Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Jövő tavaszra megújul a Dachstein-gleccser hegyállomása

2023.09.04. Bata Attila

Ausztria egyik legnépszerűbb magashegyi kilátójának hegyállomásán komoly fejlesztés indul. Szeptember 6-tól jövő tavaszig néhány hét kivételével lezárják a gleccserre vezető felvonót, megkezdődik az építkezés.
Lártványterv az új állomásról
Lártványterv az új állomásról
A Dachstein-gleccser először 1969 júniusában fogadott vendégeket. Azóta a könnyű megközelítése miatt egyre népszerűbb lett, az utóbbi években itt készült a legtöbb magashegyi kép az egyik ismert közösségi oldalon. Síelés tekintetében már nem annyira rózsás a helyzet. Az alpesi síelők korábban is csak néhány pályát használhattak, azonban az utóbbi években túl sok gondot okozott a felmelegedés. Így az alpesi síelés megszűnt a gleccseren, amely ezzel egyidőben a sífutók terepévé vált.

Az építkezés már július végén elindult, amikor egy speciális helikopter 35 alkalommal szállt fel a gleccserre, hogy odaszállítsa a 44 tonnás daru darabjait. A 43 méter magas és 58 méter hatósugarú daru azóta felépült Ausztria jelenlegi legmagasabban zajló építkezésén.
Kész a daru 2700 méteres magasságban
Kész a daru 2700 méteres magasságban
A felvonó szeptember 5-én közlekedik utoljára. Októberben egyesületi sífutókat, szigorúan csak előzetes regisztráció után és csökkentett létszámban fogad a gleccser. Utána a téli szünetben (12.25 és 01.07 között) közlekedik a lift, majd a februári síszünet hetében ismét fel lehet jutni. Ezekben a hetekben a gleccser turisztikai látványosságai üzemelnek, a vendéglő azonban zárva tart.

Az építkezés az „Energy Crystal” nevet kapta. Az épület kívül-belül megújul. A tetején 633 négyzetméteren napelem paneleket telepítenek. A tervek szerint ezzel az épület energiaszükségletének a 80%-át fedezni tudják. A belső is teljesen megújul, az új vendéglőben egyszerre 200-an foglalhatnak helyet az asztaloknál.

Szeptember 6-án tehát megkezdődik az építkezés, amely a tervek szerint 2024 májusáig tart.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.