuk megállni, hogy ne kalandozzunk le a pályákról. Aflenz gyakorlatilag egy domború tetejű hegyből áll, amelyről majd minden irányban le lehet jönni, és emiatt annyira eloszlanak az emberek a sípályákon, hogy mindig olyan érzésed van, hogy alig van ott valaki rajtad kívül. Pénteken tényleg olyan kevesen voltak, hogy a felvonóban is ritkán láttunk másokat. Kicsit aggódtunk is a síterepért, hogyan élhet meg ilyen gyér közönséggel.

Másnap aztán ledöbbentünk, amikor a parkolóba érkeztünk. Alig találtunk helyet. Az összes P1-2-3-4 parkoló dugig volt autókkal, még az út mellett és végig álltak, majdnem a faluig. Az osztrák rádió bemondhatta, hogy aki síelni akar menni, az most induljon, mert tökéletes lesz az idő a hegyekben. Az is volt. A kétüléses liften való utazás csodás volt a szikrázó napsütésben, de aggódtunk picit, mi vár fenn a hegyen. Meglepetésünkre majd ugyanaz, mint előző nap: szinte üres pályák, a felvonószékek mondjuk megteltek, de sorbanállás nem volt, talán csak néha 1-2 perc. Tökéletesek voltak a pályák, még délutánra is maradt itt-ott ratraknyom, ez a nap ezért inkább a pályasízésről szólt, bár kipróbáltuk a szűz részeket és a katlant is. Délutánra megjöttek a dekorációs felhők, hogy aztán olyan naplementét lássunk, amitől még jobban beleszerettünk ebbe az ékszerdobozba, ahogy macilaci nevezte.

A nap végén pedig várt a 7 km-es lecsúszás a völgybe, ami soha még ilyen gyors nem volt, vastag hó borította a völgypályát, de jól le volt dolgozva, élveztük nagyon a kanyarokat.

Szállásunk már nem először a Dörflerwirt apartmanház volt az Aflenz melletti Dörflachban, amit csak ajánlani tudunk. Kényelmes, kimondottan tágas apartmanok, jól megközelíthető ház (nem kell szerpentinezni), nagyobb társaságoknak is tökéletes, mert vannak közös helyiségek (cserépkályhás stube, kandallós étkező/pingpongszoba, szép berendezés, jó fűtés: https://sielok.hu/szallas/dorflerwi...rt/
Reggeli is kérhető vagy friss császárzsemlét lehet rendelni.

Klacinak: igen, jól van az öregúr a hüttében, külön nekünk játszott egy dalt a harmonikáján és elmondta, hogy 60 évesen iratkozott be a zeneiskolába. Érdekes figura.

Voltunk már nagyobb hóban Aflenzen, de szebb időben még nem.
A képek sokkal többet mesélnek: https://sielok.hu/galeria/siterep/a...flenz/
2013.01.15. Síterep: Avoriaz, mások beszámolói
A hétvégén egy svájci meghívásnak köszönhetően néhány külföldi kollégával együtt két napot tölthettem el a Portes du Soleil régióban, ami sok szempontból (pl. síliftek száma) világelső a síterepek között. Két nap alatt persze nem sikerült az egész régiót bejárni, de szerencsére olyan síelőkkel sodort össze a sors, akik imádták a jó tempót és kíváncsiak voltak minden következő völgyre. Kihasználtunk minden percet, sokat síeltünk és a rövid idő ellenére tényleg sok lejtőt bejártunk!

Óriási szerencsével szombaton sikerült kifognunk az álom-időjárást, éjjel leesett egy tetemes menyiségű hó, másnap reggel pedig kisütött a nap, így fantasztikus panorámákban volt részünk. A helyiek szerint ez volt eddig az idei tél legszebb napja, a fenyők rogyásig hóval, és persze a pályák is. 4-5 fokozatú volt a lavinaveszély, hallottuk is a robbangatást, így pályán kívülre nem merészkedtünk. Pedig délutánra már rendesen buckás volt minden pálya, mivel puha volt a hó és még nem sikerült igazán tömöríteni a nagy mennyiséget. De sebaj, edzettük a térdeinket, közben a látvány mindvégig pazar volt , ahogy a képek is mutatják:
https://sielok.hu/fotoalbum/portes-...du-soleil-2013-januar/gal...

Champery-ből a nagykabinossal indultunk és jutottunk fel 2000 méteres szintre, ahonnan több völgyön keresztül síelve és felvonózva jutottunk el a francia oldalra egészen Avoriaz-ig. Na erről majd külön is írok a Franciaország alatti fórumban, mert Avoriaz megér egy külön bejegyzést. Semmilyen más sívároshoz nem tudnám hasonlítani, amit eddig láttam. A Portes du Soleil régióban is kakukktojásnak számít, mert a többi 11 sífalu tradicionális házacskákból áll, ez pedig egy giga apartmantelep, de másképpen, mint ahogy eddig Franciaországban láttuk. Nekem ez a síelés diznilendje, ahova egy életben legalább egyszer érdemes ellátogatni.

Képek: https://sielok.hu/fotoalbum/avoriaz...-2013-januar/galeria/

A Portes du Soleil sírégió 650 sípályája 12 hegyi üdülőhelyet köt össze, melyek közül 4 Svájcban van, 8 pedig Franciaországban. A határokat természetesen nem lehet észlelni sem a hegyen, sem a völgyekben, itt tényleg szó szerint "határtalan" a sízés.

Másnap a Morgins - Chatel - Torgon háromszöget síeltünk be és újra kikaptuk a lehető legszebb téli időt, annyi változással, hogy dekorációnak úszkáló felhők is érkeztek a napsütés mellé. Sok-sok szögből megcsodáltuk és lefotóztuk a régió jelképének számító Dents du Midi hegyláncot, ami tényleg olyan mint egy óriási fogsor.

https://sielok.hu/fotoalbum/portes-...du-soleil-svajc/kep/1/

Nekem a régió fő vonzereje a változatos táj volt, mindig fokozott izgalommal vártuk, hogy milyen látványban lesz részünk a következő hegy tetején, és tényleg mindig más volt a kilátás, még a Genfi-tóra is sikerült rálátni az egyik étterem teraszáról.

Ha negatívumot kellene keresni, akkor a liftrendszert lehetne kritizálni: sok az összekötő húzólift, még rángatós tányérossal is találkoztunk. Buborékot sehol nem láttunk az ülőlifteken, de a magyarázat is megvan már, hogy miért van így. A buborékos ülőlift max. megengedett sebessége jóval alacsonyabb mint a bubimentes lifté, és mivel a nap végén muszáj a síelőknek visszajutni a szállást adó völgybe, így ezt nagyobb kockázat nélkül garantálni tudja a lifttársaság.

Egy részletesebb beszámoló néhány hasznos tippel együtt még készülőben, hamarosan felkerül ide a link...

Elkészült (2012.01.16): https://sielok.hu/rovat/utazas/cikk.../nap-kapuja/
portes-01.JPG portes-02.JPG portes-03.JPG portes-04.JPG portes-05.JPG portes-06.JPG
Meglepődve tapasztaltam, hogy ennek a jó kis síterepnek még nincs fórum topikja. Hát akkor legyen. Ugyan még nincsenek nyitva, de mi mégis itt nyitottuk a szezont egy élménydús túrasíző hétvégével. A pályákat már hóágyúzzák, nagyon készülnek a szezonra, dec. 15-én nyitnak.

Az egyik nap a völgyből a középállomásig mentünk fel túrasíkkel (1287 > 1945 m), aztán onnan egy mennyei csusszanás, előző nap pedig a közeli Jamnigalm (1768 m) környékén, fenyves erdőkben túráztunk, mélyhavaztunk. Erről majd bővebben a túrasí topikban.

Pár szó az Ankogelről, mert régebben többször is jártunk itt, valamiért kedvenc falunk volt ez a Mallnitz. Talán azért, mert hajdanán, még a sielok.hu előtti időkben sikerült párszor olyan helyekre menni síelni, ahol havat sem láttunk, aztán utána már biztosra mentünk: így lett törzshelyünk egy időre a Mallnitz környéke, ahonnan könnyen elérhető a Mölltal gleccser is. Na, itt hóban nem volt soha hiány!!!

Ankogel nem a kényelmes síelőknek való hely, de aki a hosszú, széles meredek lejtőket szereti, az imádni fogja. Jó nagy szintkülönbséget lehet megsíelni, a tömeg itt nem jellemző. Nincsenek ülőliftek, a nagykabinban is állni kell, így fél nap alatt is rendesen el lehet fáradni. Volt, hogy itt töltöttük a húsvétot, akkor szoktak zárni, de még a zárás napján is volt legalább 2 méter hó. Eszméletlen jó sízés volt! Reméljük idén is jó szezonjuk lesz, gyűlik a hó szépen, havazott a napokban.

Mallnitz pedig egy ideális alpesi falu pihenésre. Zsák település 1200 méteren, itt ér véget az út, illetve az autókat át lehet vasúton szállíttatni Salzburg felé, közúti alagút nincs. Sok szálláshely van, mi a falu központjában lévő a Hotel Kärntnerhofban laktunk (sok magyar jár ide) kényelmes apartmanokban. Mölltalra kb. fél óra alatt lehet átjutni, egy szerpentin le, és egy másik fel, de mindkettő általában jól járható.

Néhány fotó:
ankogel-mittelstation-hutte.JPG Ankogel201212.JPG Ankogel-kozepallomas.JPG Ankogel-feketepalya.JPG andi-situra-ankogel.jpg Mallnitz-templom.JPG
2012.03.27. Síterep: Schladming 4 hegy, mások beszámolói
Schladming még mindig szuper!!!

Itt zárjuk a szezont, zavartalanul nap süt a nap, sok hó van, a pályák nagyon jól síelhetők, persze délutánra már kásásak, de gond nélkül lehet völgyig csúszni. Igazi tavaszi síelésben van részünk. A pluszok ellenére érezni, hogy a pályákon vastag rétegben van a hó, legalább egy méternyi, tehát van bőven még itt tartalék a következő hetekre is. Ez a pályarendszer szerintem minden igényt kielégít, jó ide visszatérni. Aki pedig még nem járt itt, ezt egyszer látni kell!

Ma és tegnap Planai és Hauser Kaibling pályáit koptattuk, a skilines.cc szerint ma sikerült elérni az 50 km csúszást, pedig pihenőket is beiktattunk. Kedvenc pályáink a Planaion az ötös számú és a Paradise, Hauseren pedig a egyes, az új 6-os ülőlifttel. Az átcsúszás a két hegy között is tökéletesen használható volt. Hú, de élveztük, csodálatos két nap volt!!! Most vacsora előtt így gyorsan csak ennyi ...

Néhány kép:
https://sielok.hu/fotoalbum/planai-...es-hauser/galeria/

További képek:
https://sielok.hu/fotoalbum/schladm...ing-regio-2012-marcius/ga...
https://sielok.hu/fotoalbum/schladm...ing-2012marcius/galeria/
2012.03.10. Síterep: Kühtai, mások beszámolói
Nem volt még fóruma ennek a síterepnek, nem is tudom miért. Igazi titkos tipp. Most erre vetett a jósors és valami piszok szerencsével friss porhavat (aznap éjjel esett) napsütést és teljes szélcsendet kaptunk ki egész napra. Tegnap itt síeltünk, és bár bejártuk az egész terepet, a pályákról nem sokat tudok írni. Vezetőnk a freeride megszállottja, így folyamatosan csak a pályán kívüli részeket teszteltük.

Kezdtük reggel a 9-es fekete pálya mentén. A délelőtt nagy részét itt töltöttük, annak ellenére, hogy csákányozni kellett (Gaiskogellift), mivel még dél körül is voltak szűz részek. Aztán miután bejártuk az egész síterepet megállapítottuk, hogy itt volt a legjobb a hóminőség - valahogy kevesen jártak erre, miénk volt a porcukor.

Igaz, a síterep többi részén sem tapasztaltunk sorban állást a lifteknél. Néha pályán is csúsztunk, változatos, gyönyörű. A panorámához hozzátartozik egy gyönyörű zöld vízű tó és egy másik víztározó, aminek csak a hatalmas völgyzárógátját látni, a képeken is látszik a nagy vízszintes csík két hegycsúcs között.

Mindenhol freeride nyomok. Végtelen lehetőségek. Legnagyobb kihívást a Dreiseenhütte mellőli offpiste lecsúszás jelentett, itt a felső meredek részen remegett a térdem, de középtájtól már élveztem nagyon! Szélesedő völgy, hosszú kifutóval.

Ahogy Stani írja nagyon találóan a síterep leírásban Kühtai "Tirol Obertauernje". Tényleg nagyon emlékeztet a hely OT-re. Nem túl nagy a szintkülönbség: 2000 és 2500 m között vannak a pályák, de olyan minőségű hó van, mint az álom és sokáig kitart biztosan. Minden szállás pályaszállás, szebbnél szebb hoteleket látni az út mentén, középen a rózsaszín tornyos Hotel Alpenrose olyan mint egy kastély.

Kühtai fordítása Tehénvölgy. Arra nyáron jár erre, mindenfelé legelésző teheneket fog itt találni, az úton sem szabad gyorsan hajtani, mert itt ők veszik át a terepek amikor kizöldel. Addig viszont a síelőké, érdemes meglátogatni, főleg az offpiste rajongóit fogja elvarázsolni!

Csináltam kb. 300 fotót, abból válogattam:
https://sielok.hu/fotoalbum/kuhtai-...2012-marcius/galeria/

Most Innsbruckban vagyok, folytatjuk a környékbeli síterepek felderítését.
https://sielok.hu/rovat/utazas/cikk.../innsbruck-olimpia-siregi...
2011.12.28. Síterep: Lackenhof, mások beszámolói
Idén másodszor voltam Lackenhofon, tegnap csak egy napra ugrottunk ki munka ügyben, de összekötöttük egy kis síeléssel.

Déltől du. 4-ig síeltünk, szinte végig sorbanállás nélkül, max. 1-2 perc volt a várakozás, de többnyire még annyi sem. Ez nagy szó így az ünnepek idején, amikor Stuhlecken 20-30 perces sorok is szoktak lenni, ahogy tapasztalatból tudjuk, és innen a fórumról is.

