Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Síelésünk kivesézése topikból

ÜZENETEK (31)Időben csökkenő Időben csökkenő
endre77
317 élménybeszámolót írt
317
4 éve tag
2023.02.09. 11:45
JaniJuli!


Ha visszanezed akkor az egesz gondolt sor onnet indultki hogy a Gabocza fel tett egy szep videot gyunyoru egy versenysielo szep iveken megy lazan edzeskent..Erre en beirtam milyen szep a stilus amit egy hozzerto cacsak 5 csillaggal jelolhet../szep almom hogy valaha hasonloan sielni csak hasonloan../....Erre Te beszoltal mika hibai...Neked fogalmad sincs arrol amit csinal de alapfogalmad sincs a ...Te is tudod Te is olyan talpon sielo vagy aki mar azt hiszi, elen megy a ..lattam a videoidat regen irtam is ra aztan le is vetted gyorsan a YOUTUB-rol..


Szoval a tetejn mesz neha dulongelsz mint enyhe szelben a buzakalasz es azt hiszed hogy ez carving..NEM AZ!! A tidomnyos szinten eloadott zagyvasag az ATTOL MEG ZAGYVASAG!!

Konyvet is irtal ...te jo eg csak abbolne probaljanak tanilni...miert is irom??ezt ??-azert mert az elozo leveled vegen ..beirtad nem minden karvingnal rug vissza a lec...persze hogy nem a Tiednel foleg nem...

De igazabol ott kezdodik a sieles az adja a tempot.ahogy visszarug fordulni kell megint ..Te csak ugy csuszkalsz mint amikor a lassu lavina elindol mesz kicsit jobbra es balra..NA EZ NEM CARNING ez csuszkalas!!


Bocs turtoztettem magam de amiket itt irkalsz az nagyon gaz..

Amugy ertelmes intelligens ember vagy csak a sieles rol fogalmad sincs ezen a szinten...

Endre
Előzmény: (JaniJuli 217908)
JaniJuli
141 élménybeszámolót írt
141
6 éve tag
2023.02.09. 05:24
Az utolsó kisérleted sikertelen, mert nem helyes amit állítasz.
Ha ráállsz egy mérlegre, ami pontosan mutatja a súlyodat, vagy esetleg logikusan gondolkodnál, akkor rájönnél, hogy a térdnyújtás hatására növekedni fog a súlyod, nem pedig csökkenni. Ez pont ugyanígy van ha sílécek vannak alattad akkor is.
Ha már eleve rossz megondolásból indulsz ki, akkor ne is próbálkozz engem rávenni arra, hogy megváltoztassam a véleményemet.
A vita alapja a magas és a mély tehermentesítés különbsége.
Úgy tünik számomra, hogy a kettö közötti különbséget te akarattal nem akarod elfogadni, esetleg csak azért, hogy igazad lehessen. Ha csak ez számít neked, akkor viszont semmi értelme egymás idejét pazarolni.
De azért mégegyszer elmondom, hogy a magas tehermetesítés terheléssel kezdödik, mikor a tested emelkedik, te pedig kinyújtod a térdeidet. A magas helyzetböl viszont süllyedni kezdesz, térdhajlítással és itt törrténik meg a tehermentesítés.
Ilyenkor lehetséges elforgatni a léceket, vagy élezni, vagy esetleg mindkettöt megcsinálni egyszerre. Viszont amit nem lehet olyan könnyen megcsinálni magas tehermentesítéssel, az a korai bokából elvégzett élezés, mert ekkor még túl nagyok a lécnyomások ehhez.
Egy optimális karcolásos kanyarívhez sokkal jobb, ha a tehermentesítés mély.
A mély tehermentesítést már többször leírtam számodra, most tehát nem ismételm meg mégegyszer.
Amiket írsz tele van meggondolatlan állításokkal.
Carvingban nincs mindig rebound, erre ne is számíts. Ha van, akkor használhatod, ha nincs akkor mást kell helyette csinálni stb.
De igen, beleguggolsz, azaz hát hajlítod a térdeidet az egész kikormanyzás folyamán, ez a kanyarív csúcspontjánnál kezdödik és akkor végzödik, amikor már éleire állítottad a léceket.
keskesonka
181 élménybeszámolót írt
181
16 éve tag
2023.02.09. 00:58
Utolso kiserlet: Raallsz egy merlegre kicsit rogyasztva. Beguggolsz, a merleg kevesebbet mutat mikozben guggolsz -> a mely teher. Ha kiegyenesedsz akkor is kevesebbet mutat par pillanatig -> a magas. Kozben ha si van a labadon tusz forgatni. Carvingban meg nem beleguggolsz jobban hanem engeded vissza a sit amikor megvan a rebound es atmesz folotte be a kanyarba oldalra mikozben mozogsz elore. Lent kell maradni azert h hamarabb elt fogj, de nem extran lemenni azert h tehermentesuljon a si.
Előzmény: (JaniJuli 217894)
JaniJuli
141 élménybeszámolót írt
141
6 éve tag
2023.02.08. 16:01
Válaszom számodra a következő.
Ez az osztrák definíció sántít. Lehet hogy te érted félre. Számomra úgy hangzik,hogy ez csak a magas tehermentesítés definíciója és nincs tekintettel a mély tehermentesítésre.

Arra van az agyunk, hogy gondolkozzunk vele.
Tehát a magas tehermentesitésnél mozog a tömegcentrum vertikális irányban felfelé a lendületvétel kezdetén, majd újra lefelé. Régen, a carving lécek ideje előtt ez volt a leggyakoribb tehermentesités. De a mély tehermentesitésnél viszont nem mozog a tömegcentrum vertikálisan. Legalábbis ez a célunk a mély tehermentesitésnél.
Egy optimális carving kanyart nagyon nehéz megcsinálni magas tehermentesitéssel, de sokkal könnyebb mély tehermentesitéssel.

Én nagyon szívesen tanulok meg új dolgokat bárkitől, de ehhez az kell, hogy logikus magyarázatot adjon az illető. Tehát én nem fogadok el egy hibás definíciót, bárki is ajánlja ezt.
keskesonka
181 élménybeszámolót írt
181
16 éve tag
2023.02.08. 08:48
Ha a szent gral hordozas kozben esetleg szeretned tenyleg valami hasznat latni a forumnak megosztanek egy-ket infot:

A mely es magas tehermentesitesnek az a definicioja amit leirtam (a sulypont VERTIKALIS mozgasanak az iranya, forgatas celjabol). Osztak terminologia tukorforditasa, ok definialjak igy. Ezen sokat vitatkozni nem lehet, nezz meg barmifele szakirodalmat vagy kerdezz meg valami sioktatot aki tud sielni es van egy ertekelheto papirja. Ez nem osszekeverendo azzal, hogy ezt hogyan ered el.

Ezeket a definiciokat a carving sik elott talaltak ki, mivel az egyenes siket meg kellett forgatni es foleg esesvonalban rovideztek. Manapsag is szokas forgatni, ha valaki nem elen megy fullba (pl. orias sivel), vagy buckazik. Ahhoz, hogy megforgasd a sit tehermentesiteni kell, ennek van a fent emlitett ket modozata. Mivel a sielest egyenes sikkel kezdtek es meg mindig vannak helyzetek amikor forgatsz ez a terminologia meg metodika megmaradt. Normal esetben mely tehermentesitest kb. kizarolag buckaban csinal az ember. A mozgas amit leirsz hasonlo a mely tehermentesiteshez, de nem az mert a sulypont felfele megy (kockazd ki a videot).

A klasszikus tehermentesites vertikalis mozgasnal ahogy Endre is irja fontosabb carvingban az elore es oldalra valo elmozdulas az elvaltasban. Ahogy irod is, carvingban eleg atelezni ahhoz, hogy kanyarodj. Ez a donto pont, lapos palyan pl. szlalom leccel az egesz kivitelezheto ugy, hogy a sulypont azonos magassagban van (tehat klasszikus ertelemben veve nincs tehermentesites). Innen kovetkezik, hogy marhasag mely es magas tehermentesitessel magyarazgatni ezt a sielest (ami tiszta carving), mert felrevezet, hiaba hasonlo a mozgas kepe.
Előzmény: (JaniJuli 217875)
keskesonka
181 élménybeszámolót írt
181
16 éve tag
2023.02.08. 08:21
F**za kis leiras! Valaki idekeverte a mely tehermentesitest, a hozzaszolasom arra vonatkozott.

T!
Előzmény: (endre77 217866)
JaniJuli
141 élménybeszámolót írt
141
6 éve tag
2023.02.08. 06:05
Szeretném felhívni a figyelmedet arra, hogy nincs igazad. Ez persze nem csoda, hiszen a legtöbben félreértik a dolgok lényegét.
Nem magasról jössz le alacsonyra a mély tehermentesítésnél, hanem tényleg alacsonyan maradsz az egész kanyarívben, mind a bekormányzásnál, mind pedig a kikormányzásnál.
A dolog kulcsa a térdmozgásokban van.
Mikor legjobban fordul a tested meg a léceid, akkor ki kell nyújtanod a térdeidet, de itt nem vagy magasan, hanem oldalra a lécektöl. Mikor egy új kanyarívet szeretnél beindítani, akkor a mély tehermentesítésnél végig csak térdhajlítást végzel és mire lapjaira kerülnek a lécek, akkor maximálisan be lesznek hajlítva a térdeid és ezzel maximálisan tehermentesíted a léceidet.
A magas tehermentesítésnél térdnyújtásra kerül sor az kikormányzás elején, amitöl magasra kerülsz abban a pillantaban, amikor lapjaira fekszenek a lécek. Ez nem olyan optimális, mint a mély tehermentesítés, de nem is lehetetlen, hiszen ezután tehermentesítés következik térdhajlításokkal, miközben te elöredölsz az esésvonal irányába és egyúttal élezed a léceket. A magas tehermentesítést sokkal könnyebb megtanulni és innen továbbfejleszteni mély tehermentesítésre, ami persze mindig jobb, ha van rá lehetöség.
Optimális carving kanyarokban nem forgatjuk a léceket egyáltalán, csak éleire állítjuk bokából a lécek kanyarívei elött. Tehát nem azért tehermentesítünk, hogy elforgathassuk a léceket, hanem azért, hogy ezzel elökészítsük a korai, bokából beindított élezéseket.
endre77
317 élménybeszámolót írt
317
4 éve tag
2023.02.07. 23:07
Itt van par video is az elso az egy jo sielo...de ehhez a technikahoz koze sincs tekereg a csipoje terde van ott minden..de jo sielo!!!...csak hat az olyan -"anyam nem ilyen lovat akartam"---

A masodik harmadik az a Ligethy,es Neureuther...na ott latod a dolesszoget..test terd egyenes es latod a dinamikat ahogy visszarug a lec,,,hat az csodalatos!!


Na az veti a fenyt ahogy ok eloadjak!!!
Előzmény: (endre77 217866)
endre77
317 élménybeszámolót írt
317
4 éve tag
2023.02.07. 23:00
Feltettem az elobbi hozza szolasomhoz.. par kep sort...100%-ban pont ugy van ahogy mondtam..nezd meg..Kanyar vegen 0 fazis elveszi a nyomast a begorbult lec nyomas nelkul
visszarug ..kilove a sielot ..orra,vagy az egesz lec a levegoben kerdes mekkora a tempo es mennyire energikus a kanyar!!

A sielo hatra ulesbe kerul...aztan innet elore bot hasznalat utan az uj kanyar fele nem felallni es utana elkezdeni dolni!!!-..hanem ahogy kezd suly kerulni az uj lecre ...beledolni az uj kanyarba..majdnem ahogy akapus vetodik a 11-esre...NA EZ A NEHEZ RESZE!!!! utana rovidul a belso lab terd kifele nyomni belso csizma a kisujjra kerul....Hosszu kulso lab rovid a belso a fo terheles a kulso labon van...semmi csipo es terd torogetes ?mint legtobb csoda oktato es versenyzo tanitja!!!/Egyenes kulso lab es derek gerinc!!!Aztan elvenni a nyomast rovidul a kulso lab suly hatra kerul ulo pozicioban...EGYENES DEREK..nem kuporogni mint a patkany!! S kezdodik minden elolrol!!!

A lenti cikkemnel ott vannak a kepsorok ..pontosan illusztraljak!!!
Na igy nem sokan tudnak sielni meg legtobb versenyze sem!!

De ha nezel Hirscher,Ligethy Felix Neureuther videokat foleg trainingen...

Akkor latsz szep sielest...pontosabban energikus sielest persze ehhez kondi is kell sokan ha karnak sem tudnak megcsinalni!!!

Aki ilyet akar az jobb ha elkezdi az egylabas goggolasokat...komolyann..


Tisztelettel!!! Endre
VÁrpád
266 élménybeszámolót írt
266
4 éve tag
2023.02.07. 22:59
Aki tudja csinálja , aki nem az tanítja! Telefonon néztem némi friss hónak tűnt elnézést!
Előzmény: (endre77 217837)
keskesonka
181 élménybeszámolót írt
181
16 éve tag
2023.02.07. 13:41
Ezen a videon nem mely tehermentesites van (meg amit Endre egyebkent jol leir az sem az). Nem attol mely a tehermentesites, hogy melyen maradsz, hanem hogy magasrol mesz le (hogy forgathass) magyarul a sulypont lefele megy (a videon felfele). <-> Magas tehermentesitesben meg felfele.
Előzmény: (JaniJuli 217829)
endre77
317 élménybeszámolót írt
317
4 éve tag
2023.02.07. 12:53
Ez profi sieles ezt amator nem tudja nem is erti..s termeszetesen kemeny vagy legalabbis jol geppel megcsinalt palyan!Ez nem mogul es..nem melyhavas sieles..

De sokunknak ez a sieles engem mas nem is erdekel en nem leerni akarok egy palyan hanem hasonloan..nem igy../igy nem sokan tudnak a vilagon!!!/..

De ez a gyonyoru elrol elre valltas na ezt megtanulni vagy csak tanulni az nagyon nejez de jo!...Megjegyzem a tempo nem is sok ez egy aranylag lassu sieles..De szep nyugodt..a tempo nem nagyon nagy csak amennyi kell de a stilus aa gyonyoru!!

S ennel a kanyariveknel arrol amit te csucsnak hivsz abbol nem letezik semmi..

Hoeke ..talpon sieles.meg egyebek az mas ott lehet van...
Előzmény: (JaniJuli 217830)
full-range-oooof-motion.jpg
trinkl-bc-dh-2000.jpg
ligety-bc-2005-sl-1a-flat-1.jpg
JaniJuli
141 élménybeszámolót írt
141
6 éve tag
2023.02.07. 06:02
Én nem kritizáltam ezt a síelést egyáltalán.
Csak elmondtam, hogy kevésbé profik hogyan gondlkodjanak erröl. Ennyi.
Előzmény: (VÁrpád 217821)
JaniJuli
141 élménybeszámolót írt
141
6 éve tag
2023.02.07. 05:58
Én úgy gondolom, hogy a te elképzeléseid nem teljesen jók.
A mély tehermentesítés, amiröl beszélsz persze sokkal jobb, mint a magas, amikor kinyújtott térdekkel érkezel meg a két kanyrív középpontjához, ez kétségtelen.
De meg tudod te ezt csinálni minden kanyarívedben?
Nem tudod, ebben biztos vagyok, és senki más sem csinálja meg, ebben is bizotsvagyok.
Gondolj arra, hogy a sípályák nagyon különbözöek és gyakori, hogy sokan mások is síelnek rajtad kívül egyszerre. Tehát szükséged lesz minden használható sítechnikára, ami megkönnyíti a sízést úgy, hogy növelni tudd a kontrollodat a helyzeted fölött. Legyen ez akár magas tehermentesítés, vagy hóekehaladás és hóekekanyarok, teljesen rövid kanyarok stb stb.
Egy könnyü, jól ratrakozott pályán, ahol te vagy egyedül, ott könnyü szabadjára engedni a léceket és mély tehermentesítéssel jó széles kanyarokat csinálni úgy hogy a havat elérjék a csípöid a csúcspontban. Ez azonban ritka alkoalom és nagy veszélyeket is jelent összeütközésekre másokkal például.
Előzmény: (endre77 217826)
JaniJuli
141 élménybeszámolót írt
141
6 éve tag
2023.02.07. 05:37
A kanyarív csúcspontja ott van ahol a sílécek és a sízö teste leginkább fordul.
Tehát ha összehasonlítod a lécek irányát az esésvonal irányával, akkor kapsz egy szöget. A kanyarív folyamán egyre növekszik a szögváltozás sebessége és amikor ez a legnagyobb, akkor van a kanyarív csúcspontja.
A csúcspont után egyre csökken ez a szögváltozási sebesség és mikor lapjaira fekszenek a lécek a 2 kanyarív között, akkor 0 ez a sebesség, abban a pillanatban nem fordul sem a test sem pedig a lécek.

Mi okozza a csúcspontot?
Attól növekszik ez a szögváltási sebesség, hogy egyre növekednek az élszögek, a lécnyomások, a léceken a húzóerö (bakancsnyelv nyomás) és a test bedölése a kanyarív középpontja felé. A csúcspont után meg egyre csökkennek ezek a tényezök.
Előzmény: (endre77 217827)
endre77
317 élménybeszámolót írt
317
4 éve tag
2023.02.07. 00:03
Elarulnad mi az a kanyar iv csucs pontja??? Vagy iv ...vagy csucspont..gondolom en??Nem kotekedek de neha tudsz...feldobni furcsa tobb ismeretlenes egyenleteket..

Ha szepen siel valaki ..azok szep felkorok ellentetes iranyban vagy S alak ahogy tetszik..van kezdete kozep vege...hol tobb hol kevesebb a nyomas...de hogy hol van a csucspontja...azt nem vagom!!

Bocs Endre
Előzmény: (JaniJuli 217788)
endre77
317 élménybeszámolót írt
317
4 éve tag
2023.02.06. 23:57
Ezt a palyat meg lehet sielni lassabban is abban meg mi a plane.???..ha valaki tud sielni es ures a palya akkor az a jo ha controllaltan tudod ereszteni ...persze akinek nem megy az besokal, bellassit!!


Ezt a sielest lenduletet lassan nem is lehet mert ahogy visszrug a lec az adja a tempot...Aki ezt lassan probalja vagy nem fog tudni bedolni vagy ossze vissza csuszkal!!...az egy mas mufaj...


Aki nem tud az persze csuszik maszik...Na de ez a sieles nem errol szol ...


AMit viszont erdemes megnezni technikailag!!!!! Az AZ hogy nem all fel hanem belnyulik a kanyarba!!!Ami azt jelenti ..hogy 0 fazisnal../ami lehet a kanyar vege--vagy kezdete ..ki hogy fogja fel!!!/Hatra guggolo helyzetbol atlendul elore es ugy kezd kiegyenesdni a teste mar az uj dolosszogben !!!!


NEM FEL ALL ES UGY PROBAL ATDOLNI!!..Ez meg rengeteg jo versenyzonel is hiba!!!!...NA NEM ITT!!!!! Ez tokeletes


Gyonyoruen lathato a harom mozgas egymasba fondova..finoman atfedessel!!..Elore-hatra!!! Jobbra balra!! S kinyujtva-leguggolva...szandekosan nem irtam le -felt!!!...Uj dolosszogben kinyulni az uj kulso lbra tamaszkodva!!!

Na ezt itt gyonyoruen latni..erdemes sokszor megnezni!!!
Előzmény: (JaniJuli 217788)
gaboca
3375 élménybeszámolót írt
3375
15 éve tag
2023.02.06. 21:51
Én ezt mindig is kora reggeli, edzés előtti szabad síelésnek gondoltam, ergo, ratrakolt a pálya, csak a kamera nem tudja vissza adni.
Előzmény: (VÁrpád 217821)
VÁrpád
266 élménybeszámolót írt
266
4 éve tag
2023.02.06. 21:26
Háát a hó minősége a lejtő szöge és egyéb kombinációk szerintem megengedik ezt a sebességet, nem látok benne ördögtől valót, csak bátorságot és dinamikát ! Üres a pálya még csak másokat sem veszélyeztet! Nyilván lehetett volna lassabban menni, vagy otthon maradni esetleg hüttézni de nem így történt! Bizonyára friss ratrakolt pályán ez másképp mutatna! Nekem kimondottan tetszik! Ebben a hó minőségben némi úszás szerintem méltányolható innen a fotelból nézve! Pedig innen szájon csúszva igen vitriolos kritikát is könnyebb megfogalmazni, mint a helyszínen végrehajtani ! Ami eszembe jut erről a videóról, bravó! Különösképpen mert ez a pálya minőség közel áll a szívemhez! A friss ratrakolt nekem túl steril!
Előzmény: (JaniJuli 217788)
JaniJuli
141 élménybeszámolót írt
141
6 éve tag
2023.02.06. 20:50
Én nem kritizáltam ezt a síelést egyáltalán.
Csak elmondtam, hogy kevésbé profik hogyan gondlkodjanak erröl. Ennyi.
Előzmény: (endre77 217797)
következőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.