Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Franciaország
Val Cenis
síterep infó oldal
ÜZENETEK (140)Időben csökkenő Időben csökkenő
netexp
61 élménybeszámolót írt
61
17 éve tag
2011.11.08. 10:27
Sziasztok, ha valaki tudja, legyen szíves írja meg, hogyan lehet március végén Val Cenisbe eljutni. Ki lehet-e kerülni valahogy a méregdrága Frejus-t? Köszi.
Daddy
343 élménybeszámolót írt
343
19 éve tag
2011.10.04. 16:51
Több szem, többet lát! Én most (2011) márciusában voltam Val Cenis-ben. A Residence Les Balcons le Hautban volt a szállásunk ( és csak mi voltunk itt magyarok). A recepción, udvariasak, segítőkészek voltak, beszéltek angolul. Lehetett rendelni a reggelihez kenyeret, süteményt. Ez szerencsés itt, mert a településen lévő bolt hosszabb (kb. 1 km. oda, plusz vissza) sétálást igényel. (Egy kisebb boltszerűség volt közelebb, de az nem volt nyitva.) Az apartman újabb építésű (ebből következően viszonylag tágas), francia szokás szerint berendezett, felszerelt szállás volt. (Megjegyzést érdemel azonban, hogy ilyen szemetes, takarítatlan folyosóval még nem találkoztam síterepen sehol sem ebben az országban.) E szálláshely legnagyobb hátránya szerintem az, hogy, még ideális hóviszonyok esetén sem lehet az "ajtóig" hazasíelni. (Persze, ha nem Franciaországban lennénk ezt meg sem említeném, de itt eléggé el vagyunk ezzel a "szolgáltatással" kényeztetve.) Sőt, hazaútban egy dombra kell felgyalogolni. A nap végén, teljes felszerelésben, ez számomra sem volt öröm. E domb előnye reggel mutatkozik, mert ha jó a hóviszony, a felvonóig lehet a szállástól csúszni. (Amikor ott voltam, sajnos már fű volt a takaró és nem hó, így ezt csak valószínűsítem.)
A síterepről az előttem szóló már elég részletesen beszámolt, így azokat nem ismételem. Az alacsonyabban fekvő pályák állapota viszont csalódást keltő volt. Ebben persze szerepet játszott az is, hogy minden éjszaka (a ratrakolás után) esett 20-30 cm hó, mely arra vezetett hogy a délelőtt folyamán gyakorlatilag buckapálya lett a pályarendszer középső és alsó része. Valószínűleg ebből következett az az "élményem", hogy eddig még sohasem tapasztalt mennyiségű síbalesetet, illetve ebből következően segítségre váró sérültet láttam. A mentéssel, sérültek ellátásával foglalkozók folyamatosan dolgoztak, és "páternoszterszerűen" járták a hegyet. Őket, dicséret illeti. A sok baleset azért volt számomra meglepő, mert egyébként e pályák vonalvezetése, meredeksége egy "hétvégi síelő" számára sem komoly kihívást jelentőek. A vizes hóból összeállt buckarendszer azonban baleseti forrássá vált. Mint írtam, minden nap végén rendesen ratrakoltak, de délelőtt 10 után már ennek hatása, nyoma nem volt. Ismétlem, hogy ez a középső, illetve az alsó részek sajátossága volt, a felső pályákat nem sújtotta a "buckaképződés". Én nem vágyom ide vissza. Ebben az országban van ennél jobb, érdekesebb, változatosabb pályarendszer. A sok baleset látványát pedig egyhamar nem feledem.
Toc
7 élménybeszámolót írt
7
14 éve tag
2011.02.06. 14:14
Háló,

Ma reggel érkeztünk vissza Bp-re Termignon-ból, a Val Cenis pálya rendszeren csúsztunk 6 napot.
Gyorsan leírom a tapasztalatokat, mert még friss és így legalább nem vész el.
Az út nagyon hosszú volt, de azért, mert a buszunk összesen 3 helyre vitt utasokat és mi voltunk az utolsók.
Nagyon nem frankó szervezés az iroda részéről, de ezt majd velük...
Az első csúszónapon aggódtunk, mert lentebb minden kopár volt, de a liften feljebb érve előtűnt a hó.
Jan 29-én érkeztünk, 30-án volt az első csúszó napunk, az előtt érezhető hó nem esett csak december vége felé, tehát kb 1 hónappal korábban, legalábbis az apartmanház faliújsága szerint. Ez érezhető is volt a pályák minőségén.
Több helyen jeges, vagy havasnak tűnő valójában jeges szakasz volt. Koptatta rendesen az éleket, főleg a meredek szakaszokon. A pályák alsóbb szakaszai közül több le volt zárva a kevés hó miatt, pl. a Traverse nevű, amivel lecsúszhatsz Lanslebourgba. Térképet kaptunk a bérlethez, érdemes magadnál tartani, legalábbis én így érzem, könnyen eltévedek és jobb ha nálam van. 3€ a bérlet kaució.
A Termignon-i részen érdemes felmenni a tányéros ("tökös" :)) felvonókkal, mert onnan elég klassz a kilátás és jók a piros pályák (grand coin, petite combe, cembros). A kékeken több lapos szakasz van, ami idegesítő ha nem tudsz felgyorsulni boarddal.

Ha nem is az első napon, de mindenképp át kell menni a szomszédos Lanslevillard és Lanslebourg pályákra, síbusszal is lehet, bérlettel ingyenes, vagy ha lecsúszol a Flambeau (alsó) pályán, akkor levisz a retúr lift (Turra). Visszafelé asszem 16:20-kor megy az utolsó.

A Lansle... részen az alsóbb szakaszok lájtosak, de a kezdőknek tökéletes, de mi nem is nagyon mentünk a lenti részeken. Sajnos a mi hetünkre rányomta a kissé keserű szájízt a hó minősége.

A Mont Cenis lifttől a Fort pálya környékén van a kutyaszánhúzó hely, ki lehet próbálni, illetve ott érdemes felmenni a tökös lifttel, mert a Goulet és a Fort pálya között csodás szűz havas részt találtunk, állítólag ott esett a hó vasárnap és hétfőn. Mi jól be is csúszkáltuk. :)Haverom szerint: "Látod?! Ez a snowboard kvinteszenciája!" Az alatt a Ramasse egész jó hosszú piros pálya. A Solert és Met lift környékén érdemes még csúszkálni mert az még egész jó terület. A Met lift tetejénél (2800m) van a kilátó, ahonnan rá lehet látni a tóra, csodás panoráma! NE HAGYJÁTOK KI! Onnan kék,piros és fekete pályák is jönnek le, ha a kék felé indulsz meg, nagyon szép sziklafal mellett jössz le. A fekete sem vészes, csak eléggé buckássá vált, valamint afelett is voltak érintetlen térségek.

Délutánfelé a vers le Mont Cenis fekete pályán csúsztunk át a Lanslebourg-i területre, de az első pár napban ez le volt zárva lavina veszély miatt. Nem vészes, nem nehéz, csak ne ess ki a pályáról, le a hegyről, mert nincs semmi korlát. Odafigyelős!

Ha a napot Termignon-ban zárod, érdemes a csúcsról indítani majd a Bois des Coqs piros pályával, vagy a Forestiere kékkel zárni, mely kellemes erdős kanyarokat nyújt és méltó lezárása a napnak.

Miért van az h a francia népek nem szeretnek, vagy nem tudnak, vagy nem is akarnak angolul beszélni? Költői kérdés volt, szerencsére akad 1-2 szimpatikus emberke, jó ellenpélda. Nemzetközi nyelv az angol, használhatnák. Sok dolgot nem írnak ki angolul, ráadásul az étlap is...
Azért fondue-t mindenképp egyetek! :)

Azért adok 4 csillagot, mert nekem Les Orres ill. Sölden tényleg tökéletes, ez pedig inkább egy remek 4*-os pálya. Bárcsak jobb lett volna a hó...
HPIM6680.JPG
HPIM6681.JPG
HPIM6682.JPG
HPIM6686.JPG
gabybaby
7 élménybeszámolót írt
7
14 éve tag
2011.01.25. 11:15
Sziasztok,

légyszi írjátok a hóhelyzetet, ha hazajöttök. Bár mi majd csak márciusban megyünk immáron sokadszor... :)
gabybaby
7 élménybeszámolót írt
7
14 éve tag
2011.01.25. 09:35
Sziasztok,

légyszi írjátok a hóhelyzetet, ha hazajöttök. Bár mi majd csak márciusban megyünk immáron sokadszor... :)
Macey
1 élménybeszámolót írt
1
13 éve tag
2011.01.20. 12:55
Holnap este 21-én indulunk Val Cenisbe. Ha valakit érdekel az egyik kocsiban van még két szabad hely!
06206613967
Esyter
44 élménybeszámolót írt
44
14 éve tag
2011.01.17. 12:09
Szia Robi!

Köszi szépen a felajánlást, nagyon rendes tőled. :) Mi 22-től 29-ig leszünk Termignon-ban, úgyhogy pont elkerüljük egymást... :)
Remélem meg is marad a jó hó, ill. esik még hozzá.
Köszi még egyszer és jó csúszst majd nektek!