A hóúgyúknak köszönhetően minden pálya és lift üzemelt, ezért eloszlott a nép, de a pályák nagy része elég jeges volt, csak úgy sisteregtek a sílécek. Ennek ellenére jót lehetett síelni, a felső részeken, ahol a nap megolvasztotta a havat sodorni is lehetett és a puha buckákat nagyon élveztük.

Csodás idő volt, a csúcson napsütés, szélcsend, nulla fok körüli hőmérséklet és fantasztikus panoráma, amit a képek ugyan nem adnak vissza, de talán érzékeltetik. Volt részünk egy festői naplementében is, a nap zárásaként.

A képek: https://sielok.hu/fotoalbum/lackenh...of-2011-dec27/galeria/

Nagyon kellene itt is a friss hó, szerencsére az előrejelzés biztató: https://sielok.hu/elorejelzes/lacke...nhof/


Ma (28-án) este lesz itt a Hőlégballonok éjszakája, nagy zenés partival, az Ötschertreff völgyállomáson, aki kinn van, ne hagyja ki.
lackenhof-ballone.jpeg lackenhof-nacht-der-ballone.png lackenhof-o3.jpg
2011.04.06. Síterep: Schladming 4 hegy, mások beszámolói
Megjöttünk a schladmingi kisízésből, 3 tömény nap után egy rövid beszámolóval mindenképpen tartozunk.

Szombaton, amikor a régióba érkeztünk plusz 20 fok volt a völgyben, mindenki rövidujjúban járkált, fagyizott, az utakon megjelentek a motorosok, szóval színtiszta tavasz, sőt inkább nyár érzetünk volt. Akkor még kicsit bizarrnak tűnt, hogy mi itt a következő három nap síelni fogunk...

Az előrejelzéseket nézve úgy döntöttünk, hogy kihasználjuk a vasárnapi tiszta időt és felmegyünk a Dachsteinre. Jó döntés volt, csodálatos kilátás nyílt a Skywalk-ról minden irányba. A pályákat szépen ratrakolták, kifagyott pályákon tudtunk csúszni délelőtt, aztán folyamatosan puhult a hó. Délutánra elfogytak teljesen a síelők, bár addig sem volt tömeg, csak lézengtek, de 2 után már szinte senki nem csúszott a kásássá vált hóban. Pedig minden felvonó üzemelt, sőt pályán kívül is jól lehetett menni. Láttuk, ahogy a snowparkot már javában készítik a nyári szezonra, hamarosan nyitják majd.
Néhány kép: https://sielok.hu/fotoalbum/dachste...in-2011-04-03/galeria/

Hétfőn Planaion csúsztunk, napsütésben plusz 10-14 fok körüli hőmérsékletben, igazi tavaszi síelésben volt részünk, sok-sok napozással. Megtaláltam életem pályáját: a reptér-széles, Paradise lejtőn töltöttük az időnk nagy részét. Itt még friss ratrak nyomokban tudtunk csúszni, élveztük nagyon.
Sajnos délutánra eső jött, ami lezavart a hegyről, de szerencsre elég intenzívre vettük a délelőttöt, így nem volt akkora dráma.

Kedden esőre ébredtünk, de láttuk, hogy odafenn havazott, így irány Reiteralm! A felső pályák kiváló állapotban voltak, de síelők szinte sehol. Mintha kibéreltük volna a síterületet, miénk volt a tér! Néhány edző csapat felbukkant ugyan, de sok olyan hosszú csúszásunk volt amikor nem találkoztunk más síelőkkel! A hütték fele zárva, ami nyitva ott is csak lézengett pár ember, pillanatok alatt kiszolgáltak. Szóval jó dolog a tavaszi sízés, na. Ugyan a hó itt is gyengült délutánra, de minden pályát gondosan kezelnek, kővel egyáltalán nem találkozott a lécünk. Völgyállomáson már kásás-saras hó is előbukkant, de lejutottunk a parkolóig, többször is.
Ezzel a sízéssel elbúcsúztattuk a szezont, de aki teheti, még menjen, mert a felső pályákon húsvétig biztosan megőrzik a jó havat.
Galéria: https://sielok.hu/fotoalbum/reitera...lm-2011-aprilis/galeria/

Szállásunk a Gleccserles is jó választás volt, gyönyörű helyen van a ház a Dachstein fala alatt, családias az egész, tavaszra és nyárra is ajánljuk azoknak akik a sízést biciklizéssel vagy túrákkal szeretnék kombinálni. Nyáron snowboard táborokat is szerveznek gyerekeknek.
https://sielok.hu/szallas/gleccserl...es/
2011.03.28. Síterep: Krippenstein, mások beszámolói
Megjöttünk a Krippenstein sítúráról, óriási élmény volt! Bejártuk a Dachstein-fennsíkot, ami nevével ellentétben nem sík, hanem egy külön hegység, törpefenyvesekkel, óriási sziklákkal, jókora havas dombokkal. Megsíeltünk sok szép szűzhavas hegyoldalt, jutalmul a sok mászásért. A legnagyobb, egész napos sítúránk szombaton a Krippenstein 2100 csúcsról a Simonyhüttéhez vezetett és onnan vissza. Belehaltam közben párszor a küzdelembe, de nagyon élveztem.
Szállásunk egy hangulatos rönkházban volt (Lodge), távol a civilizációtól, elképesztő panorámával, csendes-szorgos nepáli személyzettel.
Még friss havat is kaptunk, az óraátállítás éjjelén esett Krippensteinen, és ezt ki is használtunk tegnap: gyakoroltuk a freeride-ot, a nap végén pedig lecsúsztunk a 11 km-es pályán egészen a völgyállomásig. Lejjebb már igencsak tapadós-kásás volt a hó, megállíthatatlanul közeleg a tavasz.
Az idővel óriási szerencsénk volt, napközben csak dekorációnak volt felhő, többnyire szikrázó napsütés kísért végig, a hóesés este-éjjel jött, ahogy kell! Ja, és még dörgés-villámlás is kijutott este a túra végén, nehogy ne legyen elég izgalmas. Erről majd még írok bővebben is...

Néhány fotót feltöltöttem ebbe a galériába:
https://sielok.hu/fotoalbum/dachste...in-krippenstein-situra/ga...
2010.12.06. Síterep: Eplény, mások beszámolói
Most van időm pár sort írni a tegnapi napról, még mindig a hatása alatt vagyok. Furcsa, hogy előző nap láttuk webkamerán és olvastuk a helyiek jelentéséből, hogy milyen sok hó van Eplényben, de csak akkor hittük el igazán amikor a saját szemünkkel láttuk. Már a faluban és a környéken is csoda volt ahogy vastagon állt a fákon a fehérség, az erdőben meg egyenesen lenyűgöző volt a látvány.

Az ülőliftet a napimádók örömére úgy építették, hogy pont szembe süt a nap miközben libegsz fel 10-12 óra között, és tegnap kedvezett az idő, tiszta kék volt az ég egészen talán 1 óráig, csak utána kezdett borulni, délutánra már volt szél és köd is a hideg mellé. Úgy változott az idő, ahogy az Alpokban szokott. Mínuszban maradt egész nap a hőmérséklet, így a fákról nem olvadt le a hó és a pálya is kiváló minőségű maradt. Nagyon szép sínap volt.

