Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Bigmafa által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (34)Időben csökkenő Időben csökkenő
Bigmafa
36 élménybeszámolót írt
36
8 éve tag
2022.10.07. 10:51
Nagyon köszönöm a sok hozzászólást és infót. Nézegetem még, aztán a kupaktanács eldönti, de ez alapján már jóval egyszerűbb lesz.
Előzmény: (Bélapó 216191)
Bigmafa
36 élménybeszámolót írt
36
8 éve tag
2022.10.04. 15:41
Sziasztok, a meghosszabbított téli szünet ürügyén elkacérkodtam a gondolattal, hogy azt síeléssel töltsük - valami számunkra új módon.
Adott: Egy család 3 gyerekkel (12 éves a legkisebb).
Kipróbálnánk egy hosszabb síutat, január 8-ig bezárólag (9-én kezdődik a suli). Eddig 4 sínapos utakon voltunk főleg Donovaly, Chopok, Ausztria - mind saját szervezés - az ellátásunkról is mi gondoskodtunk. Mindenki szépen síel, de nem vagyunk nagy duhajok.

Felmerült hogy menjünk Franciaországba, ott állítólag olcsó a szállás, jó a terep, stb. Más nem vonz oda - főleg hogy bazi messze van. És hát nem is költenék rá mindösszesen mondjuk 6-700e Ft-nál többet.
Nézem, hogy 120/főtől vannak szállás+jegy kombók olcsóbb síterepre (Puy), de ilyen hosszú úton nem voltunk még soha, felmerült bennem hogy menjünk busszal, akkor legalább vezetni nem kell, talán kényelmesebb is - bár alkalmazkodni kell az utastársakhoz. De ha kocsival megyünk, szabadabbak vagyunk - pl önellátás esetére (Tescos kifli hazai kolbásszal :)
Persze lehet (biztos) van olyan dolog amit nem veszek figyelembe, ezért örülök ha némi támponttal tudtok szolgálni e téren, nem hiszem hogy egyedül én vagyok hasonló preferenciákkal. Mi az ami felejtős (busz?), mi az ami javasolt, stb. Ha nem Franciaország, azt sem bánom, de most van az az év amikor talán több időt rá tudunk szánni a szünet miatt. Persze ha január elején nincs a franciáknál hó, akkor ugye buktuk... :) Köszönöm!
Bigmafa
36 élménybeszámolót írt
36
8 éve tag
2019.03.17. 08:28
15-16-án voltunk Chopok-on. Először voltunk itt, végre be mertem vállalni a gyerekekkel.
Az infók random sorrendben:
-16-án a nap jó részében (reggel egyáltalán) nem ment az A2 lift, így nem lehetett a déli oldalról átmenni Északra. Emiatt (a déli oldalon legalábbis) 22 EUR egységáron mérték a jegyeket. Valamit sejthettem, mert előző nap csak 1 napos GOPass jegyet vettem, látván hogy a 2 napos nem olcsóbb fajlagosan, így sokat nyertünk ezzel a hirtelen kedvezménnyel (GoPass-on nem volt kedvezmény!). Aztán 11 körül beindították a liftet, és át tudtunk jutni. Aztán lezárták újra, szerencsénk volt. A déli oldalról feljövő liftet nem zárták le, a két kábeles bírta a szelet.
-A 34-esen a csúcsról lejönni szélben - hát, nem jó. A 8 éves gyereket konkrétan fújta visszafele a szél az elején (volt vagy 15 perc), nagyon szenvedős volt. Aztán a szél telefújta a pályát helyenként 20-30cm porhóval, látni alig lehetett, volt esés is bőven. Inkább "levonózni" kellett volna egyet...
-az alsó pályák kásásak mindkét oldalon, délen érdekes módon a 34-es alja teljesen jó maradt.
-Buckák voltak dögivel, igazából számomra randomnak tűnő helyeken. Aztán 1-200 méterrel arrébb meg tökéletes pálya
-Hó rengeteg van, lehet freerideolni, szűzhavazni amit az ember csak nem szégyell. Már aki tud. (én nem)
-Én paráztam, hogy visszafele nagy lesz a sor a lifteknél az átjutáshoz, ezért jóval hamarabb (3) elindultunk - teljesen felesleges, másnap 3:35-kor sem állt több ember sorban, át lehet jutni max 1 perces sorbanállással.
-A Lucky lift bedöglött tegnap délben, de később már láttuk mozogni, azt nemtom hogy voltak-e rajta utasok...

Azt nem tudom, mi van akkor, ha az ember nem tud visszajutni, mert lezárják a liftet vagy elromlik? Mi akkor a megoldás? Van valami segítség a pálya részéről (busz ami átviszi a sofőrt pl) vagy mindenki oldja meg ahogy tudja?
Bigmafa
36 élménybeszámolót írt
36
8 éve tag
2019.03.08. 19:48
Sziasztok, tapasztalatok alapján mire lehet számítani 15-16-án? Érdemes menni vagy tömeg várható? Köszönöm!
Bigmafa
36 élménybeszámolót írt
36
8 éve tag
2019.01.29. 21:56
Köszönöm mindenkinek a választ.
Ma kölcsönöztem egy általad is említett, rockeres lécet, famaggal (Blizzard Power 700S 7.0). Ez egy 4 éves léc ahogy látom, és nagyon meglepődtem. Első körben csalódottan vettem tudomásul, hogy ez sem áll élre magától, nem éreztem a különbséget. Második körtől viszont feltűnt hogy ez fényévekkel stabilabb viszont a meglevő "famentes" lécemnél - nem izeg-mozog, sokkal biztosabban megy, és én is sokkal bátrabban tudok vele menni - és jóval kevésbé fáradok el. Pont ahogy írtad is... Valami ilyesmit fogok nézni, nagyon jó volt ez a teszt.
Előzmény: (sneeuw 203481)
Bigmafa
36 élménybeszámolót írt
36
8 éve tag
2019.01.29. 21:42
Itt vagyunk Klippitztörl-ön és csodásak a körülmények. Az elmúlt napokban mondjuk elég szeles volt az idő, de mára ez nagyot mérséklődött, és a nap is kisütött. Ugyan itt nem esett annyi hó mint északabbra, de szinte minden pálya nyitva (még a 11-es is), és az erdőben is el lehet csalingázni bátran. Szokás szerint hétvégén sem volt tömeg (max 2-3 percet kellett a felvonóra várni), de hétközben egyáltalán nem. Voltak pályák amiken nyitás után egy órával én mentem le másodszorra...
Ennek megfelelően a P1-es parkoló hétközben csak félig van, hétvégén is 9:30-ig még találni helyet.
Hüttézésre ajánlom valamelyik pálya menti egységet felkeresni, mérsékeltebbek az árak (tea jellemzően 2 EUR, sőt, a Steinkellner hüttében csak 1.70.) mint a P1-ben a hotelnél.
Bigmafa
36 élménybeszámolót írt
36
8 éve tag
2019.01.12. 22:37
Fenébe. Azt reméltem azt írjátok hogy persze, vegyem meg a legújabb csilivilit, és indulhatok a világkupán... :(
Előzmény: (gaboca 203131)
Bigmafa
36 élménybeszámolót írt
36
8 éve tag
2019.01.12. 22:36
Köszönöm a tippet. Fotokromatikusról van valakinek tapasztalata? Hasznos lehet, vagy nem jó az ötlet?
Előzmény: (Bélapó 203137)
Bigmafa
36 élménybeszámolót írt
36
8 éve tag
2019.01.06. 20:34
Kösz ez világos, és igyekszem is élni a lehetőségeimmel. A kérdés az, hogy a léc tényleg teljesen mindegy-e, vagy azért számít sokat.
Előzmény: (gaboca 203129)
Bigmafa
36 élménybeszámolót írt
36
8 éve tag
2019.01.06. 16:46
Sziasztok,

gyenge középhaladóként kérdeznék. Eddig egy tizenéves 159-es Atomic ETL lecet hajtottam az elmúlt 2-3 évben (ekkor tanultam meg síelini is nulláról), de azt érzem, hogy kezd a léc kevés lenni. Persze ez viccesnek hangzik tőlem a sítudásommal, de most efelett elegánsan lépjünk túl.
Erősen gondolkodok, hogy beszerzek valami pályára való középhaladó lecet. Illetve bérelnék egyet próbaképpen.
Mire kell nekem figyelnem?
-Jelen állapotban kb 35km/h-val síelek, ekkor érzem magam még biztonságban
-80kg felé tendálok a 182centis magasságommal és 40-es korommal
-Szép íves fordulókat még nem tudok venni mert azért sodródik a léc rendesen.
-Nem akarok én lenni a hegy ördöge, de szeretnék szépen síelni - szigorúan pályán, és nem őrült módjára

Azt sem tudom, hogy itt tényleg a léc kevés-e, vagy az én technikám ennyire gyatra.
Szóval, milyen lécet kérjek a kölcsönzőben? :)

Köszi!
Bigmafa
36 élménybeszámolót írt
36
8 éve tag
2019.01.06. 16:21
Sziasztok,

pár éve síelek, akkor vettem egy decahtlonos szemüveget, erős napsütéshez. Ami zavar, hogy rossz időben nem érzékelem a pálya felületét elég jól - gondolom kéne egy rossz időre való szemüveg.
Azám, de milyen?
Olvasok itt mindenfélét, de jórészt a párásodás témakörében, de hogy pl. jó-e a fotokromatikus lencse a gakorlatban, aról fogalmam sincs. Deca-ban a fotokromatikus pl 20e Ft, márkásban az alap kerül ennyibe.
Szóval teljesen tanácstalan vagyok.. :( Csak jól akarok látni, semmi faxni. Azt is érzem hogy a Decathlon gagyi-nak van elkönyvelve, de ez nem tudom kell-e hogy zavarjon...

Mondjatok valami okosat bitte!
Bigmafa
36 élménybeszámolót írt
36
8 éve tag
2019.01.05. 21:05
Most jöttünk haza Mátraszentistvánról. Szuper a hó, a 3-4-5 pálya ment. 1-ig kemény hóesés, utána köd, de ettől függetlenül nagyon jól éreztük magunkat.
Most voltunk itt először, és van néhány fura dolog nekem.

1. Az ülő lift sebessége a kiírás szerint 2.6m/s (=9.4km/h), ez a valóságban ennél jóval kevesebb, GPS szerint kb 5-6km/h lesz az csak. A kiszálló lesz sztem a gond, kicsi a lejtése, nagyon hosszú a sík szakasz benne.

2. A felső hüttében ha jártok, valaki vigyen már egy marék 70-es szöget, mert SEMMIRE nem lehet sem lepakolni, sem cuccokat felakasztani, ez elég gagyi... Így ott kuporogtunk ölben a sisakkal.

3. Nem lenne hátrány, ha fel-lehajtogatnák "Magyarország legmodernebb síliftjének" az ülőlapját havazáskor. A mai nap 1-ig szakadt a hó, és EGYSZER SEM hajtották fel az ülőkét, nem volt kellemes.

4. Valaki lenyúlta a lányom síbotját, amit a csákányos felvonó aljánál a kerítéshez támasztottunk, kb 4 kör kellett hozzá. Le nem adták. Remélem legalább méretben megfelelt... A másik lányom botját úgy kellett kiszedni egy idegen kislány kezéből hogy talán nem kéne elvinni. Azt legalább láttuk. Döbbenten állok a jelenség előtt.

5. Nagyon sok a kezdő, ami nem baj, de komikus ahogy mindegyik a pálya közepén áll és trécsel. Vagy egyszer csak trécselést berekesztve hirtelen elédlép. (ez mondjuik kevésbé vicces)

Ez utóbbi kettőről nem az üzemeltető tehet, de kéretik ezt is számba venni célpont választáskor.


De tényleg jó dolgok is voltak. Hó rengeteg van, látszik hogy odatették magukat. Az esti sízéshez nagyon gyorsan olyan pályát rittyentettek hogy csuda (és jóval kevesebben is voltak olyankor a pályán, kifejezetten élmény volt!) A jegyárak barátságosak, a nagycsaládos "kedvezmény" kifejezetten kedves gesztus.

Összességében jó napot zártunk, a fenti pontokon pedig ha javítanak, akkor igazán hibátlan síterep lesz a mátraszentistváni.
Bigmafa
36 élménybeszámolót írt
36
8 éve tag
2018.02.05. 21:11
Én a Skiapp Pro-t használom Androidon követésre. Ugyan nem ingyenes (párszáz Ft), viszont reggel elindítom, este leállítom, és mutatja mennyit síeltem (km-ben és ereszkedésben is), mennyit felvonóztam, mennyit vártam felvonóra (!), mennyit pihentem, stb. Sok mást is mutat, de ezeket szoktam néha megnézni.
Akkumulátorral is nagyon csínján báik, csak ajánlani tudom.
Bigmafa
36 élménybeszámolót írt
36
8 éve tag
Topik: Donovaly
2017.02.11. 09:57
Való igaz hogy a Pattyban idén nem mentek olyan simán a dolgok mint eddig, ez talán az oktatóhiány miatt volt. Valószínű túl is vannak terhelve. (ez nem mentség, de ha érti az ember, jobban tud szervezni)

Egyébként előre foglalásnál előre is kell fizetni, nem teljesen értem hogy sikerült úgy ahogy leírod - lehet hogy ez okozta a kavart?
Érdemes telefonon egyeztetni velük, az a biztos, és előre fizetni. Így minimalizálható a probléma.
Előzmény: (Vona Liza 193863)
Bigmafa
36 élménybeszámolót írt
36
8 éve tag
Topik: Donovaly
2017.02.02. 17:30
Tegnap összesen kb 20cm hó esett, ez igen jót tett a terepnek. Viszont számomra érthetetlen módon, egyetlen ratrakkal próbálták reggel, üzemidőben rendberakni a pályákat (Zahradiste), ami így csak részben, és sokára sikerült.
Elég meleg is volt, a felvonónál a hőmérő 6 fokot mutatott a völgyben, érzésre annyi talán azért nem volt, még belefért, de holnapra még melegebbet mondanak.

Titkos oktató tipp - Balázst a Pattyból csak ajánlani tudom :)
Bigmafa
36 élménybeszámolót írt
36
8 éve tag
Topik: Donovaly
2017.02.01. 21:10
A Te tanácsodra oda mentem először, de mondom mielőtt berontok az irodába, megpróbálkoztam a pénztárnál, hogy tudjak mire hivatkozni. (kellemetlen lett volna ha berontok, majd udvariasan a pénztárhoz kísérnek, hogy itt kezdjem az ügyintézést :)
A pénztáros hölgy itt is teljesen félreértett először (persze, "beszél angolul", de ő is új jegyeket állított ki először.)De aztán hamar sikerült megértetni vele mit akarok, és teljesen természetesen mondta, hogy semmi gond, de kell a gyerek fotóhoz, merthogy 7 napos jegyről van szó. Ezen felbátorodva végül a Zahradiste büfé melletti pénztárban, mellettem a gyerekkel vívtam meg a lent részletezett harcomat :)

Nekem úgy tűnt, hogy igazából ez nem egy "hivatalos" út, de telefonon a főnök engedélyezte. Végülis az irodában nem jártam.

Valahol megértem hogy nem szívesen adnak ilyen jegyet, mert ezt elég "kreatívan" is fel lehetne használni. Persze, a fizetős gyerekjegyet is, de ott kisebb a pénzügyi bukta az üzemeltetőnek.
Viszont én azt mondom, hogy oldják meg valahogy a visszaélések elkerülését ha már ezzel csábítják a kisgyerekes családokat, még ötletem is lenne rá hogyan - kedvezményes jeggyel a beléptető kapu adjon más fény/hangjelzést, ezzel növelve a lebukás veszélyét. Egy kis trilla, és piros-zöld fény egyszerre, így a felvonókezelő simán kiszúrhatja a visszaélést - és még a hardverhez sem kell hozzányúlni :)

Nem ez a world first problem, de a kényelmünkhöz nagymértékben hozzájárult :)

Friss infó - ma esett egész jó kis hó (10cm körül), emiatt is nagyon kevesen voltak a pályán, és oltári jót síeltünk - egész nap 12 percet (!) töltöttem felvonóra várással :) A nagy kék pályát sajnos ma is hamar szanaszét síelték (bár a forgalom kicsi volt, talán a melegebb idő miatt?), de a többi remek állapotban volt. A hőmérséklet 0 fok körül volt, teljes szélcsend. Remélem nem melegszik nagyon fel az idő.
Bigmafa
36 élménybeszámolót írt
36
8 éve tag
2017.02.01. 18:43
Köszönöm mindkettőtöknek, meglássuk.
Bigmafa
36 élménybeszámolót írt
36
8 éve tag
2017.01.31. 19:37
Sziasztok,

Donovalyban vagyunk egy hétre, gondoltam egy napra átruccannánk Chopok-ra, még sosem jártunk ott.
Kezdő társaság (értsd - kék pályával nincs gond, de a piros azért erősen karcos) kisgyerekekkel - az északi oldalt néztük ki, talán az az okosabb. Jól gondoljuk? Nagyon csábítana az északi panoráma-pálya, de oda elég vacak hóviszonyokat írnak, ezért talán okosabb az északi.

Nagy a kísértés, hogy pénteken, hazafelé tegyünk egy kitérőt, bár a tömött kocsit nem szívesen hagynám sehol, elég parás vagyok. Van ott őrzött parkoló? Mit javasoltok?

Egyáltalán - most hétköznap mire számíthatok, melyik parkolóba tudunk bejutni 10 óra körül? A P4 (Lucky) parkoló lenne nekünk talán térkép alapján a legjobb, de mivel helyismeretem nincs, lehet hogy nagyon rosszul gondolom.

Köszönöm!
Bigmafa
36 élménybeszámolót írt
36
8 éve tag
Topik: Donovaly
2017.01.31. 17:38
Donovalyból jelentem - Zahradiste oldal.

Tegnapig csodálatos napsütés, remek idő, ez mára annyira nem mondható el - szitálás, hideg (-4 lent /-8 fent, de ennél jóval kevesebbnek érzik). A tanuló pálya kivételével szinte minden felvonó megy, a pályák jó állapotúak - kivéve talán a legnagyobbat, amit nagyon hamar összetúrnak (még hétközben is), és nyomokban már füvet tartalmaz.

Breaking news - sikerült a gyerkőcöknek ingyenjegyet szerezni! Nem volt egyszerű - vittünk itthonról Lupus-os bérletet, és ahhoz próbáltam ingyenjegyet szerezni a kicsiknek. A pénztáros hölggyel kb 10-15 percig szócsatáztam - ugyanis nem jól beszélt angolul (gyakorlatilag csak 10 szót ért, a mondandó többi részét ignorálja, ami veszedelmes kombináció) és így először elvette a 7 napos jegyeinket, majd akart fizettetni kb 400 EUR-t. Azt hitte újra minden jegyet meg akarok venni, a "régi" jegyeket meg csak leadom. Heves gesztikulálás, magyarázás, vérnyomásemelkedés után végül leesett neki, megejtett egy telefont - és visszakaptuk a jegyeinket, és megkaptuk az ingyenes jegyeket a gyerekeknek! Szóval a dolog lehetséges, de óvatosan, nem árt ha valaki tud fordítani, és a beadott jegyeket nem szem elől téveszteni! :) Gyerkőc legyen ott, mert fotó kell.
Bigmafa
36 élménybeszámolót írt
36
8 éve tag
Topik: Donovaly
2017.01.27. 12:01
Kösz a tippet, kipróbálom! :)
következőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.