Üdv,
B Robi
3 élménybeszámolót írt
3
19 éve tag
2011.01.16. 16:08
Szia mi is Terminonban leszünk 29.-től egy hétig.(14fő) Okításban tudunk segíteni, ha nem találtok rá megoldást! Az idő jó a héten jártam arra hó van bőven :-)
Esyter
44 élménybeszámolót írt
44
14 éve tag
2010.12.30. 21:23
Sziasztok!

Január végén megyünk Val Cenis-be (a szállásunk Termingnon-ban lesz), és szeretnék érdeklődni, milyen most a helyzet ott. Ha valaki járt mostanség itt, légyszi irjon, ill. ha valaki be tud számolni a Résidence Les Balcons de La Vanoise (Termignon) nevü szálláshellyel kapcsolatos tapasztalatairól, annak is nagyon örülnék.
Tudtok ajánlani helyi iskolát snowboardoktatás céljából? Jön két ismerős, akik most fognak életükben először snowboardozni, és nem tudják, hol lenne érdemes oktatáson résztvenni. Van lehetőség magyar siiskolánál/oktatónál tanulni ott helyben?

Köszi a segitséget előre is.
Bélapó
1434 élménybeszámolót írt
1434
18 éve tag
2010.10.19. 23:33
Igazad van! 5 évvel ezelőtt hazafelé Svájcban végig 80-as tábla volt érvényben. Senki nem merte túllépni. Késő délután volt, mire D-ba értünk, és onnan még hol van Mo. Egyébként - ha nincs dugó München-nél - Bp - Val Cenis erre 15-16 óra Sl-I-Frejus ugyanezzel a tempóval 12-13 óra
Előzmény: (Gabor11 90920)
coolman
971 élménybeszámolót írt
971
18 éve tag
2010.10.17. 18:00
Köszi az infókat!!!

üdv: cool
Gabor11
61 élménybeszámolót írt
61
20 éve tag
2010.10.17. 17:46
Coolman,
Termignon nehany eve lett osszekotve Val Cenisszel. Egy ~30 km -nyí sitereprol van szo (120 = 90 + 30). Van benne nehany jo piros, es utazos "kek tura" is.Nekunk tetszett. Komoly tudasu, igenyes sieloknek altalaban nem annyira. A visszajutas Val Cenisbe a Traverse palyan problemas, ahogy irta Reszetelek, foleg a vege. Jobb inkabb lifttel menni. Val Cenisbol csak lifttel lehetseges a visszajutas, vagy busszal. A falut nem ismerem. Atlagos lehet, valamennyivel olcsobb a ket nagyobb Val Cenisi telepuleshez kepest.Ez abbol adodik, hogy odaat jobb palyak vannak. Nagyon rossz hoviszonyok, illetve meleg eseten elkepzelheto,hogy csak lifttel lehet menni Termignonba, mivel a legalso palyakat lezarhatjak, de ez inkabb csak a szezon vege fele kepzelheto el. Alapveton elegge hobiztos siterep, hiszen francia :-).

A Frejus alagut oda-vissza ~38 EURO/auto. Telen a hago nem igazabol alternativa, meg ha nincs is lezarva.A nemet svajci szakasz kb 130 euroval lehet olcsobb 1 autora, az olasz autopalya dijak (~ 2 x 50 euro) illetve a Frejus alagut miatt, de idoben es km -ben hosszabb, es konnyebb kifogni nagyon rossz idojarast is.A "hagyomanyos" olasz palyan ennek joval kisebb az eselye.
Bazsa,
Vannak uj tipusu, gyorsulos, es regebbi lassu, "labveros" liftek is.Osszesegeben nem mondanam rossznak, de ez szubjektiv.A siterep azoknak jo valasztas, akik inkabb kozepes sielok, de van veluk 1 - 2 kezdo is, es szeretnenek neha egyutt is sielni. A nagy profiknak kicsit keves lehet ennyi palya. Nekik ott van a 3 volgy(Val Thorens), ami nemi felarert, es kb 1 oras utazasert besielheto Orellbol, a kabinos liftbol indulva.A terep pozitivuma, hogy tobb olyan piros, kek palya van, ami meg delutan is eleg jol sielheto marad, azonkivul nehez eltevedni is.Arak a szokaszosak. Mi mindig a nepszeru "Familliale" palya mellett levo hutteben siesztaztunk, de a termignoni is hangulatos.
bazsa (snwbrd, frrde, bckcntry)
223 élménybeszámolót írt
223
16 éve tag
2010.10.16. 21:49
aloha,

tudnátok nyilatkozni a felvonókról?
mennyire öregek és lassúak?
köszi,
bazsa
Bélapó
1434 élménybeszámolót írt
1434
18 éve tag
2010.10.06. 08:28
Szia Coolman! Val Cenis-be és Németországon-Svájcon keresztül mennék. Valamivel hosszabb viszont az összes autópálya díj kevesebb, mint a Frejus alagút díja, és akkor még hol van a Szlovén és Olasz autópálya díj. Majdnem végig autópálya, D.-ben van egy kb40 km szakasz, ami autóút (most csinálják a pályát) és a A-CH átmenet (Bregenz után) van néhány km normál út. Én, ha az északi területekre megyek, mindig erre megyek. Bregenz elött kb 30km-rel van egy nagyon kellemes kis hotel. Hárman (Brúnó, nejem és én) 70 EU-ért vacsorázunk, sörözünk alszunk reggelizünk és kipihenten indulunk tovább. Persze ha szombaton hajnalban akarsz indulni, akkor maradj a szlovén-olasz-Frejus szakasz mellett, az 2-3 órával rövidebb, s az érkezéskor sokat számít.
Előzmény: (coolman 89961)
coolman
971 élménybeszámolót írt
971
18 éve tag
2010.09.21. 18:59
köszi szépen:) Igen.
reszetelek
8 élménybeszámolót írt
8
16 éve tag
2010.09.21. 18:46
Hát az a helyzet hogy busszal mentünk és csak azt tudom biztosan, hogy a hágót elméletileg használható hacsak nincs lezárva. Mi ott akartunk menni de egy "tábla" visszafordított minket:(. Muszáj volt az alagutat használni. Hogy az mennyibe került nem tudom de időben km-ben valószínűleg megéri.
Az alagút gyakorlatilag az olasz francia határ...onnan már csak kb. fél óra Val Cenis.(Termignon 25perc:)).
Remélem segítettem...
Üdv.:Á
Előzmény: (coolman 89961)
coolman
971 élménybeszámolót írt
971
18 éve tag
2010.09.20. 20:10
áááá köszi :)) Reszetelek ( jó a neved )!!!

Az érdekelne még, hogy melyik úton mentetek? Használni kell-e az alagutat vagy lehet menni a hágó úton vagy pedig melyik a legjobb megközelítés ?

Mi tavaly Orcieresben voltunk az nagyon bejött, csak nem akarunk már annyit kocsizni előtte pedig Puy st. Vincent volt a cél. Akkor is segítettél ahogy visszaolvastam :)

üdv és előre is köszi.

cool
reszetelek
8 élménybeszámolót írt
8
16 éve tag
2010.09.20. 09:01
Szia Coolman!

2 éve voltunk ezen a síterepen de a szállásunk Val Cenisben volt így a Termignoni faluról nem tudok semmit. Az átjutás háromféleképpen lehetséges. -vagy átcsúszol egy elég keskeny néhol ráadásul elég meredek 180 fokos kanyarokkal tűzdelt turistaúton.(egyszer a szemem láttára tűnt el egy kisebb szakadékban egy idős úriember...Nem kicsit hálálkodott mikor kihúztam). Az út vége ráadásul emelkedik így a végén le kell csatolni....Egyszer azért érdemes kipróbálni csak hogy ezt is kipipálhasd, de kezdőkkel szerintem nem érdemes
-vagy beülsz egy kényelmes felvonóba és átviteted magad.
-vagy beülsz autóba és azzal átmész.
Ami a történethez tartozik hogy ezek a felvonók elég lassúak...
Ami a síterepet illeti a Termignoni rész jóval kisebb de már nem emlékszem pontosan mennyi volt a szintkülönbség csak itt csúszható be. Az itteni pályák nagyon jók de ahhoz kicsi hogy egy hetet itt síelj. A Val Cenisi rész nekem kicsit olyan volt mintha egy nagy Szlovák pályarendszeren lennék.Vannak jó pályák de Franciaországhoz képest szerintem rövidek. Amúgy egy gyönyörű kis hely az Olasz, Francia határ után szinte ez az első falu.
Ha van még kérdésed írj. Ha tudok szívesen válaszolok.
Á.
Előzmény: (coolman 89903)
coolman
971 élménybeszámolót írt
971
18 éve tag
2010.09.18. 12:22
Sziasztok fórumozók lassan beindul a fórum :) és a szezon :)

Termingnonról írjatok nekem légyszi hasznos infókat.

Az érdekelne, hogy a faluban milyenlehetőségek vannak, mekkora a falu kb. és milyen a síközlekedés tehát egyszerű átfelvonózni vagy átsíelni a val-cenisi síterephez és vissza? Illetve kezdők is át tudnak-e csúszni egyik terepről a másikra és a szállásokhoz.

Illetve bármi ami jól jöhet szívesn olvasom. Természetesen visszaolvasom az összes korábbi hozzászólást is.

üdv: cool
Nando
95 élménybeszámolót írt
95
17 éve tag
2010.03.05. 18:04
Mi is ma indulunk 21:00-tol az ELTE elol. Jo utat mindenkinek!!!
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.