Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

VÁrpád által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (235)Időben csökkenő Időben csökkenő
VÁrpád
266 élménybeszámolót írt
266
4 éve tag
2022.11.27. 22:42
Na ezaz, a talpad kompenzál.
Előzmény: (gaboca 216505)
VÁrpád
266 élménybeszámolót írt
266
4 éve tag
2022.11.27. 19:15
A talpbetét egy 3D közeg a lábunkon lévő sízokni, és a cipő bélése között!
- egyrészt felsőrésze hermetikusan passzol a zokniban lévő talpunkhoz,
- másrészt az alsórésze hermetikusan passzol a cipőben lévő béléséhez.
Valahol ,,véleményem “ szerint itt bukik az ulti!

- Ráállunk egy gumiszerű szerkezetre, amiben homogén anyag van nevezzük ,,homoknak”!
- ráigazítják a lábunkra, majd talán,, vákuummal” rögzítik, leszállunk a szerkezetről, és a talpunk elnagyolt negatív mását láthatjuk.
- ráhelyeznek egy előnagyolt formájú, előmelegített talpbetétet.
- ismét ráállunk a szerkezetre, még meleg talpbetét egyrészt felveszi lábformánkat, másrést hozzáigazítják, (segítenek neki felvenni a formát).
- pár perc után kihűl, leszállhatunk a szerkezetről. Némi után munkálás es ,talán,,rezgéscsillapító” felhelyezése után kész is a talpbetét.
Ezidáig patent a dolog!
Ellenben a bakancs béléséhez nem lett igazítva hermetikusan a talpbetét, így terhelt és terheletlen felületek keletkeznek, rosszabb esetben légrés!
Terhelésnél a felfekvő részek keményebbek, míg a légréseknél , megereszkedhet ( lélegzik a talpbetét) , puhák lesznek.
Így a talpunk aránytalan terhelést kap, ebből adódik a nyomó ideg ,és izületi ,keringési fájdalom, idő előtti fáradtság. Hosszabb idő után elfárad a talpbetét a légrésnél, puhább részeknél, elvetemedik, tovább növelve a komfortérzet romlását.
Szóval a betét alsó fele, és a cipőbélés hermetikus passzításának hiánya, a rákfenéje a tökéletes talpbetét készítésének!
( ez az én véleményem, nem biztos , hogy fedi a valóságot
Ti hogy látjátok?
VÁrpád
266 élménybeszámolót írt
266
4 éve tag
2022.11.26. 19:33
Mindenek előtt próba próba és próba ! Ahányan vagyunk megannyi féle fejforma. Hala a jó égnek, nem vagyunk egyformák!

Amit viszont igen nehéz szimulálni, hogy a fülünk halántékunk, homlokívünk, VS sisak +20 helyett -10-ben hogy fog viselkedni.
Én választásnál ajánlom, kiengedett állapotnál , oldalt a fúl és sisak között, zárt ujjunkal betudjunk nyúlni a fülünk mellé,olymódon, hogy a másik oldalról, másik kezünkkel rászorítjuk( nem izomból, érzéssel) fejünkre a sisakot. Homloknál szintúgy legyen (kiengedve a sisak) hézag, a sisakot előretolva. Ha nincs maszk a próbánál, így is jó lessz. Nem utolsó sorban, lehessen meghúzni. Takarja a fülünket, homlokunkat, tarkónkat, ne lógjon a szemünkbe, kissé felnézve ne nyomja tarkónkat.
( Ez az én véleményem, tapasztalatom, kölcsönzőben bevált )
Ti hogyan oldjátok meg
VÁrpád
266 élménybeszámolót írt
266
4 éve tag
2022.11.25. 21:53
Tiszta acetonnal távolítsd el a régi waxot jégvercse, elpárologtat mindent!
Előzmény: (jegvercse 207957)
VÁrpád
266 élménybeszámolót írt
266
4 éve tag
2022.11.25. 21:44
A S custom air tényleg jó sisak ,van nekem és a feleségemnek is, az enyém hibátlan a pároméban először a levegő visszacsapó szelep romlott el majd a pumpa porladt el. Nem vegyszereztük, nem volt napon , ablakban tárolva, stb. Egy helyen voltak fénytől védve, az egyik szuper a másik meg hát nem is tudom.
,, most smith variantot használok külön szemüveggel”
VÁrpád
266 élménybeszámolót írt
266
4 éve tag
2022.11.24. 23:48
A talpról kötésről már sok mindent tudunk, de mi van az esztétikával, a léc felső részével, a (cap / topsheet) mivel csinosítjuk ápoljuk! A véleményem amit sokszor hallok : wd 40, szilikon. Na ezeket ne!!
-A szilikon talpra kerülve taszítja a waxot, pólusokba kerülve szinte kimoshatatlan.
-Wd 40 mindenre jó, de erre nem! Ez a termék egy univerzális víztaszító, kúszó kenő, ám agresszív vegyület, pillanatnyilag jónak tűnik, de oldja a ragasztó kemikáliákat, feljöhet a cap, es a talpra kerülve , feloldhatja a talpanyag ragasztását, továbbá a talp pólusaiba megrekedhet, megnehezítve a vaxolást.
-Különböző wax gyártók tartanak erre is terméket, de nekem bevált a paraffin olaj. Vissza adja a cap fényét csúszik rajta a hó, és nem utolsó sorban kis mennyiségben a waxnak is jóbarátja. Filléres tétel minden patikában 1/2 -1 dl , ( több nem szükséges kiadós) megtalálható. Kozmetikai koronggal tisztán felvihető. Különböző szennyeződések eltávolíthatók vele. Ti mivel ápoljátok a felső rész?
VÁrpád
266 élménybeszámolót írt
266
4 éve tag
2022.11.24. 22:59
Magnum szívesen adok pár waxflace lapot, hogy megkönnyítsem a munkád! Vác környéken. Én wax univerzálból ,holmenkolt használok, szervizshoppos 4x 250 gramm. Nagyon kiadós , és nagyon jó vele dolgozni. Tokom is van, de azzal küzdelem dolgozni. Már azon gondolkoztam fúrok a rúdba kanócot, azt csinálok a kölcsönzőbe egy adventl koszorút. 2,5 kg van belőle, ha egyfolytába égve hagyom akkor is tíz évig kitart.
Előzmény: (magnum56 216478)
image.jpg
VÁrpád
266 élménybeszámolót írt
266
4 éve tag
2022.11.24. 22:27
Nézzük meg mibe kerül a síelésünk összköltségvetése, felszerelés ,ruházat, kölcsönzés/saját, waxok, utazás élelmezés ,szállás ,shopping, hütte , bérlet, autópályadíj! Egy ebéd áráért igen ígéretes biztik köthetők, felesleges hazárdírozni. Pár példa:
-egy ügyfél keresett meg, hogy használt spyder nadrágra ki tudom e visszamenőleg nyomtatni a nehai számlát, ( amit nem tartott meg) mert a gyermekéről balesetnél, (csak zúzódás volt némi vágással) levágták a mentősök a nadrágot, de a biztosító fizeti számla ellenében/ vagy becsléssel ami soványabb.(a pénztárgépem nem volt alkalmas rá)így maradt a ,,B” verzió
- másik eset, ügyfél kislánya, ráment a buckás pályára, tetszett neki, majd besokallt. megütötte a gerincét ,agyrázkódást kapott, tört a léc.Specko szállítás ,korházi kezelés, és a sílécet is térítették.( ehhez a léc nyilvántartásból, már amelyik kölcsönzőnek van ilyen, mivel új volt, második bérlő, a csere darabot beszer áron térítette) egyéb esetben kárkori értéken térítette volna, amit a szakértő, hirdetési oldalakról informálva térít. Informálódni kell róla, melyik biztosító mit ajánl.
- egy nyári élmény, szintén ügyfél,fiatal baráti társaság, ,,korzika” egyik kis hölgy szikláról ugrálva balesetet szenvedett, helikopteres mentés , bizti nélkül 10 millió mínusz, mivel lóvé sem volt a családjának, így hitelből rendezi. Ne sajnáljuk a biztonságunkra azt az alkalmankénti, összköltségvetés 0,5-1,5% biztosítást.
-Telente beszokott fagyni a közeli dunaholtág, jönnek családok sínadrágért/kabátért! Szoktam kerdezni sisakot visznek e korizáshoz ( van pár használt szép sisak 1500-2500Ft ért) -nem kössz nincs szükség rá, csak pár napot megyünk a gyerekek miatt!
Másnap csörög a telefon!
- nyitva vagytok
- nem ,vasárnap van miért kérdezed?
- csak azért kérdezem, mert tegnap elestünk, korházba mentünk a gyerekkel agyrázkódás , koponyatörés gyanújával. ( hála a jó égnek csak felrepedt a bőr semmi komoly) mégis kellene a sisak. ESSŐ UTÁN KÖPÖNYEG. Ez rendre így történik!
VÁrpád
266 élménybeszámolót írt
266
4 éve tag
2022.11.23. 11:41
Sisak vagy nem sisak ez nem lehet kérdés! Egyéni felelőség , (mindaddig, míg más épségét ezzel nem veszélyezteti.,, pl valakinek a gerincébe fejel, sisakban, vagy a nélkűl) ezért figyelmen kívül hagyják sok helyen, szigorítani szükségeltetik. Egyszerűen nem engedném fel akinek nincs! Ez nem pénz kérdése, hiszen használtat bagatell összegért kapni. Gerinctöréstől, nyakcsigolyatörés bizonyos formáitól nem véd, viszont jelentős százalékban csökkenti az esélyét. Az agyrázkódástól egyéb horzsolásoktól-zúzódásoktól, koponyatöréstől, aminek a legnagyobb az előfordulás esélye eme testrészünkön, nagyon ígéretes védőeszköznek bizonyul. Amellett véd az időjárás viszontagságaitól és nem mellesleg öltöztet. ( eltakar ha bénázol) . Jogosan vitatott, a használt, noname termékek megbízhatósága. Viszont mérföldekkel kisebb a különbség,
-használt/noname<prémium ,mint
-használt/noname>sisak hiánya között
Ez kézzel fogható fizika. Nem mellesleg a balesetbiztosítás is kitérhet a sisak nemléte, ( esetleges alkohol fogyasztás jelenléte) miatt ,a kártérítés elutasítása, mérséklése mellett . Ez nem lehet kényelmi diszkomfort kérdés. A bérlőim , ügyfeleim 99% hord sisakot. Az az 1% hihetetlen eddig ket nő- kiskorú gyermekeket nevelő anya, ingyen felajánlott sisakot , sem fogadott el, ebből az egyik ráadásul akkor síelt először. Van akin a legjobb szándékkal sem tudunk segíteni, de meg kell próbálnunk. Köszönöm, hogy megoszthattam tapasztalataimat.
Előzmény: (Brockey 215067)
VÁrpád
266 élménybeszámolót írt
266
4 éve tag
2022.11.23. 10:12
Hasonlóan látom, a 3-4 naponta lehetőség szerinti hotwax vasalóval. Most nem térnék ki a javításra, csak a waxolásra, így is hosszú leszek.
- lehetőség szerint vegyszeres tisztítás (esetleges zsír, por ,szilikon ,szennyezett wax eltávolítása
- pár tolás előmelegítés, lehet hőlégfúvóval is ( ha viz molekula ment a pólusokba/kantni mellé ki kell párologtatni, így fogja a rés kapillárisan a visszahűlés pillanatában maradéktalanul felvenni a waxot, ne melegítsűk túl, csak szárítsuk. Nehogy felhólyagozzon, sérüljön a talpanyag ragasztása)
- maszkoló szalaggal ragasszuk le az oldalfalat. ( csepegő wax kötésre , léc felső felületére jutásának elkerülése érdekében. Rest kétszer fárad, nehez eltávolítani).
- wax felhordása egyenletes eloszlatása, (ne égessük meg a waxot, ne kormolódjon, tartsuk be a gyártó által ajánlott hőmérsekletet, kellő időn belül hordjuk fel) kezdőknek kifejezetten ajánlom hozzá ,a vezető gyártók waxflace termékét holmenkol, toko, swix stb.2-5 gramm waxot meg lehet vele spórolni, tartsuk figyelembe a környezet es pénztárcánk terhelését is. Majd hagyjuk a waxot kikeményedni kipárologni. Ki-ki 1/2 h , 24 h , vagy szezon végétől ,szezon kezdetéig ebben az állapotban tárolja
- távolítsuk el a felesleges waxot plexibladdel. ( amennyiben a wax forgácsában szennyeződést találunk, ismételjük meg az eljárást. Ez a szennyeződés lehet a talpanyag szőrösödése, amit ,,nem “fekete talpanyagnál ,nem valószínű, hogy tapasztalni fogunk, ennek ellenére megismételhető az eljárás )
- ettől a lépéstől változnak a vélemények, vannak akik igy hagyják,( freeski , túraski, a nagyobb fizikai terhelés miatt) ,vannak akik wax struktúrát készítenek, vannak akik a gyártók javaslata alapján, rézkefe, nylonkefe, lószőrkefe/ polír. Ki-ki a maga meggyőződése szerint cselekszik, ,,semmi nincs kőbe vésve, ebből ne csináljunk vitatémát, csak inkább érezzük jól magunkat, es zökkenjünk ki a hétköznapok örlőmalmából”.
- jómagam rendszerben gondolkodom, a ,,gyártók javaslata alapján” bár próbáltam több eljárást, elenyésző volt a különbség haladó szinten (univerzál waxal).
- Race/nagyobb sebességű kategóriánál, hóminőség , hőmérséklet, wax, struktúra, függvényében/útvesztőjében tapogatózunk, itt már stopperral mérhető a különbség, igazán ha aznapi adatok szerint állítjuk össze a mátrixot akkor is benézhetjük. Itt már bukik a 3-4 naponkénti waxolás. Itt szinte az óránként változó hőmérséklet is irányadó lehet. A sífutás a netovábbja a részletességnek,na az már a fizika és kémia tudománya.
- Mi magyarok többsége a haladó, középhaladó, és kezdő kategóriába tartozunk, még ha ezt nehéz is elismernünk. Időzített bombaként ,mint egy elszabadult hajóágyú, bediannázva, száguldozunk síterepeken pirkadattól alkonyatig,(egész napra szól a jegy, ki van füzetve). Majd este a társaságban dicsekedve mutogatjuk mobilunkon, hogy milyen átlag ,és pillanatnyi sebességgel száguldoztunk (védtelen emberek közt ,,lakott “ területen) Ezúton is megkérem eme sport kedvelőit, legyünk a pályán előzékenyek ,toleránsak ,mellőzzük az alkohol túlzott mértékű fogyasztását, segítsük a ,,mazsolák” fejlődését.
Alázattal nyúljunk :felszerelésünkhöz, és közelítsünk környezetünkhöz ,és a természethez. Gyüjtsünk maradandó kultúrált élményeket, és pihenjük ki hétköznapjaink fáradalmait. Jó szórakozást kívánok mindenkinek a szezonra.
VÁrpád
266 élménybeszámolót írt
266
4 éve tag
2022.11.22. 20:39
- Jó meglátás a cipő kopottsága is.
-Cipőcsere esetén feltétlenül kalibráljunk mindent újra, abban az esetben is ,ha a talphossz a két cipőn megegyezik. A cipő orra/sarka íve,profilja, talpa nem fog megegyezni, igy elviheti a kalibrálást

-Továbbá fokozott figyelmet igényel a
kötés/ cipőtalphossz beállítása is, (kötésfüggő)a skálázás , a sarokkötés hátulján vagy oldalán középtartományba állítása , vagy rudazatos szintbe tekerése.
-Rosszul szűkre beállítva, az ívrehajtott léc és kötése roncsolódhat ,ill nem old ki.
-A másik véglet mikor nagyra állítják, ebben az esetben beremeg a kötésben a cipő, ritka esetben a lécet is elhagyhatjuk lábunkról .

-Ma vettem egy head lécet, az eladó Szlovákiába síelt, ott állíttatta be a lécet, túlhúzták, baleset lett a vége! Az ipsének térdszalag szakadása lett, és maradandó zúzódása, így megvált a léctől.

-Kerüljük azokat a kölcsönzőket ahol a kötéstesztet, lécen állva oldalról a sícipődbe rúgnak! ,, láttam ilyet is, elképesztő volt”
Előzmény: (endre77 216451)
VÁrpád
266 élménybeszámolót írt
266
4 éve tag
2022.11.21. 23:35
Igen tömören fogalmaztál, (helyes) kiegészíteném a szezon végén a kötés keménységének visszaeresztését, majd szezon kezdetén újra beállítását. Ez lehet csak számomra fontos! Kölcsönzős léceimen, ( minden bérles után) visszatekerem minimumra, sínes kötéseimet vissza is dobozolom.léceket lapra szerelve tárolom. Így ha valami esetleg meghibásodott nagyobb eséllyel kiszűröm. Alkatrészeknek szükség esetén tisztítást, kenést adok. A kioldó pofák tengelyeinek forgáspontjainak megszorultsága is könnyebben ellenőrizhető , javítható. Egy több éve felhúzott kötés rugója sokat gyengülhet, illetve forgópontok tengelye oxidálódhat, de meg is szorulhat ( sok esetben tetőcsomin szállított léceknél ) a sózott útról felkerült (csapadékszerű) szennyeződés okoz oxidációs károkat a kantnin ill kötés belsejében. A kötés műanyag alkatrészeinek érintkező felületein zsír/ olajfilmnek kell lennie a surlódás csökkentése érdekében. Ha ez berágódik, más nyomatékon fog oldani. Kötés szervizelést 90% ban csak kérésre, vagy még úgyse fog kapni az ügyfél egy síszervizben. Ha valakit nem győz meg egy csavarhúzós ,kötésen lévő dinskálás beállítás, annak ajánlom az olyan szervizt ahol géppel állítják a kötést. Azt azért tudni kell, hogy a kötés a hidegben, vizesen, ,befagyva másképp fog viselkedni. Azért adjuk meg a lehetőséget, hogy biztonságos testre szabott kötéssel/ léccel közlekedjünk. Az inszallagszakadások java része a fent említett ellenőrzés, javítás kalibrálás elmulasztása miatt következik be. Sokak még mindig abban a tévhitben élnek, hogy a din kalibrálás x10 , 100kg os ember -din 10 , ez helytelen, mint ahogy az indokolatlanul alulkalibrált beállítás is! (A síelős oldalakon ,fórumokon elég jó táblázatok találhatók). Testmagasság,testsúly,életkor , sítudás, ,,sícipő” talphossz, és nem utolsó sorban, az ügyfél kikérdezéseiről/baleseteiről, egészségügyi korlátairól. Mindezt őszintén tegye ,mert hajlamosak a testsúlyt lefelé, életkort lefelé ( nőkre jellemző), sítudást felfelé ( férfiak) nyilatkozni. Kölcsönzősként ezt regisztrálom és aláíratom. Remélem sok emberben pár mondat megfogan,( remélem nem a kórházból hazafelé). Legközelebb megpróbálom rövidebben kifejezni magam ,köszönöm, hogy leírhattam tapasztalataimat
Előzmény: (Viri 209740)
VÁrpád
266 élménybeszámolót írt
266
4 éve tag
2022.11.19. 23:34
Bizonyára vannak jó oktatók és rosszak. Donovalyban tapasztaltam! A síoktató a domb alján sorba állította a felvonónál a gyerekeket egy lépésre egymástól ,aki kilógott a léccel vagy ferdén állt vagy rálépett más lécére azt felküldte a sor végére következő körnél már rend volt. Nem volt sem hiperaktív sem szabad nevelés 20perc alatt mindegyik tudta mi a rend. Ajánlom minden családosnak, több felvonó, nem nagy pályák de tanulni kiváló

Matraszentistván , a gyerekek kötésig tapostak egymás és egyéb emberek lécén majd utoléri az oktató a fele társaságot, es nem történik semmi, ez rendre minden körnél így történik. Ö saját vagy külsős oktató esetleg tesi tanár, azt nem tudom de sem a fegyelmezés sem az alapok nem mentek. De ez jellemző az ott síelő honfitársunk java részére, legyen ez a tányéros, csákányos, vagy a beülős lift. A hütte gyönyörű , az ételt nem minősítem. Mi hétköznap voltunk párszor, nem is voltak sokan, valami őrület! A hó minőségéről nem beszélnék , kihozták a maximumot a semmiből. Le a kalappal az apparátus előtt, minden tiszteletem az övék. Legközelebb olyan léccel megyünk amit nem sajnálunk, de ott leszünk.

Visegrád, lányomat beadtam oktatásra az oktató fennhangon mondja a lányomnak a felvonó felén leszállva, lépjé ki ,, rajta taposott a gyermekem lécén , mögöttük jöttem a felvonón”. Édes Istenem! Bizonyára vannak jó oktatók is az élethez szerencse kell
Előzmény: (endre77 209191)
VÁrpád
266 élménybeszámolót írt
266
4 éve tag
2022.11.19. 21:47
Magnum56, hozzászólásaid az oldalon bölcsek, kritikáid nem tolakodók, megfontolandók szívesen olvasom őket. A lécválasztásban én is inkább a többfunkciós léceket favorizálom. Több alkalommal kínáltak ismerősök kemény full camber léceket, hogy mellényúltak több év tapasztalat mellett is vért izzadtak ( lesett a hó vagy összegyúrták esetleg olvad). A kereskedő megénekelte van testtömeged sportolsz 10 éve síelsz/ hüttézgetsz. Drágább léc nagyobb haszon!

-Sokan nem tudják, nem érzik ,a léc piskóta formáját kell kihasználni, nem feszíteni ,nyomni ,húzni , sodratni ,hóekézni. Hanem hagyni dolgozni a lécet , az élén kell menni. Majd úgy jöjjünk le a pályáról, hogy jól érezzük magunkat, nem pedig fáradtan mint egy hulla ,fájó térdel csípővel. Esetleg adrenalintól fűtötten száguldozva, kockáztatva embertársaink épségét mint egy ámokfutó vagy elszabadult hajóágyú.

-A léc szerkezetét én figyelembe veszem 90kg+ miatt szükségem van rá az innovációt nem helyezem háttérbe ( nem is szabad) a camber/ rocker téma is érdekes a léchossz is szórakoztató 120- 177 ig mindet szeretem( nem tudok síelni de nagyon- nagyon szeretek. Annyira ,hogy még egy kis üzletet is fenntartok használt márkás kabátokkal nadrágokkal kiegészítőkkel az új ár töredékéjért . Egy kis kölcsönzőt is fenntartok 120 új head elan léccel , kézi szervizzel. )

Mindenkit arra bíztatok próbálja ki legyen az gyerek vagy nyugdíjas. Eddig megúsztuk kisebb serüléssel, es mindenki jó tapasztalattal boldogan tért haza. Próbálom hangsúlyozni a felvonóknál való tülekedés mellőzését. Ügyfeleimet előzékenységre biztatom a pályán, ami nem jellemző hazánk eme téli sport kedvelőire. Külföldön aki a lécemre lép, az rendre honfitársam , ezen szeretnék valtoztatni.(köszönöm, hogy leírhattam gondolataimat)
Előzmény: (magnum56 216434)
VÁrpád
266 élménybeszámolót írt
266
4 éve tag
2022.11.13. 17:32
Üdv, Tc Koppány én a head supershape ,,i”vagy ,, e “ rally ,magnum, speed amit ajanlanék orr szem magasságban saját rally és magnum van nagyon elégedett vagyok velük, nem szakítja szét a térdem, ha lassan mész puhább, ha gyorsítasz bekeményedik. Kanyarból kilő a kers miatt ,és elég könnyű is world cup szendvics szerkezetű. Igazi performans léc nem gond az összegyúrt pálya és a friss hó sem. Régóta figyeltem a versenyek lassított felvételeit egyenletesen fröcsköli ki a havat a kanyarban nem vibrál nem pattog nem rezonál, nagyon érdekes fejlesztés. A versenyléceik is nagyon jók csak nehezebb kihasználni. Hobbi versenyzőként vétek komolyabbat venni. Lezárt pályán frankó a száguldás de ha erre nincs mód lehetőség akkor csak a kockázatát növeled a baleset veszélyének. Köszönöm,hogy elmondhattam véleményem, remélem segít a választásban
elsőelőző
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.