Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Francia hóhelyzet tapasztalatok

ÜZENETEK (120)Időben csökkenő Időben csökkenő
soosr
109 élménybeszámolót írt
109
15 éve tag
2011.02.16. 15:39
Üdv!
Kicsit kutattam és csináltam egy gyors összehasonlítást.
4 fő részére, pályaszállással.
Időszak: Január első felét néztem (olcsóbb időszakot)és mindkettőnél saját magad intézed a szállást foglalást.
Pl. Alpe d'Huez: 240km sípálya, 2230m szintkülönbség. Szállás+6 napos síbérlet+útiköltség (autóval)= 95.000Ft/fő
A síbérlet Grand Galaxie, mely így kb.1000-1200 km sípálya.

Saalbach-Hinterglemm: 200km sípálya, 1093m szintkülönbség.
Szállás+6 napos síbérlet+útiköltség (autóval)= 117.000Ft/fő

Tehát négy fő esetében: -88.000Ft Alpe d'Huez javára.
Hozzáteszem az ajánlat is sokkal jobb, több szolgáltatás, pl. pezsgőfürdő, medence, szaunahasználat, Grand Galaxie síbérlet.

Más ajánlatokat is megnéztem és kisebb sípályáknál a különbség még nagyobb.

Én már voltam Franciaországban és Ausztriában is több helyen, de Fo. egyelőre ár érték arányban verhetetlen.
Ez az én álláspontom, egyébként mindkettőt imádom, bárcsak nekünk lennének ekkora hegyeink itthon.
maci-laci
3532 élménybeszámolót írt
3532
18 éve tag
2011.02.16. 15:35
Nem értem miért kell ezt ennyire túlspilázni, úgy is oda meg mindenki ahová neki kedves és ez így is van jól. Mindenkinek mások az igényei illetve mást tart fontosabbnak előrébb valónak. Viszont most már oldalakon keresztül kialakult egy GIGA OFF.
Xero
882 élménybeszámolót írt
882
15 éve tag
2011.02.16. 15:27
Az utóbbi években szinte csak Fro-ban voltam huzamosabb ideig. 100eFt-nál többet csak egyszer fizettem többet a szállás+bérlet+utazás kombóért (3völgy) és egyik terep sem volt kisebb 200km-nél.
Idén kőkemény 68e volt Les2Alpes.
Igaz, hogy ilyen árakon a szállás kicsi, de közel a pálya, síelni megyek, ha meg a szálláson vagyunk ott úgyis csak iszunk-eszünk és alszunk. :)
Sörapu.
1360 élménybeszámolót írt
1360
15 éve tag
2011.02.16. 15:11
Nem olvastál figyelmesen! Én ezt írtam:
"A nagyobb osztrák rendszerek 150-200 km pályával rendelkeznek és sok terep, ha még nincs is összekötve, de nagyon könnyen átjárhatóak."
Tehát pl. Saalbach-Hinterglemm 200 km, Kitzbühel 170 km, Schladming 185 km pálya. Szóval kb ugyanott vagyunk.
Azt elfogadom, hogy ha valaki szeretné úgy tölteni a vakációt, hogy rá se néz az autóra, annak jó a pályaszállás. Aki viszont szeret mozogni, síelés után elmenni még ide-oda annak ez hátrány.
Békássy Szabolcs
120 élménybeszámolót írt
120
19 éve tag
2011.02.16. 14:54
Kedves Krechl! Az összes francia terepen lehetőség van családi bérlet vásárlására, ahol a gyerekek 18 éves korig vehetők figyelembe. 75 euróért(20 ezer forint) 6 napra kapsz Puybe(75 km pályarendszer) és Risoulba(150 km) is síbérletet. Kedves Sörapu,a buszos összekötetéssel "létrejövő" 200 km-es osztrák terepeket nem érdemes összehasonlítani az önmagában 200 km-es francia terepekkel, mert akkor pl. beszélhetnénk egy Alpe D Huez, Les2Alpes, Briancon esetében(ami buszos összekötetéssel szintén besíelhető) több mint 700 km-es pályarendszerekről, arról nem is beszélve, hogy ott van a ténylegesen 600 km-es Trois Vallée, 450 km-es Paradiski, vagy a 300-as Tignes. Egy rendszeren belül, ha buszra kell ülni, az számomra már nem egy pályarendszer!! Az abszolut pályaszállás számomra pedig a legfontosabb szempont, nincs annál kényelmesebb mint egy bőséges reggeli után, a bakiba lépve egyből a pályán találom magam. Szintén személyes vélemény, úgy hogy mindkét ország nagyobb terepein jártam már. Üdvözlettel Szabolcs
Krechl
343 élménybeszámolót írt
343
18 éve tag
2011.02.16. 13:47
Én sem akarok vitatkozni. Semmi okom kételkedni abban amit írsz, és szívesen fogadom, ha megosztod velem a titkot, mert nekem mindig drágábbra jön ki Fr. o.
Nagyon sok összetevője van még. Pl. utolsó nap is tudok síelni, harmad annyi az út, ami nem (csak) költségben, inkább fáradtságban jelentős, mi nem ragaszkodunk a pályaszálláshoz, de ezek már szubjektív dolgok.
(Azt azért megjegyzem, hogy mindig magam intézem a szállást, és még soha nem laktunk 100€/éj/6-7 fős apartman-nál drágábban, sőt inkább olcsóbban.)
Előzmény: (Soma 110489)
Sörapu.
1360 élménybeszámolót írt
1360
15 éve tag
2011.02.16. 13:41
Én sem szeretnék vitatkozni, már azért sem, mert nem jártam francia sípályán. De úgy tűnik, hogy néhányatok meg nem járt rendes osztrák síterepen. Én ebben a szezonban talán ha 4-5 alkalommal álltam sorban, és ezek is inkább a lift meghibásodásából adódtak, illetve a kora délelőtti órákban a parkolókból induló lifteknél fordul elő ilyesmi. A tömeg sokkal inkább jellemző a hüttékre, ott 12 és 2között valóban rengetegen tudnak lenni.
Amit pedig a síbérletek összehasonlításáról olvasok az csúsztatásnak tűnik. Mondjuk Mariazell az 12 km sípályával rendelkezik. 75 euró lehet a háromnapos zsuga, melyik francia pályán adnak ennyiért 6 naposat? Persze én sem járok ilyen "családias hangulatú" terepekre, csak valaki ezt a példát hozta fel. Ahogy olvasgatom a Síelőkön lévő infókat, nekem egyáltalán nem tűnik olcsóbbnak Franciaország. Huligán számolgatásával értek egyet, amit valahol egy-két hete írt.
A nagyobb osztrák rendszerek 150-200 km pályával rendelkeznek és sok terep, ha még nincs is összekötve, de nagyon könnyen átjárhatóak.
Azt is butaságnak tartom, hogy az egyik ország hegyei szebbek mint a másiké. Ugye én Ausztriáról, Olaszországról, Szlovákiáról, meg Romániáról tudok nyilatkozni, ahol országon belül is más-más környezetben síelsz. Van ahol szép a panoráma, van ahol lerombolta a szélvihar az erdőt, stb.
Tényleg úgy van ahogy Soma írta, mindenki más alapon választ. Úgy gondolom az érzelmek is sokat nyomnak a latba. Én pl éveken át Olaszországba jártam és ma is azt mondom, hogy azt szerettem legjobban, de nem hinném, hogy jobb lenne mint Ausztria. Itt is, ott is vannak kisebb és nagyobb pályarendszerek, de mostanában az idő fontos számomra és lehető legkevesebbet próbálok utazással tölteni.
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2011.02.16. 13:05
KB. egy Alpe d'Huez nagyságú osztrák síterepen (mondjuk Saalbach vagy Schladming (ezek sincsenek akkorák)) ha pályaszállást akarsz megfizetni, az annyiba kerül, amennyibe a teljes Francia út. Így a bérletek besorolása nem számít, hiszen az már mind plussz költség lenne. A szállások minőségét Ausztriában jobbnak tartottam, ebbe beletartozik a közvetlenség is, de sokaknál azért ez nem annyira fontos szempont.
De nem szeretnék vitatkozni, és mint írtam senkit nem akarok meggyőzni semmiről.
(Csak egy zárójeles megjegyzés: három fiam van)
Előzmény: (Krechl 110488)
Krechl
343 élménybeszámolót írt
343
18 éve tag
2011.02.16. 12:52
Előre bocsátom, hogy még nem jártam Francia országban. Évek óta tervezem és mindig többre jön ki, mint egy osztrák hét. Egyedülállóknak, kis családoknak lehet, hogy olcsó Fr.o., de mi nagy család vagyunk, és ott bizony 12 éven felül is felnőtt bérletet kell váltani. Ausztriában 15 évig gyerek, 18-ig diák, ráadásul nagyon sok helyen csak a két idősebbnek kell bérletet venni, 3-tól ingyenes. A tavaszi akciókról nem is beszélve, amikor -egyre több terepen- a 6 napos felnőtt bérlet mellé, a gyerekeknek létszámtól függetlenül ingyen bérlet jár.
Azt már nem is említem, hogy az osztrák házigazda liftzárás után elviszi a gyerekeket lovagolni, állatokat etethetnek, hótalpas kirándulást szerveznek, érkezéskor mindig házi pálinkával, lekvárral, a gyerekeket édességgel várják.
Tényleg olyan, mint a sarki fűszeres és a hipermarket közötti különbség. Nem vitatom az utóbbi előnyeit, de a személyesség fontos.
Daddy
343 élménybeszámolót írt
343
19 éve tag
2011.02.16. 12:33
Aki tapasztalt francia terepekre járó síelő, és nem kizárólag legolcsóbb megoldásokat keresi, az mind rájött már arra, hogy milyen apartman-típusokat kell foglalni ahhoz, hogy kényelmes, tágas szállása legyen.
A korábban épített francia szállások valóban szűkösek (különösen, ha egy pl. 4 fős helyre 4 fő költözik be), de ezek körültekintő (igaz, kicsit drágább) választással elkerülhetők. Ezért ezt a "szűkösség" problémakörét én már nem tartom a francia terepek hátrányának. Aki pedig önként vállalja ezt az aszkézist, az ne panaszkodjon, illetve ne hátrányként értékelje.
Előzmény: (Soma 110476)
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2011.02.16. 12:21
Úgy tűnik átment a topik Franciaország vs. Ausztria vitába. Szerintem nem kell (úgy sem tudnánk) meggyőzni a másik tábort arról, hogy miért jobb az egyik vagy a másik hely. Mindkettőnek vannak előnyei, hátrányai és mindannyian más szempontokat preferálunk jobban ill. kevésbé jobban.
Azért néhány nehezen cáfolható tény:
Franciaország előnyök: általában nagyobb pályarendszerek, szinte soha nem kell sorban állni, szinte minden szállás pályaszállás, olcsóbb szállás, olcsóbb bérlet, kvázi jóval olcsóbb.
Fr. hátrányok: Szállások mérete sokkal kisebb, messze van, sokat kell utazni, a hütték valamivel drágábbak.
Ausztria előnyök: Szállások minősége, mérete kedvezőbb, közelebb van.
Au. hátrányok: Sokkal drágább, sokszor, sok helyen sorban állások, a pályaszállások szinte megfizethetetlenek, sokkal több a keleti régióból jelenlévő tulok.
Mindkét helyen, nagyjából azonos színvonalon tartják rendbe a pályákat.
Én személy szerint (ez csak az én véleményem) egy 4-5 napos túrára Ausztriát ennél hosszabbra Franciaországot javaslom.
Daddy
343 élménybeszámolót írt
343
19 éve tag
2011.02.16. 12:09
Február 12-én indultunk vissza Valmorelből. Egy verőfényes, olvadós hetet töltöttünk itt, ahol előzőleg szintén régen esett a hó. Elismerésre méltó volt az az igyekezet, ahogy a pályákat minden nap(!) után próbálták olyan állapotba hozni, hogy másnap is komoly megalkuvás nélkül alkalmasnak minősíthessük. Lapátoltak, a hegyoldalról havat toltak a pályára, és MINDEN(!) este ratrakoltak. Igen voltak lezárt pályák is, de számuk nem volt zavaró. A pályák - különösen a reggeli órákban - kemények, helyenként jegesek, de ratrakoltak voltak. Délidőre természetesen már találkoztam kásás, barna pályarészekkel is, de csak egyes (déli fekvésű) pályákon. A viszonylag kevés hó miatt most találkoztam a legtöbb kővel, mióta Franciaországba járok síelni. Szerencsére ez csak egyes pályarészeken volt, így azokat el tudtam kerülni.Sajnos, a szállásra vezető úton már nem, így kapott is a léc néhány "emléket".
Elég régen járok ebbe az országba síelni (francia nyelvtudás nélkül), azonban még nem ért az emberi kapcsolatokban olyan negatív hatás amin megbántódhattam volna. Nem az ömlengő szeretetet mutatják, de mindig korrektek voltak. (Amire befizettem, mindig azt, és úgy kaptam, udvarias stílus és hangvétel mellett.) A magyar vendégek számára néha kellemetlen, unalmas várakozást okozó iroda-nyitvatartási rendet, amit sokan kifogásolnak ( pl.16 óráiig zárva!),a francia vendégek láthatóan természetesnek veszik, így ehhez a szokáshoz alkalmazkodva az érkezés időpontját ehhez alakítjuk (ha nem busszal megyünk).
Valmorelre visszatérve, én a Douchy Combelouviére foglaltam szállást. Leszámítva azt, hogy a rendszer centrumától távolabb voltunk (így felvonózni és síelni kellett annak eléréséhez), jó választás volt. Tágas, 3 személyes földszinti apartman, jó be, illetve elrendezéssel, pazar kilátással, az ablak alatti parkolást biztosító parkolóval. Az irodában nem volt déli szünet, így bármikor fordulhattunk (volna) hozzájuk. Az irodában beszéltek angolul, és nagyon udvariasak, készségesek, KEDVESEK(!) voltak. Ilyen kedves fogadtatással, illetve hozzáállással (ezt mondhatom az üzletekre, illetve a meglátogatott étteremre is) még nem csak ebben az országban, hanem Ausztriában, Olaszországban sem igen találkoztam.(Egyéb terepeket, országokat most szándékosan nem említek)
Békássy Szabolcs
120 élménybeszámolót írt
120
19 éve tag
2011.02.16. 11:50
Nagyon jól összefoglaltad netexp! Rövid és tömören ennyi :) Üdv Szabolcs
netexp
61 élménybeszámolót írt
61
17 éve tag
2011.02.16. 11:44
Óóóóóó, ez a szép az életben, mármint hogy mindenki másképp éli meg...
Azért megjegyezném, hogy aki Ausztriát szebbnek tartja, az nemigen járt pl a Pic Blanc tetején, de még risouli hegytetőn sem. A vendéglátók viselkedése pedig elsősorban rajtunk múlik, én még nem találkoztam velünk kifejezett bunkóságot nyilvánító emberrel sem itt, sem ott. De volt stájer tapló, aki lökdösődött (mondjuk sor csak Au-ban van) és volt mosolygós, barnabőrű recis kislány Fr-o-ban. Persze fordítva is előfordul.
Azért 3 gyerekkel Ischglben nem lehetett gyenge sátorban aludni és beengedő kapuk alatt mászni a felvonókhoz.. :-)
Nade viccet félre, tegye mindenki a kezét a szívére: ha UGYANAZT a szolgáltatást akarod, ugyanakkora pályákat ugyanannyi időre(!), ugyanannyira pályamenti szálláson, az nagyjából 2,5 - 3-szor annyiba kerül Ausztriában. És ezen a sok utazás csak kb 8-10.000-t tompít... A tények makacs dolgok - mondta egy barátom. Ja, és érdekes megfigyelésem: a külön wc-s, fürdőszobás, pályáranéző francia apartmanokat általában azok fújolják teliszájjal, akik előtte vaságyas, 10-15 személyes, emeletvégi közöszuhanyzós osztrák jugendhergezergékbe jártak..
Mellesleg hétvégén megyünk csúszkálni Graz mellé, annyi a 3-napos jegy egy 12 km-es "ösvényen", mint egy hétnapos Puy-ben vagy Les Orres-ban... Még jó, hogy nem én fizetem :-))))))) Szép napot!
Bélapó
1434 élménybeszámolót írt
1434
18 éve tag
2011.02.15. 19:02
Több helyen elhangzott, hogy nem kezelik minden nap a Fr sípályákat. Ez így igaz, nekem is ez a tapasztalatom. DE! Egy átlagos Fr síterep 3x akkora, mint egy átlagos osztrák terep és duplája egy átlagos olasz terepnek és ugyan annyian vannak rajta (vagy kevesebben) eltűnik a tömeg a pályákon és közel sincs úgy leamortizálva a nap végére mint egy osztrák síterep. Természetesen az észrevételem csak azokra a síterepekre vonatkozik, ahol jártam. (Persze ehhez az is hozzájárul, hogy a labancoknál sokkal több gyorslift van.)
csokibácsi
115 élménybeszámolót írt
115
16 éve tag
2011.02.15. 10:33
Szerintem hóhelyzet, időjárás ellenőrzésére, esetleg megközelítőleg pontos előrejelzésekre a snow-forecast.com, és a helyi webkamerák napi szintű ellenőrzése elég.
Én vasárnap jöttem haza Pra-loupról. Végig verőfényes napsütés volt, 1800m-en délután volt 15 fok is. Ebből lehet következtetni a pályák állapotára, amik itt-ott már barna színbe csaptak át. Ahol nem jeges volt a pálya, ott köves, kásás. Tegnap este óta viszont szakad a hó, úgyhogy fellélegezhetnek egy időre.Szerintem márciusban is nyugodtan lehet majd menni, talán jobb is lesz a helyzet, mint most, vagy januárban.
Pár éve ugyanez volt a helyzet Orcieres-ben, aztán márciusban olyan hó volt kint, amilyenről álmodik az ember. Sajnos erre nem lehet előre felkészülni. Mi is azért választjuk a február elejét az utazásra, mert nagy átlagban ez a hóbiztosabb időpont, de vannak az ideihez hasonló januárok, amikor egy deka hó nem esik.

Ami a vendéglátást illeti. Sajnos a megítélésünket, velünk való bánásmódot az olyan magyar társaságoknak (is)köszönhetjük, akik saját hülyeségük miatt ezt-azt tönkretesznek, elhagynak, majd ahelyett, hogy vállalnák ezekért a felelősséget, és az anyagi terheket, inkább valamilyen trükkel megpróbálják ezeket elfedni. Idén is volt erre példa velünk utazó társaságban, égett is a pofánk helyettük, bár ők fel voltak háborodva, hogy miért kerül annyiba az elvesztett kulcs, amennyit levontak érte.
Azért, mert ennyi, és ezt már a megérkezéskor is közölték az információs lapon, ami jelzem, magyarul volt, hogy még az is megértse, aki nem beszéli sem a helyi nyelvet, sem az angolt. És ezt nem az irodától kaptuk, hanem az apartman üzemeltetőjétól!!! Tehát még azt sem lehet mondani, hogy nem próbálnak velünk kommunikálni. Jelzem, andolul is jól beszéltek a recepción.
Szóval sajnos nem csodálkozhatunk, ha nem úgy bánnak velünk, mint ahogy azt mi várnánk, szeretnénk, mert vannak olyan kedves magyar síelő társaink, akik tesznek róla, hogy általában előítéletekkel kezeljenek bennünket. És ezt szenvedi minden normális társaság, család is.
Előzmény: (Vid 110158)
Vid
490 élménybeszámolót írt
490
19 éve tag
2011.02.15. 09:26
Azt én is tapasztaltam hogy a nagyobb síterepeket (nagyobb mint 100 km) nem raknak rendbe minden nap minden pályát. De általában a legjobb pályákat igyekeznek rendbetenni, leszámítva a feketéket. Legalábbis idén mindenhol ez volt a tapasztalat, és valószínű hogy a hóhiány miatt nem nyúltak a feketékhez.

Egyébként:
Tök jó hogy itt vitázunk hogy hova érdemes menni, de eredetileg azért hoztam létre ezt a topikot, hogy ha valaki volt kint valamelyik terepen, akkor személyesen írhassa le a tapasztalatát a hóviszonyokról, ugyanis a francia hójelentéseknek sajnos kritikus időszakokban nem lehet hinni.
A beszámolókból néha persze kiderül egysmás de nem mindig.

Amiket eddig olvastam azok alapján tényleg nem érdemes most márciusra bármilyen utat foglaalni, hacsak nem valamelyik 3000 méter feletti (lehetőleg északi fekvésű) terepről van szó.
Előzmény: (Stani 109868)
Stani
5443 élménybeszámolót írt
5443
Admin
2011.02.13. 15:58
Amióta eljöttem hanyatlásnak indult :)
Viccet félretéve nem hiszem, Ausztriában minden nap ratrakolnak, az más kérdés, hogy az időjárás, havazás végett nem mindig találsz gyalult lejtőket.

Szabolcs, nem személyes tapasztalat, de több külföldi fórumon olvastam, hogy a nagyobb terepeken egyes lejtőket nem minden nap kezelnek, Majd bemásolom, ha lesz időm.
Előzmény: (Soma 108659)
Stani
5443 élménybeszámolót írt
5443
Admin
2011.02.13. 15:54
Leberkäsesemmel !! :)
Előzmény: (netexp 109855)
hunyadee
117 élménybeszámolót írt
117
15 éve tag
2011.02.13. 14:53
Egy személyes benyomás a fr.o-ausztria témához. Mindkét helyre bármikor szívesen visszajárnék, tehát nem valami voks a véleményem egyik ország mellett sem. Bár megjegyzem, hogy fr.o-ban szekrény nem volt és a szobaajtót sem lehetett becsukni az új apartmanban sem a méretek miatt, ilyen Ausztriában nincs. Ezzel együtt bőven megérte az az apartman az árát.
Az igazi különbséget ebben látom: ami fr.o-ban ipar (síipar), az Ausztriában mesterség, ami az előbbiben szolgáltatás, az az utóbbiban kiszolgálás. A franciák is kedvesek, de hiányzik belőlük a személyesség (persze ilyen Ausztriában is előfordulhat). Valószínű ez azért van, mert Ausztriában gyakrabban lakunk olyan helyen ami a szállásadó-személyzet saját tulajdonában van, és sok alkalmazott is helyi, fr.o-ban csak máshonnan jött alkalmazottakkal találkozhatunk. Egyszóval Ausztria otthonosabb, szebb hely, főleg az épített környezet, és ezért mindig megéri kicsivel többet fizetni.

Kábé az a különbség a két ország között, mint egy techno-diszkó és egy Karaokee bár között. Monomániásnak érzem azokat akik csakis fr.o mellett törnek lándzsát. És az ilyenek többsége fogadok, hogy a nagy Tiroli pályák közelébe se járt még. Egy családfő múltkor szépen részletezte, hogy egy 3 gyerekes család a kedvezményekkel olcsóbban is kijöhet Ischgl-ben, mint Murauban. Szóval ott sem kell egy vagyont elkölteni.

ui. nem tudom mit esznek annyian a bagetten, szerintem szar :)
Előzmény: (netexp 109844)
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.