Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Síelésünk kivesézése topikból

ÜZENETEK (5)Időben csökkenő Időben csökkenő
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2011.03.07. 18:47
Kicsit nehezen jutottam hozzá, sok időt sem tudtam rászánni, így csak dióhéjban szólnék hozzá a videókhoz, ha nem baj... Ha lesz időm, alaposabban is megnézhetem majd. Általánosságban az alapképességek jól állnak, csak nem találtatok még rá az ideális megoldásokra. A keresgetés látszik a mozgáson, és az jó. Viszont a felvételeken látható lejtő+sítechnika kombináció nem tűnik ideálisnak a jó megoldás megtalálásához.

A fő problémának azt látom szinte mindegyikőtöknél, hogy a csípőszöget és az élhelyzeteket tudatosan, izommunkával szeretnétek kialakítani. Láthatóan koncentráltok a csípőszögre (kiflire). Emiatt törekedtek a viszonylag nagy függőleges mozgásra: a törzsizmokkal kialakított csípőszöget nagy kinyúlással oldjátok, majd utána újra a törzsizmokkal alakítjátok ki újra. Az élváltás után úgy alakul ki a csípőszög, hogy nem hajlik az ívbelső térd, azaz nem az ívbelső hasizmok, hanem az ívkülső törzsizmok húzódnak össze (úgy mondanám, hogy a kifli a hibás, a csípőszög a helyes megoldás).

Én a tartás kialakítását más megközelítéssel végezném, de arra teljesebb programot kellene kidolgozni, távelemzéssel nem vállalkoznék rá.

A kezetekkel és egyéb tartásdolgokkal nem érdemes foglalkozni. Amikor megtaláljátok a helyes izomműködést (és lazulást) és elkezdtek igazodni a fellépő erőkhöz, részben ez is elkezd kialakulni. A maradék csiszolást meg ráér akkor elvégezni.
Előzmény: (Soma 113586)
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2011.03.07. 07:12
Sajnos teljesen egyet kell értsek Veled, ezeket én is nagyon jól tudom, próbálok is figyelni rá. A kezeimről annyit, hogy korábban nagyon széttartottam a kezeim, és most tudatosan próbálom beljebb és előrébb vinni, nyílván még nem megy tökéletesen, de legalább már valamivel beljebb hozom. A térd rugózását is tudatosan csinálom, egy kicsit direkt eltúlozva, mert mint a korábbi kritikáitokban is írtátok Ozsival, nagyon statikus volt a térdmozgásom ezért most próbálok erre is figyelni, szerintem könnyebb lesz majd egy kicsit visszavenni belőle, ha már ösztönösen csinálom a rugózást.Egyébként én még az élre döntéssel sem vagyok megelégedve, illetve szeretnék kicsit mélyebbre menni a kanyarokban, ez sem megy még túl jól.
A félelmeidről csak annyit, hogy tőlem ez ügyben nem kell tartanod én valóban a jobbító szándékod vélem a szavaidból.
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2011.03.06. 20:38
Halihó, szia Soma!

Te kérted, hát mondom, amit én nem edzői, hanem síoktatói szemmel látok:

1. Amatőr szinten a lécek élen vezetését korrektnek látom.
2. A felállásból jelentősen visszavennék, túl sok energiát vesz el, és semmi indokot nem tudnék találni a test teljes kinyújtására.
3. Karmunka. A tiédnél sokkal rosszabbakat látni, de most te vagy terítéken. Az oldalra történő karlengetés bántja a szemem legjobban, pláne, hogy nem is szimmetrikus, jobb kanyarban a balkezed jobban belendül a tested elé, mint balkanyarban a jobb kezed. De az öklök fel – le mozgásán is lehetne javítani. Ha megnézed, hogy a botok végei milyen utakat járnak be, (csuklómunka), észreveheted a történéseket.
4. Összefügg a 3. ponttal, + megjegyzés, hogy szúrás, vagy szúrás imitáció helyett a hótányérokat oldalról, (néha hátulról) csapod a hóra, hóra érésekor a botok oldalra ferde helyzetben vannak.

Jól síelsz, ezek esztétikai szempontok, azonban ha sikerülne kijavítanod, nem csak szebb, hanem takarékosabb is lehetne a mozgásod.

Azért mertem ezt a kis elemzést megcsinálni, mert kérted, másrészt a síelésedből úgy ítélem meg, hogy meg is érted. A legnagyobb veszély az, amikor nem érti valaki, amiről az elemzés szól, s így nem gondolkodást, hanem érzelmeket vált ki belőle. Ettől nem kicsit tartok.

Barátsággal:
Replaci
https://www.kanyarsiklub.hu
+36 30 907 1872
Előzmény: (Soma 113586)
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2011.03.05. 21:35
Megnézegettem őket. (bár valóban szakértőkkel többre mennétek ;-) )

Amit elsőre szeretnék kérdezni, hogy pldául a te 1-es videódon https://sielok.hu/video/805005/ (főleg az első kanyaroknál) nagyon hirtelen, határozott kiemelkedés (kiugrás) látszik.

Ezt a mozdulatot nem sikerült sehová tennem, nem igazán találom értelmét. (pedig többször megnéztem) Mivel viszont a többiekén is hasonlót látok, gyanítom, valami ilyesmi gyakorlatot csináltatok. Vagy tévedek?

Mivel nem voltam ott, és nem tudom, hogy éppen mi volt a feladat, ezért ennek ismerete nélkül hülyeség lenne értékelni.

Például éppen most vágtam meg (és közben persze elemezgettem) a saját síelésemről készült videócskát (ócskát...). Az is olyan, hogy valamit éppen igyekeztem bemutatni, tehát ha valaki ezt nem tudja, akkor netán szörnyülködik, hogy mit is csinálok.
Persze nem fogom itt a fórumon bemutatni :-), de azt bevallom, hogy sajnos csak bizonyos részletekkel vagyok elégedett, a javítanivalók túlsúlyban vannak, a fene egye meg... ;-)
Előzmény: (Soma 113586)
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2011.03.05. 20:40
Ha valamelyik szakértőnek van kedve elemezni, a profilomban fent van néhány videó a visegrádi edzésünkről, mgy, jgezenguz,Pedró, Pusi és Soma szereplésével.
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.