h i r d e t é s

szebe által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (19)Időben csökkenő Időben csökkenő
szebe
19 élménybeszámolót írt
19
10 éve tag
2026.02.02. 08:57
Látatlanban nem tudom mi lehetett a probléma az online vásárlás során, de nekem se ment simán.
A profilomban hiába töltöttem ki az adatokat, utána a jegyvásárláskor megint meg kellett adni mindent, hogy kié lesz a bérlet + parkolójegyhez rendszám.

Ezt leszámítva számomra pozitív az egész folyamat. Nem tudom milyen költségvonzatai vannak a bérlet kiadó/visszvevő kioskoknak, de szívesen megmutatnám a hazai két nagynak, hogy így is lehet.

A pénteki látogatás után szombat éjjel kaptam egy promó mail-t, 10 euro-s kedvezményre jogosító kóddal, amit az idényben lehet felhasználni. Így is lehet vendéget megtartani...

Az út nekem is hosszú Fehérvárról (~3 óra), és Herend/Kislőd után a 8-as is kritikán aluli, de így is azt mondom, hogy megéri akár 1 naposra is kiugrani ide.
Előzmény: (cwetok 224128)
szebe
19 élménybeszámolót írt
19
10 éve tag
2026.01.31. 10:53
"most már alig találni olyan fontosabb útvonalon lévő felvonót, ami ne kabinos lenne"

Több oka van.
Egyrészt az időjárás, amit említesz. Aztán készülnek a több évszakos működésre, kirándulókat kabinossal egyszerűbb lefele is hozni, bringásoknak is jobb.
Illetve szintén a kétirányúság miatt, készülnek a természetes hó egyre feljebb tolódó határára. A falvakat nem tudják feljebb építeni, de jó áthidaló megoldás a kabinos.
Előzmény: (k-balint 224106)
szebe
19 élménybeszámolót írt
19
10 éve tag
2026.01.30. 19:56
Mivel a hazai viszonyok a heti esőnek és pluszoknak köszönhetően nem épp az ideális felé mozdultak, ezért célba vettem 1 napra Mönichkirchent.

Jegy hétfői vétellel 44.90 volt péntekre (előbb nem mertem megvenni, nem bízok akkora távon az előrejelzésekben).
9:15 körül sikerült érkezni, autó alig volt a parkolóban. QR csippantással jegy átvétele pillanatok alatt megtörtént, öltözés, aztán irány a Sonnenbahn.

Mentem egy bemelegítő kört az 5-ösön, de az tényleg csak átmozgatásra volt jó. Utána vissza fel, Schwaigbahn, és 2-3. Kellemes pályák, hó is rendben volt rajtuk.
Aztán átevickéltem a Panoramabahn oldalára. A 9-es egy fokkal küzdősebb, de inkább volt kemény, mint jeges. 7-8 nagyon jó, tényleg jó lenne egy húzólift (vagy középállomás a székesre?), mert ezeken többet mentem volna, ha nem kell mindig 9-esen lemenni.

Reggel/délelőtt a völgyben köd-felhő, viszont a fenti pályákon napsütés. Dél környékén elkezdett feljebb kúszni a felhő, aztán 1 óra körül teljesen rátelepedett a fenti pályákra, így fél3 magasságában a kezdődő fáradtság, és a közel nulla látótávolság miatt úgy döntöttem, mára ennyi fért bele.

A kevés ember miatt a pályák egész nap jók voltak, sorbanállás nulla, viszont hétvégére nem biztos hogy bevállalnám.
Hétköznapon szerintem még visszatérek ide, a köd miatt maradt bennem hiányérzet.
h i r d e t é s
szebe
19 élménybeszámolót írt
19
10 éve tag
2026.01.29. 14:57
Honlap szerint csak az 1 üléses által kiszolgált pályák (9-10), és a nagykabinoshoz visszavezető 13-as nem megy. Ez utóbbi nem csoda, lent a tó partján nincs hó.
szebe
19 élménybeszámolót írt
19
10 éve tag
2026.01.26. 11:34
Ma reggeli postjuk szerint lesz:

"Mától kedvezményes jegyárakkal várunk Benneteket egészen csütörtökig, viszont kedden a Bébi Marcsisták 4.444 forintért jöhetnek be a 🩵kék bejáraton."
Előzmény: (hómacsek 224051)
szebe
19 élménybeszámolót írt
19
10 éve tag
2026.01.24. 08:48
Leginkább a tömegre értettem. Hétvégén sokan vannak, főleg ha jók a körülmények, ezzel számolni kell.

