Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡
Üzenet írásához regisztrálnod kell, vagy be kell jelentkezned.
következőutolsó
laponként:
összesen 1686
, rendezés:
vasssy által küldött hozzászólások listája
Üzenet szövege
Feladó:  vasssyFérfiHaladó síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2021.02.27. 10:04
Topik: Síelés a Half Dome-ról
vasssy Hozzászólások: 1771
Regisztrált: 2006.02.27.
43 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Múlt héten vasárnap egy kaliforniai síelő/sziklamászó és egy montanai barátja/mászótársa lesíeltek a Yosemite Nemzeti Park egyik ikonjáról, a Half Dome-ról. Ők az elsők akik egészen a völgyig, illetve a Mirror Lake-ig csúsztak. Összesen csak kevesebb mint 100m szintkülönbséget kellett kötélen ereszkedniük.
1981-ben síeltek már le a hegy "kupoláján", de ők kötélbiztosítással. 2000-ben egy snowboardos is lecsúszott, ő biztosítás nélkül, de egyikük sem csúszott tovább a völgyig.
https://www.outsideonline.com/24211...74/half-dome-ski
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:
Feladó:  vasssyFérfiHaladó síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2019.12.30. 18:23
Topik: Murau - Kreischberg
vasssy Hozzászólások: 1771
Regisztrált: 2006.02.27.
43 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Hát, a hó nem rossz a középállomásig, de van némi tömeg... :-D
IMG-20191230-155906.jpgIMG-20191230-155925.jpgIMG-20191230-155909.jpg
Feladó:  vasssyFérfiHaladó síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2018.03.22. 23:31
Topik: Ravascletto
vasssy Hozzászólások: 1771
Regisztrált: 2006.02.27.
43 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Érdekes, hogy ezt mondod a pályakezelésről, nekem épp az volt a tapasztalatom, hogy jobb, alaposabb az átlag osztráknál. Többször volt, hogy az éjszakai havazás után a ratrakolt hóra esett 10-15cm friss hóra számtottunk, de mire felértünk, a pályák nagy részét újraratrakolták már. Pályanyitásra. Ilyet Ausztriában nemigan láttam még...
Ha pedig ahogy írod id, éjjel leesik egy nagyobb mennyiség, de nincs ideje kifagyni, az bizony 11-re bárhol túrt lesz (ezek nem igazi buckák, csak optikailag :-) ) akár lekezelik akár nem.
Előzmény: (cdl 197932)
h i r d e t é s
Feladó:  vasssyFérfiHaladó síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2018.03.22. 23:20
Topik: Ravascletto
vasssy Hozzászólások: 1771
Regisztrált: 2006.02.27.
43 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
Régen azon tűnődtem, hogy miért utaznak az emberek ekkora távolságra Magyarországról, Cseh- és Lengyelországból egy egész hétre egy ilyen kicsi síterepre. Aztán amióta sít oktatok, átértékelődött számomra egy terep használhatóságának értékelése. Fontosabb, hogy a pályák között meglegyen a tudásszintek közötti átmenet, szóval amikor bevállaltam 3 februári hetet Ravascletton, már nem voltak előítéleteim.
A pályák összes hossza, talán a terep tagoltsága miatt nekem többnek tűnik mint az itt feltüntetett 22km.
Kezdő terület 3 is van. Lent Ravasclettoban a nagykabinos aljában, fent a nagykabinos tetejénél és a hegy túloldalán az Enzo Moro szállodánál. Nekem a fenti kettőt volt szerencsém használni. Aki lent kezd és továbblépne, annak a nagykabinossal kell a kék pályákhoz felmennie, majd ugyanígy lejönnie. A kabinos tetejénél nagy tágas terület van hüttével, gyülekezésre alkalmas hellyel, varázsszőnyeggel. Az innen induló kék pálya az első szakaszon keskeny, szerpentines, ezért a kezdők gyorsan kitolják a havat a védőháló felőli szélére, de “lezuhanásra” nincs esély, itt rendes védőhálók vannak kifeszítve. Ez a szakasz egy kicsit bátrabb továbblépőkkel gyorsan levágható egy széles, barátságosabb piros szakasszal. Ezután a kék pálya becsatlakozik a többi lifttől jövő kék pályákba, ezek jól variálhatók unalom ellen és tudásszintnek megfelelően is. A pályák között és a kékek alján vannak lapos átcsúszók, ezekre rá kell gyorsítani.
A piros és fekete pályák között nehézségben nem mindig éreztem a különbséget. Pl a 6-os pirosat viszonylag gyorsan lesíelték, míg a nem igazán meredekebb 8-as feketén jó maradt a hó és csoporttal is élvezetesebb, könnyebb volt rajta lecsúszni. Persze ez pszichológiailag ez mindenhol így működik… :-)
Élmény szempontjából két piros pályát emelnék ki, a Tamai tetejéről levezető 9-es jelzésűt és a Ravasclettoba visszatérő 10-es Lavettát. Előbbire nem csupán a valóban egyedülálló kilátás miatt érdemes felmenni, hanem a lecsúszás is élvezetes az először kellemes, majd a végén erősebb lejtésű pályán. Utóbbi pedig változatos lejtésű, kb. 4km hosszú síélményt tartogat számunkra több mint 800m szintkülönbséggel. Ráadásul a legmeredekebb rész a középállomás felé kikerülhető (a piros pályákkal éppcsak ismerkedőknek így sem ajánlanám) és még a falu előtt a lapos részen lévő hütténél ki is pihenhetjük magunkat.
Haladóbb gyermekekkel rendelkezők számára kötelező a Val di Nuf (az alpakás :-) ) felvonó melletti tározóval szemben induló “Yeti pálya” aminek első, unalmas szakaszára kicsiknek és nagyoknak egyaránt mókás alternatíva a mellette lévő vízfolyás medre, ami aztán később egy keskeny, félcsőszerű síúttá válik, a végén buckákkal, természetes ugratókkal.
Aki épített akadályokra vágyik, a Tamai oldalában a 8-as fekete és a 6-os piros között találja a parkot amit egy tányéros felvonó szolgál ki.
A pályamenti hüttékben az árak az osztrák árszínvonal alatt maradnak, talán meglepő, de jók a pizzák és a kávék, de a bombardino is egészen élvezhető és ha már ott vagyunk, a különböző grappákat is érdemes kipróbálni. A leghangulatosabb (és egyben legkisebb) hütte a Rifugio Tamai, ami nevével ellentétben nem a Tamain található, hanem a Val di Nuf felvonó alatt a kék összekötőszakaszok csomópontjában található. Állítólag itt nagyon jó a rák, de ezt nem próbáltuk… A ház mellett, közvetlenül a felvonó alatt egy bekerített részen 3 alpaka él megállásra, fotózásra csábítva a síelőket, innen az előbb említett “alpakás felvonó” ragadványnév.
A síterep valóban minden tudásszinthez tartalmaz pályákat, 100%-ban hóágyúzható, minden adott egy élvezetes síhéthez az egész családnak/csapatnak. Én személy szerint pozitívan csalódtam...
A galériában megpróbáltam megragadni a 3 hóban gazdag, de túlnyomóan napos hét hangulatait. ;-)

https://sielok.hu/fotoalbum/ravascl...etto-2018-febr/galeria/
Feladó:  vasssyFérfiHaladó síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2018.03.21. 21:00
Topik: Werfenweng
vasssy Hozzászólások: 1771
Regisztrált: 2006.02.27.
43 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
Azt hittem, hogy a csupán kb. 50 perces menetidő és az SSSC majd segítenek abban, hogy gyakran, vagy legalább néha-néha felkeresem ezt a számomra kedves síterepet. De nem így lett…
Aztán tavaly márciusban végre összejött, bár a síelés ezúttal kimaradt és ezért elnézést is kérek. Werfenweng egy relatív kicsi hely és autópálya melletti fekvése ellenére eldugott is, legalábbis a környező nagyokhoz képest, mégis a síelésen kívül is van itt mit tenni. Ott a szánkópálya, a kutyaszános hagyományok és a siklóernyőzés, igaz az nem kizárólagosan téli elfoglaltság, de télen nyáron népszerű.
Kicsit húzósra sikerült a telem addigi része, így egy kis alternatív kikapcsolódásra vágytam, tehát a legutóbbi tevékenységet választottuk. Az interneten több cég is ajánl tandemrepülést, mi személyes ismeretség alapján a helyi repülőiskolán keresztül találtunk pilótákat. Az iskola nem messze van az Ikarus völgyállomásától, mi ott parkoltunk le, mert volt időnk és visszasétáltunk, hogy aztán az iskola terepjárójával szállítsanak minket pilótástul, felszerelésestül megintcsak a völgyállonáshoz, mert ugye lesiklani, akárcsak sível, fentről lehet. Többnapos havazás után gyönyörű napos időt fogtunk ki, már a kabinozás is jó élmény volt, a kilátás a Bischlinghöhéről már önmagában megér egy kirándulást. A lejutás viszont most a megszokottól eltérő volt. Ilyen módon még sosem repültem, érdekes érzés a starthelyen állva részt venni az előkészületekben, nem pedig mellőle, kívülállóként figyelni ahogy egyik ernyős startol a másik után. Igen, volt bennem egy kis izgalom, hiszen nem tudjam milyen lesz. Kívülről olyan egyszerűnek tűnik. Valójában utasként az is. Futsz amikor és amerre mondják, leülsz amikor mondják és amikor normálissá válik a légzésed, csak a szél zúgása és a hihetetlenül könnyed repülés élménye marad. Meg az utasítás hangja, hogy tartsad már normálisan azt a kamerát! :-) Aztán elveszik tőled a kamerát és te jössz. Először fura, hogy ott fent, kb 1000m-el a talaj felett minden előzetes kiképzés nélkül húzogathatod a “madzagokat”, de aztán rájössz, hogy ez ott nem nagy ördöngősség amíg nem neked kell leszállni. Bocs, hazudok. Volt kiképzés. “Ha a jobbot húzod jobbra megy, ha balt akkor meg arra.” :-)
A kilátás persze fantasztikus. A Hochkönig, a Dachstein, az Alacsony- és Magas-Tauern, de engem az alattam lévő terep is érdekelt, mert már jó rég nem jártam itt. A pilótám nem is értette miért hívom új kabinosnak a Dorfbahn kabinost. Azt mondta nem veszítettem vele semmit, hogy azt még nem használtam, bár azt elismerte, hogy az új síiskolának nagyon jó, mert könnyű pályák vannak mellette.
Hogy a repülés ne tartson örökké, némi nézelődés és beszélgetés után jött a kérdés, hogy mennyire bírom a hullámvasutat. Mondtam, hogy részemről mehet, tisztában vagyok vele, hogy neki is haza kell előbb-utóbb mennie. :-) A hullámvasút és némi dugóhúzó után a leszállás már nem is tűnt kritikus pontnak.
A tandemrepülés nem olcsó, főleg ha a síelés költségeit is hozzávesszük, mégis azt mondom, ha egy ilyen csodás helyen vagytok és van rá lehetőség, próbáljátok ki!
Kedvcsinálónak töltöttem fel egy kis videót is. Az állandó vigyor az arcomon szerintem mindent elárul... :-)

https://sielok.hu/video/teli-tandem...-repules-werfenweng/
Feladó:  vasssyFérfiHaladó síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2018.02.24. 11:02
Topik: Versenyzéssel kapcsolatos kérdések
vasssy Hozzászólások: 1771
Regisztrált: 2006.02.27.
43 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ez kész! Le a kalappal!!!! :-)
Előzmény: (minerel 199997)
Feladó:  vasssyFérfiHaladó síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2018.02.18. 11:45
Topik: Versenyzéssel kapcsolatos kérdések
vasssy Hozzászólások: 1771
Regisztrált: 2006.02.27.
43 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

(Lehet) nem is indult még... :-)
De ha valaki kapna kölcsön egy boardot, ki tudja... :-D
Remélem az "igazi" számában is érmes lesz! :-)
Előzmény: (minerel 199651)
Feladó:  vasssyFérfiHaladó síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2018.02.18. 10:15
Topik: Versenyzéssel kapcsolatos kérdések
vasssy Hozzászólások: 1771
Regisztrált: 2006.02.27.
43 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Shiffrin tavalyi szettjét kapta meg és azzal síel szezon eleje óta. Szóval nem azért kapta kölcsön mert Shiffrin most nem indult, de akkoris... :-D
Előzmény: (WéberF 199639)
Feladó:  vasssyFérfiHaladó síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2017.11.25. 15:03
Topik: Síléc választás
vasssy Hozzászólások: 1771
Regisztrált: 2006.02.27.
43 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

A profilodból nem derül ki hol és mennyit síelsz, ennyi infó alapján nehéz tanácsot adni.
A freestile léc nem feltétlenül egy rossz dolog, de pl a pályán a technikát fejleszteni nem azzal kell. Ha ilyet vennél/próbálnál és nem kimondottan ugrálni, trükközni kell, akkor ne középen legyen a kötés.
bouquetk-nak igaza van, hogy ezek az allmountain lécek inkább a pályasízésre alkalmasak, de ha nem kimondottan pályán kívül akarod használni, akkor teljesen jók. Ha ilyen mellett döntesz, ne félj a szélesebb, 80-88-as közepúektől, nem kevésbé jók a pályán.
Vantage-el egyszer mentem havazás után, a pályateljesítményéről nem tudok nyilatkozni, de ezek a (kb) 95-ös közepű freeride jellegű lécek szerintem sokszor "allmountainesebbek" mint pl a Nomad.
A legutóbbi tél nem kényeztetett el sok hóval és szabadidőm sem sok volt pályán kívül síelni, de márciusban elkezdtem a Venturival oktatni és amikor volt egy kevés idóm, akkor is azzal mentem. A puhább tavaszi pályákon, az összes eddigi almountain lécet veri amivel eddig mentem. A rádiusza 15m, a tavaszi hóban meredek pályán szinte funcarving íveket lehet vele húzni, de keményebb (persze nem jeges) pályán is jól lehet vele síelni, persze azért érezhető, h nem ez az igazi közege. Én a 82-es közepü lécemet el is adtam, bár nekem van emellett másik lécem pályára.
Ha van rá lehetőséget, próbáld ki mindkét kategóriát mielőtt döntesz, akár úgy, hogy pl a következő síelésre bérelt lécet viszel.
Előzmény: (simikeke 196813)
Feladó:  vasssyFérfiHaladó síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2017.11.04. 21:14
Topik: Murau - Kreischberg
vasssy Hozzászólások: 1771
Regisztrált: 2006.02.27.
43 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Vagy online az ÖBB oldalán akár. A MÁV-nál nem lehet.
Előzmény: (vasssy 196414)
Feladó:  vasssyFérfiHaladó síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2017.11.04. 21:06
Topik: Murau - Kreischberg
vasssy Hozzászólások: 1771
Regisztrált: 2006.02.27.
43 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Itthon az ÖBB-re valóban lehet jegyet venni Unzmartkig, de onnan STLB megy, arra csak ausztriában tudsz jegyet venni akár Becsben átszálláskor, Unzmarktban vagy akár a vonaton a kalauztól.
Előzmény: (EvaDanko 196413)
Feladó:  vasssyFérfiHaladó síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2017.11.04. 20:38
Topik: Murau - Kreischberg
vasssy Hozzászólások: 1771
Regisztrált: 2006.02.27.
43 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Vonattal Bécstől Unzmarktig railjettel vagy intercityvel is egyszerű eljutni, onnan a Murtalbahnnal lehet továbbmenni. Ez egy főként kirándulókat szállító motorvonat, Tamswegig közlekedik, minden bokorban megáll, nyáron főleg a kerékpárosok, télen a síelők és boardosok használják, mert a völgyállomáshoz nagyon közel van a megálló.
Előzmény: (EvaDanko 196399)
Feladó:  vasssyFérfiHaladó síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2017.11.02. 17:09
Topik: Síléc választás
vasssy Hozzászólások: 1771
Regisztrált: 2006.02.27.
43 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

A lejjebb említett R17-18 sík a radiusuk miatt igazából nem GS-sík, így a kicsit tempósabb, hosszabb ívekhez ők maguk a kompromisszum.
Ha idegenkedsz a hosszabb síktől, akkor ezek a modellek (amik 180cm körül redelkeznek R17-18-al) 170-175cm hossznál 16-17m sugarúak.
Pl. a Head WC Rebels i.speed 170-R16,1, 175-R17
Márkát és típust kizárólag azért említek, mert 2017-es modellekből én ezt próbáltam és a Salomon X-Race GS-t, igaz mindegyikből hosszabbat.
Pár éve ezeknek a modelleknek kicsit szélesebb lett a csőre a korábbiaknál, ezáltal kényelmesebb is lett, a felépítésük miatt pedig keményebbek, stabilabbak az all mountain síknél nagyobb sebesség esetén. Ezzel együtt a túrt pályát is jól szelik, a hosszabb, gyorsabb ívek felé továbblépéshez márkafüggetlenül ez a kategória nagyon megfelelő.
Persze mi - más fórumozók - nem tudhatjuk hogyan síelsz valójában, mik a fóbiáid, félelmeid, de a kérdésfeltevés alapján ki szeretnél lépni a komfortzónádból és arra amit szeretnél én is minimum 170cm sít ajánlanék, vagy egy kicsit hosszabbat, ahogy Gabóca is mondta.
Akkor is, ha végül nem az "átmeneti GS" :-) kategóriát, hanem all mountain pályasít választasz.
Előzmény: (carpete 196298)
Feladó:  vasssyFérfiHaladó síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2017.10.20. 11:22
Topik: Görkoris topik
vasssy Hozzászólások: 1771
Regisztrált: 2006.02.27.
43 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ez jó régi, megválaszolatlanul maradt kérdés.
Igen, persze. :-)
Még 2010 környékén próbálkoztam párszor. Vicces ahogy megbámulják az embert... :-D Mivel soha nem sífutottam és nem ismerem a helyes technikát, így voltak nehézségeim, meg a terepet=utakat sem találtam igazán alkalmasnak, szért aztán elhagytam a botokat és visszatértem a görkorizáshoz.
Feladó:  vasssyFérfiHaladó síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2016.10.23. 13:07
Topik: Lungau régió: Fanningberg, Grosseck-Speiereck
vasssy Hozzászólások: 1771
Regisztrált: 2006.02.27.
43 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Szia, okmány mindegy, fényképes legyen, akkor fontos ha pl 25 évnél fiatalabb vagy és ezt igazolnod kell. Vagy ha esetleg helyben laksz, akkor kell a bejelentőlap is.
Fényképet manapság már mindenhol helyben csinálnak a kasszánál. (Ha sisakban vagy, megspórolhatod a fodrászt is előtte... :-D )
Elővásárlási kedvezmény nincs.
Kuponról nem tudok.
Feladó:  vasssyFérfiHaladó síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2015.11.03. 18:02
Topik: Katschberg - Aineck
vasssy Hozzászólások: 1771
Regisztrált: 2006.02.27.
43 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ebből persze még nem kell hosszútávú következtetéseket levonni, de ma hajnalban St, Margarethenben már beindították a hóágyúkat :-)
katschi.jpg
Feladó:  vasssyFérfiHaladó síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2015.11.03. 17:41
Topik: Túra!
vasssy Hozzászólások: 1771
Regisztrált: 2006.02.27.
43 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Bocs, de szerintem élvezeti hótalpalóként, évente 1-2 alkalomra az "árleszállításokon pultra dobott gagyik" tökéletesen megfelelnek. ;-) Ezek általában a fémkereten (mű)bőrfelülettel rendelkezők. Szerintem könnyebbek mint a műanyagok és tapasztalatom szerint tartósabbak mint amilyennek kinéznek.
Egyetlen hátrányuk lehet a sarokemelő hiánya, ami meredekebb terepen kényelmesebb járást biztosít, de szerintem ez is megszokás kérdése. Térdig érő puha hóban gyakorlatilag tökmindegy, keményebb havon biztosan jobb.
Előzmény: (csabor 183841)
Feladó:  vasssyFérfiHaladó síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2015.11.03. 17:31
Topik: Túra!
vasssy Hozzászólások: 1771
Regisztrált: 2006.02.27.
43 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Sícipővel már próbáltam régebben, de az nem az igazi. A snowboard cipő szerintem könnyebben és stabilabban rögzíthető a hagyományos kötésekkel. (Gondolom vannak a hótalpakon is félautomata kötések mint a hágóvasakon, de pl. nekem elöl-hátul szíjas van.) Persze én még sosem próbáltam. Azt mondanám, ha olyan boltban jársz ahol boardcipő és hótalp is, próbáld ki.
Amúgy nem vagyok róla meggyőződve, hogy átlagos körülmények között olyan nagy előnye lenne a sima snowboardbakiban felgyaloglással szemben. Persze extra sok friss hóban, vagy megkeményedett havon (a fémkörmök miatt) jó lehet, de az én tapasztalatom az, hogy túrasível könnyebb, kényelmesebb a haladás mint hótalppal.
A túrázós boardos ismerőseim egyszerűen a SB-bakancsban mennek fel, igaz ez nem minden terepen és hóviszonyok közepette alkalmas.
Előzmény: (Bélapó 183838)
Feladó:  vasssyFérfiHaladó síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2015.11.03. 17:08
Topik: Kanári-szigetek - Teide Ski Resort - A virtuális síterep
vasssy Hozzászólások: 1771
Regisztrált: 2006.02.27.
43 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Télváráshoz egy kis érdekesség ;-) Nem elég, hogy a honlap még mindig működik, de fejlesztettek is rajta. Személyes kedvencem a síugrósáncos kép :-D
http://www.teideski.com/index.php
teidelift.jpgteideskijump.jpgteidekabin.jpg
Feladó:  vasssyFérfiHaladó síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2014.12.15. 20:58
Topik: Időjárás Ausztriában
vasssy Hozzászólások: 1771
Regisztrált: 2006.02.27.
43 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

A "vicces", hogy nálunk a völgyben megint hidegebb van mint a hegyen, de ágyúzni ez is kevés... :-(
Előzmény: (csabeszka 175688)
következőutolsó
laponként:
összesen 1686
, rendezés:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »