Menü ≡

Újdonságok 2006/2007: Kopaonik (Szerbia)

2006.12.03. | Szerző: Bata Attila
Újdonságok 2006/2007: Kopaonik (Szerbia) Egy síterep, ahová még nem utazunk tömegesen, pedig jóval a közép-kelet-európai átlag felett fejlődik. Még pár év és elözönlik az angolok, felmennek az árak és bánkódhatunk rajta, hogy bizony korábban kellett volna idelátogatni.
h i r d e t é s
Az idén két Doppelmayr lift épül, új pályát adnak át, és végre működik a webkamera!

Az angol síelő az egyik legjobb turista. Van pénze, szeret utazni, és lassanként az összes gazdaságtalan síliftet bezárják Skóciában. Pár éve felfedezték Andorrát, aztán feltették Banszkót (Bulgária) a világ sítérképére és most már erősen szemeznek Kopaonikkal, a legjobb szerb sítereppel. A szerbek pedig tárt karokkal várják őket.

A szerb kormány komolyan gondolja. Ők is nemzeti tervet hirdettek, de ebben Kopaonik is fontos fejezet lett. Az utóbbi két évben eddig 74 000 eurót költöttek a síterepre. Csak 15 000 euróba került a masszív reklámkampány Nagy-Britanniában, amely még jelentősen eltörpül a bolgárok agresszivitása mellett, de így is már 10 százalékkal többen jöttek az idén, mint tavaly.

A Doppelmayr liftépítő céget munkával évekre ellátó síterep az idén is két új négyszemélyes liftet rendelt az osztrák cégtől. Augusztus végén kezdődtek el a munkálatok és remélhetőleg Karácsony előtt befejeződnek. A Duboka I névre hallgató négyüléses a korábbi húzóliftet váltja le és mellette átadják a terep legszebb fekvésű pályáját, a Krcmar-t. A pálya az 1999-es NATO bombázások óta nem üzemelt és várta, hogy valaki megtisztítja a fel nem robbant aknáktól és bombáktól. Ez végre az idén megtörtént és 70 bombát szedtek fel a sípályán és környékén.

Duboka II néven eddig 14 éven át üzemelt egy kétszemélyes ülőlift, helyette most egy négyszemélyes viszi fel az utasokat a Karaman Greben hegy tetejére, ahol az eddigi szokásoknak megfelelően semmilyen pálya sem várja a síelőket. Kezeletlen, meredek és mélyhavas úton lehet elérni valamelyik közeli liftet. Az új liftekkel együtt összesen 23 lift várja a vendégeket (öt négyszemélyes és öt kétszemélyes ülőlift), a liftek teljes kapacitása eléri a 27 500 főt óránként, amely már európai összehasonlításban is jónak mondható. Ehhez járul még a 60 kilométeres pályarendszer (3 FIS pályával), éjszakai síeléssel és ingyenes síbusszal.

Talán hihetetlen, de eddig nem volt webkamerája a síterepnek. Idén végre ez is megváltozott. A szervezők állandó panaszait az egyik szálloda hallgatta meg és anyagilag is hozzájárult a kamera felszereléséhez és üzemeltetéséhez. A síterep angol oldala is teljesen megújult.

Azért van még mit javítani, és erre szerencsére a helyiek hívják fel a figyelmünket. Először is a sítereppel kapcsolatos információk nagyon nehezen találnak el a vendégekhez. Nyugati típusú brossúrák és térképek egyelőre nem állnak rendelkezésre. A szálláshelyek mennyisége és színvonala sem olyan, amelyet egy nagy terveket dédelgető síterep megengedhet magának, de ezeken bizonyára rövid időn belül változtatni fognak és akkor ott tartunk, ahol a cikk elején: a színvonalasabb ellátásért majd többet is kell fizetni.

Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »