Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Síelésünk kivesézése topikból

ÜZENETEK (14)Időben csökkenő Időben csökkenő
Gábor :-)
44 élménybeszámolót írt
44
18 éve tag
2011.03.10. 08:25
Hello!


”Például Gábor keresztben mozgó kezeit azért nem javítanám, mert ezek csak a dinamika hiányának következményei”. Nem feltétlenül, gondolom így. Mert kézmozgás nélkül is megsízem ezeket, a mozdulat sorokat ennél a tempónál, tegnap ezt többen is láthatták a fórumról Visegrádon.
Ennél a mozdulat sornál, ha dinamikát rakok bele keresztbe, fordulok a léccel a levegőben.
Tegnap többen is mondták rosszak a felvételek, mert ne lehet érezni a tempót a videón.

Van egy mozdulat sor, a karlendítéses bucka gyakorlatnál használom, (talán innét ered)
Ill az ív elindításánál is egy könnyebb elváltásra add lehetőséget.


Én azt gondolom, hogy a sí tudás az egy egész komplexum A-z-ig, amit kilehet hozni a lécből,
(Külső szemmel jól néz ki esztétikailag ill technikailag.), Mert ha nem így van, akkor az olyan , mintha az autószerelő oktató a kuplunghoz ért, és a motorhoz ill az autó többi részéhez nem, és arra az autószerelőre, aki meg tudja javítani az egész autót, arra azt mondja, hogy nem ért az autókhoz., és nem jó autószerelő.
Ezt gondolom a síoktatókra is, valljuk be az itthoni állomány nincs topp magaslatán, tisztelet a Kivételnek és a tudás hatalmának!!!
Én épp ezért nem akarok addig síoktató lenni, míg nem tanulok minden körülmények (beleértve az időjárást) között jól sízni.
Előzmény: (ozsi 114361)
klaci
2873 élménybeszámolót írt
2873
16 éve tag
2011.03.09. 15:06
Lackó,

mintha olvastam volna valahol, hogy van rólad videó, de nem találom. Segítesz?
Előzmény: (Lackó 114421)
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2011.03.09. 13:29
Hú, ezt marha jól leírtad, köszönjük!

--
http://carvingski.hu
Előzmény: (ozsi 114395)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2011.03.09. 11:40
Ok! Bár nem maga a bemutatás az érdekes, hanem, ha sikerül átélni a mozgást...
Előzmény: (Soma 114400)
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2011.03.09. 11:27
Majd egyszer kerítsünk rá sort. Mármint a gyakorlati megmutatásra.
Előzmény: (ozsi 114395)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2011.03.09. 10:55
Röviden: semmit. Hosszabban: ez az, amit írásban szinte lehetetlen elmagyarázni.

Általában mindenki sokkal bonyolultabban próbál síelni, mint kellene. Van egy fémmodellem, amelyik izomzat és agy nélkül is egymásra sorolt kanyarokkal síel le a lejtőn, bizonyítva, hogy az ember geometriai felépítése a síléccel együtt önmagában minden lényeges elemet tud a síelésről. Nekünk csak igazodni kell a fellépő erőkhöz, ki kell állni azokat, illetve nagyon finoman befolyásolni tudjuk a rendszert. De semmiképpen nem kell létrehoznunk az élhelyzeteket, azok automatikusan ki tudnak alakulni. Minden erőlködés, ami az élezés kialakítására irányul, inkább csak elrontja a végeredményt (nem megyek bele, de pontosan levezethető, hogy az izommunkával létrehozott élezés nagy eséllyel meggátolja, hogy később a kanyarban megfelelő tartás alakuljon ki). Tehát nem az a kérdés, hogy mit kell tenned, hogy élre kerülj és bemenjen a csípő (a térd meg semmiképp ne mozogjon oldalra!). Általában azt nehéz megtanulni, hogy hogyan HAGYD, hogy kialakuljon az élhelyzet és bekerüljön a csípő.

Nálatok is azt lehet megfigyelni, hogy az élváltás is tudatosan történik (izommunkával indítjátok el a csípőt), és rögtön az élváltás után tudatosan, a kifli kialakításával próbáltok meg élre kerülni. A tennivaló itt nem a több, hanem a kevesebb lenne: a kikormányzás végén ellazulásnak kellene következni, az élváltás során egy könnyed tartásban kell megvárni, amíg az élszög kialakul (ugyanis ez élhelyzet ki tud alakulni a mi közbeavatkozásunk nélkül is). Mivel a kikormányzás végétől kezdve az élváltás alatt nincsenek nagy repítő erők (hiszen nem mozgunk körpályán), így nagy izommunkára sincs szükség.

Amikor szinte magától kialakult az élezés, elkezdődik az új kanyar, és megjelennek a repítőerők. Ekkor kezd el nőni az izomtónus, kezdődnek el a szabályozó izommunkák. Az izomfeszülés mértéke a fellépő erők növekedésének megfelelően nő, egészen a kikormányzásig, ahol újra kezdődik a játék.

Ez jelenti azt, hogy a dinamika a megoldás: a kanyarok során folyamatosan változik a fellépő erők nagysága és iránya. A mozgásunkat pedig ehhez kell igazítani, azaz kis erő = kis izomfeszülés, nagy erő = nagy erőlködés. Ez maga a dinamika.

Megmutatni könnyebb lenne, azt hiszem...
--
Ozsi
http://www.skiculture.hu
Előzmény: (Soma 114383)
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2011.03.09. 09:40
Ozsi, köszi a megjegyzéseket, észrevételeket de nem teljesen értem. Mit is kéne pontosan csinálnom, hogy jól működjenek az izmok, döljön a térd, törjön a csípő? Biztos bennem van a hiba, hogy nem értem, de mit jelent az, hogy a dinamikában keresnék megoldást?
Előzmény: (ozsi 114008)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2011.03.09. 07:36
Ezzel részben egyet értek. Bizonyos tartásgyakorlatokkal lehet javítani, így természetesen hasznos lehet egy karmozgásra irányuló gyakorlat. Az elhibázott alaptartás sokmindent meggátol, a könnyed jó tartás sokat segíthet. De szerintem ennél fontosabbak a tartásokban megjelenő izomfeszülések és lazulások. Sajnos elfogadhatónak kinéző tartást be lehet állítani teljesen rossz izomműködéssel is, de még nem hallottam könnyed, jól időzített izomműködésről használhatatlan tartással... (Bartus Mikitől hallottam, hogy amikor még nem nagyon lehetett utazni külföldre, volt itthon egy csomó kitűnő fényképsíelő. Az innen-onnan beszerzett fényképek alapján megtanultak néhány síelős tartást, amit időnként kialakítottak síelés közben. Közben meg estek-keltek.)

De a korábbi hozzászólásokat elolvasva szinte mindig előfordul, hogy ki hogyan tartja a kezét, mennyire van mélyen vagy magasan. Ezekre nézve írtam, hogy nem érdemes velük foglalkozni, mert lényegtelenek, legfeljebb csak valami sokkal fontosabb hiba jelei. Például Gábor keresztben mozgó kezeit azért nem javítanám, mert ezek csak a dinamika hiányának következményei. (Síoktatói vizsgán elemzésből a legjobb módszer a bukásra, ha valaki elkezd arról beszélni, hogy rosszul tartja a karját vagy vállal forgat... Ha azt mondom neki, hogy ne fogass vállal, megcsinálja? Nem. Meg kell keresni az okot, és arra kell megtalálni a javítás megoldását, ami viszont teljesen egyénfüggő lesz, és az sem biztos, hogy mindig és minden körülmények között működni fog. Ha látjuk a tanítványt reggel, akkor tudjuk csak biztosan, hogy aznap neki ez a megoldás megfelelő lesz-e, vagy változtatni kell, és másfelől kell megközelíteni.)

Általános probléma, hogy a síelők túlnyomó többsége (és sok oktató is), a helyes tartásban akarja megtalálni a jó síelést. De ez fordított viszony: a síelés során a testtartást a fellépő erőkhöz való igazodás alakítja ki. Ha nincsenek ott az erők, akkor csak utánozni lehet a síelős tartást, de teljesen más izmokat használva.

Ahogy írtam, a Soma által feltett videókon is ez volt a probléma. Ezekre írtam nekik, hogy a videón látható tartással az ő esetükben nem érdemes foglalkozni. Az alaphiba az volt, hogy tudatosan, az erőkhöz való igazodás nélkül törekedtek különböző tartásokra, tehát a javítani nem a tartást kellene náluk, hanem dinamikában keresnék megoldást.
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2011.03.09. 05:21
Szia Ozsi!

"A kezetekkel és egyéb tartásdolgokkal nem érdemes foglalkozni. Amikor megtaláljátok a helyes izomműködést (és lazulást) és elkezdtek igazodni a fellépő erőkhöz, részben ez is elkezd kialakulni. A maradék csiszolást meg ráér akkor elvégezni.", írod.

Nekem van olyan tapasztalatom, hogy az érthető, látható, hatékony síoktatásban a helyes izomműködés és a helyes tartás, oda - vissza jó hatással tud lenni egymásra. Értem ezalatt, hogy helyeshez közeli tartásban könnyebb ráérezni a jó izomműködésre. A helytelen helyzetből pedig, (sokszor) végre sem lehet hajtani a feladatot. Pl. a túlzott felállás miatt a csípő nem tud az ideális irányba haladni tovább, és ez élezési problémákat vet fel.

Barátsággal:
Replaci
+ 36 30 907 1872
Rendszerhez igazító kisízés a Kiztsteinhornon.
http://www.kanyarsiklub.hu/2011_Kaprun_1_kisizes.html
Előzmény: (ozsi 114008)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2011.03.07. 18:47
Kicsit nehezen jutottam hozzá, sok időt sem tudtam rászánni, így csak dióhéjban szólnék hozzá a videókhoz, ha nem baj... Ha lesz időm, alaposabban is megnézhetem majd. Általánosságban az alapképességek jól állnak, csak nem találtatok még rá az ideális megoldásokra. A keresgetés látszik a mozgáson, és az jó. Viszont a felvételeken látható lejtő+sítechnika kombináció nem tűnik ideálisnak a jó megoldás megtalálásához.

A fő problémának azt látom szinte mindegyikőtöknél, hogy a csípőszöget és az élhelyzeteket tudatosan, izommunkával szeretnétek kialakítani. Láthatóan koncentráltok a csípőszögre (kiflire). Emiatt törekedtek a viszonylag nagy függőleges mozgásra: a törzsizmokkal kialakított csípőszöget nagy kinyúlással oldjátok, majd utána újra a törzsizmokkal alakítjátok ki újra. Az élváltás után úgy alakul ki a csípőszög, hogy nem hajlik az ívbelső térd, azaz nem az ívbelső hasizmok, hanem az ívkülső törzsizmok húzódnak össze (úgy mondanám, hogy a kifli a hibás, a csípőszög a helyes megoldás).

Én a tartás kialakítását más megközelítéssel végezném, de arra teljesebb programot kellene kidolgozni, távelemzéssel nem vállalkoznék rá.

A kezetekkel és egyéb tartásdolgokkal nem érdemes foglalkozni. Amikor megtaláljátok a helyes izomműködést (és lazulást) és elkezdtek igazodni a fellépő erőkhöz, részben ez is elkezd kialakulni. A maradék csiszolást meg ráér akkor elvégezni.
Előzmény: (Soma 113586)
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2011.03.07. 07:12
Sajnos teljesen egyet kell értsek Veled, ezeket én is nagyon jól tudom, próbálok is figyelni rá. A kezeimről annyit, hogy korábban nagyon széttartottam a kezeim, és most tudatosan próbálom beljebb és előrébb vinni, nyílván még nem megy tökéletesen, de legalább már valamivel beljebb hozom. A térd rugózását is tudatosan csinálom, egy kicsit direkt eltúlozva, mert mint a korábbi kritikáitokban is írtátok Ozsival, nagyon statikus volt a térdmozgásom ezért most próbálok erre is figyelni, szerintem könnyebb lesz majd egy kicsit visszavenni belőle, ha már ösztönösen csinálom a rugózást.Egyébként én még az élre döntéssel sem vagyok megelégedve, illetve szeretnék kicsit mélyebbre menni a kanyarokban, ez sem megy még túl jól.
A félelmeidről csak annyit, hogy tőlem ez ügyben nem kell tartanod én valóban a jobbító szándékod vélem a szavaidból.
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2011.03.06. 20:38
Halihó, szia Soma!

Te kérted, hát mondom, amit én nem edzői, hanem síoktatói szemmel látok:

1. Amatőr szinten a lécek élen vezetését korrektnek látom.
2. A felállásból jelentősen visszavennék, túl sok energiát vesz el, és semmi indokot nem tudnék találni a test teljes kinyújtására.
3. Karmunka. A tiédnél sokkal rosszabbakat látni, de most te vagy terítéken. Az oldalra történő karlengetés bántja a szemem legjobban, pláne, hogy nem is szimmetrikus, jobb kanyarban a balkezed jobban belendül a tested elé, mint balkanyarban a jobb kezed. De az öklök fel – le mozgásán is lehetne javítani. Ha megnézed, hogy a botok végei milyen utakat járnak be, (csuklómunka), észreveheted a történéseket.
4. Összefügg a 3. ponttal, + megjegyzés, hogy szúrás, vagy szúrás imitáció helyett a hótányérokat oldalról, (néha hátulról) csapod a hóra, hóra érésekor a botok oldalra ferde helyzetben vannak.

Jól síelsz, ezek esztétikai szempontok, azonban ha sikerülne kijavítanod, nem csak szebb, hanem takarékosabb is lehetne a mozgásod.

Azért mertem ezt a kis elemzést megcsinálni, mert kérted, másrészt a síelésedből úgy ítélem meg, hogy meg is érted. A legnagyobb veszély az, amikor nem érti valaki, amiről az elemzés szól, s így nem gondolkodást, hanem érzelmeket vált ki belőle. Ettől nem kicsit tartok.

Barátsággal:
Replaci
https://www.kanyarsiklub.hu
+36 30 907 1872
Előzmény: (Soma 113586)
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2011.03.05. 21:35
Megnézegettem őket. (bár valóban szakértőkkel többre mennétek ;-) )

Amit elsőre szeretnék kérdezni, hogy pldául a te 1-es videódon https://sielok.hu/video/805005/ (főleg az első kanyaroknál) nagyon hirtelen, határozott kiemelkedés (kiugrás) látszik.

Ezt a mozdulatot nem sikerült sehová tennem, nem igazán találom értelmét. (pedig többször megnéztem) Mivel viszont a többiekén is hasonlót látok, gyanítom, valami ilyesmi gyakorlatot csináltatok. Vagy tévedek?

Mivel nem voltam ott, és nem tudom, hogy éppen mi volt a feladat, ezért ennek ismerete nélkül hülyeség lenne értékelni.

Például éppen most vágtam meg (és közben persze elemezgettem) a saját síelésemről készült videócskát (ócskát...). Az is olyan, hogy valamit éppen igyekeztem bemutatni, tehát ha valaki ezt nem tudja, akkor netán szörnyülködik, hogy mit is csinálok.
Persze nem fogom itt a fórumon bemutatni :-), de azt bevallom, hogy sajnos csak bizonyos részletekkel vagyok elégedett, a javítanivalók túlsúlyban vannak, a fene egye meg... ;-)
Előzmény: (Soma 113586)
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2011.03.05. 20:40
Ha valamelyik szakértőnek van kedve elemezni, a profilomban fent van néhány videó a visegrádi edzésünkről, mgy, jgezenguz,Pedró, Pusi és Soma szereplésével.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.