Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Síelésünk kivesézése

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Síelésünk kivesézése
2013.04.10. 00:32
Köszi a pontokat Ozsi!
Így könnyebb nekem is reagálni. (Most jön az idézgetés)

"én viszonylag jól ismerem azt a sítechnikai világot és tematikát, amiben ti mozogtok"

Ezt csak azért kérdőjelezem meg, mert ugyan tudom, hogy szinte minden ezirányú tudásod alapját az Ausztriában töltött konferenciákon szerzett információk alapozzák meg,gyanítom, hogy nem ugyanazt a jegyzetet forgattad, mint amiből mi tanítunk (Snowsports Academy-NÖSLV). szerintem így az írójától származó, nyomtatáson kívüli pontos instrukciókat és magyarázatokat sem ismered, amiket viszont a mi képzettjeink megkapnak, legrosszabb esetben is másodkézből.
Lehet, hogy egy pályán síelés eredményeként tényleg nem is lenne vita! :)

Ezzel a ponttal meg dől a "ma is láttam egy helyi oktatót" kérdése is. Lehet, hogy ő nem azt a vonalat síeli... :)
Igen, vannak különbségek Ausztriában is.

"Az utóbbi évek sítechnikai változásai verseny- és a matőr sportban szerintem sokkal közelebb állnak a mi felfogásunkhoz"
Lehet, tényleg kéne értelmesen megvizsgálni a mi felfogásunkat... elég sokat küzdünk az osztrák "vezér karral" miatta. Azt mondják, túl sportos és versenytechnikából visszabontott felfogás... szerintük nem iskolába való... :) és ráadásul ki merünk mondani olyan tényeket, amire az edzői társadalom még kint is azt reagálja, hogy "igen,igen, de ezt akkor sem lehet egy fiatalnak tanítani, mert..."

Apropó, akkor most Ti is versenytechnika felé építetek? Akkor mi a baj az EUROTEST kérdésével???

"eleve neccesnek és kicsit viccesnek tartom a kötelező GS sít. GS van 15-től 35 méter rádiuszig... ;-) "

Nagyon lovagoltok ezen. :)
A kiírásunkban a következő szerepel: Schi: Radius>16m Erre a legkésőbb a Landes I képzésen már a legtöbb résztvevő bolti GS vagy SX sível jön, melynek 17-19-es rádiusza van.
Szerinted mi ezen a 35m ? :)

Ozsi, te túrista léccel síelsz? SL D2 ugye? 130-as Flexindexű bakanccsal. Ugye?
Mond, miért nem 60-as Flexű softbootot hordasz és Wedze sílécet? Pedig a piac tekintetében logikus lenne nem?
Bocs! :)

Matek:
"a 16-18 méteres lécekkel élen olyan 35 m átmérőjű kanyarok az átlagosak, közepes pályán már 60-80 kmh sebességgel"
Ezt azért újraszámítanám, vagy egyszerűbben, lemérném egy mérőszalaggal.
VAGY, a mi képzésünk egyenesen zseniket képez, akik képesek az általad felírt adatokat felében is megsíelni ezeken a léceket ÉLBEN! (35m-re egy komplett élváltás kaputól kapuig ki kell, hogy férjen, ívközéptől-ívközépig. Az majdnem 2 teljes kanyar... és akkor egy laza pályáról beszélünk, ahol simán mész valóban 90km/h-t)

A SL-sí pedig ennek valóban a töredéke...

A Ligety léce tényleg 35-ös és 196cm hosszú. Nem bolti GS 17-18m-rádiuszal. Kár itt emlegetni. Csak pallosként lengeted, mikor itt senki sem erről beszél...


"Ha a vendégen turistaléc van, akkor pedig otthagyjuk, mint eb a szaharát? "
Ezt már másodszor reagálom le...
Ha egy oktató nem tudja kontrollálni a lécét, az a legnagyobb gáz. Tehát, ismét témánál vagyunk. Nektek miért jelent ekkora rémisztő különbséget 4-6m rádiuszkülönbség?
(SL=11/12m vs. GS 17/18m) hiszen csak egy kicsit kell rajta többet dolgozni. ???
Most tényleg ott tartunk, hogy ezen akad ki idehaza minden szaki? A Freeride sík kialakításánál nem zavar a 24m, vagy az a feletti? "Úristen, terepen ilyen tempóval, túrt hóban, vááááá!"
Ez már kezd vicces lenni.

"Tehát a forgatás itt már szinte kizárt (ez a lécgeometria, a fizikai erők és a forgatás közötti összefüggések miatt van így)."
Akkor most működik az a varázslatos újfelfogású módszer, amit felfedeztél a B.Raichnál vagy nem???

A tanítvány síeljen rövidebb rádiuszú és fordulékonyabb sível, amíg nincs azon a szinten, hogy keményebb, jegesebb pályán közlekedik dinamikus párhuzamos, lendületekkel.
Azzal is egyetértek, hogy a karcolás hamarabb megtanulható egy SL sível(sőt, én a shortcarvereket szeretem erre elsőként bevetni)
De egy hosszabb rádiuszú sí, nyugodtabban viselkedik a tempo növekedésével, a fellépő erők növekedésével, stabilabban vezethető túrt terepen és buckán. Ez is lécgeometriai kérdés.

Ha megtanítom hosszabb rádiuszú sí ívének rövidítésére, tehát dinamikus léckormányzásra, sokkal jobban/könnyebben fogja kezelni a rövidebb rádiuszú SLsít. Viszont, akinek kevés visszajelzése van a határozott léckormányzásról - mert rövid rádiuszú síje ezt korábban nem oly mértékben követelte meg - az nehezen tud kezdeni bármit is egy hosszabb sí megsíelésének problémájával. Persze ez gyorsan behozható lemaradás, ha a jó technikákat tanulja meg a tanítvány.
(Viszont forított esetben egy SL sível történő első találkozás vicces könnyebbséget jelenthet. Emlékezz az első carving sí élményedre!)

Nem azt akarom mondani, hogy vissza a 20évvel ezelőtti lécekkel való oktatáshoz!
De e miatt elítélni valakit, mert 6-7m-en hosszabban forduló léccel oktat, közröhej! :) és vicc.


"A GS léc hosszú-középhosszú kanyartartományra van kialakítva, ehhez építik. Lehet vele élvezetes rövidlendületet síelni, tényleg. De ettől még ez egy kunszt, amit egy olyan léccel csinál meg a síelő, amit nem pont erre találtak ki."
Ez különösen tetszik!
Igen, mi az oktatóinktól megkövetelünk un.kunsztokat.
Ettől fognak különbözni idővel a tanítványaiktól.
Tudnak hosszú rádiuszú sível élben kormányzott íveket kontrolláltan rövidíteni, tudnak nagy tempójú karcolt ívekben kemény pályán dinamikusan síelni, sőt kombinálni tudják ezen tudásukat és alkalmazni is képesek lesznek terepen, buckán külön technikai áttanulás nélkül, és igen ! még egy óriás pályát is teljesíteni tudnak majd a megfelelő technikai készletükkel.
Ezek ma már - sajnos - valóban KUNSZTOK. Nem sokan mozognak a pályákon ilyen tudással. Aki meg igen, az vagy versenyző, vagy oktató. De egy biztos: egy SL sít is biztonsággal megsíelnek.


"De mivel van másik - szerintem - élvezetesebb, stabilabb és reálisan megtaníthat megoldás, én maradnék emellett. És lehet, hogy itt kell keresni a forgatás felfogásában fennálló szemléletbeli különbséget: mi ugyanis az elejétől életszerű dinamikában és élhelyzetekben gondolkodva oktatunk."

Na most itt vagy te veszítetted el a fonalat, vagy én.
Az oktatási tematikánkba nem írjuk elő a tanítvány számára az óriáslécet. Eddig az oktatók felszerlését szapultad, majd kivetítesz egy oktatókkal szemben felállított - számodra elfogadhatatlan - elvárást az általunk oktatni vélt tanítványokra... helohelo!!! Erről nem volt szó!!! Nem ezt beszéltük meg!!!
A témát ne forgasd ki azért, hogy hülyének állíts be!!! Ez igazán nem sportszerű és nem is hagyom magam!

A tanítvány síel a saját, számára ideális felszereléssel. (mely akár egy fordulékonyabb, rövid rádiuszú sí)PONT
Az oktatónk pedig megtanítja a mozgás helyes és pontos kulcselemeit. Mindent a körülményeknek megfelelő és azokhoz igazodó mértékben. PONT
A különbség, hogy oktatónk a saját sportos és keményebb felszerelésével ugyanolyan pontosan meg tudja síelni ezen elemeket, mint a tanítvány felszerelésével. PONT
Lehet, hogy ez kunszt? Ezért oktató.

...

irigykedem kicsit a napfényes Tux miatt!
JÓ SÍELÉST! JÓ MUNKÁT!
Előzmény: (ozsi 159063)
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.