Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Nagy Péter /Bundi/ által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (119)Időben csökkenő Időben csökkenő
Nagy Péter /Bundi/
119 élménybeszámolót írt
119
16 éve tag
2012.02.28. 07:17
Halihó2!

Szerintem nem vagyok szigorú, és igen is szükség van az utánpótlás nevelésre, de nem ebben a formában amiben most van, mert így azokkal szúrunk ki akik rengeteg energiát, pénzt beleöltek saját fejlődésükbe.
Az idei szezonban rengeteg olyan negatív élmény ért ami kihozta belőlem ezeket a sorokat.
Pl: egy nagy cég síutat szervez, felkérik az egyik volt, vagy jelenlegi munkatársukat (ezt nem tudom pontosan) hogy vállalja el az oktatást, természetesen fizetségért cserébe. A cég meg is hirdeti, hogy az úttal jár a síoktatás. Első sínapjukon szegény síoktató reggeltől estig keresi a kezdőket( nulla méteres tanulókról van szó), persze nem találja meg Őket, így nekik kimarad az oktatás (több napon keresztű), csak a haladókat oktatja. Ezt kétszer játszotta el, két év alatt. Szerintem az ilyen oktatókra semmi szükség, dolgozgasson csak saját szakmájában, és ha elmegy síelni saját örömére tegye!!!

Üdv
Bundi
Nagy Péter /Bundi/
119 élménybeszámolót írt
119
16 éve tag
2012.02.27. 23:42
Halihó!

Hogy is van „az élet célja e küzdés maga”!!!

Képesítés nélküliek kiszorítása abban az esetben lehetséges, ha a végzett síoktatók hivatalosan tudnak dolgozni. Addig amíg megtűrt személyek, vagy csak valami kiskaput kihasználva tudnak dolgozni, addig erre nincs esély.(itt most mindenképpen külföldről van szó)
Olyan, hogy egy Magyar oktató magánzóként, helyi iskolán kívül oktathasson szerintem soha nem lesz. Ez munkajogi, ellenőrzési problémák tömkelegét veti fel.
Réges-régen meg kellet volna akadályozni, hogy utazási irodák, sportegyesületek, iskolák olyan oktatónak nevezett személyeket vigyenek magukkal, akiknek semmilyen végezettségük nincs. Még az idei szezonban is van olyan aki megjelent utazási iroda katalógusában és nincs hozzá meg a megfelelő oktatói végezettsége, ez mindenképpen a szakmai ellenőrzés hiánya.

Üdv
Bundi
Előzmény: (ozsi 135728)
Nagy Péter /Bundi/
119 élménybeszámolót írt
119
16 éve tag
2012.02.27. 23:11
Halihó!

Szerintem az SMSz oktatók nagy része egyáltalán nincs tisztában azzal, hogy és miként dolgozhat külföldön. Ezen a honlapon is van olyan munkavállalással (síoktatásról van szó) kapcsolatos cikk, ami köszönő viszonyban sincs a valós helyzettel, amikor felhívtam rá a szerző figyelmét (aki elvileg síoktató), azt mondta javítja azt a pár hibát. (Ez azóta sem történt meg, és nem pár hibáról volt szó.) Mellesleg nem ennek a honlapnak lenne a feladata az ilyen jellegű cikkek közlése, nem a honlappal van bajom, a szerző tudatlansága bosszant.

Nem-nem értetted jól, nem a csillagok száma számít, a felkészültség és a hivatalosság a fontos. Azok az oktatók akik egy-egy hetet töltenek oktatással a saját szabadságuk idején, soha nem lesznek annyira tapasztaltak mint azok akik egész szezonban dolgoznak mint oktató. Ha valaki feketén dolgozik, jóval olcsóbb tud lenni. A két réteg között éves szinten 12-14 havon töltött hét különbség van, ez nagyon sok, és az évek során behozhatatlan lesz.

Nem értek veled egyet abban sem, hogy nincs fizetőképes kereslet a profi síoktatókra. Sajnos nagy a feketén dolgozók száma, akik nagyon lenyomják az árakat. Kérdésem egy Magyar és egy Olasz vagy Osztrák síelő fizet e többet a szállásért, ellátásért síbérletért? Ha valaki elmegy síelni miért éppen a síoktatáson spórol? Azért mert azt Magyar tartja? Ennek a síoktatónak nem ugyanannyiba kerül ott kint az élet mint az Olasz vagy Osztrák kollégájának? Ha ezeket a kérdéseket megválaszolod, akkor látnod kell, hogy külföldön az oktatás pont ugyanannyiba kell hogy kerüljön mint a helyi síiskolában, és ha az történetesen 40 euro, akkor annyi.
Abban egyetértek veled, hogy minél több embernek kellene oktatáson részt vennie, de nem mindegy az oktatás minősége. Csak magamat ismételgetem amikor leírom, olcsó húsnak híg a leve.

Síoktató képzés rendszerével nem értek egyet, nem az erősségét kritizáltam. Mai Magyar rendszer az OKJ-s képzési rendszerre épül. Jelenlegi törvényi előírás, hogy csak az végezhet oktatói munkát akinek OKJ-s végzettsége van. Magyar törvények szerint semmi különbség az * és a *** között. Na ez nem jó szerintem, de abban Ozsinak igaza van hogy 50-300 oktató miatt ezt nem fogják megváltoztatni.
Nálam csak a *** os oktatók kapnának OKJ-s végzettséget, viszont lehetővé tenném, hogy az * és a ** -os oktatók is dolgozhassanak síiskolai kereteken belül, de máshogy nem. Ez a rendszer működik Ausztriában és Szlovákiában is és még rengeteg helyen.

Ja és *** on kötelezővé tenném az évenkénti továbbképzést, ezzel biztosítva a folyamatos fejlődés lehetőségét, persze nem egy koordináció keretein belül.

Üdv
Bundi
Nagy Péter /Bundi/
119 élménybeszámolót írt
119
16 éve tag
2012.02.27. 19:11
17 éve tanítok síelést, 13 éve snowboardot (azért írom, hogy ne kelljen túl sokat várnod, ha esetleg megkérdeznéd). Ha azzal kezdeném az oktatást, hogy hogyan kell esni gyakorlatban (elméletben természetesen van róla szó), ráadásul az amúgy is kevés időből egy napot fordítanék erre a témakörre, azt hiszem mára egyetlen tanítványom sem lenne. Viszont szívesen elmennék egy olyan általad tartott oktatásra, ahol egy kemény, jeges pályán bemutatod, hogy is kell esni!!! Szólj ha tartasz ilyet légyszives! Ja és tudtommal a tanítványaim nagy része biztonságosan síel, még ha nem is tanultak esni első nap.
Előzmény: (hoember45 135745)
Nagy Péter /Bundi/
119 élménybeszámolót írt
119
16 éve tag
2012.02.27. 17:30
Bocsánat, de mindig zavart, hogy szezon közben mennyi időtök van írogatni mindenféle fórumokon, hát most egy kicsit rövidítettem rajta... :)

Üdv
Bundi
Nagy Péter /Bundi/
119 élménybeszámolót írt
119
16 éve tag
2012.02.26. 17:34
Halihó!
Azoknak akik csak ebbe olvasnak bele, ez egy folytatás, előzmény a SKI CULT dezinformációk... topikban.

Először a tények az én ismereteim szerint:
Magyar síoktatóképzés egy többlépcsős, több végzettséget adó rendszer, ami a honi törvényekhez nincs hozzá igazítva. Az első szint elvégzése után bárki dolgozhat alkalmazottként, vállalkozóként, vagy akár céget alapíthat mint síoktató Magyarországon. A második és harmadik szint a jelenlegi Magyar törvények szerint ehhez képest semmi többletet nem ad.
Nézzük meg külföldi viszonylatban, síoktató *, Ausztriában elfogadják de csak mint alkalmazott dolgozhat helyi síiskolában, Olaszország és Franciaország nem fogadja el. Síoktató ** sportklub, sportegyesület keretein belül, egy-egy helyen max 15 napig oktathat, amennyiben fizetést nem kap érte. Síoktató *** ISIA TESZT el, munkavállalási engedély kérés után max 15 napig dolgozhat bármilyen formában. Jelenleg Olaszországban különbözeti vizsgát kell tenni, természetesen olaszul, ekkor egész szezonra érvényes az engedélyt.
Írtam, hogy ködösítés van végzettségek körül, szerintem ezt ahogy leírtam így kevesen tudták, vagy teljesen mást gondoltak a végzettségük használhatóságáról.

Gyakorlatban:
Rengeteg végzett síoktató van * és ** on, akik a fő állásuk mellett időnként oktatgatnak. Ezzel eddig semmi baj nem lenne, ha ezt hivatalosan és megfelelően tennék. Hivatalos értelem szerűen bejelentve, számlásan…, ha síklubban vagy sportegyesület keretein belül akkor pedig teljesen ingyen. Megfelelően, az SMSZ módszereinek, tematikájának naprakészen. Sajnos aki elvállalja a munkahelyi sítáborban, vagy a haverok oktatását, legtöbb esetben fizetésért csinálja, síbérletért szállásért, ez mind-mind természetbeni juttatás, ha nincs bejelentve akkor ez fekete pénz. És mivel feketén dolgoznak ezért lényegesen olcsóbbak tudnak lenni a hivatalosan dolgozóknál. Akik pedig még csak nem is rendelkeznek síoktató végzettséggel, azokról nincs mit mondani…
Síoktató*** lévő kollégák általában a téli szezonban síoktatásból szeretnének megélni, sajnos a jelenlegi szabályozások mellett teljesen hivatalosan ők sem tudnak dolgozni a fent leírtak miatt. Mivel vállalkozásaik síoktatásra, síiskolákra épülnek, Magyarország felé hivatalosnak kell lenniük,nem kevés járulékos költséget befizetve, ezért nagy hátrányból indulnak egy olcsó feketén dolgozó síoktatóval szemben.

Kérdezted mit csinálnék:
Először is létrehoznám azt a hármas tagozódást a síoktatásban amit az SMSz-nek az ISIA-ba való belépése után már régen meg kellett volna tennie.
Publikálnám a régi végzettségek mire is jók valójában, hivatalosan mire használhatóak.
Síelő közönség által legtöbbet látogatott országokban munkavállalási engedélyeket elintézném egységesen. Elfogadtatnám a mi végzettségeinket.
Létrehoznék egy kamara jellegű érdekvédelmi szervezetet, ami védi a síoktatókat, de szem előtt tartja a tanítványok érdekeit is.
Megváltoztatnám a kiképző oktatók jelenleg botrányosan rossz kinevezési rendszerét.
Egységesíteném a síoktató képzést
Szabályoznám a síiskolák működését, most mindegyik azt csinál amit akar.
Reklám!!! Néhány szórólap, Hó shown való megjelenés , és mostanában az EURO TESZT miatt leforgatott tévés beszélgetések kivételével nincs reklámja a síoktatásnak.
Eltüntetném a piacról a kontár (kalóz) oktatókat. ( Erre azért több elképzelésem is lenne.)

Üdv
Bundi
Nagy Péter /Bundi/
119 élménybeszámolót írt
119
16 éve tag
2012.02.26. 17:29
Halihó!
Tényleg egy kicsit csapongtak a gondolataim, bocsánat ha nem voltam érthető, egy másik topikban megpróbálom röviden kifejteni mi is zavar valójában, a kérdéseidre válaszaim:

Síoktató* ért 1500 euro, ha úgy nézzük, hogy kapsz egy szakmát (OKJ végzettséggel) akkor nem sok, ha viszont nem jó a képzés akkor ez az összeg nagyon is sok.

Azt, hogy az oktatás mennyibe kerül, szerintem túlnyomórészt a helyszín határozza meg. Magyarország határain belül értelemszerűen kevesebbért lehet oktatni, mint mondjuk egy felkapott külföldi síterepen. Nem egy olyan síiskola van ma, ahol 50 euro feletti óradíjak vannak, és mégis találnak maguknak magyar tanítványt (nem is keveset), természetesen ezek az iskolák alkalmaznak magyar oktatókat.

Üdv
Bundi
Nagy Péter /Bundi/
119 élménybeszámolót írt
119
16 éve tag
2012.02.24. 08:33
Halihó!
Egységes Magyar síoktatás! Szép gondolat, de a jelenlegi rendszerben éppen kivitelezhetetlen.
Kontárok, tegnap nekem innen indultak szabadjára a gondolataim.
Kérdésem miért várod el egy olyan oktatótól, hogy napra kész legyen, esetleg évente részt vegyen egy egy továbbképzésen, aki éves szinten egy max két hetet oktat? Ez a kolléga miből fogja tudni kifizetni, a továbbképzése költségeit? Még ha esetleg igénye lenne is rá miért is költene ennyit rá, amikor nem jön be neki ennyi a zsebébe? Miért is nem jön be ennyi a zsebébe, mert, hogy olcsóbban oktat? Miért is oktat olcsóbban, mert, hogy elvileg van egy fő állása, és oktatni csak szabadsága alatt van ideje? Miért is tudja mindezt megcsinálni, mert hogy van egy síoktató végzettsége? Ja hogy ez a végezettség csak arra vonatkozna legtöbb esetben, ha nem kapna érte fizetést, csak síclubon belül vagy egyesületben oktatna. Persze Ő ezt nem tudja, teljesen biztos benn, hogy a ő "nemzetközi síoktató igazolványával" nyugodtan oktathat bárhol. Persze mondhatja azt is, hogy nem kapott érte fizetést, mert, hogy csak a szállását, bérletét, utazását, ellátását rendezték, ez nem fizetés? Azt oktat amit akar, ki ellenőrzi egyáltalán mit is csinál? Sem munkaügyileg, sem oktatási szempontból nem derül ki, hogy egyáltalán dolgozott.
"vért izzadok, hogy legyen egy-egy tanítványom" Miért is? Nem lehet, hogy a Te hiányzó tanítványaidat is ezek az oktatók tanítgatják? Olcsó pénzért, ráadásul még nem is szakszerűen! Milyen jó lenne ha ezek az oktatók is hivatalosan tudnának kint dolgozni, mert hogy azt a végzettséget amit kint elfogadnak, nálunk minél olcsóbban meg tudják szerezni!!! Hajrá minél több olcsón kiképzett oktatót a sípályákra! (Mellesleg ez volt eddig is.)

Olaszországban a hivatalos képzést, ami a mi rendszerünkben 3 csillag 6-8000 euróért lehet megcsinálni. Van egy könnyebb út is a San Marinói képzés, (sokkal könnyebb már bejutni is a felvételin) 14-15000 euro. Úgy néz ki, itt éppen fordítva van mint nálunk, mert szerintem aki ennyi pénzt kifizet, még ha a könnyebb utat is választotta az soha nem fogja még a barátait sem olcsón tanítani.

Nézzük a jövőt egy kicsit. Egy új "síiskola" létrehozásával semmi nem fog változni, legfeljebb lesz egy profi iskola profi oktatókkal. Ameddig a jelenlegi rendszer nem változik meg ez a profi iskola is csak szenvedni fog, az a bizonyos szelet meg lesz mert, hogy profik, de ennyi.

Érdekvédelem, külföldi elfogadtatás (hiába fogadja el a képzést az ISIA, ha a tagországokban nem tudsz hivatalosan dolgozni), tagozódás (ettől mindig irtóztatok, de előbb utóbb meg kell lennie, máshogy nem fog működik).

Abban igazad van, hogy az a szervezet abban a formájában alkalmatlan volt a céljai elérésére, de azt is be kell látnod, hogy az állóvizet felkavarta és azóta változott meg a síoktató képzés, továbbképzés itthon, és még ráadásul ISIA tagok is lettünk. Azért ezek mint hozadékok nem rosszak!
Sajnos a jelenlegi szervezet jó tíz évekkel le van maradva mindentől, nem most kell kardoskodni az EUROTESZT ellen, hanem akkor amikor bevezették, 2000 körül, nem most volt, ja hogy akkor még nem voltunk ISIA tagok és nem szólhattunk bel, miért is? Miért kellett várni erre ilyen sokáig?

Jók az infóid, véleményeink időnként különböznek, de "bírjuk egymást".

Üdv
Bundi
Előzmény: (ozsi 135351)
Nagy Péter /Bundi/
119 élménybeszámolót írt
119
16 éve tag
2012.02.23. 09:14
Halihó!
Általad említett kontárok egy része sajnos a Ti kezeitek közül került ki mint végzett síoktató, a másik része pedig aki a hallomásokból már ismert vizsgaszigor miatt soha nem ment el egyetlen síoktató képző táborba sem.
Elég összetett és szerteágazó ez a probléma, amire biztosan lett volna, és szerintem még most is lenne lehetőség rendbe tenni ezt a nagyon rossz rendszert.
Jelenleg Magyarországon nincs síoktató érdekvédelmet ellátó szervezet. Mai napig ködösítés van a végzettségekkel kapcsolatban, mi mire jó, és mire használható!!!
Nincs hazai törvényi szabályozás a végzettségek mögött, az egy csillag épp annyit ér mint a három vagy négy.
Annak idején amikor létrehoztunk egy szervezetet ami a külföldön dolgozó síoktatók érdekvédelmét látta volna el, pont Ti akadályoztátok meg a tovább fejlődését. Létrehoztatok egy új vizsgarendszert, ahol nem kevés pénzért újabb vizsgákkal egy olyan végzettséghez juthattunk, amit jelenleg szintén nem lehet használni, mert a nemzetközi elfogadtatása a szervezet (melynek annak idején Ti voltatok a vezetői) részéről későn indult el, és a mai napig nincs meg.

Múlt héten épp egy olyan helyen volt szerencsém dolgozni, ahol két olyan oktató is tevékenykedik akiknek semmilyen végzettségük sincs, síoktatásban még csak csak, de amikor 2012 ben úgy oktat valaki snowboardot, hogy síléc van a lábán, na ez már nálam egy kicsit sok volt. Kérdésem mit lehet ez ellen tenni? Feljelentem a helyi rendőrnél, hogy nincs működési engedélye? Holott a helyi törvények szerint nekem sincs... Mellesleg a tanítványoknak úgy tűnt tökéletesen megfeleltek. Ők addig nem tudják mi a különbség míg a másikat meg nem tapasztalják.

Telepített oktatókkal kapcsolatban csak annyit, ha jól megnézed visszaesett a számuk rendesen, akik maradtak mind 10 szezonnál többet oktattak már, nem hiszem, hogy annyira rosszak lennének.

Ne személyes támadásnak vedd ezt a levelet, a rendszert kritizáltam vele (aminek Te is vezetője voltál)!

Ha csapongtam egy kicsit bocsánat, túl hosszú lett volna mindenről leírni a véleményem.

Üdv
Bundi
Előzmény: (ozsi 134781)
Nagy Péter /Bundi/
119 élménybeszámolót írt
119
16 éve tag
2012.02.09. 08:58
Halihó!
Tegnap egy kis csapattal végig túráztuk Pinzolo-Madonna-Marileva-Folgarida pályarendszerét. Csodálatos napsütésben, tökéletes hóviszonyok mellett egy eredményes napot hagytunk magunk mögött. Teljes 150 Km besíelésére egy nap alatt szerintem nem sok esély van, jó néhány kék, 2 piros és 1 fekete kivételével, majdnem minden pályán síeltünk.

Üdv
Bundi
Nagy Péter /Bundi/
119 élménybeszámolót írt
119
16 éve tag
2012.01.29. 22:35
Halihó!
Örülünk, hogy jól éreztétek magatokat, várunk benneteket jövőre is.
Ui: Szombat déltől, megérkezett az előre jelzett havazás, sajnos mindössze 10 centiméterrel lett vastagabb a hóréteg.
Üdv
Bundi
Előzmény: (Soma 132398)
Nagy Péter /Bundi/
119 élménybeszámolót írt
119
16 éve tag
2012.01.18. 20:15
Halihó!
Sajnos nem sok hó esett az idei szezonban eddig ezen a környéken. Pályák minősége reggelente kitűnő, délutánra sajnos a kevés hó miatt a letörések előtt és a nagyon meredek szakaszok egyes részein lejegesedik, minimális helyen előkerülnek a gurulgászos kövek.
Edzéseitekre délelőtt tökéletes lesz a pálya, éppen annyira lesz kemény amennyire kell, és nem lesznek benne jeges szakaszok. Előrejelzés szerint most hétvége felé jönni fog egy kis friss hó.
Előzmény: (Soma 131071)
Nagy Péter /Bundi/
119 élménybeszámolót írt
119
16 éve tag
2011.12.29. 23:31
Pálya nincs és a domborzati viszonyok miatt szerintem később sem lesz, ez csak egy összekötő lift.
Előzmény: (Viri 128744)
Nagy Péter /Bundi/
119 élménybeszámolót írt
119
16 éve tag
2011.12.19. 23:41
Halihó!
Az még egy hónap, addig csak hullik egy kis hó arra felé. Én január 7-től leszek kint, ahogy változik valami jelentkezem.
Üdv:
Bundi
Előzmény: (Soma 127559)
Nagy Péter /Bundi/
119 élménybeszámolót írt
119
16 éve tag
2011.12.19. 10:05
Halihó! Egy jó hír azoknak akik szeretik a minél nagyobb pályarendszereket,elkészült a Pinzolot Madonnával összekötő kabinos felvonó, így már 150 km az összesíelhető pályák hossza. Madonnán is folytatták a fejlesztéseket, az idei szezonra kicserélték a Spinale felé vezető régi 3 személyes ülőliftet, egy 4 személyes gyorsliftre (itt mindig tömeg volt zárás felé, reméljük ez most megszűnik).
Egy kis hójelentés: egyenlőre csak Madonna van nyitva, az sem teljes kapacitással, csak a felső pályák üzemelnek, azokon viszont jó a hó minősége. Pinzolo jelenleg még zárva van, most hétvégére tervezik a nyitást.

Üdv
Bundi
Nagy Péter /Bundi/
119 élménybeszámolót írt
119
16 éve tag
2011.11.27. 18:53
Halihó! December 10-17 között egy kisebb csapattal kint leszek, utána csak január 5.-e után. Az összekötő lift nyitását 12.23.-ára írták, reméljük nem fognak csúszni az átadással.
Előzmény: (szabber 125110)
Nagy Péter /Bundi/
119 élménybeszámolót írt
119
16 éve tag
2011.11.24. 21:36
Feltöltőkártyás mobil internet hozzáférést bárhol vásárolhatsz. Több szolgáltató közül is választhatsz, sokkal szélesebb a kínálat mint itthon, és nem utolsó sorban olcsóbb is. Neten csak olaszul vannak fent információk, viszont a kereskedésekben általában beszélnek angolul.
Előzmény: (axxo 124165)
Nagy Péter /Bundi/
119 élménybeszámolót írt
119
16 éve tag
2011.11.24. 21:27
Én a Pinzolot Madonnával összekötő lift megnyitását várom, elég régóta ígérik, az idei szezonban úgy néz ki működni fog.
Nagy Péter /Bundi/
119 élménybeszámolót írt
119
16 éve tag
2011.10.23. 17:37
Halihó!

Olaszországban több helyen is van lehetőség motoros szán bérlésre, egész rövid kis távoktól, a több órás túrák között válogathatsz.
Nagy Péter /Bundi/
119 élménybeszámolót írt
119
16 éve tag
2011.04.09. 12:02
Halihó!
Március végén, Superskirama bérlettel körbejártuk egy lelkes kis csapattal a környéket, így egyik nap eljutottunk Pejoba, és a Presena gleccserre is. Pejon fantasztikusra sikeredett az új lift, aki menet közben ki mer nézelődni, azt hiszem csodálatos látványban részesül. Síszempontból sajnos nem dobott sokat a helyen ez az egy új pálya, de azért ha valaki arra jár egy napot megéri ott csúszkálni. Tonalén, fent a gleccseren egy kicsit sokan voltak, valószínű a nagy meleg miatt mindenki magasabban fekvő északi oldalt választotta. Mivel egy napra tettük Pejot és Tonalét is, így időhiány miatt már nem csúsztunk át Ponte di Legno pályáira, majd legközelebb.
Üdv
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.