Menü ≡

Újdonságok 2006/2007: Schladming (Ausztria)

2006.09.12. | Szerző: Bata Attila

A szezon közeledtének egyik legbiztosabb jele, hogy lassan megszaporodnak azok a cikkek portálunkon, amelyek az előttünk álló 2006/2007-es szezon újdonságait fogják bemutatni síterepenként. Idén is számos újdonság várja a síelőket kedvenc síterepeinken, sorozatunkat az ausztriai Ski-Amadé egyik magyarok körében is kedvelt síterepével, Schladminggal kezdjük.

Schladming (pontosabban Planai és Hochwurzen) biztosan a magyar síelők egyik kedvenc síterepe marad. Erről gondoskodnak az üzemeltetők, akik az elmúlt 15 évben összesen kb. 85 millió eurót (kb. 23,5 milliárd forint) öltek a síterep fejlesztésébe. Az idei költségvetés sem tűnik szűkmarkúnak: 14,2 millió eurót (kb. 4 milliárd forint) költenek a síterep modernizálására, amely összegnek nagyrészét az új csodalift, a Golden Jet, felépítése emészti fel.

Az új nyolcszemélyes Golden Jet völgyállomásának látványterve
Az új nyolcszemélyes Golden Jet völgyállomásának látványterve

A lift Stájerország idei legnagyobb turisztikai beruházása és bizony már itt volt az ideje, hogy megépüljön. A síterep üzemeltetői megfogadták az ideérkező vendégek javaslatait és úgy döntöttek, hogy lebontják a Planait és Hochwurzent összekötő West I és West II kétüléses fapadosokat, amelyekkel igencsak döcögősen, 18 perc alatt lehetett feljutni a hegyre.

A korábbi lift alsó állomása helyén egy impozáns és futurisztikus épületet álmodtak, amelynek az építése jelenleg is zajlik. Az épületben számos kiszolgáló egység fog majd helyet kapni, pl. kölcsönző, vendéglő, sportbolt stb. Az új lift valószínűleg segít azon a gondon, hogy megszűnjenek a reggeli hosszú sorok a legnépszerűbb "A" jelű  hatszemélyes kabinos előtt, és gyorsabban lehessen feljutni a hegyre. Nos, ez a hatalmas embertömeg az idei szezontól megoszlik majd a két felvivő lift között, annál is inkább, mert az új Golden Jet mellé egy hatalmas parkolót is építenek.

A Golden Jet sokkal fürgébb lesz mint elődje, mindössze 7 perc alatt ér fel a hegyre. A Doppelmayr cég 87 darab nyolcszemélyes kabint fűz fel a drótkötélre, így összesen 2408 síelőt szállíthat majd óránként. A tervezők a környék legmodernebb és legkényelmesebb liftjét ígérik. A lift beillik a síterep középtávú terveibe: 2011-ben vagy 2013-ban alpesi sívilágbajnokságot szeretnének rendezni. 

Az új liftre elköltöttek kb. 3 milliárd forintot, és a maradék egy milliárd forint elköltését valószínűleg a feljavított pályákon vesszük majd észre. Számos pályát kiszélesítettek, és külön figyelmet fordítottak a Világ Kupa rendezvényeknek otthont adó pályák karbantartására. Új pályagépeket vásároltak, teljesen felújították a síterep elektronikus hálózatát, és modernizálták a hóágyúkat.

h i r d e t é s
Utasbiztosítás Covid fedezettel FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »