Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

admin3 kiemelt beszámolói

2020.03.04. Síterep: Golte, mások beszámolói
Golte - a "privát" síterepünk

Március 1. és 3. között felkerestük Golte síterepét, ami életre szóló élmény marad! A völgyben már zöld a fű és tombol a kora tavasz, de ahogy felért a kabinos lift az 1400 méteres állomásra, egyből szakadó hó várt minket, ami meg is alapozta a következő két napra a kellő hómennyiséget a pályákon! Sajnos az idei síszezonban messze átlagon aluli időjárási viszonyok voltak jellemzőek nem csak Goltéra, hanem közel az összes szlovén síterepre, amin ha átmenetileg is, de az elmúlt napok havazásai azért segítettek. Hétfőn és kedden egy igazi téli mesevilág fogadott minket napsütéssel, havas fenyőfákkal és szinte nulla emberrel a pályákon.

Az egész Hotel Goltéban hozzávetőlegesen 20, míg a síterepen kb. 40 fővel kellett "osztoznunk" köszönhetően a rengeteg visszamondás miatt (főként a horvát vendégek részéről), amit a koronavírus pánik okozott. Ez persze nekünk kapóra jött, még soha nem volt szerencsénk ilyen üres helyen síelnünk, szinte "VIP" vendégekként érezhettük magunkat a nyugalom szigetén. Bárkivel is beszéltünk az országban, nem érződik, hogy bármilyen szinten is pánikhelyzet lenne, a boltok teljesen fel vannak töltve, az emberek vidámak és remélik, hogy mielőbb visszatérnek a turisták.

Fotók: https://sielok.hu/fotoalbum/golte-m...arcius-2020/galeria/
DJI-0478.JPG
h i r d e t é s
2019.04.25. Síterep: Mölltal gleccser, mások beszámolói
Szezonzárás Mölltalon - 2019.04.25.

A völgyben szikrázó napsütésre ébredtünk, arra igazi képeslapba illő tájra a zöld rétekkel, fent a hegyek sapkái pedig még mindig fehéren világítanak. Szállásunktól, a mallnitzi Hotel Kärntnerhofból mindössze 25 perc alatt feljutottunk a parkolóhoz.

A símetró pontosan fél óránként jár, 8 perc alatt fel is érünk az örök hó birodalmába! Hétköznap lévén nem volt sok ember a pályákon, a lifteknél zéró a sorbanállási idő. Amire nem számítottam, hogy a símaszk igencsak kelleni fog, ennek hiányában azért elég kellemetlen volt síelni, főként a csúcs közelében. A pályák minősége verte azokat, ahol én télen (sokszor persze enyhébb időben) jártam korábban, ez főként a 2-es, 7-es pályákra volt jellemző, amik még délután is tükörsimák voltak! Az egyetlen nehézséget a folyamatos szél jelentette, ami meglepetésszerűen, akár fél percenként váltogatta a szikrázó napsütés és tejfelköd közötti időjárást. Mindössze csak az alsó 500 méteres kis szakasz kásásodott, az is csak a lenti részen, a Mittelstationhoz visszatérve.

Egyszóval, aki még szeretne ebben a szezonban egy jót csúszni annak hajrá és irány Mölltal!! :))
SAM-6967.JPG IMG-4248.jpeg IMG-4250.jpeg IMG-4252.jpeg IMG-4255.jpeg SAM-6966.JPG SAM-6968.JPG SAM-6969.JPG SAM-6971.JPG SAM-6972.JPG SAM-6973.JPG IMG-4246.jpeg
2017.01.30. Síterep: Golte, mások beszámolói
Éves síelésünket a kollégákkal ezúttal a szlovén Golte síterepén tartottuk meg. Talán a legjobbkor hagytuk el a szomogos Budapestet, itt kristálytiszta levegőn lehettünk, végig verőfényes napsütésben volt szerencsénk síelni! A felhőréteg 500-700 méter körül alakult ki, így az egész síterep és a környékbeli hegyek napfényes "szigetként" emelkedtek ki a felhőtengerből. A pályák 70-80%-a nyitva volt, és ha nem is ért "állig" a friss hó, de a környéken azért akadt némi természetes hó, ami sokban hozzájárult a téli hangulathoz

A síterep pozitívumai (+) és negatívumai (-):

+ nem nagy, viszont felettébb hangulatos, erdős kis pályarendszer
+ a hétvége és a tökéletes napsütéses idő ellenére sem kellett 5 percnél többet sorban állni a lifteknél
+ ugyanez a hüttékre is igaz volt, mindig találtunk üres helyet és az árak is normálisnak mondhatóak (pl. hot-dog 2,5 €, tea 1,5 €, sör 2,7 €, kis hamburger 3 €, húsleves 3 €)
- sajnos a 3 sínapból mindhárom nap délelőttjén lezártak 1-1 sípályát verseny miatt
- a liftek régiek és lassúak (sok felvonózáshoz relatíve kevés csúszás jár)
- kezdőknek nincsen megfelelően enyhe lejtésű és széles pálya

Szállásunk a pár éve épült, modern Hotel Goltéban https://sielok.hu/szallas/golte/ volt. Ár/érték arányban nagyon kedvező, itt is említenénk néhány pozitívumot és negatívumot:

+ tiszta épület és szobák, modern berendezés
+ igazi pályaszállás, kb. 5 méterre a kijárattól már lehet is csatolni
+ remekül megoldott rendszer a hotelvendégek kabinos lifttel való feljutásához: a szállóvendégek a kocsit az alsó parkolóban a lift mellett hagyhatják, innen pedig alig 7-8 perc alatt felrepíti a vendégeket és csomagjaikat a lift 500-ról, 1400 méteres magasságba, közvetlenül a hotel épületébe
+ kedves, figyelmes, angolul/németül beszélő személyzet
+ mivel nem jöttek utolsó nap utánunk vendégek, ezért megengedték, hogy a szobákból felár nélkül délután 2-kor csekkolhassunk ki.
+ a svédasztalos reggeli és vacsora nagyon bőséges, széles kínálatú! Példaként reggelire friss gofrit is lehet készíteni 3 perc alatt egy önkiszolgáló sütő segítségével, a pultról pedig minden reggel változatos meleg ételekből lehet választani (rántotta, tükörtojás, bacon, virsli, bundáskenyér, stb…). Vacsorára kétféle leves, változatos salátabüfé, legalább 4-5 féle sült és szintén 4-5 féle köret közül lehetett választani. Előételek is mindig voltak terítéken, egyik este például füstölt lazac is ki volt téve.
+ szép wellness részleg, bár a jacuzzi vize lehetne melegebb
- nagyon gyenge wifi, gyakorlatilag csak mobilkészülékeken működött az internet, ott is csak akadozva
- sajnos síelés után néha elfogyott a meleg víz a fürdőben, ami szokatlan egy ilyen színvonalú szállodában
- mivel a nagykabinos lift motorja is ebben az épületben van elhelyezve, ezért az ehhez közeli szobákban picit zajos a felvonómotor hangja
- szűk folyosó és lépcsőház (csak oldalazva fér el egymás mellett két ember)

Összegzésül Goltét azoknak tudnánk ajánlani, akik olyan könnyen megközelíthető (Pestről csak 4,5 óra), hangulatos kis síterepet keresnek, ahol könnyű egymást megtalálni a sípályákon, feltéve ha a csapatban nincs kezdő.

Fotók: https://sielok.hu/fotoalbum/golte-n...apsutesben-2017/galeria/
IMG-2823.JPG
2016.01.26. Síterep: Telkibánya, mások beszámolói
Decemberi kirándulásunkkor https://sielok.hu/rovat/elmenybesza...molo/cikk/zemplen-aktiv-e... találtunk rá erre a remek kis üdülőfalura a Zempléni hegységben. A Hotel Ezüstfenyő mellé egy (hazai viszonylatban) egész komoly kis sí- és szánkópálya fut be, hossza kb. 6-700 méter, lejtése kb. egy piros pályának felel meg.

Sífelvonó jelenleg nincs, de a szálloda gondolkozik rajta, hogy esetleg érdemes lenne - természetesen pályázati összeget lehívva - egy sífelvonót kiépíteni, valamint a hóágyúzást is megoldani. A viszonylagos alacsony tengerszint feletti magasságot az északi fekvés talán némileg ellensúlyozza, illetve a vízellátás is könnyen megoldható lenne a hóágyúkhoz.

Hogy mi lesz a tervekből, azt majd a jövő eldönti, addig is íme néhány légifotó, ami a myactioncam.hu drónjával készült: https://sielok.hu/fotoalbum/telkiba...nya-sipalya/galeria/

A helyszín a Google mapsen: https://sielok.hu/terkepek/siterep/...telkibanya/
2016.01.26. Síterep: Gemeindealpe, mások beszámolói
Pénteken volt szerencsénk (a szerkesztőség történetében először) ellátogatni Gemeindealpéra, de valószínűleg nem ez lesz az utolsó :)

Előtte lévő napokon kb. 30 cm friss hóval áldotta meg a természet a környéket, ottlétünkkor pedig szikrázó napsütésben (és dermesztő hidegben) volt részünk. 10/10-es hóviszonyok uralkodtak a pályákon, sőt, még freerideolni is tudtak a bátrabbak!

A csúcsról vagy a széles és piros, vagy a hosszú kék pályán kanyaroghatunk le, élvezve a csodás kilátást részben az Erlaufseere és Mariazellre. Ez utóbbi kék pálya közel 7 km-es, mintegy 800 méteres szintkülönbséget tesz meg a hegytetőről a völgyállomásig - és sok erdei pályával ellentétben itt nem kell "botozni", hanem kellemes sebességben lehet lefelé száguldani.

Néhány drónos képet csatolok, melyekért köszönet partnerünknek, a https://www.myactioncam.hu -nak!
DJI-0079.JPG DJI-0080.JPG DJI-0082.JPG DJI-0077.JPG DJI-0076.JPG DJI-0088.JPG DJI-0098.JPG DJI-0100.JPG DJI-0103.JPG
2016.01.21. Síterep: Annaberg, mások beszámolói
Rövid helyzetjelentés Annabergről: az elmúlt napokban kb. 20-30 cm hó lepte el a környéket, a fák szinte roskadoznak a sok hótól, mindez a derűs időben képeslapba illő látvány. A pályák rendben vannak, esténként ezerrel járnak a hóágyúk - az éjszakai kemény mínuszokban (-10-15 C) erre remek lehetőség nyílik. A síterep illetékese azt mondta, hogy a faluhoz közeli sípályák ("H" ülőlift és környéke) pénteken nyitnak!
Annaberg sípályái és a  JUFA szálló madártávlatból - drónnal készített kép | fotó: sielok.hu 2016 Hóangyal annaberg03.jpg annaberg04.jpg annaberg05.jpg Hosszú gyerekpálya fedett varázsszőnyeggel
2014.01.26. Síterep: Golte, mások beszámolói
Akárcsak a környéken sok helyen, Goltére is megérkezett az igazi tél! Csütörtökön éjszakától egészen péntek hajnalig tartott a havazás, ami nagyon jót tett a lejtőknek. A hóágyúk is kora reggeltől késő estig dübörögnek, így egyre több pályát nyitnak meg. Sajnos még mindig csak a síterep harmada volt ma nyitva, de ha marad a kedvező időjárás, akkor sorra nyílhatnak meg az újabb pályák!

Fotók: https://sielok.hu/fotoalbum/golte-2...014-januar/galeria/

Külön dicséretet érdemel a Hotel Golte:
- igazi pályaszállás karnyújtásnyira a háromülőstől és a gyakorlópályától
- tiszta, tágas szobák modern berendezésekkel (kártyás beléptetőrendszer, termosztát, széf, LCD TV, minibár, stb...)
- méretes erkélyek szinte az összes szobához
- és még sorolhatnánk...

A szálloda aljában található étkezde árai igen korrektnek számítanak, főleg az osztrák árakhoz viszonyítva, csak pár példa:
- kis / nagy adag saláta svédasztalról: 2,6 / 3,5 €
- bolognai spagetti (nagy adag): 6 €
- sör 0,5 l: 2,5 €
- forró csoki: 2 €
2011.01.14. Síterep: Homoródfürdő, mások beszámolói
Ma kaptuk a következő hírt a homoródfürdői sípályáról:

"Tisztelt sielok.hu!
A homoródfürdői Lobogó Panzió ezúton értesíti a szerkesztőséget a sípálya kiváló állapotáról, amely egész hétvégén működik.

Szeretettel várunk minden síelni vágyót.
A sípálya aktuális állapotáról a következő címen tájékozódhat:
http://www.jurnalul.ro/webcam/baile...-homorod-41.html

Üdvözlettel:
Lobogó Panzió"
2009.03.02. Síterep: Chopok - Jasná, mások beszámolói
Az alábbi "élmény" beszámolót egy olvasónk küldte be a szerkesztőségbe:

---

A múlt vasárnap voltam a barátaimmal Chopok sí centrumban. Régebben jártam már ott, hallottuk, figyeltük sokat fejlődött. Összekötötték északot déllel, fantasztikus, gondoltuk. Juhon (dél) 31 euro -ért meg is vettük a kombinált bérletet, majd pár déli oldalon történt csúszás után átsíztünk az északi oldalra. Hozzá kell tennem, a felvonók többször is leálltak több percre is különféle hibák miatt. Végre sikerült átjutnunk az északi oldalra. A hegytetőn a hóviszonyok és a hó mennyisége rendben voltak. Mégis a kijelölt pályákon rengeteg jégfolt, kövek, lesíelt szakaszok váltakoztak. Mondhatni a pályák nem voltak megfelelően karbantartva. Közeledett 15 óra, megnéztük, hogy 16h-ig járnak a liftek, kényelmesen elindultunk. 3 lifttel a 0,5 órát gondoltuk megtesszük. Hát tévedtünk. A 4 ülésesen pihentünk 5 percet a teljes szakaszon. Onnan átcsúsztunk ahhoz a 2 üléses lifthez, amely felvisz a felső tárcsás lifthez, amelyből a tetőn tudunk kiszállni. A 2 ülésesnél kb. 10 percet álltunk sorba, mire sorra kerültünk. Nem pofátlankodtunk előre, mert gondoltuk, hogy sokan igyekeznek át a másik oldalra. 16.00 kor odaértünk pont, de a felvonókezelő már közölte velünk, miután kipattant a bódéjából, hogy "sorry guy, igyeme precs". Erre fogta, leállította a felvonót, pár magasabb hangú szóváltás és mutogatás után elviharzottak.

Az hagyján, ha még csak mi lettünk volna, a felvonón, de az szinte teljesen tele volt. Egyszerűen alig akartuk elhinni, hogy lenn maradtunk. A „madarak” még lógtak a dróton, de nem számít! Nincs „Letzte fahrt”. 16 óra van és dugó kihúz, mi meg csak nézünk, ordítunk fájdalmunkban, majd 45 percnyi hegymenet után, vállunkon a léceinkkel megérkeztünk a csúcsra. Hát, igen ez tényleg csúcs!!! A világ számos országában síztem már, de ilyen hozzáállással még nem találkoztam. Igen, ez Szlovákia, ez Chopok, mindenkinek hidegen ajánlom. 31 eurós kedvezményes árú bérletért! Kellemes sízést kívánok a magyaroknak Szlovákiában.. A részünkről, bármilyen közel is van hozzánk befejeztük 1 időre a szlovákiai sízést.

UI: Magyarul semmi nincs kiírva. Angolul(ez érthető is), németül, lengyelül, ukránul!

Üdvözlettel:
Bagyinszki Balázs
2009.01.20. Síterep: Jahorina, mások beszámolói
Egyik olvasónk emailben érkezett beszámolóját bemásolom ide:
-----

Évente pár napot el kell töltenem Jahorinán!
Csak így záródhat egy idény számomra!
Kedvenc síközpontom a hasonló kaliberűek között, hisz egyértelmű, hogy nem lehet összehasonlítani a nyugati több 100km pályarendszerekkel de van valami megmagyarázhatatlan benne. Megpróbálom!

Itt az emberek hihetetlenül közvetlenek, egyszerűek, segítőkészek, pl: mindenki mindenkinek köszön, vagy egy jó csúszás után egy ismeretlen megkínál finom házi vadkörte pálinkával...

A felvonók igaz, hogy nem modernek, de egyszer azok voltak és még mindig tökéletesen - ( reggel az első csúszásnál kell vigyázni nehogy odafagyjon a gatyánk, mert jeges az ülőke:) - megfelelnek a célnak. Mivel a pályák csak kis részét ratrakolják le, boarddal ideális körülmények várják a deszkásokat pár centi friss hó után!!!

Éttermekbe nyugodtan beülhetünk hisz még elfogadható áron kínálnak mindent, de ami a legfontosabb, hogy itt minden igazi húsból és házilag előállított alapanyagokból készül! Nem Tesco-s nyalánkságokért kérnek el - mint nyugaton, vagy valamelyik hazánkbeli által működtetett helyen - 10-15€-t egy gumiebédért!
Ja és a pincér kiszolgál, tehát nem eliparosodott menzaszerű!

Szarajevó alig 30km-re van, ahol eredeti körülmények közt meg lehet próbálni a csevapcsicsát (cevap) , burek-ot, baklava-t... mintha egy időutazásban lenne részünk hisz méterek választják el a Pesten is megszokott monarchia-beli házakat a török negyedtől (Bascarsija).

Tehát mindent egybevetve aki síeléssel egybekötött aksitöltést szeretne kipróbálni az nem fog csalódni...és minden évben vissza is fog menni!!!

ps: helyiek azt mondják addig jó míg ezek a felvonók vannak! 18 euró / nap..
Sziasztok, egy régi Val d'Isarco fórumot megszüntetek, egy hozzászólást pedig ide másolok át.

***áthozott üzenet***

Feladó: snowboarder
Dátum: 2005.01.07. 18:39
Tárgy: Val d'Isarco

Tavaly márciusban voltunk itt négy napot. A Szállásunk Chiusa-ban (Klausen) volt ami egy hangulatos dél-tiroli kisváros és kb. 20 perc autóútra van a pályáktól. A Val d'isarco tudomásom szerint 3 pályarendszerből áll ami nincs közvetlenül összekapcsolva. Ezek: Plose, Gitschberg és Jochtal. Utóbbi kettőt lehet idénre teljesen összekapcsolták. Plose pályái Bressanone (Brixen) város felett helyezkednek el, amik főként pirosak és déli lejtésűek. Itt van egy híres hosszú feketepálya. Tömeg sorbanállás abszolút nem volt, a hó illetve a pályák előkészítése teljesen korrekt. Gitscberg a völgy másik oldalán van. Itt sem volt tömeg, egy szélső pályán egy német sráccal egy délelőttön át ketten csúsztunk :-) Mi sajnos eléggé ködös időt fogtunk, egyik nap szél is fújt, ekkor nem ment az összes lift. Ha jó időt fogtok ki akkor szerintem nagyon korrekt hely. Sieltek egy-egy napot mindhárom helyen és eldöntitek melyik a legtutibb :-)
2008.01.28. Síterep: Pra Loup, mások beszámolói
***átvitt üzenetek***

Feladó: And67
Dátum: 2004.03.15.02:23
Tárgy: Re: Segítsetek!Val'd Allos

Mi most jöttünk meg Val d'Allos-ból. Felemás a véleményem az egészről: alapvetően jó adottságú hely, Pra-Loup-pal együtt elég sok pálya van, szép környék, gondozott pályák. Azonban van pár olyan tényező, amit én negatívan értékelek:

Nagyon messze van, mivel igen délen van. Mi autóval mentünk, Barcelonette felől akartuk megközelíteni azon az úton, amely Pra-Loup-ba is megy. Azonban az utazási irodában (Alpesi Travel) egy szóval se figyelmeztettek minket, hogy abból az irányból nem lehet menni, mert a Col d'Allos hágó egész télen le van zárva. Nem takarítják, hiszen a sípályák keresztül mennek az autóúton. Emiatt kénytelenek voltunk egy 250 km-es kerülőt tenni, az utolsó pillanatban érkeztünk meg egy őrült hegyi száguldozás után, ha 5 perccel később érünk oda, bezár az utazási iroda és nincs hol aludnunk. Hazafelé lementünk Nizzáig, úgy "csak" 1450 km Pestig.

A franciák vendégszeretete, figyelmessége említésre se méltó. Azt tudtam, hogy nem beszélnek idegen nyelvet, de ha már turizmusról van szó, a fontosabb dolgokat kiírhatnák más nyelven is. 2 feliratot találtunk angolul: WC (ez csak a véletlen műve) és Pra-Loup-ban egy kiírás, miszerint délután 4-ig el kell indulni a Le Lac-ról Allos felé (ez se igaz, mert elvileg csak 4-ig jár egy felvonó, amire még szükség van az Allos-ba jutáshoz). Minden egyebet csakis franciául közölnek.
Szintén a figyelmesség hiánya, hogy nem lehet korán elindulni haza, mivel az apartmant csak 9-től hajlandóak átvenni. Akkor kezdődik a munkaidejük, nem érdekli őket, hogy szeretnénk korán indulni a hosszú út miatt. Közben az is feltétel, hogy 10-ig át kell adni az apartmant, hogy ezt hogy gondolják, amikor összesen 1 ember foglalkozik azzal, hogy ellenőrzi a takarítást, stb, el nem tudom képzelni.

Az olasz pályákhoz (Dolomiti Superski) képest a felvonók nem valami modernek, de ez hagyján. Jobban zavart, hogy alig van étterem a pályákon. Nem mintha ott tölteném az időmet, de így WC-t se könnyű találni a hegyen. Van még néhány fa házikó Pra-Loup-ban, ezek falusi budi jellegűek, vízöblítés nincs bennük, a világítás se mindig működik, higénia sehol, viszont veszettül fűtenek bennük.

Nem tetszett, hogy brutális méretű a síbérlet, alig bírtam zsebre tenni. Nem szeretem, ha a menetszél csapkodja a bérletet, egyszer elhagytam egyet. És mivel csak a legalsó felvonóknál ellenőrzik (ránézéssel) a bérletet, nyugodtan zsebre lehet rakni, a fentebbi felvonóknál már nem foglalkoznak azzal, hogy van-e bérlet. Csak az a gond, hogy alig fér el egy átlagos zsebben.

A pályarendszeren való tájékozódást nem segíti, hogy nem számozással jelölik a pályákat, illetve a felvonókat, hanem mindegyiknek van valami neve ékes francia nyelven, ami egy külföldi számára nem feltétlenül könnyen megjegyezhető, ill. kommunikálható. A pályák széleit jelölő karókon vannak ugyan számok, de azok azt jelzik, hogy még hány karó van a pálya végéig. Szóval nem egyszerű megbeszélni egy társaság számára, hogy merre síelünk, hol találkozunk, stb.

A fentiek ellenére azért jól éreztem magam, de nem tervezem, hogy újra megyek.


Feladó: And67
Dátum: 2004.03.15.02:32
Tárgy: Re: Segítsetek!Val'd Allos

Ja, és még valami a franciák figyelmességéhez: a 6 napból szerencsére csak 1 volt havazásos, de az ülős lifteknél eszükbe sem jutott lesöpörni a havat a székről. Szerintem nincs seprűjük...
2008.01.28. Síterep: Les Sybelles, mások beszámolói
***átvitt üzenet***

Feladó: Pinka
Dátum: 2004.03.11.19:46
Tárgy: Re: Le super grand large

Sziasztok!
Mi február elején voltunk ezen a síterepen. A szállásunk St.Sorlinban volt. Szerintem elég pálya volt ott is egy hétre! Egyszer átsíeltünk La Toussiere-be. Elég cammogós az út. Egy-egy óra.Azaz sok vízszintes "épphogy csúszunk" pálya, és visszafele lassú, sok átszállásos tárcsás felvonó. Egyszer elég volt. Valószínű egyébként, hogy Le Corbierből L.T.-be gyorsabban át lehet jutni. Azt nem próbáltuk.
Egyébként a pályák szerintem tök jók voltak, mindkét síterepen. Sorbanállás nem volt, vagy csak nagyon minimális. Az idő végig napsütéses, +5-8 fok! A síelés végére érezhető is volt a hó minőségén. eléggé kásás lett. De a 2-3 legnagyobb, leghosszabb pályát mindig karbantartották. Azóta meg ha jól sejtem, esett már hó, úgyhogy biztos nem lesz rossz!
Nekünk bejött, remélem, nektek is jól sikerül!
Üdv: Panka
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »