Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Legek sorozat: A világ leghosszabb sípályái

2008.11.22. 2009.04.01. Stánicz Balázs | frissítve: 2009.04.01.

A világ leghosszabb sípályájának hossza messze felülmúlja a legnagyobb alsó-ausztriai pályarendszereket. De hol is síelhetünk tíz, húsz kilométereken keresztül, anélkül, hogy egyszer is felvonóznánk, vagy lecsatolnánk? Most megtudhatjuk!
Sarenne
Sarenne
Kezdjük egy jó hírrel: a leghosszabb sípályákat Európában találjuk, a Top 20-as listába (ld. cikkünk alján) egyetlenegy tengerentúli síterep sem férkőzött be!

FÖLDÜNK LEGHOSSZABB FEKETE PÁLYÁJA

A világ leghosszabb sípályáit Európában, méghozzá az Alpokban találjuk. Az Alpok országai közül is Franciaország emelkedik ki a leginkább, ahol a több száz kilométeres pályarendszerekhez igazán hosszú és nagy szintkülönbségű lejtők társulnak. Itt van mindjárt a 16 kilométeres Sarenne, ami a világ leghosszabb fekete sípályája. A végtelennek tűnő lejtőt a francia Alpe d’Huez síterepén találjuk. A pálya a 3300 méteres Pic Blanctól indul, és egészen a Sarenne szurdokig kanyarog lefele. Tetejéről, vagyis a Pic Blanctól jó látási viszonyok között elénk tárul az ország 1/5 része! Az első, különösen meredek kilométerek után következik a Sarenne gleccser. Majd a gleccsert már elhagyva egyre inkább közeledünk az erdő és fahatárhoz. Elérve az erdőt a pálya esése jelentősen csökken. Aki fentebb lendületet szerzett az még csak-csak átvészeli ezt a szakaszt, a hódeszkások rendszerint lecsatolásra kényszerülnek. Lecsatolás ide vagy oda, a hosszú lesiklás élménye és az alant mélyen behavazott erdő látványa kárpótol mindenkit.

SVÁJC: LESIKLÁS 25 KILOMÉTEREN KERESZTÜL

Még ennél is hosszabb a Chamonixban fekvő Vallée Blanche. Annyit azért az igazság kedvéért nem árt tudni, hogy a Vallée Blanchet nem ratrakolják, igaz a forgalmasabban napokon helyenként már pályaszerűen ki van járva. A 21 kilométeres szuperlatívuszt a 3842 méter magas Aiguille de Midi csúcsához közlekedő nagykabinossal érhetjük el. A kabinos a majd’ 1100 méteres szintkülönbséget jó negyedóra alatt teszi meg. Felérkezve egy kis gyönyörködés a panorámában és a szomszédos Mont Blanc fenséges látványában, majd indulás lefelé. Mivel a pálya jelentős része a Mer de Glacier jégmezején vezet, ezért érdemes egy nagyobb csoporthoz csapódni, esetleg egy helyi vezetőt fogadni. Annyi biztos, hogy felejthetetlen élményben lesz részünk, a pálya kizárólag gyakorlott síelőknek ajánlott. Hódeszkával a Mer de Glacier egyes "utazós" részei miatt kevésbé ideális.

Igen hosszú pályához Zermatt is a megfelelő úti cél. A Klein Matterhornról két pálya is kanyarog a völgyig. Az egyik a svájci oldalon, ez 16 km hosszú, míg a másik az olasz Cerviniában, ez még a zermattin is túl tesz a maga 25 kilométeres hosszával. Jelenleg ez földünk leghosszabb sípályája. De nem csak hossza, hanem közel 2300 méteres szintkülönbsége is tekintélyt parancsoló.

TOP 20

Sícentrum & Sípálya Ország Pálya hossza
Cervinia: Valtournenche Olaszország 25 km
Chamonix: Vallée Blanche Franciaország 21 km
Schilthorn: Lauterbrunnen Svájc 19,8 km
Les Diablerets: Reusch Svájc 17 km
Alpe d'Huez: P. Blanc-Enversin d'Oz Franciaország 17 km
Alpe d'Huez: Sarenne Franciaország 16 km
Bansko: Todorka-Bansko Bulgária 16 km
Les 2 Alpes: Lauze-La Grave Franciaország 16 km
Zermatt: Kl. Matterhorn-Zermatt Svájc 16 km
La Plagne: Bellecote-Montchavin Franciaország 15 km
Mundaun: Val Lumnezia Svájc 15 km
Verbier: Mt Fort-Le Chable Svájc 15 km
Andermatt: Gemsstock-Tal Svájc 14 km
Flaine: Platicres-Sixt Franciaország 14 km
Laax: Vorab-Flims Svájc 14 km
Saas Fee: Mittelallalin-Tal Svájc 14 km
Silvretta Nova: S.köpfle-Völgy Ausztria 14 km
Sölden: Gleccser-Völgy Ausztria 14 km
Wildkogel: Panoramaabfahrt Ausztria 14 km
Kleine Scheidegg: Lauberhorn Svájc 13 km
KOMMENTEK
ski worshipper | 2017.10.09. 15:14
Jó kis írás! :) Azóta nincs esetleg változás,amivel ki lehetne egészíteni?Illetve azért azt jó lett volna tudni,hogy melyik milyen nehézségi fokú pálya. :)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
Szállástippek
AKCIÓ
Ludwighaus
A Ludwighaus fiatalos alpesi ház Neukirchen am Grossvenediger központjában, a Wildkogel Arena sítereptől kb. 600 m-re található, de Kitzbühel és Zillertal síterepei is 15 perc alatt elérhetőek.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Pension Alta Vista csillagcsillagcsillag
Családias hangulatú panzió a Wildkogel-Arena síterep közvetlen közelében. A szobák többsége 2013-ban fel lett újítva, mindegyikhez külön fürdőszoba és TV tartozik. További szolgáltatások: WIFI, szauna, játszószoba, billiárd, sítároló.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.