Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Világszenzáció a Kanadában épülő sífelvonó

2007.04.19. Bata Attila

Világszenzáció a Kanadában épülő sífelvonó Észak-Amerika legnagyobb síterepe, a kanadai Whistler Blackcomb bejelentette, hogy jövő decemberre elkészül az új kabinos felvonójuk, amely több szempontból is első lesz a világ felvonói között. A csodaliftet az osztrák Doppelmayr cég építi majd fel a 2010-es téli Olimpia színhelyén.

Az új lift, amely a büszke Peak to Peak Gondola (két csúcsot összekötő kabinos) nevet viseli a jövő szezontól már közvetlenül fogja összekötni a mindig is kevesebb síelőt vonzó Blackcomb oldalt a zsúfoltabb és felkapottabb Whistler résszel. Többszörös liftátszállásokkal eddig is megközelíthető volt egyik hegy a másikról, az új lift csak lerövidíti a távot. Sokan nem szimpatizálnak a mega-építménnyel, hiszen maximum 10 perces csúszással és az eddigi liftekkel is át lehetett utazni egyik hegyről a másikra.

Kabinbelső Leghosszabb táv Két hegy közt

A síterepnek persze nagyszerű reklám az új lift, amely több szempontból is a világrekorder lesz. A legnagyobb szenzáció, hogy sehol a világon nincs olyan felvonó, amely ilyen hosszú távot tesz meg két liftoszlop között. A tervek szerint a csodalift több mint 3 kilométer (3024 méter) hosszan feszül majd két oszlop között.

Egy másik világrekordot is magáénak tudhat az új felvonó. Sehol ilyen magasan nem jár felvonó a földfelszínhez viszonyítva. Tériszonyosaknak nem ajánlatos lenézni a felvonó egész útvonalán, de különösen az egyik pontján, amikor a Fitzsimmons patak felett jár. Ezen a ponton pontosan 436 méterrel lebeg majd a föld felett, amely igencsak különleges élménynek ígérkezik.

A huszonnyolcas szám fontos szerepet játszik majd a felvonó életében, hiszen ennyi kabinból fog állni, és összesen ennyien férhetnek majd el egy kabinban. Összesen 4100 utast szállíthat majd óránként a 4,4 kilométer hosszú távon, amely állítólag szintén világrekordnak számít, a leghosszabb átszállás nélküli lift  kategóriájában.

A projektről szinte már mindent lehet tudni, május 21-én kezdődik az építkezés és 2008. decemberében kell majd átadni. A tervezett 51 millió dolláros költségvetésével Észak-Amerika legdrágább felvonójának a címét is sikerült elhódítania.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.