Hosszabban kifejtve más megvilágításba került, ezekkel egyet tudok érteni.
Előzmény: (pakesbar 224024)
szebe
19 élménybeszámolót írt
19
10 éve tag
2026.01.19. 20:40
Kérdés, hogy mennyire sikerült megerősíteni a hóréteget a 4-3-2 tetején, mert múlt héten még inkább elnézést kellett volna érte kérni, nem pénzt
Idén nagyon csendben vannak hóágyúzást tekintve, tavaly minden postjukból az folyott, hogy hány köbmétert lőttek, és abból hány centi már a pálya.

Az akcióval ettől függetlenül megéri, aki teheti menjen.
Előzmény: (TZoli 223962)
szebe
19 élménybeszámolót írt
19
10 éve tag
2026.01.18. 10:04
Átlagos hétvége, máshol se jobb a helyzet.

1-es pálya: meg kell becsülni abban a formájában, ahogy épp kapjuk, mert ők legalább törekednek a nyitásra.

(Eplénynek 40 centi természetes hóval, és folyamatos fagyokkal is mintha inkább nyűg lenne a 4-es, mindig hárítják az erre irányuló kérdéseket)
Előzmény: (pakesbar 223933)
szebe
19 élménybeszámolót írt
19
10 éve tag
2026.01.14. 16:52
Mivel kb 6 éve voltam utoljára a Síarénában, és múlt héten jelentős mennyiségű hó esett, ezért úgy döntöttem, meglátogatom az eplényi centrumot.

Fehérvárról nincs 1 óra az út, kényelmes indulás, 8:30 környékén néhány autó társaságában már a parkolóban öltöztem, sorbanállás jegyért, csatolás, és indult is a 4 üléses.

Reggel kemény, kifagyott pályákkal lehetett kezdeni, a köd lassított némileg, de vállalható volt. Kb 3-ig mentem, nekem ennyi elég volt ahhoz, hogy elfáradjak. Különösebb tömeg nem volt, gyakorlatilag mindig be lehetett csúszni a felvonóig. Ha valaki "siet", akkor 9 perc környéki körökkel lehet számolni, a 10 már szinte kényelmes.

Az 1-es nagyjából teljes hosszában jó volt, 11-dél környékén előkerültek jeges részek.
A 7-es szélességéből sokat elvesznek a kirakott hóágyúk (régen kb a villanyoszlopokig rakták őket, most jóval beljebb van). Szintén kb 11 környékéig oké, utána 2 üléses alatt akadt némi hó, egyébként elég sok részen jégtáblák. Ahogy az 1-es felé átkötés is elég kemény, jeges.

Nyitva volt még a 4-es és a 3-as teteje, a 4B és a 2-es, FB postjuk szerint vékony hóréteggel. A valóságban ez úgy néz ki, hogy nagy foltokban kilátszik a föld, és nagyjából egy ratraknyi széles nyomon lehet síelni rajta. Hóágyúk itt is kint legalább azok környezetében van "hó".
Voltak próbálkozók, de a többség a 2 fő pályát használta.

Összességében nekem csalódás volt, de lehet túl nagy elvárásokkal érkeztem a múlt heti havazás, és a többéségben pozitív beszámolók miatt.
13 ezer a 8 órás jegy, ennyiért inkább rászánom a plusz benzinköltséget, és irány a Mátra, vagy a közelebbi osztrák terepek.
szebe
19 élménybeszámolót írt
19
10 éve tag
2026.01.05. 19:22
Nem lesz ennek jó vége, ha erre a "káoszra" még ráteszik a 111 perces kihívást. Mindenki a métereket fogja hajkurászni, egymásra meg nem figyelnek...

Azt hiszem ennek a bejelentése alatt kérdezte valaki a többi pályát. Válasz nagyjából annyi, hogy ha kapnak elég természetes havat, akkor rásegítenek hóágyúval(pl a 4-esre), de egyébként a meglévőkkel foglalkoznak.
Egyrészt érthető, gondolom nem olcsó mulatság, nem akarnak "feleslegesen" hóágyúzni, másrészt szomorú, hogy nettó 2 pályára szűkült itt a síelés (harmadrészt meg bosszantó, hogy mennyit elkérnek érte).

Illendő lenne egy frissebb pályatérkép, mert az utóbbi években a 2-est se sikerült megnyitni, nem hogy a 4-est (és akkor a 3-asról meg a 2B-ről ne is beszéljünk), csak hát akkor nem tudnák hirdetni, hogy "Magyarország legnagyobb és legmodernebb síközpontja".
szebe
19 élménybeszámolót írt
19
10 éve tag
2025.12.08. 18:09
Senki nem reklámozott senkit, tanácsot adtak.

Szerintem az alapokra jobb az oktató, aztán néha 1-2 órára érdemes lehet visszamenni, hogy csiszolja a technikát.

A síléc-síbakancs kérdést meg nem is értem, hogy merül fel?
Előzmény: (schuszter 223487)
szebe
19 élménybeszámolót írt
19
10 éve tag
2025.12.06. 14:19
Logikát mondjuk nem találok, mi alapján vannak fent bizonyos terepek felvonói. Jasna-t jelöli, Donovaly-t nem.
Nyugatabbra is össze-vissza hol van, hol nincs.

Automatára: angolul ennyire alapfokon manapság szerintem nem ördöngősség megtanulni. Minden másra ott az okostelefonos fordító, kamerát a képernyőre irányítva azonnal fordít.
szebe
19 élménybeszámolót írt
19
10 éve tag
2025.12.05. 12:08
Gondolom AI-t használtak, az úgyis nagyon megy mostanában arrafelé
szebe
19 élménybeszámolót írt
19
10 éve tag
2025.11.23. 20:02
Legfrisebb fb posztjuk szerint pénteki nyitáson dolgoznak.
szebe
19 élménybeszámolót írt
19
10 éve tag
2025.09.24. 08:46
Igazából az új kabinossal se mennek sokra, ha két, viszonylag kis kapacitású felvonóval lehet elérni (Pic Blanc, Marmottes 3).
Előzmény: (Rossi 223197)
szebe
19 élménybeszámolót írt
19
10 éve tag
2025.09.23. 13:42
Azt annyira nem reklámozzák, de elvileg az új nagykabin kisebb kapacitású lesz (60 fő körül az eddigi 80-ról).

Szóval aki ide készül, és szeretne a csúcsra feljutni, mindenképp foglaljon helyet előre az applikációban. Tiszta időben simán 1 óra feletti sorok lesznek azoknak, akik nem teszik.
Előzmény: (Rossi 223195)
szebe
19 élménybeszámolót írt
19
10 éve tag
2025.08.19. 14:20
Alpe d'Huez Olmet és Alpette abszolút adom.

Szerintem az Alpette rosszabb. Viszonylag keskeny, középen jéglap, műhó meg kitúrva oldalra.
Délután megindul a tömeg haza, olyankor közepesebb sítudással borzalmas. Vigyázni a kezdőkre előtted, miközben mögötted a komolyabb tudású sporttársak eszement tempóval veretik lefelé, és amit látsz, abból egyáltalán nem vagy abban biztos, hogy urai a helyzetnek, és nem fognak elkaszálni, ha nem arra fordulsz, amerre ő gondolja.
Előzmény: (D.Dani 223120)
szebe
19 élménybeszámolót írt
19
10 éve tag
2025.07.26. 13:56
Szia,

Alapvetően minden nagyobb terepnek vannak kezdőbarát részei. Elsősorban azokról tudok nyilatkozni, ahol már jártunk.

Én leginkább Alpe d'Huezt tudnám javasolni, központi, esetleg Oz-i szállással. A "teknő" alja tele van könnyű zöld-kék pályákkal (Oz-ból a Poutran ide hoz fel, idén újjáépítik) és telemix felvonókkal, kezdőknek tökéletes terep.

Les 2 Alpes esetében a Vallée Blanche oldal a "kezdő", vagy legalábbis én a Jandri oldalán lévő, faluba vezető zöld-kék pályán lévő tömegnyomort senkinek nem ajánlom, főleg nem kezdőnek.
Jó idő esetén meg lehet menni a gleccserre.

Esetleg még La Plagne, Center és Bellecote között sok a laza kék pálya.

Egy tipp még: Youtube-on keresd a "Chasing Snow" nevű csatornát, szinte minden nagyobb terepről vannak "onboard" videói, segíthet a választásban.
Előzmény: (yecga 223091)
szebe
19 élménybeszámolót írt
19
10 éve tag
2025.02.22. 12:23
2025 január 18-25 között síeltünk Alpe d’Huez lejtőin.

Érkezésünk előtt 1 héttel esett jelentősebb mennyiségű hó, illetve ottlétünk 4-5. napján kaptunk utánpótlást. A maradék 4 napon tökéletes időjárásunk volt, helyenként erősebb széllel.

Utazás a “szokásos” szlovén-olasz-Montgenevre-Briancon útvonalon oda és visszafelé is eseménymentesen telt.

Szállásunk a sokak számára ismerős, Oz-en-Oisans-ban található Couleurs Soleil komplexumban foglaltuk. 6 fős apartmanban 5-en voltunk, franciásan szűkös, de a pályarendszer (és talán a nagy terepek) legolcsóbb helye, csodát nem kell várni.

Nem az első alkalommal jártunk a síterepen, bár az utolsó látogatásunk közel 15 éve volt. Nagyjából tudtuk, hogy mi merre hány méter, de néhány újdonság természetesen így is akadt:
-Több felvonó is telemixé avanzsált a központban (Signal, Jeux, Rif Nel, Marmottes 1), aminek köszönhetően “megtisztult” a rengeteg húzólifttől a teknő alja.
-DMC 1-2, már Pic Blanc 1-2 néven fut és új, nagyobb kapacitású kabinokat kapott. Hosszabbnak tűnő sor is egészen vállalhatóan haladt.
-Megszűnt a Glacier ülőlift, így a csúcsra nem lehet a Marmottes 3 felől kerülni, illetve a fenti pályákon se lehet pörögni. Pletykák szerint épülne egy új felvonó, ami a Herpie ülőlift aljáról a csúcsig menne, meglátjuk mi lesz belőle
-Sarenne alján a Chalvet ülőlift beszállója áthelyezésre került, így némileg kevesebbet kell a szekérutakon csorogni a völgyben.

Apropó, Sarenne.
A Pic Blanc-Herpie szakaszon tényleg inkább feketés, de ha a Marmottes 2 tetejéről induló Déversoir piros, és a hozzá tartozó Clocher de Macle fekete letörések mennek, akkor nem lesz gond.
A Herpie aljától pedig egyáltalán nem vészes, néhány meredekebb letörés igazából. Azokból is csak az utolsó ami “nehezebb”, főképp délutánra, mert letúrják a jeges alapról a havat, és egy nagyon picit szűkebb is. Délelőtt természetesen jobb állapotban van ez a rész.

Jelentősebb sorokat két helyzetben tapasztaltunk:
-Első napunkon a nagyobb szél miatt később nyitották a magasabban fekvő felvonókat, így a Poutran felvonó (ami állítólag szintén megújulás előtt áll) előtt és a központban sokan összegyűltek délelőtt.
-Pic Blanc 3 előtt jó idő esetén. Aki teheti, foglaljon időpontot, egyébként jó 40 perces várakozással lehet számolni.
Ezen kívül mindenhol viszonylag gyorsan lehetett haladni. Külön kiemelném a Marmottes 2 személyzetét, akik kedvesen, de határozottan kezelték az embereket, hogy a 6 fős kabinba 6 fő kerüljön.

Negatívumként talán az alacsonyabban fekvő pályák állapotát tudnám említeni, jeges alap, némi műhóval. Hazafelé vezető pályákat 1-1 nap (Alpette, Olmet) kipróbáltuk, de a délutáni állapotuk, és a meginduló tömeg miatt később már inkább a levonózást választottuk.
De erről sem feltétlen az üzemeltetők tehetnek, ilyen időjárásokkal nem igazán lehet csodát tenni.
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
INGYENES TANÁCSADÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS 10% KEDVEZMÉNNYEL
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE