Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

- Marky - által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (689)Időben csökkenő Időben csökkenő
- Marky -
754 élménybeszámolót írt
754
15 éve tag
2011.03.10. 17:35
Szia

Február utolsó hétvégéjén voltunk kint. Ha jól tudom, azóta nem volt nagyobb havazás.

A hó elég vastag, de a felső részen a nyitás után 1 órával már előbújik a jég, elég nagy foltokban. A lenti rész rendben van. Délután már elég sok kamikaze akciót láttunk a felső részen, mivel a tömeg ennek ellenére nem volt kicsi.

Szóval nem biztos, hogy a legjobb választás gyerekekkel.

Vannak kisebb és könnyebb pályák is ülős felvonóval. A selmeci hétvégét megelőzően Kralikyn voltunk, az sokkal gyerekbarátabb pálya (mondjuk Neked kevésbé lesz izgalmas), akkor ott még rendben volt a pályaminőség is, azóta nem tudom mi történt (sok jó biztos nem)

üdv
Előzmény: (muppet 114378)
- Marky -
754 élménybeszámolót írt
754
15 éve tag
2011.03.08. 12:01
Előre is bocsánat, hogy OFF leszek itt a "drága kaja-mennyi az idő" fronton, de talán még idefér a kérdésem:

Azt szeretném megtudni, hogy szombaton esélyes lesz-e még kiváló/jó viszonyok közepette csúszkánli? Amíg kitartanak az éjszakai fagyok lehet-e számolni kisebb hóágyúzásokkal, vagy most már marad ez a hóréteg a szezon végéig?

köszi
- Marky -
754 élménybeszámolót írt
754
15 éve tag
Topik: Kosutka
2011.02.23. 14:08
Annyi kommentet fűznék csak a beszámolódhoz, hogy hétvégenként azért itt is bele lehet futni 10 perces sorbanállásba, nekünk sikerült már.

Most az időjárás miatt lehettek kevesebben, előző nap még az eső esett arrafelé, mi 2en voltunk szombat délután a selcei pályán pl.

ettől függetlenül jó kis pálya Kosutka.
Előzmény: (Observer 111452)
- Marky -
754 élménybeszámolót írt
754
15 éve tag
Topik: Isola 2000
2011.02.14. 21:47
Akit érdekel:
A 107964 hsz frissítve a képgaléria linkjével.
- Marky -
754 élménybeszámolót írt
754
15 éve tag
2011.02.07. 14:22
Mint irtam a kapcsolódó topikban, Isola 2000 január vége óta kapott min. 50 cm havat, ott az általános helyzettől eltérően szerintem még jót lehet csúszni a közeljövőben.
Előzmény: (Vid 108510)
- Marky -
754 élménybeszámolót írt
754
15 éve tag
Topik: Isola 2000
2011.02.07. 10:32
Azért érdekelne, hogy Neked hogy tetszett Isola, milyen élményekkel jöttél haza. Jobbulást, remélem nem komoly a sérülés.

Ahogy látom, már jártál Valloire - Valmeinier-ben. Isolához képest az milyen hely?
Előzmény: (Bélapó 108447)
- Marky -
754 élménybeszámolót írt
754
15 éve tag
Topik: Isola 2000
2011.02.04. 08:57
ISOLA 2000, 2011. január 22-30.

Több hagyománnyal is szakitottunk idén, "aki mer, az nyer!" alapon. A megszokottól eltérő szervezéssel, időpontban és helyszínre szavaztunk az idei egy hetes francia vakáció kérdésében. A mondás igaznak bizonyult.

