Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Körkép: hol lehet Európában síelni februárban?

2021.02.06. 2021.02.25. Bata Attila | frissítve: 2021.02.25.

Még februárban is korlátozottak a lehetőségek azoknak, akik síelni szeretnének. Síelni itthon lehet, vagy Svájcnak, délnek, keletnek, vagy a messzi északnak kell elindulni Európában.
Bovec-Kanin, Szlovénia: február 6-tól ismét nyitva
Bovec-Kanin, Szlovénia: február 6-tól ismét nyitva
Alaphelyzet, hogy a külföldről hazatérő magyarokra itthon továbbra is 10 nap karantén vár, amely két negatív PCR teszttel kiváltható. Ebből az egyiket külföldön is el lehet végeztetni, azt is elfogadják, de csak ha schengeni országban készült.

Külön rendelkezés szól a koronavíruson már átesett magyarokról. Számukra, a fertőzéstől számított hat hónapon belül, nem kötelező a magyarországi karantén.

Kiutazás előtt azonban érdemes az adott ország rendelkezéseit is tanulmányozni. Számos helyre csak negatív teszttel és karanténnal lehet bejutni, a szállások sem mindenhol fogadhatnak vendégeket.

Ezek után nézzük meg mi a jelenlegi helyzet Európában. Hójelentés oldalunkon egyébként naprakészen nyomon lehet követni, hogy mely sípályák vannak nyitva.

Ausztria

A szezon jóval kevesebb pályával december 24-től elkezdődött - a helyieknek, mivel a kereskedelmi szállások nem fogadhatnak turisztikai céllal érkező vendégeket.

További szigorítás, hogy a zárt sílifteken az FFP2 típusú maszkokat teszik kötelezővé.

Január 15-től csak kötelező regisztráció után lehet belépni Ausztriába.

A vendéglátásban és turizmusban várhatóan március végéig nem változik semmi.

Február 15-től a tiroli síterepeken 48 óránál nem régebbi negatív tesztet kérnek.

Magyarország

Itthon engedélyezett a síterepek üzemeltetése a covid rendelkezések betartásával. Az általános korlátozásokat március 15-ig meghosszabbították, vagyis a síterepek éttermei csak elvitelre nyithatnak ki és este 8-ra haza kell érni a síelésből.

Szlovénia

Jót tett a síterepek forgalmának, hogy február 15-től már a 7 napnál nem régebbi (korábban 24 órás) negatív tesztet is elfogadják, valamint megszűnt az utazási korlátozás a szlovén régiók között. A február 14-ig érvényes szabályokról itt írtunk.

Lengyelország

Február 12-től két hétig engedélyezték a sípályák üzemeltetését, valamint a szálláshelyek is fogadhatnak vendégeket. Ezt a rendelkezést meghosszabbították.

Svájc

Február 8-tól a tömegközlekedési eszközzel érkező külföldieknek belépéskor, osztrák mintára, kötelező az on-line regisztráció. A rendelkezés érinti a repülővel, busszal vagy vonattal érkezőket, de nem vonatkozik a személygépkocsival érkező vendégekre.

A síelés engedélyezett, de kantonként eltérők a szabályok. A vendéglők elvitelre szolgálnak ki. A teraszok megnyitását szövetségi szinten betiltották, de hat kantonban ennek ellenére a vendéglők nem zárták be a teraszaikat. A teraszok ügyében folyamatos az egyeztetés az egészségügyi hatóságok és a kantonok (Nidwalden, Obwalden, Schwyz, Uri, Glarus és Tessin) között.

Szlovákia

Február 8-tól az un. covid-automata és covid-szemafor előírásait kell követniük a síterepeknek is. A szemafor a járásokat hétfokozatú skálán értékeli a járványügyi helyzetnek megfelelően.

Február 15-től csak regisztrációval lehet átlépni a szlovák határt, amely után egyből kötelezően 14 napos karanténba kell vonulni. A karanténból leghamarabb a 8. napon lehet kijönni egy negatív PCR teszttel.

Olaszország

Leghamarabb március 5-től nyithatnak a síterepek. Részletek itt.

Franciaország

Február végéig nem üzemelnek a síliftek. Részletek itt.

Országok, ahol lehet síelni:

Számos országban (pl. Montenegró, Horvátország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Spanyolország, Andorra, Ukrajna, Oroszország, Románia és a skandináv országok) csak az időjáráson és a hóágyúkon múlik, hogy melyik síterep milyen körülmények között üzemel.
KOMMENTEK
Peter Szekely | 2021.02.06. 06:37
Itt van a hivatalos könnyen használható interaktív link, amivel az Olaszországba történö beutazás feltételeit megadják:

https://infocovid.viaggiaresicuri.i...t/index_en.html
beetle71 | 2021.02.06. 13:25
Az osztrák Murau Kreischberg febr.28-án bezár, mert az ápr.5-i zárást előbbre hozzák a tervezett felvonócsere szűk határidejének kiterjesztésére. Egyelőre nyilvánosan nem találtam még meg ezt a hírt, de körlevélben már kiküldték. A környéken Lachtal és Turacher Höhe lesz elérhető ebben az időszakban.
Peter Szekely | 2021.02.06. 21:57
Lata | 2021.02.07. 11:16
Egyszerű kérdésre egyszerű választ várva magyarázza meg valaki hogy a különböző országokban másképp terjed a vírus ezért van ez a katyvasz vagy csak egyszerűen meghülyültek????????????
Peter Szekely | 2021.02.07. 12:19
@Lata, politikusok munkában, jót ne várj 🤣😂
D.Dani | 2021.02.07. 13:38
@Lata, egyrészt igen, a vírushelyzet országonként eltér, másrészt nincs igazán jó recept a megoldásra, valaki így, valaki úgy próbálkozik. És igen, vannak elég fura döntések is.
Bata Attila | 2021.02.07. 14:05
@Lata, a vírus egyformán terjed, de a terjedés megakadályozására hozott intézkedések eltérőek országonként.

A két végletet, vagy totál engedni a gazdaságot vagy totál fókuszálni az egészségügyre, senki sem meri bevállalni. Mindenhol kompromisszumok vannak, amelyek arra jók, hogy mindenki saját belátása szerint véleményezheti, attól függően merre helyezkedik el a kompromisszumtól.
MUELLNRT | 2021.02.08. 10:46
Sziasztok!

Igazából most Ausztriába lehet menni vagy sem.

Mert hallottam már rém híreket,hogy elég komoly pénz büntetést kaptak akik magyar rendszámmal magyarországi lakcímmel rendelkezett és a parkolókban álló rendőrök igazoltatták..volt akitől kérték a lakcím kártyát a jegy kiadónál stb.stb
beetle71 | 2021.02.08. 16:01
@MUELLNRT, nem csodálom, hogy nem látsz tisztán, de teljesen megalapozott, amit írsz, és jogos a félelem tőle, leírom miért: A hivatalos infó itt van, de önellentmondásos már ez is: https://www.austria.info/hu/jo-tudn...i/koronavirus/beutazas-au... Saját tapasztalatom nekem sincs, az általad írt rémhíreket hetekkel ezelőtt én is hallottam, leinformálhatatlan sokadkezű forrásból. Az írott szabályokban nincs olyan, hogy külföldi nem vehet síjegyet, ezért én magam írtam két síterepnek levelet (Ski Amade, Kreischberg), ahonnan azt a választ kaptam, hogy simán adhatnak el jegyet külföldinek, tehát ez nem tiltott. A híradásokban és a hivatalos osztrák információs oldalon is az van, hogy "a turisztikai célú beutazás nem megengedett", de ez így sosem volt leírva a konkrét rendeletekben. Az ehhez kapcsolódó konkrét intézkedés először csak a szálláshelyek (febr.28-ig biztosan tartó) zárvatatartása volt, és a 10 napos karanténkötelezettség, ami 5 nap után kiváltható volt negatív teszttel, de tudtommal már nem kiváltható. Ehhez jött jan.15-től a kötelező regisztráció, ami garantálja, hogy ne tudj trükközni a 10 napos karanténnal. Most febr.10-től pedig kötelező negatív teszt is kell a belépéshez (72 óránál frissebb, de 24 órán belül utólag is pótolható), de a 10 napos karantén megmaradt! Úgyhogy a karantént elkerülő lehetőségként csak a munkavégzés maradt, és nagyon könnyen el tudom képzelni, hogy a sípályák környékén az autókat ellenőrző rendőrök éppen ezen kiskapu kijátszását ellenőrizhetik. A másik kérdés a hazaút Magyarország irányában, ahol lutri, hogy kapsz-e karantént, de a munkavégzőknek szabad az út. Versenyzők persze legálisan mehetnek, meg is szállhatnak, ismerőseim voltak is.
Kálóczy Péter | 2021.02.10. 20:25
Biztos hogy téves, hogy a vendéglők kinyithattak Svájcban. Szövetségi szinten zárták be őket, nem nyithatják ki a kantonok. Csak elvitelre.

Most is Zermattban vagyok, minden étterem, vendéglő és hütte csak elvitelre üzemel. Mondjuk nagy stresszt nekem nem okoz, vígan hüttézgetünk Olaszországban.
Bata Attila | 2021.02.10. 21:12
Igen, félreérthető volt. Elvitelre. Köszönjük.
Bár vannak kantonok, ahol lehet a teraszokon fogyasztani.
https://www.luzernerzeitung.ch/zent...ralschweiz/nidwalden/lock...
Anna21 | 2021.02.11. 09:07
Sziasztok! MI egy pár napja jöttünk haza Svájc-ból. Arosában voltunk. Szuper hely, szuper pályák. A hütték nyitva vannak, de beülni nem lehet, csak kinti fogyasztás engedélyezett. De teljesen jól megoldották. Rengeteg széket, asztalt raktak ki, még melegítő gomba is van. Bárpult, és a grill sütő kitelepítve, úgyhogy nem volt hiányérzetünk hogy nem ülhetünk be. (Mondjuk nekünk nagyon szép időnk volt.) A pályák felvonók mind működtek, korlátozás nélkül. Hotelek, wellness, minden nyitva van. Svájcig úgy jutottunk el, hogy határőrt sem láttunk. Menjetek, nagyon jó, nem kell félni tőle!!
Peter Szekely | 2021.02.11. 10:24
@Anna21, 👍👍😁
Stani | 2021.02.11. 10:30
MUELLNRT, ezek rémhírek ! Mi elég sok helyen megfordulunk mostanság is (salzburgi, kelet-tiroli terepek, részint Stájerország és Karintia) és ilyenekkel nem találkoztunk. Igazoltató rendőröket egyik síterepeken sem láttam.
Az ausztria síelésnél jelenleg a szállásfoglalás, ami problémás, hiszen az csak üzleti utazók és hivatásos sportolók részére lehetséges (illetve van még egy-két kivétel, pl Kurgäste).
Zsuzsi1 | 2021.02.11. 10:44
Kedves Anna21! Örülök a jó híreknek, mi is végre tudunk menni. Ti vittetek magatokkal "Formular Erklarung zur Einreise und Durchreise " nyomtatványt kitöltve?
(Az tény, hogy az Ausztrián való tranzitáláshoz elvileg nem kell se teszt, sem egyéb, de ezt a nyomtatványt ajánlják.
Bármi egyéb iratra van e szükség? (Az útlevélen kívül+ a hazautazáshoz a karantén határozatra) Síbérletet online vettétek vagy működnek a kasszák?
masakrif | 2021.02.11. 15:50
Veysonnazbol jöttünk haza nemrég. Max 5 ember lehet Svájcban csak egy szálláson. Huttek elvitelre működnek, felvonokban max 5 ember, kivéve a nagy lanovkák ott nincs létszám korlát :D sima maszk elég a felvonokba, azt sem nézik mindenhol. Magyarországra belépésnel még az iratokat sem kérték el ...
Lewww | 2021.02.11. 18:14
@MAskarif Szerintem veletek találkoztunk Verbierben a Le Lac felvonónál... Az 5 emberes korlátozás csupán egy ajánlás nem szabály, egy helyi rendőr szerint. Tőlünk sem kértek iratokat egyik határon sem. Néhány kantonban pedig a hütték is működnek és le is lehet ülni. Mi Ovronnaz-ban voltunk, az utolsó 3 napon a legjobb porhóban volt alkalmunk síelni. Aki ezután megy oda, tökéletes hóban tud síelni pályán és off piste is.
dbocskai | 2021.02.11. 21:37
Rémhír az ausztriai. Egyrészt nincs lakcímkártyád kint, csak lakcím regisztrációd, de erről nem kell kinyomtatott igazolást magadnál hurcolni.

Másrészt rokon kijöhet hozzám, leüli a nappalimban a 10 nap karantént utána mehet síelni is. Én is voltam magyar rendszámmal síelni, egyszer nem szólított meg a rendőr a parkolóban (pedig elment jópárszor mellettem), de a román, cseh és szlovák rendszámost se...
Barty84 | 2021.02.15. 19:42
Sziasztok!

Ha szeretnék Szlovéniába menni és megszállni akkor hogyan kell igazolni az üzleti célú utazást??
Ellenőrzik ezt egyáltalán? Én szállásadással foglalkozom itthon és senki még felénk sem nézett, hogy akik laknak nálunk vajon milyen céllal!Pedig biztosan látják a lejelentések miatt, hogy működünk.Gondolom külföldön sem erre van éppen ember, hogy járják a hoteleket. A határon azt tudom, hogy sokkal lazább lett a belépés mátol mint tegnapig. Pontosabban senkit nem állítottak meg, vagy tereltek le, csak lassítani kellett mint a covid előtti időkben:)
szabho | 2021.02.15. 21:38
Kedves Anna21, melyik útvonalon mentetek Arosaba? Meg tudod adni a szállásotok nevét? Felvonóhoz van szükség negatív tesztre? Köszi, ha válaszolsz.
Geotrek | 2021.02.16. 11:30
Van valakinek információja arról, hogy Szlovéniából haza felé milyen ellenőrzés van a határon? Köszönöm.
Kálóczy Péter | 2021.02.16. 13:13
@Geotrek, nekünk szombaton semmilyen nem volt, egy parkolóban van kialakítva az ellenőrző pont, a két határőr csak benézett és intett hogy tovább, még az útlevelet sem kérték el.
Geotrek | 2021.02.16. 19:47
@Kálóczy Péter, köszönöm az információt.
jóska63 | 2021.02.17. 19:36
Hát az osztrákok el kezdtek kökeményen büntetni két helyről is hallottam hogy 600 eur/fő híába volt papír az nem a sípályára szolt
D.Dani | 2021.02.17. 20:06
Papír kell a sípályára? Milyen papír? Ja és amúgy a franciákról tud valaki valami frisset?
Bspeder | 2021.02.18. 13:16
Kedves @Anna21, vagy Svájc-járó szakértők, csatlakoznék @szabho kérdéséhez, tudtok abban segíteni, milyen útvonalon mentetek, vajon a német vagy az olasz a "megállításelkerülés-biztosabb" út? Hasonlóan szállástippeket is nagyon szívesen veszünk :) Köszönöm.
Zsuzsi1 | 2021.02.18. 21:10
Sziasztok!
Mi most Svájcban vagyunk. Szlovénia-Ausztria-Németország-Ausztria (csak Bregenz)-Svájc útvonalon. Nekünk volt ellenőrzés, csak a szállás visszaigazolást érdemes mutatni, mindenkit az érdekel, hogy tranzitban vagy. Ausztriából Salzburg-München útvonalon mentünk, ne menjetek vissza Tirolba RoBenheumnél!! (München után Memingem, Bregenz!)
Hazafelé pedig legyen vagy 6 hónapon belüli pozitív PCR vagy karantén-papírotok. Én úgy tudom, mindkettő alkalmas az átesettség igazolására.
Svájc nagyon figyel a higiéniás szabályokra, nagyon igényesen megoldották a kültéri hüttézést.
Szóval, ha valaki tud menni síelni, azt bíztatom!
tiraspol | 2021.02.19. 00:46
Mi két hete Roglán voltunk, oda-vissza semmi probléma nem volt. A szállásadó mondta, hogy álljak be a garázsba a külföldi rendszám végett. A határon nem néztek semmit se.
robroy72 | 2021.02.20. 20:37
Sziasztok. Van esetleg valakinek infója Lengyelországgal kapcsolatban? Átutazás Szlovákián keresztül milyen lehet? Szerintetek a jövő héten milyenek lesznek a pályák, mert ott is mondják a 10-13 fokot és éjjel is 2-4 fok lesz.
Kis Kovi | 2021.02.24. 22:06
Olaszországba valószínűleg a mostani hírek alapján eldőlt, hogy ez a szezon kb. zárt szezon marad.

Akik külföldre jár ilyen helyzetben síelni, az tegye már meg azt a szívességet az ember társainak, hogy hazaérkezését követően karanténban marad vagy a megjelölt határidőn belül megcsináltatja a két tesztet, melyből az egyik legalább a visszaérkezés után valósul meg és ne csúsztasson, kiskapuzzon, ha már ilyen gyenge a határ kontroll, amit a beírások alapján lehet vélelmezni.
Stani | 2021.02.25. 10:49
^^ Úgy beszélsz, mintha Magyarország steril lenne vírus szempontjából :)
balogh0807 | 2021.02.25. 12:17
Szia robroy72! Mi most hétvégén akartunk menni Szlovákián keresztül Lengyelországba (esztergomi határátkeléssel) Eddig meg is tudtunk volna ezt tenni, de most jött a hír:
Szombattól csak negatív koronavírusteszttel lehet belépni Lengyelországba Csehország vagy Szlovákia felől, jelente be szerdai sajtóértekezletén Adam Niedzielski lengyel egészségügyi miniszter
Varghasz | 2021.02.25. 16:34
Magyarország, Svájc és Ausztria népessége hasonló, 9-10 millió.
Aktív esetek: Mo 82 127, Au 17 558, Svájc 38 949.
Covidnak tulajdonított halálesetek: Mo 14 552, Au 8 470, Svájc 9 942.
Forrás: https://www.worldometers.info/coron...avirus/country/hungary/

Ezek után magyarázza már el valaki, hogy ha egy kevésbé fertőzött országból jövök haza, miért kell karanténba vonulnom?
Peter Szekely | 2021.02.25. 17:20
@Varghasz és Stani, elnézve az eplényi és mátraszentistvani képeket és beszámolókat, több ráció lenne az ott sielöket karanténba küldeni. Itt Svájcban nagyon komolyan betartatják a szabályokat, pl. a lifteknél COVID Angel mellényes alkalmazottak csekkolják a maszk viselést.
juhics | 2021.02.25. 17:41
@Kis Kövi én Szerbiába járok síelni. Most is innen írok telefonrol.
A pálya fantasztikus, a szállások szintén.
Hazafelé a legutóbb nem kellett karanténba vonulnom. Csak megkérdezték hol voltam és van e elvamolni valóm.
Kis Kovi | 2021.02.25. 18:55
Olyan "BKV" effektus rajzolódik ki, amikor a kis egoista sokallja a bérlet és a jegy árat (kvázi bliccel), de a járművön elterpeszkedve két ülésen nyomkodja - a mellette álló és majd összeeső öreg utas jelenlétében - a százezres telefonját a havi több ezres mobil internet csomagját pörgetve.

Szóval férjen már bele hazajövet után - amennyiben nem marad karanténban - az a fránya teszt, ha valaki ilyen szituációban szabadidős tevékenységből adódóan a nem feltétlenül szükséges emberi kontaktok számát növeli úgy, hogy a nagyobb távolságokra történő utazásából eredően jelentősen tágítja az egészségügyi probléma újabb és újabb variációinak terjedésének a lehetőségét, ami esetleg még nem érkezett meg addig a kiindulási helyszínére.

Gondolom az osztrákok és az olaszok is szívesen "tökön lövik és szivatják magukat" indokolatlanul ...

Persze, le lehet tojni a szabályokat és elég gyorsan el lehet jutni az anarchikus állapotokig, pedig némi fegyelmezettséggel és oltási hajlandósággal talán most még megfogható lenne a probléma, hogy ez ne tartson még tovább, akár egy újabb téli szezont is érintve.

Amúgy az, hogy belföldön is többen nem veszik komolyan a rendelkezéseket, még nem kell, hogy indokot szolgáljon ahhoz, hogy ne tartsuk be azokat a szabályokat, amelyek jelenleg nem tiltásokat, hanem a kockázatokat csökkentő kötelmeket fogalmaznak meg, amely persze lehet, hogy egyben egy elvi kérés is, mely szerint most ne az legyen az emberek életében a legfőbb preferenciális elem, hogy nagyobb (sokszor nem magunk, hanem mások számára) kockázattal járó szabadidős tevékenységet helyezzük más dolgok elé.

Igaz, ha a határokon tényleg csak integetés van, akkor nagyon álszent a rendszer, ami nem csodálkozom, mert bár minden nap jönnek a számok a hatósági intézkedésekről, de én még konkrét intézkedési esettel nem találkoztam, pedig lenne rá bőven alkalom.
Varghasz | 2021.02.25. 21:22
Ha elmegyek egy olyan országba, ahol kevesebb a fertőzött, mint itthon, és az időm nagy részét a hegyen töltöm, akkor szerintem nem növelem a kontaktok számát ahhoz képest, mintha itthon maradok, és naponta bejárok dolgozni, vásárolok és a gyerek iskolába jár.
A lényeget végén Te írtad. Álszent a rendszer.
Kis Kovi | 2021.02.26. 05:20
Amennyiben figyelnéd például a sí világkupa futamokat, akkor ott is úgy próbálták ezt az évet menedzselni, hogy egy fajta burokban maradjanak a versenyzők, azaz azok találkozzanak egymással, akik az adott szakágban amúgy is többször fognak az év során.

Amennyiben kitolod a határokat, azaz olyanokkal is találkozol, akivel a napi rutinod során nem, akkor növeled az esélyét az új típusú fertőzések megjelenésének, ahogy ez történt nyáron is, mint az bebizonyították a vírustörzsek vizsgálatával, Magyarországon is olyan típusú vírus terjedt el ősszel, ami nem volt jelen még a tavaszi első körnél és a mediterrán térségben mutatták ki először.

Gondolom nem vagy olyan ruppotlan, ha síelni jársz, hogy ha hazaérkezel ne tudj tesztet csináltatni, csak egyszerűen önző vagy, hogy erre is költsél.
Varghasz | 2021.02.26. 06:33
Teljesen igazad van, megyőztél. Önző vagyok, mert nem akarok egy olyan tesztre elkölteni fejenként több tízezer forintot, ami csak azért kötelező, hogy elvegyék kedvedet a külföldi síeléstől. Holnap el is megyek Eplénybe, és önzetlenül beállok a hosszú tömött sorba, hogy csak a hazai mutánsok szaporodjanak.
bertazs | 2021.02.26. 11:36
Ezek a tesztek teljességgel megbízhatatlanok, legyen az PCR, antigén, vagy mifene. Saját tapasztalatból mondom. Aki hisz neki csak magát áltatja.
andrewboy | 2021.02.26. 13:06
juhics: ha ezt tudtam volna, hogy ilyen könnyen megjártad, akkor idénre ki kellett volna próbálni Serbiát. (csak hát nem a határon akartam volna szembesülni hogy mégsem így van ...)
Amúgy Varghasz -nak tök igaza van !
golo | 2021.02.26. 13:33
Kis Kovi! Igazad van. Én is önző vagyok, mert szeretett évszakom nem itthon, hanem egy másik országban, elszigetelten egy völgyben, ahol a fertőzési adatok is jobbak (és nyilvánosak településekre lebontva!), a szigorúbb szabályokat (2m, FFP2) betartva, a felvonózást mellőzve, ha jó az idő és/vagy hétvégén, egyedül túrázva vagy esti futásokkal (20h után is!) akartam élvezni. Az a véleményem, hogy mindenki úgy használja ki a lehetőségeit és élje az életét, ahogy tudja, az (értelmetlen) szabályok, tiltások és a vágyai között megtalálva azt az egyensúlyt, amit helyesnek tart, és később sem fog megbánni, ha ezt nem felelőtlenül teszi és nem veszélyeztet vele másokat. Gondolkozz el ezen te is, hogy ne legyél ennyire frusztrált és ne hibáztass másokat azokért a dolgokért, amiket te is megtennél, de aztán mégsem. Az élet túl rövid ehhez.
Varghasz | 2021.02.26. 14:05
Szívemből szóltál!
Kis Kovi | 2021.02.26. 15:40
Kedves Golo, Te meg azon gondolkozz el, hogy még vannak olyan emberek,akik a szabályokat tiszteltben tartják és nem agitálnak ellene, mert itt bőven nem az ugorj a kútba az instrukció.

Tévedsz, én soha nem tenném azt, hogy egy ilyen szabályt kijátsszak egy preferenciálisan alsóbb rendű személyi igény kielégítése érdekében, sőt ha a Te elképzelésed szerint mindenki maga dönthetne a preferenciái, lelkiismerete szerint a szabadidő eltöltésének módozatáról jelen helyzetben, akkor gyakorlatilag egy pillanat alatt összomomlának az ellátó rendszerek, ez kellene megértenetek.

Nyugodtan panaszkodhatna mindenki, hogy már szeretne focizni menni a haverokkal - főként a fiatalabb korosztály a nekik kevésbé megterhelő vírus esetén - vagy már nem szeretne sok helyen maszkot viselni vagy kinyithatnának a vendéglátó egységek, az uszodák, kinyithattak volna a korcsolypályák és még sorolhatnánk ezernyi példát, mert ha mindenki magánszemély vagy a túlélésért küzdő vállalkozás a maga mércéjével dönti el, hogy mit szabad, mit enged a lelkiismerete, akkor az egymásra mutogatás közepette a többség visszatérne a normális életbe.

Amennyiben frusztrációt okoz bennetek, hogy én ezt a viselkedési formát az önzőséggel társítom, azzal sajnos nem tudok mit kezdeni.
Igen, rövid az élet, de most másokét is könnyen meg lehet rövidíteni, még úgy is, hogy nem ez a szándéka az illetőnek.
Kis Kovi | 2021.02.26. 15:48
Ahogy már többször céloztam, itt most arról van szó, hogy totálisan tiltani nem akartak - mert az ego faktor erősebb az emberekben -, hanem olyan szabályokat kívántak hozni - nemcsak Magyarországon -, hogy most ne kezdjenek bele tömegek az utazgatásokba, mind az induló, mind a fogadó ország szempontjából.
Varghasz | 2021.02.26. 16:34
Hol agitáltunk a szabályok tiszteletben tartása ellen? Ha valaminek nem látom az értelmét, az még nem agitáció ellene.
golo | 2021.02.26. 18:18
"Ne ítélj..." Ezt írtam: mindenki úgy használja ki a _lehetőségeit_, ahogy tudja. Az osztrák cég szerint, akinek 10 éve dolgozom, még az igazolás sem kellett volna, december elején, amikor kimentem. Az akkor érvényben lévő szabályok szerint, ebben semmi illegális nem volt. Tehát semmilyen szabályt nem játszottam ki. Az igaz, hogy nem volt elengedhetetlen, de a lehetőség adott volt. A többi már az én lelkiismeretem dolga.

Ja, és Bécsben lehet focizni.
https://telex.hu/video/2021/02/26/b...ecs-ausztria-koronavirus-...
A szabályok akkor jók, ha az emberekért vannak és nem ellenük. Ha látják azok értelmét, akkor be is tartják azokat.

Nem vagyok "Kedves Golo". Köszi. Frusztrált sem vagyok :-)
Kis Kovi | 2021.02.26. 20:15
Golo, rólad egy percig sem volt szó, Te jöttél ide "ügyvédkedni", azt követően kezdtél el a saját dolgaidról beszámolni, amivel kapcsolatban eddig semmilyen véleményt nem tettem.
A "ne ítélj" szintén elég fura megnyilvánulás, amikor ezzel kezdted az esetemben, holott akkor cseppentél bele két más személy közötti üzenet váltásba.

Varghasz, Te pedig, ha nem tartod be az aktuális szabályokat és arra szerinted az a magyarázat, hogy nem látod értelmét, az igen csak érdekes világot eredményezne, ha mindenki erre a következtetésre jutna, valószínűleg a közegészségügy és a közoktatás is megszűnne, mert éppen nem lenne kedve senkinek sem megfelelő mértékű "közös költséget" fizetni.

Részemről befejeztem, mert úgy látom, hogy csak egy liberális töltető performanszhoz adok alapot, amiben a továbbiakban nem kívánok részt venni, mert úgy is mindenütt lassan ebbe botlik az ember, amikor az egyén aktuális érdeke a közösség fölé pozicionálódik legyen annak néha bármi ára is.
Varghasz | 2021.02.26. 20:34
Lassan ötven éves leszek, de liberálisnak még senki nem nevezett...
Melyik szabályt nem tartom be? Nem voltam külföldön nyár óta, nyolcra hazaérek, hordom amaszkot, szabálykövető vagyok. De ezekben a szabályokban nincs logika, hosszan lehetne sorolni a példákat, hogy milyen ellentmondások vannak az általad is álszentnek nevezett rendszerben. Ez fakadt ki belőlem.
De ez a vita parttalan, ennek sincs értelme.
skioutlet | 2021.02.26. 20:41
Ma fent voltam Mszi-ben. Isteni volt, reggel kifagyott pálya, később firnes hó, szinte semmi sor, napsütés! Holnaptól kisebb lehűlés, marad a nap. Irogatás helyett, jobb a jó levegőn mozogni -ezt mindenki elfogadhatja! A Covid-prokollt pedig igazán könnyű betartani egy hazai pályán!
Peter Szekely | 2021.03.01. 09:04
Olasz barátaim írtak, hogy néhány régió újra narancs... Alacsonyt esélyt látnak a március 6-i nyitásra, talán április elején. Ez nyilván csak a magasabb fekvésű pályák esetében lesz lehetséges.
Kis Kovi | 2021.03.01. 18:14
skioutlet, Mátraszentistvánban tényleg odafigyeltek a protokollra, az alkalmazottak szinte mindegyike követte az előírásokat és próbálták betartatni is. Mondjuk a második figyelmeztetés nálam már abból állt volna - főleg, amikor játssza a hülyét a vendég -, hogy a lift alján elveszem a bérletet és lehet felfelé menni a parkolóba "menetfelszerelésben".

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.