Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Oktatóval vagy anélkül - lássuk, mit mutat a gyakorlat... topikból

ÜZENETEK (21)Időben csökkenő Időben csökkenő
Nagy Péter /Bundi/
119 élménybeszámolót írt
119
16 éve tag
2012.11.05. 08:44
Bocsi, hogy csak most válaszolok, nem azért, hogy szítsam a tüzet, vagy, hogy enyém legyen az utolsó szó, azért írok hogy egy kicsit megértsd az álláspontomat.

Télen nyáron oktatással foglalkozok, és nagyon utálom azt a mondatot, hogy az "oktatás drága". Túl sokszor halottam már, ráadásul olyan területen is ahol még ennyire sem igaz mint itt a síelésnél.

Szerintem soha nem írtam olyat, hogy aki nem tudja megfizetni az egyéni oktatást az érezze magát szarul... Azokat nem tudom megérteni, akik nálam alkudoznak, utána pedig minden délben és este étterembe járnak és utána panaszkodnak, hogy drága az oktatás.

Azokat a cinikus mondatokat meg nem neked szántam, több bekezdésben többek felvetéseire válaszolgattam.

Ha egyszer szeretnéd azt az 5 perces beszélgetést megejteni személyesen, szívesen látlak. Január 6- március 23 Pinzolo, 5 perc csak belefér.
Előzmény: (minerel 142152)
minerel
3725 élménybeszámolót írt
3725
17 éve tag
2012.10.29. 16:41
Én elhiszem, hogy jó fej és valóban nem ismerem és lehet, hogy személyesen 5 perc alatt megbeszélnénk ezt. Elnézést is kérek a hirtelen szavakért de azt továbbra is fenntartom, hogy ne az egyszeri síelő érezze magát szarul, hogy van egy kerete, abból elmegy egy nyugati sícentrumba és nem futja egyéni oktatásra. Akkor ne az legyen már mondva ha arra telik erre miért nem...
Elegánsabb lett volna ha elmondja, hogy igen drága de ezt meg ezt nyújtja ehhez meg ahhoz képest de vannak más alternatívák is , hogy költséghatékonyabbá tegyük a kérdést, kiscsoport, nagycsoport meg mit tudom én még mi...


Viszont én soha nem állítottam azokat amiket Bundi cinikusan felém dobott,
"Igényes síoktatás??? Igazad van, minél magasabb szolgáltatást kell nyújtani, minél alacsonyabb áron!!! Ja, hogy ez hosszú távon nem tartható, nem baj, végül is ott a nyár lehet dogozni reggeltől estig, hogy aztán télen minél több tanítványt okulhasson olcsón..."



Na mindegy, nem rugózok tovább a dolgon.
Előzmény: (AAron 142121)
Soma
675 élménybeszámolót írt
675
18 éve tag
2012.10.29. 16:15
Minerel, ebben sajnos nincs igazad! Először is egyáltalán nem éreztem kioktatónak és lekezelőnek Bundi beírásait, másrészt személyes tapasztalatok alapján mondhatom, hogy tök jó fej. Tavaly Náluk töltöttünk egy hetet, ott edző-táboroztunk, és mondhatom, hogy mindenben rendkívül segítőkész és baráti volt.
Én azt nem tartom egy korrekt dolognak, ha valakiről ismeretlenül mondunk véleményt, csak azért mert bizonyos dolgokban nem egyezik a véleményünk.
Előzmény: (minerel 142118)
HPali
124 élménybeszámolót írt
124
20 éve tag
2012.10.29. 14:33
Nagyon érdekes kérdés, hogy milyen tevékenységhez kötik hozzá az emberek az oktató szükségességét és melyekhez nem:

Úszni gyakorlatilag mindenki oktatás keretében tanul meg, míg biciklizni szülőktől. Korcsolyázásnál szintén sokkal nagyobb a szülőktől-barátoktól tanulók aránya (én sem vettem soha egy órát sem belőle). Míg a futástechnikáját szinte senki nem javíttatja ki szakemberrel, addig a nordic-walkingot csoportos foglalkozásokkal kezdik.
Kicsit más típusú rekreációs tevékenységnél, például bármilyen közösségi táncnál (salsa, néptánc, vagy pl., kicsit hazabeszéljek: argentin tangó) senkinek eszébe nem jut, hogy oktatás nélkül lehet esélye élesben, egy buliban. Ezeknél mindenki először órára megy és amikor van elég önbizalma, némi tudása, akkor lép tovább... Bár vannak (ön)veszélyes részei ezeknek is, össze sem hasonlíthatók a síeléssel.

Valószínűleg az oktató szükségességének érzése inkább azzal függ össze, látszólag mennyire igényel bonyolult mozgáskoordinációt egy tevékenység: míg biciklizésnél és síelésnél az eszközön maradás esés nélkül egyfajta ügyességi feladatnak tűnik, ami pusztán x számú próbálkozás után valahogy sikerül, addig az úszásnál, táncnál vagy akár már a nordic walkingnál is úgy látszik egy laikus számára, hogy több testrész összehangolt mozgatására van szükség. Ehhez pedig kell tanár, aki összehangolja.
Az más kérdés, hogy síoktatóként eléggé tisztában van az ember, hogy itt is igencsak össze kell rakni a különböző testrészek a mozgatását és látja a pályán, hogy olyanok, akik a maguk módján nagyon élvezik a síelést, azok időnként milyen kockázatosan csúsznak.

Ehhez hozzájön még a síelés magas belépő költsége: utazni kell, felszerelést kell bérelni, hóálló nadrág kell, oktató nélkül valahogy majd megoldják. Bár az előző gondolatmenet alapján a (sokszor nem is olyan) magas ár inkább ürügy, pl. búvártúrára sem megy az ember képzett vezető nélkül, csakúgy a féltudású haverokkal.
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2012.10.29. 09:32
:-) Igen-igen!
Előzmény: (AAron 142121)
AAron
2621 élménybeszámolót írt
2621
16 éve tag
2012.10.29. 09:27
Minerel, ne már!
Nem ismered Bundit, ne ítélj a beírásai alapján.
Jó srác Ő.
Előzmény: (minerel 142118)
minerel
3725 élménybeszámolót írt
3725
17 éve tag
2012.10.29. 09:05
pl. lehet, hogy jó oktató vagy de a stílusod kioktató, lenéző. Olyanokat, olyanokról írsz amiről szó sem volt. Sokat nem vesztesz vele ugyan de hozzád ingyen sem mennék. Népszerűsítésről írsz de itt pl te vagy az egyetlen aki népszerűtlenné teszi az oktatást.
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2012.10.29. 08:50
Közben még gondolkoztam rajta és azt vettem észre, hogy a síoktatóra sokak fejében csak akkor van szükség, ha fennakadás van:
- A kezdőknél, mert úgy érzik, hogy az oktató nélkül nehezen fognak elindulni. Aztán amint tud a síelő két kanyart összefűzve menni, otthagyja a síiskolát és indul a kezdőpályára.
- A többségnek akkor fordul meg a fejében az oktató, amikor elromlik a technikája, valami nem áll össze (ahogy ezt itt is lehetett olvasni).

Tehát a síoktatás egy problémamegoldás, amelyik átlök a nehéz helyzeteken, de utána elfelejthető. A síiskolák, oktatók és a képzés is sok helyen ehhez igazodott. Úgy véli, hogy ha csak erre kell az oktató, akkor nem érdemes sokat befektetni a képzésbe, mert nem jön vissza üzletileg. Így viszont az oktató nem lesz képes másra, mint néhány hibára ilyen-olyan megoldásokat adni. A hosszú távú építkezés, az élményszerzés kikerül a tudásából. Ha viszont nem is ért hozzá, a síelők nem is fognak tudni arról, hogy ilyen területeken is van értelme az oktatásnak. Ördögi kör.

Ezért mondom, hogy az első lépcső a rendkívül magas szintű képzés és önképzés, befektetés a tudásba. Ezt meg lehet oldani megapénzek nélkül. Nem hazabeszélni akarok, de mi a fennállásunk óta nem költöttünk el annyi pénzt (és ebben benne van a fejlesztés mellett a marketing is), mint amennyit némely szervezetnél az tagok összedobnak egy párnapos szakmázásra. A hatékonyságot meg nem kell bizonygatni, aki jól benne van a szakmában, látja.

Ha minden magyar síelő összedobna évente fejenként egy (két?) ezrest (mondjuk egy sör árát a hüttében), az mennyi is? Fél milliárd! De legyen csak a tizede... Abból csodákat lehetne tenni, szakmát, anyagokat, filmeket fejleszteni, kampányokat indítani, pályáztatni képzéseket, iskolai síelésbe besegíteni. Nemcsak biztonságosabb lenne a síelés, hanem tömegek jöhetnének rá, hogy fogalmuk sem volt róla, milyen fantasztikus élménytartalékot hagytak a szenvedélyükben... Mindezt egy sör áráért.
Előzmény: (ozsi 142082)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2012.10.28. 21:39
Akkor téged hívlak legközelebb szerelni! De csak ha jó olcsó vagy... ;-)

Egy szolgáltatást csak akkor vesznek igénybe az emberek, ha érdemes, és ha megéri. Tehát először hasznosságot vizsgálják, másodsorban az árat. Ezért nem lehet hosszú távon fenntartani valamit, ha nem oké a minősége (ez alól kivétel a kínai edzőcipő).
A következtetéseket nem szívesen írom le, így is van elég bajom.
Nagy Péter /Bundi/
119 élménybeszámolót írt
119
16 éve tag
2012.10.28. 21:22
Nem szokásom mások zsebében turkálni!

Olaszországi árakat ismerek 6x2 óra csoportos 160-180 euro/fő (általában 12-15 fő van egy csoportban) , egyéni óra 30-65 euro/fő iskolától függően, míg a magyar árak 5-6x2 óra 60-70 euro/fő és van ahol még felszerelést is adnak hozzá(és nem szokott 10 főnél több lenni egy csoportban), az egyéni 15-30 euro/fő, ez szerinted drága???

Ha már szeretitek másik oldalról is megnézni a dogokat: jelenleg csak olyan oktató dogozhat külföldön, akinek megvan ugyanaz a vizsgája mint a helyieknek.Nálunk is pontosan ugyanolyan képzés mint az olasz, osztrák vagy francia minimális eltérésekkel. Jelenleg az olasz képzés 12-16 ezer euro és 3 évig tart (ugyanez a szint kb ugyanennyibe kerül Magyarországon is, csak éppen fényévekkel tovább tart elérni). Ezután drága az oktatás?
Sajnos a magyar OKJs képzés nem igazodik a nemzetközi képzésekhez, ahogy a magyar törvények sem.

Igényes síoktatás??? Igazad van, minél magasabb szolgáltatást kell nyújtani, minél alacsonyabb áron!!! Ja, hogy ez hosszú távon nem tartható, nem baj, végül is ott a nyár lehet dogozni reggeltől estig, hogy aztán télen minél több tanítványt okulhasson olcsón...

Ja és villanyszerelésben jó vagyok, még nem égettem le egy házat sem...
Előzmény: (minerel 142074)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2012.10.28. 20:48
És jól is teszed. Én mindenben sóher vagyok, és nagyon átérzem, ha valaki sajnálja erre kiadni a pénzt.
Otthon glettelem a falat, padlót és álmennyezetet csinálok, de villanyt nem szerelek. Ha a fal repedezik és ronda, jóizűen elküldöm magam melegebb éghajlatra, de ha leég a ház a rossz vezetékek miatt, az már egy más kategória.

Csak aki tényleg jól tud síelni, az tudja, hogy fényévnyi különbség van a „jó” és a „valamilyen” sítudás között. És e kettő között a különbség az oktatásban van. Én bizony alig láttam olyan embert, aki saját magától a tényleg elérte azt a sítudást, ami ezt a frenetikus élményt adja. Az is tény, hogy sajnos nem minden síoktató és nem minden módszer képes ilyen eredményt elérni, és emiatt érthető, hogy aki nem kapta meg a csodát az oktatástól, az nem is kapkod, hogy újra tanuljon. De az már a szakmánk feladata, hogy minél több jó síoktató adjon ilyen élményeket a tanítványainak. Illetve a lelkes síelők sokat segíthetnek, ha „kiverik” a síoktatókból a belső igényességet.
Előzmény: (minerel 142074)
minerel
3725 élménybeszámolót írt
3725
17 éve tag
2012.10.28. 20:20
nekem ezen akadt fent a szemem:

"Szerintem ezt a mondatod gondold végig még egyszer. Ha a síbérletért, szállásért, ellátásért pontosan ugyanannyit fizetsz mint mondjuk egy osztrák, olasz vagy francia, akkor miért a síoktatást érzed drágának?"

Először is nem illik a másik zsebében turkálni. Honnan tudja mennyi a család költségvetésének a plafonja.
Másodszor a leendő esetleges tanítvány bármely nemű támadása elég gáz. Az valahol olyan mintha arra az asztalra sz... a többit tudjátok. Viszont ez már nem oktatás hanem pszihológia és marketing.

Tudod, hogy oktatáspárti vagyok de próbálom a másik oldal szemével is nézni a dolgokat.
Előzmény: (Lackó 142068)
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2012.10.28. 19:34
Nem. Ha megnézed, mit kapsz érte, akkor még kevésbé.
A magyar oktatók egy csoportos verzióban meg végképp nem.
Ha pedig ilyenkor veszel pár privát órát is pluszban, az is bőven az elfogadható áron belül van.
Előzmény: (minerel 142061)
minerel
3725 élménybeszámolót írt
3725
17 éve tag
2012.10.28. 18:44
Miért? Nem drága?
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2012.10.28. 18:42
Minden igaz.
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2012.10.28. 18:42
Én ennél a képzési részt is sötétebbnek látom, ráadásul a kettő szorosan összefügg. Hatékony népszerűsítést csak minőségi szolgáltatás érdekében lehet végezni (kicsit direktebben: a jó marketing kulcs a jó termék; ha nincs terméked, nincs mit népszerűsítened). Egyszerre kell első osztályú, széles körben elérhető síoktatást építeni, és ezt népszerűsíteni.
Kíváncsi vagyok hány ember fejében vannak bármelyik területtel kapcsolatban távlati tervek bármilyen szervezetben. Felesleges erre hagyatkozni.
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2012.10.28. 18:33
Ezt a bejegyzést, (de főleg a legutolsó mondatot) like -olnám, ha lehetne.

Magam is ilyesmit írtam néhány bejegyzéssel korábban, hogy a síoktatás népszerűsítése, (a sípályán közlekedők testi épségének érdekében), AZ EGÉSZ SÍIPAR feladatának kellene lennie.
Nagy Péter /Bundi/
119 élménybeszámolót írt
119
16 éve tag
2012.10.28. 17:30
Az pedig tetszik nem tetszik el kell ismerni, hogy az oktatás drága, főleg az egyéni.

Szerintem ezt a mondatod gondold végig még egyszer. Ha a síbérletért, szállásért, ellátásért pontosan ugyanannyit fizetsz mint mondjuk egy osztrák, olasz vagy francia, akkor miért a síoktatást érzed drágának? A többi nem az?

Magyarországon nincs kultúrája az oktatásnak!!! (és itt nem csak a síoktatásról van szó)

Sajnos nálunk a síoktató szervezetek működése kimerül az oktató képzésben!!! Síoktatás népszerűsítése nem csak az oktatók dolga lenne.
AAron
2621 élménybeszámolót írt
2621
16 éve tag
2012.10.27. 11:13
Szia,

Előre is elnézést kérek, de kiragadok pár dolgot a hozzászólásodból.

- Nagy részüknek ez volt az egyetlen síelése a szezonban
- hogy két nap de oktatóval, szerintetek mi lett volna a válasz
- Sokat nem értek a síeléshez
- piszkosul élvezték, a vigyor nem ült le a szájukról

Lehet, hogy túlzok (biztos), de klasszikus esete a töltött fegyver "szindrómának", egy oktató megtanít síelni, de megtanít, hogyan kerüld el a veszélyes helyzeteket, hogyan ne okozz balesetet (megmondanám melyik este a legjobb kocsma, hol a legolcsóbb bolt a környéken, hol lehet orvos, mennyibe kerül,és ki indítja el neki az autót -20fok alatt).
FIS 10........valaki?
Ha találkoznék egy "nagyrészt diákokból álló csoporttal", akikről ordít, hogy nagy részüknek ez az egyetlen síelése a szezonban, sokat nem értenek a síeléshez, de piszkosul élvezik, én a három éves kislányommal biztosan másik sípályát választok.
Mert nem az a kérdés, hogy okoznak-e balesetet, hanem, hogy mikor.

Jó, jó kicsit lehet, hogy túlzok.
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2012.10.27. 10:50
:-)
Bocs, messze nem az volt a szándékom, hogy kirakatba tegyelek, ezért is hoztam ide át a témát név nélkül. Viszont fontos kérdést vetett fel (mint ahogy a vitából látszik is), és nagyon ebbe a topikba tartozik.

Egyetlen leírt soroddal sem tudok vitatkozni. Egy kiegészítésem lenne:
Attól, hogy valakinek csak két nap síelésre van pénze oktatás nélkül, nem lesz kevésbé veszélyes, sőt... Akkor lehet igazán rettegni, ha egy ilyen csoport megjelenik a pályán.

Kétségtelen, hogy a sítársadalomnak (síszervezetek, mint képviselőknek) rengeteg feladata lenne itt (tájékoztatás, népszerűsítés, szervezés), de erre felesleges várni. Magunknak kell megoldásokat kitalálni és megszervezni.
következőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.