Negatívumként talán csak annyi, hogy sokszor áll meg a felvonó (ha jól érzékeltük akkor a kirándulók miatt), de amíg sütött a nap, ezt nem is bántuk, csak akkor zavart amikor megjött a zord idő. A pályán sok kezdő van, de ez itt természetes, csak nekem volt furcsa, hogy bár nem vagyok gyors síelő itt úgy éreztem vadul száguldozom.

Azt is le kell írnom, hogy nem indult zökkenőmentesen a nap: reggel megadta magát a jegykiadó szoftver, az emberek meg csak gyűltek és a feszültség nőtt, ekkor az üzemeltetők bejelentették, hogy délig mindenki ingyen használhatja a pályákat és a liftet! Délre helyreállt a rendszer és működtek a kapuk. Sorbanállni csak néhány percet kellett. Nem bántuk meg, hogy leutaztunk, másfél óra volt az út lefelé Bp-ről, visszafelé 2, mert elakadtunk a pesti dugóban az egyik bevásárlóközpont közelében. Ott és akkor aztán méginkább áldottuk a döntésünket, hogy a bronzvasárnapot nem a városban töltöttük!

Néhány fotó: https://sielok.hu/fotoalbum/szezonn...yito-epleny-2010-12-05/ga...
2010.11.02. Síterep: Mölltal gleccser, mások beszámolói
Most már van elég friss hó a pályán, itt síeltünk ma és tegnap. Sajnos az időjárás elég cudar, sűrű tejföl köd van és hol erősebb hol gyengébb hóesés, ami a középállomás szintjén néha esőbe megy át. Ma annyira eláztunk, hogy hamarabb lejöttünk a hegyről, de panaszra azért nincs okunk, mert elég sokat tudtunk síelni igen jó hóban.

Reggel ugyan megnyitottak több liftet is a fenti részeken, de aztán lezárták a felső pályákat a köd miatt, és gyakorlatilag csak a 9-es Familienabfahrt-on lehetett síelni, kabinossal közlekedni. A jegyárakból nem adnak kedvezményt.

Holnapra jobb időt ígérnek, és az itteniek elmondása szerint a múlt hét csodás volt, napsütés, kék ég és friss hó. A pályák amik holnaptól újra síelhetők lesznek: 1-es, 2-es, 7-es, 8-as, 9-es.

Sok nemzeti csapat edz a pályákon, ennek ellenére tömeg egyáltalán nincs, sorbaállást nem tapasztaltunk.
A símetró félóránként jár, minden egész és fél órában.
Holnaptól mindenkinek tudom ajánlani Mölltalt, aki friss hóra vágyik.

Képeket talán majd holnap teszek fel, ma a ködben nem volt értelme fotózni.
2010.02.14. Síterep: Dobogókő, mások beszámolói
Csodálatos nap volt tényleg!!! Mesebeli a táj! Beszéljenek a képek:
https://sielok.hu/fotoalbum/dobogok...o-2010-02-14/galeria/

Napsütés, kék ég, vastag zúzmara minden faágon, tömör hó a pályán, és végre igazi tempós síelés itthon, sorbanállás nélkül! 9-től délig voltam fenn, addig kevesen voltak.
Aki teheti menjen fel a héten, ki tudja, hogyan változik az idő. A városban már latyakos volt minden, de odafenn egyáltalán nem olvadt, ideális idő volt a síelésre.
Ne hagyjátok ki!
2010.01.23. Síterep: Sátoraljaújhely, mások beszámolói
Eljutottam végre tegnap Sátoraljaújhelyre és sikerült kipróbálni a Zemplén Kalandpark újdonságait.
Nagyon hideg volt, jól esett, hogy a libegőn mindenkinek adtak polifoam párnát. Zoli (natloz) mesélt a libegő történetéről: Sestriere-ből érkezett a lift, amit Galyatetőre szántak, de végül itt kötött ki. Bővebben majd írunk róla!

A sípálya nagyon jól néz ki, volt a műanyagon egy pici hó is, de nem annyi, hogy lehessen rajta kanyarodáskor sodorni. A műanyag borítású pálya megkívánja, hogy élre tedd a sít, ami gyakorlásnak is nagyon jó. Kár, hogy nálunk nincs egy iyen pálya a Normafánál, ahova fel lehetne menni munka után akár hétköznap is pár órát siklani.
Itt este is működik a pálya, hangulatos villanyfénynél, fölötte, a Magas-hegy csúcsán lévő új kilátót Sárospatakról is lehet látni!

A felső rész elég meredek, de a sípálya legalsó szakasza lankás, itt jól tudnak a kezdők tanulgatni, és a pálya melletti varázsszőnyeget, ami a hófánkosokat (tubby) szállítja, a síelők is tudják használni.

Voltunk a kilátóban és kipróbáltuk a bobpályát is, aminek az érdekessége amellett, hogy a leghosszabb az országban, sőt a régióban is, hogy este nem a pályát, hanem a szánkót világítják ki. Így tényleg megvan az élmény, hogy a sötét érdőben csúszol le, egyes szakaszainál igazi hullámvasút feelingem volt:)
zemplen-kalandpark-2010-01.jpg zemplen-kalandpark-2010-02.jpg zemplen-kalandpark-2010-03.jpg zemplen-kalandpark-2010-04.jpg zemplen-kalandpark-2010-05.jpg zemplen-kalandpark-2010-06.jpg Kep-021.jpg Kep-034.jpg
Itt vagyunk a sielok.hu besízésen a Lungau régióban. Tegnap a Grossecken síeltünk, kevesen voltak, egyetlen percet sem álltunk sorba. Nagyon szép hó van, és nagyüzemben működnek a hóágyúk. Ilyet még nem láttunk: a pálya alsó szakaszán hatalmas hódombokat fújtak az ágyúk, de ez még nem volt eldolgozva a pályán, így vagy ezeket kerülgetve lehet lejönni vagy mintha hullámvasúton utaznál dombról dombra lehet a pályán síelni, néha átbújva a hóágyúbúl kilőtt hólövedék alatt. Vidámpark feeling:)
Főleg a gerincpályán síeltünk, mivel odasütött végig a nap, felhő sem volt az égen, viszont nagyon hideg volt. Főleg a sínap elején és a végén éreztem úgy, hogy leszakad az arcom. Meg is kérdeztünk a liftesfiút, hogy hány fok van, a válasz: -17 !!
Sajnos sem a telefonom sem a fotógépen nem működött ebben a hidegben, néha sikerült egyet-egyet kattintani, aztán besípolt, hogy nincs akku.
Most megyünk reggelizni aztán irány Katschberg!
Ma is szép idő lesz és hideg, ami jó hír az utánunk jövőknek, mert rengeteg havat tudnak ebben az időben legyártani. Ja, és jelenleg zuhog a hó!!!

A márciusi kisízőtáborban már jól bevált Berghotelben van a szállásunk és innen járjuk be a környék síterepeit.
https://sielok.hu/sitabor/sielok-be...sizo-tabor-2009/
grosseck-besizes-1.jpg grosseck-besizes-2.jpg grosseck-besizes-3.jpg grosseck-besizes-4.jpg grosseck-besizes-5.jpg grosseck-besizes-6.jpg grosseck-besizes-7.jpg
2009.12.05. Síterep: Lachtal, mások beszámolói
Itt vagyunk Lachtalban, tegnap este érkeztünk sűrű havazásban, amitől fehér lett a táj. Ma egész nap síeltünk, szuper időben (szélcsend, napsütés). Műhó és természetes hó keveréke van a pályákon, illetve most még csak a 6-üléeses alatti pálya és az alsó gyerekpályák üzemelnek. A csákányosok még nem működnek, de dolgoznak rajta teljes gőzzel. Most az ablakon kinézve látni ahogy mennek a hóágyúk a hegyen.
Este pedig szezonnyitó krampusz parti. Aki Lachtalra készül ne izguljon, ide (is) már megérkezett a tél.
Néhány ma készült fotót most töltök fel! Íme:
https://sielok.hu/fotoalbum/lachtal...-2009-12-05/galeria/
Kep-112.jpg Kep-115.jpg Kep-126.jpg Kep-141.jpg
2009.03.30. Síterep: Obertauern, mások beszámolói
A hétvégi síelésünk pénteki napját Obertauernben töltöttük - csodálatos időt fogtunk ki! Napsütés és porhó várt, csodálatosan tiszta kilátással a völgyre és a környező hegyekre.
Bemelegítés után egy Tauernkört mentünk, közben párszor elhagytuk és összeszedtünk egymást, aztán még ebéd előtt megsíeltük a G2-t is, hatalmas túrt hóban, kicsit tejfölösebb időben. Nagy élmény volt!
Már kész is a galéria HLaci (Agent) fotóiból - Köszi Laci!
https://sielok.hu/fotoalbum/obertau...ern-2009-marcius/galeria/
Tegnap végre mi is eljutottunk a Síparkba! Azt gondoltuk, hogy hétközben lézengeni fognak a síelők pályákon, de hát tévedtünk! Mindenesetre az első órában (fél tíztől kb. fél 11-ig) sorbanállás nélkül tudtunk síelni folyamatosan, szuper volt! A hóminőség és pályák állapota is hibátlan (tömören havas, de nem jeges), mind a négy felvonó üzemelt teljes kapacitás kihasználással. 11-re már tele lett két parkoló autókkal és ahogy számoltuk délre kb. 500-600 ember síelhetett a pályákon (ami így egy szerdai napon elég meglepő) így 5-10 perces sorok alakultak ki, 11 órakor kerek 8 perc várakozást mértünk a hosszú csákányosnál.

Videót is készítettünk: https://sielok.hu/video/sipark-2009.../

Nagyon tetszett a Hóhatár Hütte, igazi alpesi hangulat, jó a konyhával. Sokat beszélgettünk az üzemeltetőkkel akik nagyon izgalmas fejlesztési tervekről számoltak be, ezeket hamarosan itt a portálon is bemutatjuk majd. Emlékszem arra, amikor pár évvel ezelőtt először találkoztunk itt Kőrösi Imrével, aki elmesélte, hogy miket álmodott meg kis mátrai faluban még mennyire hihetetlennek tűnt, és tessék, mára mindaz ami 5 éve álom volt tulajdonképpen megvalósult.

Az elmúlt hétvégén egyébként rekordot döntött a Sípark, összesen 7000 ember látogatott el hozzájuk, ld. cikkünket: https://sielok.hu/rovat/egyeb/cikk/...rekordszamu-latogato-sipa...

Március végéig várhatón kitart a hó, úgyhogy érdemes kihasználni ezt a kivételesen jó telet.
Budapestről az út autóval Gyöngyösön keresztül 90 perc volt.
2009.02.24. Síterep: Normafa, mások beszámolói
Vasárnap reggel voltam fenn sífutni (illetve próbálkoztam:-), aztán csináltam pár fotót, tényleg szép hó van. Nyolc körül értem fel, akkor még simán volt parkoló, de 10-re minden dugig volt a környéken.

Nagyon sokan voltak, szánkózni és síelni is, igazi téli hangulat volt. Tetszett, ahogy az apukák felvonót játszottak a síiskoláknál!
https://sielok.hu/fotoalbum/normafa...-2009/galeria/
apukak-mint-felvono.jpg
2008.12.29. Síterep: Puchberg, mások beszámolói
A felső rész tényleg meredek, kezdőknek semmiképpen nem ajánlom. Bár a felső legmeredekebb résznél kettéágazik a pálya, viszont a jobb oldalon síút nagyon keskeny, egy kezdő nehezen tud rajta kanyarogni, főleg úgy, hogy szinte mindig jönnek szembe sítúrázók.

Tegnap voltunk kinn, kisfiammal kipróbáltuk a Puchberg am Schneebergre hétvégén járó "élményvonatot", ami a Keletiből indult reggel 6-kor. 11-kor már a Losenheimi pályán csúsztunk és síeltünk nagyon jót pályazárásig. 11 és 12 között volt 5 perces várakozási idő a felvonónál, de azután már max 1 perc, így folyamatosan tudtunk pörögni. Sajnos az előrejelzéseken mutatott napsütés elmaradt, fenn elég ködös és hideg volt, az alsó részen télies de jó idő és végig elég jó minőségű hó. A csákányos felvonó melletti pályát is megnyitották, de azon nem csúsztunk, csak az ülőlift melletti pályán.

Összességében nagyon jó nap volt és sikerült olyan fáradtra síelni magunkat, hogy Puchbergtől Sopronig aludtunk, kihasználva, hogy ebben a vonatban az ülőhelyeket kényelmes ágyakká lehet alakítani!

Fotókat nem készítettem, de a családom elmentette a webkameraképet, amin hazaintegettünk, azt tudom befűzni. A napról - illetve a síterep bármely napjáról - egyébként kisfilm is megnézhető az összevágott kamerafotókból a https://www.schneeberg.tv oldalon. A Zeitraffer linkre kell kattintani.
Puchberg-2008-12-28.jpg
2008.10.25. Síterep: Visegrád, mások beszámolói
Ma egy kirándulással összekötve kipróbáltuk a gyepsít Visegrádon. Még soha nem csúsztam ilyen szerkezeten, de elég hamar bele lehet jönni. Persze még kellene egy kis gyakorlás, hogy nagyobb sebességgel is el merjük engedni. Már így első próbálkozásra is élvezetes volt, de be kell vallani, elég fárasztó, már most érzek némi izomlázat... Végülis mozogni mentünk, jól esett.
Köszönjük a lehetőséget Rezsőnek!
Néhány fotót töltök fel, igazán szép őszi nap volt!
gyepsi-visegrad-2008okt25-08.JPG gyepsi-visegrad-2008okt25-10.JPG gyepsi-visegrad-2008okt25-09.JPG a-sipalya-alsoresz.JPG a-hoagyuk.JPG a-duna.JPG a-felvono1.JPG a-felvono2.JPG visegrad-fellegvar.jpg
2008.05.08. Síterep: Rax - Raxalpe, mások beszámolói
A múlt hétvégén (május 1-4) Raxalpen jártunk, igaz, nem síelés, hanem tavaszi túrázás volt a cél, de azért sikerült egy órányi telet is kifogni, amikor a napsütést hirtelen komor felhők és zuhogó kemény hódara váltotta fel a fennsíkon. Itt még tartja magát a hó, egyes részeken jó méteres hóréteget lehet látni még most májusban is! Voltak akik szánkóval, sífutóléccel felszerelkezve jöttek fel a hegyre.

A Raxalpe-ra egy kabinos felvonó visz fel (a prosik szerint ez volt Ausztria első személyszállító liftje) 1540 méter magasra. Egy húzóliliftet láttunk fenn (persze ez már nem üzemel) és lankás családi pályákat. Rax inkább a túrasízők és hótalpas túrázók világa, nyáron pedig a kirándulóké. Sok-sok órát lehet gyalogolni a hegyen az egyik menedékháztól a másikig.

Eredetileg az Teufelbadstubensteig klettersteiget terveztünk megmászni, de a helyiek nagyon nem ajánlották a hó miatt, ezért választottuk inkább a fennsík túrát.

Másnap a Weichtalklammon keresztül a Schneeberg oldalára mentünk fel egészen Kienthalerhüttéig. Ez egy gyönyörű vadregényes szurdoktúra, sok sziklás, szűk kanyonrésszel, ahol vaslétrák, láncok segítségével lehet átjutni. A túra a Höllentalban található Weichtalhaustól indul és a piros jelzés visz fel a K.hüttéig, visszafelé pedig a sárga jelzésen kell jönni - az út első szakasza murvás, de utána egy nagyon szép kanyargós erdei ösvény kezdődik, sok meseszép fenyves résszel. Közel 1000 méter a szintkülönbség, oda-vissza a túra kényelmesen kb. 5 óra.

Budapestről egyébként autóval 3 óra alatt értünk ki Reichenauba, szóval nem távolság. Gyönyörű vidék, kellemes hűs lehet nyáron a Höllental, újra megyünk majd még biztos!
Már itthonról írok: pénteken és szombaton is folytatódott a havazás, ideális hóviszonyok lettek a szezon utosó hetére Katschbergen.
Kipróbáltuk az A1-nek nevezett 6 km-es pályát St. Margarethen felé, nagyon tetszett, egyetlen negatívuma, hogy majd 1 óra a feljutás vissza az Aineck csúcsra 4 szakasz felvonózással amiből 3 csákányos. Jövő szezonra azonban egy kabinost építenek ide, úgyhogy akkor ez tényeg a régió legszebb, legjobb lesiklópályája lesz, ahogy a táblán írják. Sajnos a fotót ködben készítettem, szebb képet ld. ebben a a hírben:
https://sielok.hu/rovat/hirek/cikk/...20080403katschberg/
Katschberg-A1.jpg
2008.01.30. Síterep: 3 völgy, mások beszámolói
Nem találkoztunk kövekkel, sem lezárt pályákkal. Rendes nagy hó van a lejtőkön, nem olvad, nem jeges. Egyedül a St. Martin de Belleville völgyben (1400 m) volt kicsit kásás, de csak a pálya legalsó része. Legjobb hóminőséget a Val Thorens fölötti pályákon (ld. Caron csúcs 3230 m) találtunk, tudod az a nyikorgós, finom, sodorható álomhó, ahol a friss ratraknyomban is hangtalanul lehet siklani. A teljes Belleville részt (Menuire környéke) amit bejártunk szuper hótakaró borította, január első felében voltak a nagy havazások.
Részletesebb beszámoló a régióról itt: https://sielok.hu/rovat/elmenybesza...molo/cikk/3volgy-2008/

Itt találsz 360' körpanorámás webkamerát:
http://livecam.valthorens.com/index....php
A "film" menüpontban bármelyik napot le lehet játszani a negyedóránként készült felvételekből, de éves film is van. El lehet vele szórakozni:-)
2008.01.26. Síterep: 3 völgy, mások beszámolói
Ezeket a sorokat a 3 völgyben írom. Fantasztikus hely, elképesztő mennyiségű sípályával, 3 napot síeltünk itt, és csak a terep töredékét sikerült bejárni. Ilyen hosszú pályákon még nem csúsztam soha. Ráadásul egész nap ragyogó napsütésben, idális hóviszonyok között.
Bővebb infó és képek hamarosan...
-----
Elkészült a beszámoló, itt olvasható:
https://sielok.hu/rovat/elmenybesza...molo/cikk/3volgy-2008/
Menuires-2008-01-26--01.JPG Menuires-2008-01-26--02.JPG Menuires-2008-01-26--03.JPG Menuires-2008-01-26--04.JPG Menuires-2008-01-26--07.JPG Menuires-2008-01-26--08.JPG Menuires-2008-01-26--09.JPG Menuires-2008-01-26-cross-06.JPG Menuires-2008-01-26--cross-05.JPG
2007.04.10. Síterep: Kaprun, mások beszámolói
Egy kapruni síeléssel búcsúztattuk az idei szezont, a fotókat feltöltöttem ide:
https://sielok.hu/fotoalbum/kaprun2...007/galeria/

Szerencsére szuper minőségű hó volt az Alpincenter fölötti részeken (2452-2900 m), olyannyira, hogy húsvét vasárnap reggelre 5-10 cm friss hó is hullott, így nagy meglepetésre igazi porhóban tudtunk síelni. Délelőtt még a 11b pálya (a kedvencünk, 1976-2542 m között) is nagyon jó volt, de délutánra itt már eléggé kásásodott, teli lett buckával.

Hihetetlen nagy tömeg volt, de szerencsére korán keltünk így volt még hely a fölső parkolóban, viszont a lifteknél taktikázni kellett, hova csúszunk, hogy elkerüljük a hosszú sorbanállást. Főleg az ülőliftek aljánál voltak nagy torlódások.

Mindent összevetve 3 nap alatt nagyon intenzíven tudtunk síelni szuper hóban, igazi tavaszi napsütésben. Ezzel együtt is csak feleannyit sikerült csúszni mint tavaly (10 nap), de hát ez egy ilyen szezon volt.
2007.03.27. Síterep: Wengen, mások beszámolói
Wengenből is kisvasút visz fel a Kleine Scheidegg-re (majd tovább a Jungfraujochra, ahonnan szép időben fantasztikus a kilátás), vagy lehet kabinossal is menni a falu központjából ami közvetlenül a síterep Männlichen-nek nevezett részére repít fel. Ez jobb választás, mert onnan kiindulva az egész rendszer végigsíelhető cikkcakkban, aztán a végén Wengenig lehet visszacsúszni. Bevállalósabbak kipróbálhatják a Lauberhorn versenypályát is.

Valóban vannak váratlan ellenlejtők több pályán is. Erre szerintem nem igazán lehet rákészülni, legjobb mindig a második lecsúszás amikor már ismered a pályát, és tudod hol kell elengedni golyóban. Nem láttam még olyan sítérképet, ahol ezt jeleznék.
2007.03.26. Síterep: Wengen, mások beszámolói
Akkor lehet, hogy elsíeltünk egymás mellett, mert én is épp most értem haza, íme néhány friss fotó Wengenből:
https://sielok.hu/fotoalbum/wengen/...galeria/

Valóban gyönyörű nagy hó esett az egész régióban, a helyiek elmondása szerint bár lehetett síelni egész télen, azért a szokásosnál sokkal kevesebb hó volt az idei télen, most viszont tavaszra leesett egy rendes mennyiség.

Mindenhol völgyig lehetett síelni, Wengenben egész a faluig. Kipróbáltuk a Wengernalpról induló Fox Run szánkópályát (4,5 km !), valamint a Schilthorn oldalon lévő sípályákat is. Itt márc. 22-én napsütésben és gyönyörű porhóban lehetett síelni. Ezt a pályarendszert nagyon a szívembe zártam, egyszerűen csodálatos. A fotókat hamarosan feltöltöm.

Bárkinek kérdése van a régióról, szívesen segítek.
Mi eppen itt tartozkodunk, es csak pozitivumokat tudok irni. A szalloda hibatlan, a siterep pedig csodas. Fantasztikus ido volt ma is es tegnap is, idealis a sizesre. Aki teheti most induljon el, holnapra friss havat mondanak, tegnapelott is esett a ho, bar nem sok, de a palyak nagyon jol kezeltek a felvonok pedig a legmodernebbek, szinte mind uloszekes, tobb futott ulesssel. A siregio ket orszag hataran van fenn - fenn tabla jelzi mikor sielsz at az orszaghataron :-) Tirolban Waidring - Steinplatte, Nemetorszagban pedig Winklmoos - Reit im Winkl neven kell keresni a siterepet, ez utobbi Magyarorszag felol konnyebben elerheto, hiszen vegig autopalyan lehet jonni 6OO kmt, utana csak 2O km orszagut. Ezert is valasztottuk az oberwosseni Hotel Sonnenbichlt es nem csalodtunk! Bovebben majd utolag otthonrol.

A hotel weblapja:
https://sielok.hu/szallas/sonnenbic...hl/

A siterep weblapja, webkameraval:
http://www.steinplatte.co.at/
Most jöttünk meg erről a helyről, nov. 18-án szombaton síeltünk egy napot Hochgurgl-ben. Még csak a fenti részeken volt elég hó, Obergurgl-ban még nem síelhetők a pályák, de minden napra várják már a nagyobb havazást. Mivel csak két pálya üzemelt, így nem tudok igazán véleményt mondani a síterepről, bár a térkép szerint igen változatos lejtők vannak.

Obergurgl és Hochgurgl korábban két külön síterep volt, melyek között buszjárat közlekedett a völgyben, de néhány évvel ezelőtt építettek egy kabinos liftet, ami nagyjából vízszintes pályán összeköti a két síterületet.

A helyiek elmondása szerint Obergurgl-Hochgurgl inkább a magasabb jövedelmű rétegeket célozza meg, szinte egyáltalán nincsenek itt apartmanházak, csak 3 és 4 csillagos hotelek + egy 5 csillagos, amely a síterepet egykor alapító családé.

Tehát az exkluzívabb helyeket keresőknek ajánljuk inkább. A legtöbb vendég Németországból érkezik ide, utána jönnek az angolok. Magyarokkal itt nem találkoztunk.

Söldenből - ahol minden kategóriájú szálláshelyet lehet találni - is át lehet ruccanni, bár fontos tudni, hogy a söldeni bérlet ide nem érvényes, külön sírégiónak számít. A napijegy főszezonban 39 euró, 6 napos bérlet 195.

Ha itt jártok ne hagyjátok ki a vadonatúj Top Mountain Star nevű építményt, ami 3080 méteren található fantasztikus körpanorámával. Egy sörre vagy forralt borra megéri beülni, ebédelni inkább a középállomás fölötti hüttében érdemes. A szokásos önkiszolgáló rendszer nagy választékkal. Hamarosan teszek fel részletesebb beszámolót és galériát is.
Top-Mountain-Star.JPG
2006.03.16. Síterep: Dobogókő, mások beszámolói
Márc. 15-ét Dobogókőn töltöttük, és nagyon jót síeltünk. Meglepőden nagy hó van még mindig fenn, ami azért is hihetetlen, mert az alatta lévő Pomázon még semmi, de Pilisszentkereszten is csak foltokban láttunk havat. A dobogőkői nagy parkolóban 2 traktor is dolgozott a hó eltolásán, hogy újabb parkolóhelyeket tudjanak kialakítani. Sok kiránduló volt fenn az ünnep miatt és sok síelő is, ezért kora délután szép kis sor alakult ki a felvonónál, ami folyamatosan csökkent, és teljesen el is fogyott, 3 óra után már pörögni lehetett sorban állás nélkül. Szerencsére semmilyen üzemzavar nem volt, így folyamatosan tudtunk síelni.

A pálya felső szakasza már nagyon jeges volt, de ezt ki lehet kerülni az erdei pályán, az alsó szakaszon viszont remek hó van még mindig, és szerintem egy hétig még biztosan kitart.

Összességében nagyon jól éreztük magunkat, és ajánlom mindenkinek Dobogókőt. Érdemes indulás előtt webkamerán benézni, és amíg fehér a pálya addig használjátok ki!
dobogoko2006marc15-01.JPG dobogoko2006marc15-02.JPG dobogoko2006marc15-03.JPG
2006.02.27. Síterep: Sachticky, mások beszámolói
Mi is Sachtickyn jártunk szombaton (02/25) és valóban nagyon jól lehetett sízni. Még épphogy kaptunk parkolóhelyet, bár 10 óra után érkeztünk. Eredetileg Tureckára indultunk, de ott sajnos két busz úgy bedugult a bekötőúton, hogy reménytelennek tűnt a feljutás, így gyorsan átmentünk Sachticky-ra, amit nem bántunk meg. Valóban nem voltak sokan, vagy legalábbis eloszlottak az emberek a pályákon, felvonóknál. Az 5-ös liftnél egyáltalán nem volt sorbanállás, ott pár órát le is ragadtunk, de a többi liftnél is csak 5-10 perc max. Kövek, kavicsok, buckák nem voltak, elég nagy hótakaró van a pályákon amit kezelnek is.
Egy dolog volt meglepő: ugye azt tanultuk, hogy a tányéros felvonót elég szépen magad alá húzni és lazán fogni a rudat, na itt erővel kellett kapaszkodni a középső liften, olyan meredeken húz fel. Kezdőknek semmiképp nem ajánlom. Gyakorlott sízők azért megoldják.
Utolsó ottjártunk óta javult a vendéglátás a hegyen, több új büfé és kandallós melegedő is van. Napközben ment a Jagermeister promóció, így kémcsövekben hozták a Jägert a felvonóra várakozóknak:-) Nem ingyen, de baráti áron.
Általában elmondható, hogy Sachticky nem rossz választás: Mo-ról gyorsan elérhető, olcsó és egynapos sízésre is beiktatható bármikor. Hétközben gondolom elég nagy pangás van, akkor lehet az igazi.
2006.02.22. Síterep: Planneralm, mások beszámolói
Találsz a holnapunkon infot, fotókat és élménybeszámolót is Planneralmról:
https://sielok.hu/siterep/planneral...m/
https://sielok.hu/rovat/elmenybesza...molo/cikk/planneralm-2005...
https://sielok.hu/fotoalbum/planner...alm/galeria/
https://sielok.hu/fotoalbum/planner...alm_nagyho/galeria/
ez utóbbi érzékelteti legjobban, mennyi havunk volt ott tavaly - túl sok, így a pályákról nem is tudok infoval szolgálni, áramszünet volt napokig egy a közelben lezúdult lavina miatt, részleteket ld. a beszámolóban.
Andrea
2006.02.08. Síterep: Nassfeld, mások beszámolói
Nassfelden voltunk jan. 31-febr. 4 között.
Fantasztikus időt fogtunk ki, mind az 5 nap ragyogott a nap, és nagyon jók voltak a pályák. Eléggi kijegesedett a Carnia pálya délutánra, de talán ez volt az egyetlen negatívum. Nagyon intenzíven lehet sízni, rengeteg pálya van, szélesek és gyorsak a felvonók. Első blikkre elég kuszának tűnik a pályarendszer, de már első nap után jól kiismertük magunkat. Mi inkább a jobb oldali pályákon síztünk (65-ös, 70-es, 80-as), mert a gyerekek jobban szeretik a kabinos liftet az ülősnél. Azt hiszem ennyi km-t 5 nap alatt még soha nem síztem, de még a felét sem. Szóval Nassfeld no.1 hely, csak ajánlani tudom.
Az esti sízést sajnos kihagytuk, annyira elfáradtunk napközben, pedig tényleg nagyon vonzó volt a látvány
Szállásunk Tröpolachban volt, 5 perc sétára a kabinostól, 75 euró / éj / 4 fő áron.
A fotókat feltettem ide:
https://sielok.hu/fotoalbum/nassfel...d/galeria/
2005.01.28. Síterep: Kékestető, mások beszámolói
Múlt hétvégén (jan. 24.) voltunk fenn, szép hó van, de a pályának valóban csak a felső szakasza volt sízhető. Jelenleg 35/50 cm hó van, indulnak a síbuszok, jár a 2 felvonó + péntek, szombat és szerda pedig esti villanyfényes sízés is lesz.
Fotókat teszek fel mindjárt, íme:
https://sielok.hu/fotoalbum/kekeste...to2005/galeria/
2002.12.19. Síterep: Tauplitz, mások beszámolói
Szia Robi,

mi kétszer is voltunk Tauplitzban.
Mindkét alkalommal elég zord időt fogtunk ki, az első alkalommal 6 napos folyamatos hóesés, rendszeresen hóvihar volt, olyannyira, hogy le is zártak minden felvonót a fenti pályákon és csak egy kis lenti pályán tudtunk a 3. naptól síelni.
A második alkalommal sem láttunk napsütést, és egy német lifttársunk elmondása szerint ő már sokadszorra járta meg a hellyel, szerinte nagyon kellemetlen a hely mikroklímája (de az is lehet, hogy peches volt ő is sokszor ahogy mi, nem tudom).
A pályák tényleg nem túl hosszúak, kivéve az erdei lesikló pályát, ami elég lankás, de aki szereti a változatos kanyargós erdei utakat (a gyerekek pl. az ilyet imádják) az szeretni fogja Tauplitzot. Fenn a Tauplitzalm-on szerintem nem igazán jó a pályák összeköttetése, sokat kell botozni az egyik felvonótól a másikig, vagy már a pálya közepén golyóban megengedni, hogy átérj (elég nagy lapos rész van középen).
Tauplitz szerintem családi sízésre ideális lehet, igényesebb sízők igényeit nem igazán elégíti ki a pályarendszer.
A Kulmhof apartmanházról (amit több magyar utazási iroda is hirdet)csak jókat tudok mondani: saját uszodája, szaunája van (ott próbáltuk ki először a meztelen hóban hempergést szauna utaán - szuper!) és tágasak, kényelmesek az apartmanok. A felvonóig kb fél km-t kell felfelé sétálni, ami bemelegítésnek jó (más kérdés, hogy egyes utazási irodák ezt a távolságot letagadják:), szóval aki odamegy számítson rá.
Ha sikerül megtalálni teszek fel pár fotót is.
Üdv,
Andrea
2001.12.28. Síterep: Sella Nevea, mások beszámolói
Kedves Kati, Ákos!
Mivel már legalább 7 éve, hogy ott jártam, és akkor is csak egy nap, már nem emlékszem a részletekre, de most előkerestem a katalógusból a pálya infokat.

Összesen 4 pálya van, ebből 1 fekete, 2 piros és 1 kék. A pályák össz. hossza csak 14 km, ehhez jön még az erdei lesiklópálya, (a kabinos felvonó aljáig) ami 7-8 km hosszú, de csak néha járható. (akkor lenn semmi hó nem volt, de odafenn legalább 1 méter).

A boveci parkolóból egy 4 személyes kis kabinos felvonó visz fel 2200 m fölé (elég csotrogány jármű, legalábbis akkoriban úgy tűnt). Fent van 3 ülőszékes felvonó és 2 húzólift. A pályák közepes lejtésűek (egy meredek) de nem túl hosszúak. Igen, van fenn étterem, napozó, melegedő.

Mivel a látvány pazar, ezért mi inkább napozással és nézelődéssel töltöttük el az időt, és ezért is ajánlottam, hogy egy kirándulást feltétlenül megér, nem is elsősorban a síélmény miatt (mivel kevés a pálya, nem túl változatos a sízés), hanem a táj szépségéért. Bovec Tarvisioból Sella Nevean keresztül kb. 50 km távolságra van, de a kanyarok miatt több mint egy órát kell számolni az útra. Fényképezőgépet vigyetek! nekem is van valahol fotóm, ha megtalálom, feltöltöm ide!
Üdv:-)
Andrea
2001.12.27. Síterep: Tarvisio, mások beszámolói
Igaz, mi legalább 5 éve voltunk Tarvisioban síelni, akkor sajnos az időjárás nem kedvezett, az alsó pályákon eső esett, fenn viszont szép volt a hó. (erre számítani lehet, mert nem túl magas a tszf magasság) A nagy pálya egyébként nem túl hosszú és az ülőszékes felvonó ami a gerincen megy csigalassú, emlékeim szerint, de némileg kárpótol a pazar kilátás:-)

Inkább kezdő sízőknek ajánlanám, bár van egy fekete pálya is (az amikor ott jártunk elsőként lett lezárva, hóhiány miatt)

A szálláshelyek színvonala nem mindig éri el az osztrák színvonalat, mi többet is bejártunk mire találtunk megfelelőt. Érdemes azonban előre foglalni, mivel így kedvezményes síbérlettel kombinálva jobb csomagárak jönnek ki.
2001.12.27. Síterep: Mátraszentimre, mások beszámolói
Tegnap (dec. 27.) jártunk fenn Mátraszentimrén, bár nincs túl sok hó, a pálya jól síelhető, a felvonó működik. Amikor eljöttünk éppen esett a hó, tehát lesz utánpótlás:-)

Frissen készült fotókat meg lehet nézni a
https://sielok.hu/siterep/matraszen...timre/ címen.
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »