Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Újdonságok 2006/2007: Visegrád-Nagyvillám

2006.12.14.

Újdonságok 2006/2007: Visegrád-Nagyvillám Jó tudni, hogy a hazai pályák is készülnek a télre. Sok helyen, mint például a Nagy-Villám hegy északi oldalán található visegrádi sípályán már az utolsó simításokat végzik mielőtt a tél ideérne.
Az ősszel hatalmas munkát végeztek a síterep üzemeltetői, amelyet megpróbálunk most röviden összefoglalni.

A második kezdő pályaszakaszt jelentősen kiszélesítették (mintegy kétszeresére) és önálló világítással látták el. Ezen a pályaszakaszon került kialakításra hazánk első snowtubing pályája, melyet tulajdonképpen traktorbelsős lecsúszásnak is nevezhetnénk. Természetesen ez egy zárt pályaszakasz lesz, melynek különlegessége az, hogy a szerkezet "irányíthatatlan" tehát akár háttal is csúszhat az ember, és nem lehet fékezni vele. Ennek megfelelően a pálya aljában egy nagy visszafordító ívet kellett építeni, hogy le lehessen fékezni.

A tubingpálya és felvonója a pálya szélén került kialakításra, így a többi helyet a Nagyvillám Síiskola szélesített kezdő pályája és felújított liftje foglalhatja majd el.
Jelentős többlet víz megjelenés miatt a fő hóágyúzott pályaszakaszon, a pálya aljában jelentős átalakításokat kellett végrehajtani. Ennek során a dupla tolókaros liftek beszálló helyét 20 m-rel feljebb kellett helyezni a pénztárral együtt, de így egyben kellő hely jut a jövőben arra, hogy a túloldali liftet, illetve a nagyfelvonót is biztonságosan meg lehessen közelíteni. A gyalogosok így már a pálya aljában meglévő úton közelíthetik meg a pályát, és nem fogják egymást zavarni a nagyfelvonóhoz száguldó síelőkkel. A földmunka során kialakítottak itt egy kis gyakorló pályát is, melyen az első lépéseket lehet majd zavartalanul megtenni.

Hamarosan befejeződik a végleges hóágyú rendszer kialakítása (sajnos az engedélyezés nagyon elhúzódott), amelynek a nyomáspróbája sikeres volt és már csak néhány kiegészítő alkatrészt kell beszerezni Ausztriából. A hóágyús csővezeték már a helyén van. Az új terv szerint 6 db hóágyús állás kerül kialakításra. Ez talán kevésbé látványos munka, de ez a lelke a pályának. Jelenleg a szivattyúház készül, de ennek építése nem akadályozza a hóágyúzás megkezdését kedvező időjárás esetén.

A pálya aljában a látogatói javaslatokat megfogadva az idei évtől folyóvizes WC blokk fog működni, NORDICA síkölcsönzővel és bővített kiszolgálású, teraszos büfével. Az üzemeltetők nagyobb súlyt szeretnének majd a tájékoztatásra is fektetni, így a honlapon webkamera is fog működni, hátha rácsodálkoznak egy páran "Jé itt tényleg van hó! Lehet síelni Budapesttől 43 kilométerre!".

E hatalmas munka eredménye a 72 négyzetméteres terasz, az 54 négyzetméteres melegedő sátor, és aki este is kilátogat, az észreveheti, hogy a pályavilágítás lámpáit kicserélték, az oszlopokat pedig lerövidítették, hogy jobb minőségű legyen a világítás.

Az üzemeltetők további meglepetéseket is tartogatnak, de ezeket még nekünk sem árulták el. Mindenesetre, ha az időjárás is úgy akarja, akkor Karácsony tájékán már lehet síelni Visegrádon.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.