Travelex (suli.si) szervezésben vágtunk neki az utazásnak. Az indulás kicsit csúszott, elég nehezen találtunk rá a miénkre a sok busz között (aminek nagy része Puy-ba ment), de kitisztult a tér és kizárásos alapon meglett egy kicsit távolabb az eredetileg kiírt helytől (vagy csak tágan értelmezték a szervezők a Felvonulási teret :)). Egy kényelmes emeletes buszt kaptunk utánfutóval, amivel meglepően hamar, 19 óra alatt ki is értünk Isolára. Az út nagy része a szokásos útvonalon zajlott, aztán egyszer csak dél felé fordultunk az olasz autópályán és kis idő elteltével megláttuk a tengert. Igy még jobb hangulatban kapaszkodtunk fel Nizza után a szerpentinre. A kanyargós út oda- és visszafelé is tartogatott meglepetéseket. Az egyik kanyar bevehetetlennek bizonyult a 3 tengelyes busz + 2 tengelyes utánfutó kombóval tolatás nélkül (hazafele menet már kézzel kellett az utánfutót a busz után terelni), ill. az utánfutó egyik kereke szakított a tengellyel felfelé menet, igy 3 kerekűvé alakult a vontatvány. Mivel rövid idő alatt nem vállalta a javítását senki, igy is jöttünk vele haza, minden gond nélkül.

Maga a település nem sok izgalmat rejt magában, egy elég korán létesült síközpontról van szó, a központban lévő épületek magukon és magukban hordozzák a 80as, 90es évek stílusjegyeit, a modernebb és divatossabb faházak a hegyoldalban találhatók a régi apartmanok felett, amiket egy libegőhöz hasonló szerkezettel lehet elérni.(Funicluaire). Mindössze 2 nagyobb utcából áll a központ, emiatt az élet is nyugodtabbnak mondható. Egy központi épület alsó szintjén található meg minden kikapcsolódási és vásárlási lehetőség. Van 2 Sherpa bolt (megszokott árakkal), éttermek, pizzériák, sportboltok, mozi, pékségek, gyógyszertár, egy pub jellegű hely és egy játékterem, szóval a pénzt azért el tudja szórni, aki kényszert érez rá :)

A megérkezés után következett a vakáció legkritikusabb része, a szállás elfoglalása. Jól tudtuk, hogy az utazás a szállás miatt volt ilyen kedvező árfekvésű, szóval nem voltak ábrándjaink, viszont volt helyette szerencsénk :). A meghírdetett Les Adrets 2 helyett a Les Marmottes apartmanházba kerültünk, ami egy hangyányival magasabb komfort kategóriát képviselt. Azoknak, akiknek fétise a luxus, egyiket sem ajánlanám, de szerintem kettő közül az utóbbi a jobb választás. A Les Adrets egy szobájába bepillantva eléggé elkapja az embert a koli-feeling, a miénk ennél igényesebb volt. Mi bérmentesen nézhettük volna a TV-t (1. nap 10 perc, utána bekerült a sarokba), gratis volt az ágynemű és fejenként 2 törölköző. Persze ez az épület sem mai gyerek, a berendezésen ez is meglátszott: a konyhai gépek még abból a korból származtak, mikor azonnali halálbüntetés járt a tervező mérnöknek a körző használatért. A mosogatógép gyártási ideje akkorra datálható, amikor itthon még a tehetősek ismérve volt a vezetékes víz, a sütő pedig grill üzemmódban lefoglalta egy francia atomerőmű egy blokkjának teljes kapacitását. Viszont minden kifogástalanul működött és tiszta volt. Az alapterület a megszokott, öten voltunk egy hatos apartmanban, kis feng-suizás után viszonylag jól el lehet férni, de az ember mindig tudja, mit csinál a másik 4. :) A fürdő viszonylag tágas volt, a bojler kis odafigyeléssel elég meleg vizet ad 5 embernek. Eleinte kicsit idegenkedtünk a szobától, de később győzött a retro érzés és megszerettük. Ja, a lift működéséhez kell a szobakulcs, szerencsére erről a felpakolás után szereztünk tudomást. :)

És akkor a lényeg: A PÁLYÁK.
Röviden: az eddigi legjobb francia sívakációnk volt, amit szívtunk tavaly, azt most visszakaptuk pozitívban.
A kiváló mikroklímáról szóló hír nem marketing maszlag, tényleg sokat számit a déli fekvés és a tenger közelsége. A szezonra jellemző hóhiány nyomait se láttuk, az egész országban itt volt a legnagyobb hóvastagság ottlétünkkor, lepipálva sok magasabban fekvő komolyabb terepet (2m a csúcson, 1m a völgyben). A délről érkező csapadék ugyanis itt torpan meg először, sokszor fel sem jut az északi területekre. Érkezésünk előtt egy nappal esett is vagy 20 cm friss hó, utána 4,5 napig felhőt sem láttunk, szikrázó napsütésben síeltünk – végig minuszokban. Amikor viszont jön a felhő, az nem jön üres kézzel, a csütörtökön kezdődött a gyülekező, ami péntek reggelre hozott kb 10 cm friss havat, majd egész nap esett, igy lehetett csúszkálni a friss porban. Sajnos az erős szél kicsit rontotta az összképet ezen a napon, de beöltözve ki lehetett bírni.
Szezon vége felé a tenger közelsége már lehet, hogy inkább hátrány, enyhébb idő esetén lehet, hogy már nagyobb az esőzések esélye, ezt mondjuk csak tippelem a tavalyi évből kiindulva.

A pályarendszer a kezdők és haladók paradicsoma, de a profik is megtalálhatják a számításukat néhány pályában. A kezdő pályák a központi részben a völgyben találhatóak, innen indulnak a liftek a két hegy irányába. A zöld pálya több kilométer hosszú, így az első lépések már nem fulladnak monotonitásba, rengeteg tárcsás felvonó mentén lehet rácsatlakozni. (A kabinos felvonó után azonban nem ajánlott, mert végig botozni kell). Innen fokozatosan lehet növelni a nyomást, a rendszer bal oldalán két csúcs található világoskék pályákkal, kevés igazán kék szakasszal, tökéletes azoknak, akiknek már megvan a lécbiztonsága. A jobb oldalra feljutva pedig indulhat az igazi buli.
Összevissza ágazó pályák rengetege található a faluval szembeni hegyoldalon, nagyrészt széles kék pályákkal, ill. itt vannak nyomulósabb pirosak is: Mélézes, Stade Slalom, Sapins, Blanchon. Utóbbi a leghosszabb, az első általában kezeletlen, itt előztek meg életemben először úgy, hogy az illető fejjel előre volt, lécek nélkül. A környéken ugyanis sok a könnyű pálya és sokan véletlenül tévednek ide, érdemes figyelni a sporttársakra! A Slalom egy fokkal enyhébbnek tűnt, viszont egész héten fel volt tűzve és nem lehetett rámenni. A Blanchon pedig elég jeges volt. A kékek viszont fantasztikusak voltak itt, van minden fajta, rövid, hosszú, széles és szűkebb, nagyon jó csúszásokat lehet kombinálni csak a kabinos használatával is. A kabinos felvonó felső állomásától jobbra, a szoroson át a legjobb és leghosszabb kék pályára, a Vallonra juthatunk, mellette fut egy erős piros a Calada. Ezeket a pályákat egy modern és nagyon kényelmes német hatüléses szolgálja ki (az itt megtalálható térképen még nincs rajta, csak az isola.com-on.) A Vallon közepéről indul egy hosszú tányéros felvonó, erről átszállva juthatunk a legmagasabb csúcsra. Ide csak a kilátás miatt érdemes feljönni, a levezető Sistron egy – a keskenysége miatt – piros pálya. Viszont az innen levezető piros és kék pálya nagyon élvezetes és erre nem is jár szinte soha senki. A pályarendszer jobb széle csak természetes hóval van borítva és nem is nagyon van kezelve – mondjuk nem is sokan használják a körülményes átjutás és a régi felvonó miatt. Aki feketézni akar, annak azonban el kell jönnie idáig, itt megkapja a magáét. Érdekes módon ezek a pályák midig üresek voltak, nem értem mikor mennek le ezeken a pályákon azok az emberek, akik folyton a fekete pályás sztorikkal jönnek :) (én nem mesélek ilyen sztorikat, mielőtt...)Ha jól rémlik a felső szakaszuk kezelt, de meredek, a vége viszont mindig buckarengetegben végződik. Nagyjából ez a 120 km, nekünk nagyon bejött, mert minden nap szinte egy külön sínapot lehet tartani a változatos nehézségű és kesze-kusza vonalvezetés miatt, mi nem untuk meg 6 nap alatt.

A síelés körülményei rendben vannak, a pályákat kezelik minden este (amit nem, azt direkt nem), a tömeg még az eddigi évekhez képest is kisebb volt, többször csúsztuk magunkban végig egy-egy pályát. Talán azért, mert ez egy régebbi, kevésbé modern síterep, nem vonzza úgy az embereket, mint azok, amiket most pakolnak tele apartmanokkal. (Velünk egy időben és egy helyről csak 5 magyar busz indult Puyba, ami alig hosszabb pályarendszer, mint Isola pályáinak a fele). Vasárnap még ott voltak a helyi erők, utána nagyon kényelmes volt a telítettség. A hó teteje a 4. nap környékén azért már elég karcos volt, de az ágyúkat nem indították be, megvárták a természetet. A felvonók minősége vegyes képet mutat, a vádlinverős kétülésestől, a párnázott hatoson át a kabinosig jut minden, ez nem érhet meglepetésként senkit, aki francia földre indul síelni. Azért inkább a modernebb felvonók vannak túlsúlyban és ezek szolgálják ki a központi részeket. A személyzet segít ha kell, és esetenként ellenőrzi a bérleteket (fényképes a rendszer).

Összességében, kiváló hely azoknak, akik hajlandók kompromisszumot kötni egy jó síelés érdekében, a pályák simán kárpótolják az embert azért, hogy nem egy high-tech síközpontban tölti el az idejét. Így viszont nagyon kellemes az árfekvés is, mi egy kicsivel mentünk 6 Szent István királynyi érték fölé (busz+szállás+bérlet+1 nap Auron+Monaco hazafelé), ennyiért pedig bátran tudom ajánlani mindenkinek, az nem kérdés, hogy valamikor még vissza szeretnénk jönni ide.

Volt egy auroni kiruccanásunk is. Itt is vannak jó pályák, bár inkább a pirosak hosszabbak mint Isolán, a kékek nagyobb része csak hegyről levezető utacska. Minket jobban megfogott Isola hangulata, de ez teljesen szubjektív.

A jövőt nézve a következő terepek üthetik ki Isolát a nyeregből a kategóriában:
- Risoul – Vars
- Val Cenis
- Valloire - Valmeinier.

Örömmel veszem mindenki véleményét ezekkel kapcsolatban, annak pedig kifejezetten örülnék, ha lenne, aki össze tudná őket hasonlítani Isolával.

Bélapó,
Nagyon örültem végre a személyes találkozásnak, köszönöm a finom „hazait”, sajnálom, hogy nálam nem volt cserealap akkor. Azután betáraztam, de már nem találkoztunk, úgyhogy emiatt jövőre is egyeztetnünk kell a szervezés előtt :)Remélem hasonlóan jóra sikerült a második heted is, irigyellek, hogy még lesz egy heted Risoulban (?) is. Erről mindenképpen érdekelne majd egy összevetés Isolával szemben.

Mi most hamar túlestünk a szezon csúcspontján, már csak kisebb csúszások várnak ránk, de már ez a 6 nap is nagyon széppé tette a 2010/11-es telet.

Fotógaléria (közte néhány OFF képpel, hazaút, Monaco):

https://sielok.hu/fotoalbum/869777/kep/1/

Egy kis ízelitő:
DSCF0735.jpg
DSCF0736.jpg
DSCF0793.jpg
DSCF0796.jpg
DSCF0761.jpg
- Marky -
754 élménybeszámolót írt
754
15 éve tag
Topik: Isola 2000
2011.01.20. 22:01
Bepakoltam :)
Jó utat!
Előzmény: (Bélapó 104862)
- Marky -
754 élménybeszámolót írt
754
15 éve tag
Topik: Isola 2000
2011.01.07. 14:55
Ne is mondd!
Pont azon gondolkodok, hogy bírnám ki, ha idén is márciusban mennénk. Szerintem sehogy! :)

Addig is Eplénnyel és Szlovákiával csillapítom az éhséget ha tudom.

14...
(remélem addig az időjárás is magára is talál, 1800-on elég gázos a helyzet, eső, enyhe idő, 2000 m feletti fagyhatár a következő 1 hétben, nem akarunk úgy járni, mint tavaly!)
Előzmény: (Bélapó 102566)
- Marky -
754 élménybeszámolót írt
754
15 éve tag
2011.01.04. 17:40
Szerintem idén is kint vannak, egy mailt mindenesetre megér...
Előzmény: (domanita 101898)
- Marky -
754 élménybeszámolót írt
754
15 éve tag
2011.01.04. 12:26
szia,

Itt sztem találsz infokat, ők szoktak kint lenni szinte egész szezon alatt:

http://www.naturelle.hu/
Előzmény: (domanita 101760)
- Marky -
754 élménybeszámolót írt
754
15 éve tag
2011.01.04. 11:53
Járt itt valaki / van valami friss info az újranyitás óta?
Nem tűnik egy rossz helynek első látásra...

köszi
- Marky -
754 élménybeszámolót írt
754
15 éve tag
2011.01.04. 11:14
Sziasztok,

Mi 31-én voltunk fent nálatok. Őszinte leszek: csalódtam. Pedig sokszor álltam ki a Sípark mellett korábban, mert eddig mindig meggyőztetek, hogy 100%os minőségre törekedtek.

Most nem igy éreztem sajnos. Értem én a lent leírt dolgokat (kövesedés okai), csak azt nem, hogy ha Ti is látjátok (ezek szerint láttátok), hogy problémás a pálya, akkor miért nyitjátok meg? Mi leginkább a piros pálya miatt mentünk fel, így a 2 napijegy ára szinte ment a kukába, nem beszélve arról, hogy a léceimet most gyógyítják az összefagyott föld és kövek okozta sérülések miatt, szóval elég mínuszos lett a buli.

Szerintem megérte volna még néhány napot várni, hogy kiváló minőségűre megcsináljátok a pályát, ahelyett, hogy korai nyitással minél több embert magatokhoz húzzatok, akik aztán egy menet után nem használják többet a pályát és bosszankodhatnak miatta egész nap. Véleményem szerint az első gondolatmenet kifizetődőbb hosszú távon.

Én továbbra is bízom a Síparkban, remélem ez csak egy kisiklás volt, amint újra bíztató híreket hallok, találkozhatunk ismét!

Üdv
- Marky -
754 élménybeszámolót írt
754
15 éve tag
2010.12.28. 14:46
Közel a Mátra, egyszer összefuthatunk.
Előzmény: (maci-laci 100382)
- Marky -
754 élménybeszámolót írt
754
15 éve tag
2010.12.28. 10:04
Szülőhelyet tekintve nem, csak erős a kötődés (barátnő, aki siőrültté tett :)).
Általában innen indulnak az "expediciók".

Csak nem a környékről vagytok?
Előzmény: (Robin 100257)
- Marky -
754 élménybeszámolót írt
754
15 éve tag
2010.12.27. 14:24
Sztem háztól pályáig kb 3 óra kell, szabályokat betartva, lehet kicsit több is. A páylához vezető hegyi úton eléggé leleassul a tempo.

Pályától Hatvanig 2:50 volt nekünk egy megállással, itthon kicsit bátrabbra véve az iramot.
Előzmény: (Lackó 100191)
- Marky -
754 élménybeszámolót írt
754
15 éve tag
2010.12.27. 12:56
Szia,
Mi itt szálltunk meg:
http://www.kachelman.sk/hu/index.html.
(A félreértés elkerülése végett: a lenti 27 EUR ár fejenként értendő, kaja nélkül 17.)

Odafele:
Hatvan - Szécsény - Balassagyarmat - innen pedig egyre több számból álló utakon...:)végül Selmecbánya előtt lyukadtunk ki egy hegyről levezető szerpentinről. 3 jegy fölé ne menjetek :)

Optimális (Pestről)
M2 - 2-es a határig - 66os út Hontnémetiig (Hontiaske Nemce)- 525 Selmecbányáig. Semmi extra kavargás.

Üdv
Előzmény: (TZoli 99819)
- Marky -
754 élménybeszámolót írt
754
15 éve tag
2010.12.22. 16:55
Ha már megjártuk:

Eddig nem nagyon volt ránk olyan hatással szlovák pálya (talán Martinska Hola tavaly), ahol már hazainduláskor eldöntöttük, hogy visszatérünk. Ez most már másképp van.

19-20án voltunk Salamandrán, és nagyon pozitivan csalódtunk. Az odaút kissé hosszabbra sikerült (GPS félrenavigálásból adódó vezetéstechnikai tréning, letaposott havas, egysávos, 10%os lejtőkön) de megérte.

Szinte hihetetlen, milyen jó pályát sikerült kialakitani 500-800 m közötti magasságban. Eléggé fagyzugosnak tűnt a völgy, ahol a pálya alja van, plusz még napos időben is rengeteg rajta az árnyékos rész.

Mindkét nap kiválóan elrendezett pálya, vasárnap viszonylag nagy, hétfőn 0 tömeg, annyira elfáradtunk, hogy nem is maradtunk zárásig.

A pálya vonalvezetése és lejtése nagyon jó, 2 nap alatt egyszer sem mentem le rajta unottan, szuper iveket lehet rajta húzni. Egy erősebb piros letörés miatt azonban nem árt némi előképzettség, 0 km-es sízőknek elsőre sok.

A kiszolgáló létesítmények még nem végleges formában (de gond nélkül) működnek, gondolom ez hamarosan változik, ha tényleg olyan komolyak a tervek, mint hallani. Bár nézelődtem, merre lehetne több pályát kialakítani, elég nagy tereprendezésre lenne szerintem ehhez szükség.

És közel van.
És olcsó.
És Selmecbánya régi belvárosa nagyon szép. Mivel még nincs kialakult síturizmus a városban, a szállások téli időszakban olcsóbbak, mint nyáron. Mi voltunk az egyedüli vendégek a panzióban igy megkaptuk a legnagyobb, kétszintes, erkélyes szobát, fullos félpanziós ellátással 27 EUR-ért.

Nem is fényezem tovább, még a végén kilométeres sorokat generálok a felvonónál :)
Előzmény: (- Marky - 98726)
- Marky -
754 élménybeszámolót írt
754
15 éve tag
Topik: Isola 2000
2010.12.22. 15:41
Szia,
Sok mindentől függ.

Itthon vszinű ki kell fizetni azokat a napokat, amikor "utazik" a felszerelésed. Bár vannak helyek, ahol a bérlet bemutatást elfogadják és a ténylegesen síelt napokat kell csak kifizetned, de ez ritkább. Plusz ki kell cipelni a cuccokat, ami autós utazásnál foglalja a helyet.

Külföldön is lehet már viszonylag jó áron bérelni. Általában minél hosszabb időre, annál olcsóbban jön ki egy napra. Érdemes indulás előtt körbenézni a neten, ha előre foglalsz általában kedvezményesebb az ár.
Előzmény: (Filo85 99317)
- Marky -
754 élménybeszámolót írt
754
15 éve tag
2010.12.18. 11:38
A honlapjukra viszont van link.
Jelenleg 50 cm hó, ideális viszonyok még keddig, mi holnap meg is nézzük!
Előzmény: (Herczegek 98434)
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.