Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Síoktató képzés - TFTI és egyéb lehetőségek

ÜZENETEK (9)Időben csökkenő Időben csökkenő
HPali
124 élménybeszámolót írt
124
20 éve tag
2008.11.26. 12:27
(Egy kritikánkra: a felkészítőtábor időpontja majd egy hete megvan, azaz szerintem most teljesen időben.)
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2008.11.11. 12:02
Halihó!

Az ST által vázoltaknál némileg árnyaltabb a kérdés.

1. Szakmai oldal:
A magyar kormány a Síszövetségen keresztül a Síoktatók Magyarországi Szövetségét (SMSZ) hatalmazta fel a magyarországi síoktatóképzés kizárólagos képviselőjének. Ez a képzés ad tehát egy olyan államilag elismert (OKJ) oklevelet, mely számlaképes képesítést jelent, ha a másik kritériumnak is megfelel nevezetesen annak, hogy van egy adószámmal rendelkező szervezet, ahol a képesített oktató dolgozik. Miután az SMSZ tagja úgy az IVSI -nek (Amatőr Síoktatók Nemzetközi Szövetsége), mint az ISIA - nak (Profi Síoktatók Nemzetközi Szövetsége), (értsd, akiknek főállásban ez a foglalkozása), szakmai vonalon nem kérdéses az SMSZ által kiállított dokumentumok érvényessége. Nemzetközi szinten tehát az SMSZ ** bizonyítványát (mint szakmában való jártasságot igazoló okmányt) a külföldi síiskola tulajdonosa általában nagy örömmel szokta fogadni.
De nem kötelezhető rá, hogy elfogadja. A saját joga - kompetenciája, hogy akár még papírok nélkül is alkalmazzon bárkit, ha az úri jókedve úgy tartja.

2. Munkajogi kérdés:
Ez egy más terület. Erre a szakmai szervezeteknek abszolute nincsen ráhatása, de a munkavállalásra nemcsak nálunk, hanem (tudomásom szerint) a világon (talán) mindenütt más törvények vonatkoznak. De hát ez érthető is, ha megszerez valaki egy szakmai bizonyítványt, nem kezdhet el saját szakállára (úgymond) adózatlan jövedelmeket csinálni. Ha így tesz természetes, hogy kihívja maga ellen azoknak a helyieknek a neheztelését, akik azon a helyen sok költséggel létrehoztak egy bejelentett telephellyel és dolgozókkal (oktatókkal) működő legális vállalkozást.

A síkongresszusokon szóba kerülhet ez a kérdés, de nem ezért szokták megrendezni. Hanem azért, hogy a szakmáról cseréljődjenek ki azok az információk melyekről feltételezhető, hogy számot tarthatnak a nemzetközi síelit érdeklődésére.

Valahol már írtam, hogy a síoktatóvá válás sok tanulást, kitartást és nem utolsó sorban kemény munkát igényel.

Maradok síelős barátsággal:
Repárszky László (Replaci)
** IVSI minősítésű síoktató
az SMSZ tagja.

https://www.kanyarsiklub.hu
HPali
124 élménybeszámolót írt
124
20 éve tag
2008.11.11. 11:34
Szia ST!

A felkészítő tábor tematikáját azt könnyedén megadom, gyakorlatilag a síoktatás tematikáján kezdőtől-haladóig mennek benne végig négy nap alatt, legalábbis ez szokott a terv lenni:
- első nap tartás, lécbiztonság, egyenes siklás, hóeke;
- második nap támasztott lendület;
- harmadik nap párhuzamos lendület (élváltásra, fel-le mozgásra, ívkülső terhelésre gyakorlat-hegyek);
- negyedik nap rövidlendület.
Vannak karcolással, élen vezetéssel kapcsolatos gyakorlatok is, de ez tereptől és alkalomtól függ (ugye nem vizsgaanyag), ívlépés is szokott lenni valamelyik nap. Van napközben videózás és esténként videóelemzés. Tudtommal így SMSZ szervezésben nyílt a tábor, bárki jöhet, aki tanulni akar vagy felmérni, a tudása hogy viszonyul egy oktató tudásához.
Az időpontot tényleg idegesítően későn szokták megadni, baromi nehéz tervezni vele, franc tudja el tud-e menni az ember vagy már addigra akad lefixált programja (nekem jellemzően másik síelés).

A papírral kapcsolatban tudomásom szerint folyamatos a küzdés. Az egyik oldalon mi és Hollandia vagyunk, a másikon az alpesi országok, amelyek védik a saját oktatóikat, oktatási rendszerüket (valahogy sikerült kihúzniuk az egységes EU-s szabályozás alól). Ausztriában még tartományonként is eltérnek az ezzel kapcsolatos szabályok. Mi szeretnénk, ha valami általánosan elfogadott és teljesíthető követelményrendszer lenne. (Pl. ne az legyen a feltétel, hogy lesikló pályán Hermann Maier idejéhez képest 10%-on belül kell lejönni.) A mátraszentistváni kongresszus talán segít valamennyit a helyzeten...
ST
42 élménybeszámolót írt
42
16 éve tag
2008.11.11. 10:43
Sziasztok!

Engem is foglalkoztat(ott) a téma, és az előzetes tájékozódás alapján nem túl pozitív kép alakult ki bennem: A TFTI-s képzést én is drágának tartom, egyrészt mert már nem egy helyről hallottam, hogy sokaknak nem sikerül elsőre, és így kiszámíthatatlan mennyibe fog kerülni, viszont ha már elkezdte az ember, nyílván nem akarja veszni hagyni, amit addig beleinvesztált. Továbbá egyetértek azzal, hogy a tájékoztatás is hagy nem kevés kívánnivalót maga után, ez is sajnos a "csak a pénzre mennek" érzésemet erősíti. Gondolok itt pl. a vizsgatáborra felkészítő táborra, ami elvileg jan.-ban szokott lenni, de még semmi infó róla, többek között a tematikáját sem sikerült egyértelműen kideríteni...
Másrészt pedig ugyebár nem nemzetközileg elismert papírról van szó! Nagyon nagy kár, hogy nincs egységes nemzetközileg (vagy legalább az EU-ban) elismert képzési rendszer! Nem tudom, miről terveznek tanácskozni a síoktatók jan.-ban Mártaszertistvánban, de igen hasznos enne, ha napirendre kerülne ez a téma!
A síakadémiás képzés esetében még kevésbé tisztázott, hogy egyáltalán hol fogadják el, továbbá sajnálatosnak tartom, hogy évente csak egyszer, mindig ugyanabban az időpontban kerül rá sor, így aztán akinek pl. a munkájából kifolyólag az nem megoldható, az magára vessen...
Elnézést azoktól, akik nem szívesen olvasnak ilyen megjegyzéseket, de ezt már nagyon nem tudtam magamban tartani. (A válszt is tudom: akinek nem tetszik, menjen Au.-ba...)
Mindemellet, sok sikert kívnok azoknak, akik még nem adták fel!

Üdv
HPali
124 élménybeszámolót írt
124
20 éve tag
2008.11.11. 09:46
Nem sajnálok egy fillért sem a síoktatói képzésre eddig elköltött pénzből (na jó, egy félévnyi TFTI tandíjat igen, amit azért kellett kifizetnem, hogy a második vizsgatáborban is részt vehessek), megkaptam érte azt a tudást, amit vártam.
Csak leírtam ezt a részét is, szerintem nem árt tudnia annak, aki elkezdi, hogy ennek a képzésnek komoly anyagi vonzata van és nem feltétlenül számítható ki előre, mibe fog kerülni. Ennek az információnak a hiányából jön az, sokan úgy érzik egy-két év után, hogy az "egész csak a pénzre megy". Nem értek ezzel egyet, de meglehetősen sokszor hallottam társaimtól - főleg vizsgatábor végén.

A papír érvényességének kérdése szintén egy nehéz téma, itt a fórumon is volt téma. Tudtommal Olasz- és Franciaországban bármilyen magyar papírral nehéz elhelyezkedni és oktatni (arról nem tudom, mi az elképzelésük, hogy a nem túl acélos idegennyelv-tudású magyar vendégeket hogy is tanítanák a helyi képzési rendszert elvégzett oktatóik). Ausztriában legalább a síiskolák keresnek és vesznek fel magyar oktatókat. A vándorló síoktatókat általában nem piszkálják (néhány napot, 1-2 hetet tölt az ember egy helyen, mondjuk iskolai csoporttal), de magyar utazási irodák telepített síoktatójának lenni legtöbb helyen nem egy leányálom, a helyi síiskolák ott tesznek keresztbe ahol tudnak. A konfliktus szerintem megúszható lenne, ha az utazási irodák inkább egy helyi iskolával szerződnének, akik pedig felveszik a magyar síoktatókat, de ez vszeg drágább, így inkább az alkalmazott, telepített oktatóéval verik a csalánt. Persze lehet, hogy nem jól tudom, saját szolid tapasztalataimból és gyakorló oktatókkal folytatott beszélgetéseimből ezt szűrtem le.
Kanyarsíklub Replaci
1224 élménybeszámolót írt
1224
19 éve tag
2008.11.10. 12:38
Szervusztok!

Értem én, hogy drága a képzés, de olyan szempontból is érdemes a dolgokat fontolóra venni, hogy a megkapott papír mit ér, az mire elég, hol fogadják el, illetve elfogadják -e egyáltalán.

Az SMSZ -nél bizonyítványt szerzők nem csak magyar jogi környezetben keresett oktatók.

Ilyenformán lehet, hogy az olcsó(bb) nem is annyira olcsó(bb).

RLaci
HPali
124 élménybeszámolót írt
124
20 éve tag
2008.11.10. 11:49
Szia Lalla89!

Tudtommal Magyarországon nincs több éves síoktató képzés - max. ha a TF-et végzel, de az nem specializáltan síoktatásra készít fel.

A TFTI-s képzésről:
Azt a 270 ezer forintot gondolom a gyakorlati képzéssel, azaz minimum vizsgatáborral együtt írtad. A vizsgatábor amúgy egyáltalán nem elég arra, hogy az oktatóknál elvárt szinten csináld meg a gyakorlatokat - ha baromi jól síelsz, pl. versenyeztél, a hóekén ill. támasztott lendületen akkor is elhasalhatsz, nem beszélve róla, hogy igen tudatosan kell a párhuzamos technikákat - párhuzamos lendület és rövidlendület forgatással - alkalmazni. Az első videóelemzéseken szinte mindenki meglepődik, hogy is néz ki kívülről, amit művel a lécen. A későbbi videóelemzések is mindig jók az ember önbizalmának rombolására ( kikockázással szinte mindenki mozgásában lehet hibát találni) - persze azért sokat segítenek a fejlődésben. Ezért egy felkészítőtábort mindenképp érdemes még belevenni - ezt az SMSZ rendezi, az időpontot sajnos nem sokkal előtte szokták csak megadni. Ismertem olyat, aki ennyivel átment, de a többségnek nem sikerül elsőre és sokaknak másodszorra sem (nekem sem) - rengeteg idő és energia, több vezető oktatóval síelésre lehet szükség, ami elég sok pénz. (A szomszédos topikokban, az "Élen síelés"-ben vagy "MINŐSÉGI síoktató videók a neten"-ben belinkelt videókat érdemes megnézegetni.)

Az elméleti része az általános, un. sportoktatói képzés, aerobicosoktól az amerikai focistákig mindenki ugyanazt tanulja. Miután idén változott a képzési rendszer és a kiírás alapján az oktatás anyaga sem ugyanaz, így erről eddig végzettek közül senki nem tud neked felvilágosítást adni. Az eddigi képzésnek voltak hasznos részei és persze volt olyan, amikor versenyzők felkészítéséről és edzésmódszereiről, -terveiről beszéltek, amik ilyen rekreációs területen, mint a síoktatás elég feleslegesek. A gimnasztika volt talán a legkeményebb, de az ott tanultakat az egyéb sporttevékenységeimnél, síelésre felkészülésnél, bemelegítéseknél azóta is használom.

A profi siakadémia képzése a honlapjuk ill. a kapott külön levél alapján az osztrák síoktatói vizsgatáborokhoz hasonló rendszerű képzésnek tűnik - sajnos nincs időm részt venni rajta, érdekelne is és oktatással síelni soha nem haszontalan.

(Amúgy tudom, az oktatóképzések szakmai részéről - miket tanítanak, mik a követelmények - olyan kevés információt lehet összeszedni a netről, mintha valami szupertitkos téma lenne. Pedig nem az, max. a nehézségekkel szembesítésnek nincs marketing-értéke.)
Lalla89
3 élménybeszámolót írt
3
15 éve tag
2008.11.08. 11:11
Szia Ádám!

Köszönöm az ajánlatot!
Itt a szülők döntenek ( még:) ), de felvetem nekik, hátha...

Viszont kívánok! :)

Üdv.: Lalla
Lalla89
3 élménybeszámolót írt
3
15 éve tag
2008.11.06. 20:49
Sziasztok!

Egy ismerősöm jelentkezett a TFTI síoktató képzésére. Ezt jövőre én is el akarom/el akartam kezdeni (alább hagyott a lelkesedésem) ,de megtudtam, hogy az 1 évesnek mondott, írt képzés csak 6 hónapos képzés (legalábbis most így áll a dolog), és ehhez képest elég drága is. Minimum 270 ezer Ft. Ez 1 évre annyi, amennyi, de így, hogy fél évről van szó, heti egy napon, kb. 3 óra képzéssel...

Szóval eddig ennyi információt gyűjtöttem össze.
Arra lennék kíváncsi, hogy végzett-e valaki ezen a képzésen és mi a véleménye róla.(?)
Milyen színvonalú a képzés(?) stb.

Az említett ismerőstől később könnyű lenne megérdeklődni, de a képzés még nem kezdődött el, nekem pedig most kell eldöntenem, hogy jelentkezem -e egy másik oktatásra, ami több, mint egy éves. Ha igen, a jövő idei síoktató képzésre nem maradna már időm.

Előre is köszönöm a válaszokat!
Üdvözlettel!
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.