Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Melyik lécet válasszam?

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Melyik lécet válasszam?
2023.12.09. 13:09
Lehet, hogy nem teljesen értem, amit írsz, de ha mégis, akkor kicsit vitáznék veled.

Amikor a versenysík súlyáról írtam, arra utaltam, hogy nincs, azaz nem létezik stabilitás, torziós elenállás anyag nélkül. Anyag, aminek tömege van. A levegővel teli hab nem anyag. Hőszigetelésre jó, síépítésre nem.

Nem lehet megoldani azt a fizikai problémát, hogy a sí ne csavarodjon vagy ne csapkodjon az eleje, ha nincsen benne anyag. Persze nem mindegy, hogy milyen anyag.

Ezért van nagyobb súlya a komolyabb terhelésre gyártott léceknek, mert annak a síelő rétegnek, akik ezeket használják, már nem lehet eladni a marketing bullshitet és az ezerféle csillogó-villogó ilyen-olyan hangzatos nevekkel és dizájnnal felcicomázott sít.

Egy síelni még nem magas szinten tudó vesz egy neki tetsző "szép" lécet, amiről leírta a prosi, hogy az pont neki való, alpesi életérzést és fene tudja még miket garantál, felcsatolja, boldog, csúszkál vele. Ha jó, ha nem jó, az van neki, azt gondolja, hogy minden sí ilyen.

Egy síelni tudó rááll egy síre, kipróbálja, és az vagy jó vagy nem jó.
Egy jó síelő soha nem fog venni a kinézete alapján lécet, vagy a prospektusban leírt szöveg miatt sem.
Őket nem lehet átverni a purhabbal, mint az évezred csodaanyagával.
Ha szar a léc, nem fogja megvenni, sőt mindenhol szidni is fogja.

Tehát a gyárak kénytelenek jó léceket (is) gyártani azoknak, akik meg tudják különböztetni az átlagosat a jótól. Ezek lesznek a felsőkategóriás lécek és a versenylécek.

És nem kizárólag versenysíkről írtam. A felső kategóriáról beszéltem. Utcai lécekben is létezik a felső kategória, amik anyaghasználatban általában a versenysíkre hajaznak, de könnyebben kezelhetők, vagy más formájúk, jellegőek a más felhasználás miatt.

És egy tévhitről.
A versenysível csak száguldani lehet.
Ez nem így van. Ugyanúgy lehet vele lassan is síelni, ugyanolyan lassan, mint egy purhabos tanulóléccel.
Hóekézni is ugyanúgy lehet vele. Igaz, talán nem olyan kényelmesen, hanem kicsit többet kell vele dolgozni, ezért nem is ajánlott egy kezdőnek egy ilyen léc. (Más hátránya egyébként nem lenne vele, sőt, egy ügyes tanuló még jobban is járna.)
Sok oktató egész nap versenysível a lábán hóekézik a tanulóival. Nem csinálná, ha nem lehetne vagy olyan rossz lenne neki. :-)

Viszont lehet velük nem csak lassan, pontosabban nem csak kis terheléssel síelni. Mert a lényeg a terhelés, és nem a sebesség. Ezért sem kell orvosi személyzet a pályára, ha valaki egy szlalomsível csúszkál szinte olyan sebességgel, mint bárki más.

Mert a komoly szerkezetű lécek előnye a nagyobb terhelésnél jön elő. Terhelés, nem sebesség. Bármilyen sível lehet menni nagyon gyorsan, de nem lehet akármilyen sível komoly terheléssel vagy egy kemény pályán kanyarodni.
Mert a gyenge léc nem fog tartani még közepes terhelésnél sem, nem lehet vele normálisan, íven kanyarodni, hanem megsodródik, kitör az eleje az ívből, beremeg és egyebek.

Amiben teljesen igazad van, hogy mindenkinek olyan léc kell, amire szüksége van. Ezt osztom.

Viszont ez nem azt jelenti, hogy olyan kell, amit éppen kezelni tud. Mert ha ugyanis fejlődni akar, akkor már egy fokkal jobb, erősebb, sportosabb léc kell, ami biztosítja, hogy a sítechnikáját ahhoz tudja fejleszteni.

Nem biztos, hogy akiket említesz, a haladó síelők túllövik a lécválasztást, mert így van mibe belenőniük, legalább nem a léc lesz az, ami a fejlődésüket visszafogja, nem alécen, hanem rajtuk múlik a fejlődés.
Az egy dolog persze, ha megvan a komoly cucc, de a síelő nem tanul, csak ugyanazt csinálja sokat, abból nem lesz fejlődés.

Státusszimbólumként versenysít venni nem nagyon szoktak, én ezt legalábbis nem láttam. Úgysem tudja, aki nem ért hozzá, hogy az mi. Az ilyesmi kukihosszabbítást az autóval, a ruházattal és persze a hüttében jól látható pénzköltéssel lehet inkább kimutatni, az sokkal mutatósabb. :-)

Ami én látok a pályán kicsit más, mint amiről te írsz.
Egyrészt sem az osztrákok, sem más alpesi népek nem síelnek olyan jól, ahogy azt a körülmények indokolnák. Sőt, ahhoz képest, hogy milyen és mennyi lehetőségükk van, sítechnikailag kimondottan gyengék.

Hogy ez miért van, ebbe nem menjünk bele, ez már nagyon síoktatós szakmázás lenne. :-)

Amikor pedig azt figyeled, hogy ki milyen lécet használ, akkor soha ne azokat nézd, akik pár napokat síelnek felállva az íróasztal mellől, a nap negyedét a hüttében sültkrumplizva, hanem nézd meg a jó síelőket, a "hegyi embereket", rajtuk mi van, mivel és főleg hogyan csúsznak! :-)
Előzmény: (VÁrpád 219561)
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.