Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Jasná: elrakták a tavalyi havat az idei szezonra

2018.07.11. 2018.11.08. Bata Attila | frissítve: 2018.11.08.

Európában már megszokottnak mondható az un. snow-farming eljárás, amikor a szezon végén megmaradt havat összegyűjtik, egy speciális védőfóliával letakarják a hatalmas hókupacot, majd szezon elején kibontják és szétterítik a megmaradt havat és indulhat a síelés.
Kép: Markiza TV
Kép: Markiza TV
Az Alacsony-Tátra legjobb síterepén az idén próbálják ki először ezt a módszert. Elsőre nem olyan hatalmas méretekben tárolják a havat, mint a módszert már évek óta gyakorló síterepek, hanem csak próbaként, kisebb hómennyiséggel.

A cél kettős. Bár Jasná igazán modern hóágyúkkal rendelkezik, tehát megfelelő időjárás esetén nem szorulna rá a tavalyi hóra, de a szlovákok nagyon szeretnének ismét világkupa futamokat rendezni és ehhez már szezon elején is hóbiztosnak kell lenni.

Jasná az ígéretek szerint 2020 decemberében rendezhetne ismét világkupa futamokat. A szezon eleji rendezés mindig kissé rizikós a hóbiztonság tekintetében, ezt segítené, ha az előző szezon havát is fel lehetne használni.

Másrészt pénzügyi okai is vannak. A hóágyúk egy köbméter havat 2-3 euróért állítanak elő, spórolás szempontjából sem mindegy mennyibe kerül a pályák behavazása.

Kép: Markiza TV
Kép: Markiza TV
Más síterepek, amelyek már évek óta "raknak el havat nyárra" általában kétharmados sikerrátával dolgoznak, vagyis a letakart hómennyiség kb. 60-70%-a marad meg a következő szezonra. Mint mindenhez, a snow-farminghoz sem árt a tapasztalat, a szlovák üzemeltetők már 50%-os hómegmaradást is sikernek könyvelnének el.

Biela Put környékén, egy árnyékos helyen 15 méter magas dombot hordtak össze a megmaradt hóból április közepén. A körülbelül 5-6 ezer köbméter havat speciális fóliákkal takarták le, amely védi a fehér aranyat a nyári melegtől (UV sugárzás) és a csapadéktól.

Természetesen a fóliát majd akkor szedik le, ha már beköszönt a tartós hideg és nem kell az olvadástól tartani. Velünk együtt sokan kíváncsiak arra, hogy sikerül a kísérlet, mennyi marad meg a tavalyi hóból.

Egy videó is készült a kísérletről, sajnos Magyarországról csak közvetlenül a Markiza TV oldalán lehet megnézni.
KOMMENTEK
százas | 2018.11.10. 06:40
Az új A6 kabinosról semmi hír?
Bata Attila | 2018.11.11. 07:42
Mostanra ígérték, de nem lesz. Állítólag nincs engedély. A tavalyi sítérképen még rajta volt, az idein már nincs.
százas | 2018.11.12. 18:08
Köszi! Nem tudod, hogy mit építenek Krupovánál?
Bata Attila | 2018.11.13. 03:34
Átépítik a liftállomást. Beszállásnál az új rendszer mindig csak annyi utast enged be a kapuk mögé, ahány hely van a liften, hogy az utasok megszervezzék magukat még a beszállás előtt. Hátulról nem fog senki betolakodni + elég idő van nyugodtan pakolgatni.

Valami ilyesmit gyanítok:

https://sielok.hu/rovat/hirek/cikk/...gastein-uj-tipusu-belepte...
százas | 2018.11.14. 06:12
A parkoló fölött épül valami

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Chata Zázvor
Skandináv típusú, fából épült turistaszállás Chopok/Jasná sípályáinak déli oldalától 1300 méterre. Szobák közös fürdőszobával és apartmanok saját fürdővel. Szolgáltatások: reggeli, bár/étterem, társalgószoba, sítároló, síkölcsönző, parkoló.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Záhradky apartmanok
Egyszerűen berendezett apartmanok a Chopok északi oldalán, a Záhradky állomásnál találhatóak, karnyújtásnyira az innen induló 2db hatüléses lifttől: A házban 3db 2-9 fős "retró" apartman található.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓK (2)
Hotel Bystrina csillagcsillagcsillag
Erdőszéli wellnesshotel a Deménvölgyben, Chopok-Jasná síterepétől 6,5 km-re. Két-, háromágyas és családi szobák reggelivel, egyéb ellátás a szomszédos étteremben rendelhető. Szolgáltatások: szaunák, pezsgőfürdő, fitneszterem, játszószoba, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.