Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Talpasok Upponyban

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
csabor
3475 élménybeszámolót írt
3475
14 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Talpasok Upponyban
2011.06.02. 21:10
Egy kis leírás kedvcsinálónak az erdészházról:

Uppony egy 430 lelkes kis ún. zsákfalu Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az Upponyi hegység ölelésében a Lázbérci Tájvédelmi körzet szigorúan védett területén. A községet a lázbérci tóval hegyszoros köti össze. Az országban egyedülálló képződményt "Upponyi-szoros" néven ismerik. égnek törő kristályos mészkőből felépülő falaiban feltűnik egy-egy kisebb barlang, kőfülke. Ezekből a kőfülkékből jégkorszaki állatok csontmaradványai és az őskor végérol származó szép kidolgozású kőpengék kerültek elő. A hozzáférhetetlen magas sziklafalak üregeiben költött hazai legnagyobb testű baglyunk, az uhu. Az utóbbi időben a hollók fészkelő-helyévé vált.

A falu környezete természeti kincsekben gazdag, nagyszerű gyalogos és kerékpáros kirándulási lehetőségek várják az idelátogató vendégeket. A sziklás Eszkala-tetőn lévő fakereszttől, amely a reformáció terjedésének határát jelzi, és a vulkanikus eredetű „Három-kő bérc”-ről szép kilátás nyílik a Bükk-hegységre és a környező vidékre. Egész napot betölt a gyalogtúra a vadregényes Damasa-szakadékhoz. A Nekézsenyi-völgyön legalább hétszer kell átkelni a Csermely-patakon, amíg a Mihály-kúthoz érünk. Innen a Hármas-út érintésével leereszkedhetünk a Lázbérci-tóhoz, vagy a gerincen tovább menve a Vizköz-tetőre érünk, ahonnan a tóra és felülről a szorosra nyílik kilátás.

A Lázbérci-víztározó kb. 1 km-re található a vendégháztól, ahol a horgászat kedvelői élhetnek szenvedélyüknek. A tó halállománya gazdag, a helyi horgászegyesület folyamatosan gondoskodik a telepítésről.

További kirándulási lehetőségek:

- Szilvásvárad 20 km,
- Miskolc (Lillafüred, Miskolc-Tapolca barlangfürdő, Diósgyőri vár) 50 km,
- Aggtelek, Jósvafő 50 km,
- Eger 50 km,
-Szlovákia (a bánrévei határ kb. 15 km, innen Rozsnyó 40 km, a Dobsina-i jégbarlang és a Szlovák Paradicsom) 100 km

Vendégházunk a falu szélén az „Upponyi-szoros” bejáratánál található, csendes, nyugodt környezetben. Családoknak, baráti társaságoknak különösen alkalmas szálláslehetoség. A földszinten 2 db kétágyas, a tetőtérben 1db franciaágyas és 1 db négyágyas szobánk van, melyekhez 2 db közös használatú fürdoszoba tartozik.

Egy külön bejáratú apartman is a vendégek rendelkezésére áll, melyben további 3 fő (a kanapé kihúzásával 4 fő) elhelyezésére van lehetőség.

A földszinten ebédlő-társalgó és kis konyha került kialakításra. A ház önellátó, de fel van szerelve főző és tálalóeszközökkel, gáztűzhellyel, hűtőszekrénnyel. Sütő nincs, de szükség esetén saját konyhámban megoldható a sütés.
Az egyik helyi vendéglőben szerény választékkal, előzetes megbeszélés alapján az étkezés megoldható.
A házhoz szépen gondozott, parkosított, nagy, füves-virágos udvar tartozik, ahol a parkolás biztosított. Kerti sütéshez-főzéshez tűzrakóhely, a fák alatt kerti asztal és pad áll vendégeink rendelkezésére.

A gyerekeknek kiváló játszóhely a portát körülvevő hegyoldal, rét és a patak.

A teraszról közvetlenül az Upponyi-szorosra, illetve a két 150 m magas sziklafalra nyílik gyönyörű kilátás.
Borospincénkben gyertyafény mellett borkóstolásra is lehetőség nyílik.


Csabor aki elvezeti az idegent és a barátot is.
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.