Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡
Üzenet írásához regisztrálnod kell, vagy be kell jelentkezned.
következőutolsó laponként: összesen 511, rendezés:
TibiF által küldött hozzászólások listája
Üzenet szövege
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2019.09.21. 18:18
Topik: Túrázás Svájcban
TibiF Hozzászólások: 516
Regisztrált: 2004.11.30.
57 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Egy héttel a Grimselsee környéki túrázás után voltam a hegy másik oldalán: a Lauteraarhorn illetve Schreckhornt megnéztem a hegy másik oldaláról Grindelwaldból. Akkor az volt a cél, hogy Grindelwald Pfingstegg felvonó tetejétől indulva (kb. 1390m) egészen a Schreckhornüttéig túrázzunk amely 2500 méter felett helyezkedik el. Az út kb. T2-es túraútnak felel meg, a vége a Scherckhornhütte utolsó 2-300 métere pedig T4-es. Augusztusban nem sikerült eljutni a Schreckhorhüttéig. A kisebbik lányommal mentem, az első felvonóval amely 8:30-kor indul. Az út 4 óra oda egy irányba, az utolsó felvonó 19 órakor indul vissza. A Schreckhorhüttét több okból nem tudtuk elérni: részben mert nem siettünk, tudtuk 2x4 óra oda vissza bőven elég idő, azonban mikor a T4-es szakaszhoz értünk ahol létrán+drótkötélen kell felmenni a kisebbik lányom mondta nem jön tovább velem amit akkor elfogadtam, nyilván mert veszélyes hely. Én még mentem tovább 100-200 métert egyedül de tudtam nem fogom megcsinálni a teljes túrát mert nem akartam sokáig egyedül hagyni a lányomat, ezen kívül az utolsó felvonót is el kellett érni. Végül is kb. 2200 méterig mentem fel egyedül, láttam a hüttét távolról, akkor eldöntöttem ezt egyszer majd máskor újra megpróbálom egyedül.

Ma újra próbálkoztam felvonó nélkül. Nem akartam a Scherckhorhüttéig menni mivel tudtam sok idő meg energiát igényel, inkább azt akartam kipróbálni, hogy tudok felvonó nélkül oda jutni. Otthon tanulmányoztam a térképet, láttam a Grindelwald Gletscherschluthtól fel lehet menni Baereggig majd Schrechorhüttéig felvonó nélkül. Ez így van igen ám de így 400 méter szintkülönbséget meg kell tenni pluszban amit augusztusban felvonóval tettünk meg. Így az út hosszabb előnye, hogy nem vagyok felvonóhoz kötve. Sikerült megtalálnom az utat a Gletscherschlucht Grindelwald parkolótól. Egy óra alatt fel lehet menni a Grindelwald Pfingstegg magasságáig (kb. 1390m) majd megint egy óra út a Bäregg hüttégig (1770m). Onnan még 3 óra a Schrechornhütte. Szóval a terv sikerült megvan az út felvonó nélkül, jövőre mikor leghosszabb lesz a nap júniusban megpróbálhatom a Grindelwald Gletscherschluthtól Bäregg útvonalon a Schreckhorhüttéig menni ami oda vissza minimum 10 órás út 1500 méter szintkülönbséggel. Ma nem akartam a Schreckhorhüttéig érni csak az utat megismerni a völgyből volt a cél.

A táj az csodálatos, de tényleg nemhiába a környék a kedvenc helyem Svájcban. Állítólag az 1800 évek közepén ezen a helyen gleccser volt csak azóta "nincs globális felmelegedés", de a jég meg eltűnt. A köveken jól látszik meddig volt régebb a gleccser. Mellettem 4 ezres hegyek voltak egy karnyújtásra láttam az Eiger(3970m), Mönch (4107m), Finsteraarhorn(4274m) csúcsait csak, hogy a legmagasabb hegyeket említsem. Mellettük meg a gleccserek. Napsütés, kék ég jellemezte a mai napot. Majd jövőre megpróbálok a Schreckhorn hüttéig eljutni, remélem sikerül. Teszek fel pár képet.
gleccser maradvány Gletscherschlucht ahogy a víz a sziklákon át helyet tör magának, hogy lefolyhasson a Bäregg hütte felé szemben a gleccser a völgyben Grindelwald bal oldalon a Finsteraarhorn középen a Eiger a havas csúcs pedig a Mönch a Bäregg hütte Gletscherschlucht napsütésben az Eiger vonulat legkeletibb része gleccser minden felé a völgyben hátul a Finsteraarhorn balra a Schreckhorn hütte Eiger és a Mönch a déli oldalról gleccser közelről
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2019.08.12. 17:44
Topik: Túrázás Svájcban
TibiF Hozzászólások: 516
Regisztrált: 2004.11.30.
57 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

A hétvégén a Lauteraarhütténél túráztam, a hely Bern kantonban található. Azt is mondhatom, hogy az Aare eredeténél voltam, ugyanis ebben a völgyben ered az Aare a környező gleccserekből. Sok gleccser található ebben a völgyben Y alakban van három gleccser: a bal oldalon található a Finsteraargleccser, jobb oldalon a Lauteraargleccser, az Y szára pedig az Unteraargleccsert képezi. Az Y aljában ahol a gleccser olvad patak képződik majd ebből lesz a Grimselsee. Ezen a helyen sok gát található, a Grimselseetől jobbra felfelé található az Oberaarsee amely ugyancsak a Grimselseebe folyik majd lejjebb található a Räterichsbodensee. Ezeket a gátakat villamos energia termelésre gyártották,a hó illetve a gleccserekből elolvadt vizet felfogják és villamos energia termelésre használják. A gátak végén a kifolyásnál pedig kezdődik az Aare, a hely a Grimsel hágó közelében található.

A túra útvonal hivatalosan a Grimsel Hospiztől indul (1980m) és a Lauteraarhüttéig(2393m) tart. Az út hossza 10 km egy irányban 4 óra alatt lehet megtenni. Idén a Grimsel Hospiz le van zárva építkezés miatt, mivel ide nem mehettünk be kerülnünk kellett. Lejjebb a Grimsel gát aljában az Aare bal oldalán indultunk 1800 méter környékéről és kb. 22 km-t tettünk meg. Az út végig a Grimsel tó mellett visz az út bal oldalán. Miután megmásztuk a Grimsel gátat amely több mint 100 méter magas, az út egy 2-300 méteres alagútban vezetett. Azért itt mert normál esetben a tó partján vezetett volna az út de itt annyira meredekek voltak a sziklák, hogy kénytelenek voltak alagutat fúrni a gyalogosoknak. A Grimsel szerintem Svájc nem legszebb tava: a színe miatt gondolom, hogy nem a legszebb. Általában a szép tavak égszínkék színűek mint pl. a Grimsel hágó tetején a Totensee. A Grimsel tó színe fos zöld (sajnos szebben nem tudom kifejezni magamat). Azért ilyen színű mert a víz valamilyen anyagot kiold a kőzetekből (vasat meg más anyagot) és ettől lesz ez a "csodálatos" szín. Az összes Grimsel hágón levő tóban ilyen a víz színe. Érdekes mire lefolyik a víz az Aare völgyében Meiringenig és ott a Brienzersee meg Thunersee lesz az Aareból ott már a tó vize égszínkék nem az a szín mint a Grimselsee, pedig ugyanarról a folyóról beszélünk.

Visszatérve a túrához, az út eleje kisebb emelkedőkkel vezetett a tó mellett. Kb. 2 óra után a Grimselsee végére értünk, onnan kezdődött az emelkedő. Itt már látszott az Unteraargleccser. Az út végig sziklák között vezetett. Aki a Lauteraar hütté helyét tervezte az nagyon ismerhette a környéket mert kb. 2400 méteren a legjobb kilátásra tervezte a hüttét: visszafele (kelet irány) a Grimselsee látszik kb. 400 méterrel alattunk, dél-nyugat fele a hatalmas hegyek Finsteraarhorn (4274m), nyugat felé a Lauteraarhorn(4042m) mellette pedig a Schreckhorn(4078m). A táj az csodálatos. Azért mentünk ide mert kb. egy éve az SRF1-en láttunk egy műsort melynek neve Hüttengeschichten volt, itt mutatták be többek között a Lauteraarhüttét is. Akkor nagyon tetszett a táj a kisebbik lányom pedig azt monda ide el kell mennünk.

Mikor a hütte gondnokot megláttam mondtam neki látásból ismerem mert már láttam a TV-ben. Szóba elegyedtem vele, mondta kb. 2 hete a Lauteraarhornon volt. Kérdeztem egyedül, mondta nem egy barátjával. Az mondta 18 óra volt az út oda vissza a Lauteraarhüttétől. Kérdeztem hajnali kettőkor indult, mondta igen de nem egy nap alatt tette meg az utat hanem előző nap felment valameddig a Lauteraargleccseren ott aludt majd másnap hajnalban indult a csúcsnak. Mondta 14 órára már visszaért a hüttéhez. Kérdeztem mennyire veszélyes a gleccser,a morénás részre mutattam azt mondta az nem veszélyes, oda még helikopter is leszáll. Azt mondta a gleccser másik oldala ahol már a jégdarabok vannak az veszélyes mert nem tudhatod hol vannak mélyedések. Jókat mesélt nekem Stefan, pl. van egy 550 lépcsős rész ahol le lehet menni a gleccserhez. Azt beszéltük a lányommal ide visszamegyünk több napra mert a környék nagyon szép.
balra a Grimsel Hospiz szemben a Grimsel gát a Grimsel gát szomszédságában Kelet nyugat irány a Grimsel tó bal oldalán vízesés az olvadó hóból a Grimsel tó víz színe nem annyira szép a völgy végén már látszanak a 4 ezres hegyek ahol véget ért a Grimsel tó a patak szélén jégdarabok voltak Moréna, moréna, moréna (nem kérlek, hogy légy az enyém) Lauteraarhütte Hüttétől a kilátás nyugat felé jobb oldalon felhőben a Lauteraarhor illetve Schreckhorn balra a völgyben a Finsteraarhorn felhőben Hüttétől a kilátás kelet felé
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2019.06.08. 08:29
Topik: Túrázás Svájcban
TibiF Hozzászólások: 516
Regisztrált: 2004.11.30.
57 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Június elsején óramű pontossággal megérkezett Svájcba a nyár. A májusi hónap az átlagosnál hűvösebb és csapadékosabb volt. Azt szokták mondani, hogy a májusi eső aranyat ér, ha ez igaz akkor idén májusban rengeteg arany hullott Svájcban. Azt is mondják nyár akkor van ha a hőmérséklet árnyékban 25C-t átlépi. Június elején Svájcban a völgyekben 30C-t is elérte a hőmérséklet árnyékban, amelyet már forró nyárnak neveznek. Habár a naptár szerint nyár van kissé furcsa volt ez a meleg hiszen előtte egy héttel reggelente még volt úgy, hogy 5C volt a völgyben. Ilyen magas hőmérsékleti ingadozásokat az emberi szervezet nehezen visel.

Szóval eljött az első júniusi hétvége szép idővel, nagy meleggel. A síszezonnak már egy hónapja vége, az elmúlt hetekben nem voltam túrázni mivel májusban hétvégente nem volt annyira jó idő (így legalább arra foghattam amiért otthon maradok, hogy kipihenem a síszezon fáradalmait hétvégenként). Gondolkoztam mi legyen az első júniusi hétvégén ha már szép az idő, a tavak hőmérséklete még nem éri el a 20C, fürdeni tóban még valahogy nem volt kedvem, pedig itt Svájcban már fürödtem jóval 20C alatti hőmérsékletű tavakban. Közben május végén az Index mindeközben kitett egy képet, hogy az Alpokban méteres hó van a hegyekben (lásd https://index.hu/mindekozben/poszt/...2019/05/31/az_alpokban_meg_annyi_nyar_sincs_m... )
Ez úgy a völgyből 30C-ban hihetetlennek tűnik. Szombat este nézem a svájci hágók weboldalát, látom sok hágó még nincs nyitva az autós forgalom előtt, gondolom a nagy hó miatt. Sok hágó csak részlegesen van nyitva ami annyit jelent egy bizonyos pontig el lehet menni autóval utána a hágó le van zárva. A Furka hágó pl. június első hétvégéjén csak részlegesen volt nyitva egészen a Tiefenbachig. Tudom a Furka hágón már sokat jártam de mégy ekkora hóban nem voltam, gondoltam megnézem.

Másnap vasárnap június 2-án korán indultam, kék ég ragyogó napsütés, felhőtlen ég. Azt mondták a völgyben 30C lesz a hegyen 2000 méter környékén 15C. Gondoltam hótalpas túrára megyek (igen így nyáron :) ). Reggel 7-re amikor odaérkeztem a Tiefenbach parkolóhoz a Furka hágón ahonnan az út le volt zárva már volt vagy 50 kocsi, aki előttem parkolt (nem én voltam az egyedüli aki nyáron megy havas tájra). A parkolóban nem volt hely az a 10-20 hely hamar betelt, a kocsik szépen egymás után álltak a Furka hágó úton. Ez senkit nem zavart mert a hegy másik oldalára autóval nem lehet átmenni. 7 órakor már a Nap fent volt, a völgyben mikor elindultam kb. 15-20C volt hajnalban, Andermatthoz mikor érkeztem 4C volt, igen itt már hegyen voltam. Mikor elindultam olyan 7-8C volt 2000 méteren. Ahol parkoltam onnan a Furka hágó kb. 4km-re volt közben 3-400 méter szintkülönbséggel. Én az úton mentem felfele, ott már nem volt forgalom, az út ezen része le volt takarítva. Ez az Alpok északi része Uri kanton, a hágó tetején pedig van a kantonhatár Uri illetve Wallis között.

Érdekes volt a nyárból a télbe menni. Nem azt a telet kell elképzelni amit Kóbor János előad, hogy "Hull a hó Fú' a szél Dimitrij Lénáról mesél", hanem azt mikor a légkondit a legmagasabb fokozatba kapcsolják és kellemes idő van nyáron. Minden fehér volt körülöttem csak az út volt letakarítva. 2000 méter felett már összefüggő hótakaró volt. Kb. egy óra alatt felértem a hágóra, addig nem hótalpasoztam. 2400 méteren nagy volt a hó. Láttam 3-4 méteres hófalakat(tehát igaz a kép amit az Index feltett). Csak egy példa a Furka hágó 2429m-en van a hágót jelző tábla kb. 2m magasságon van, a táblát csak részlegesen láttam mert felette volt még vagy 2m hó.

A wallisi rész meg teljesen havas volt, ott egyáltalán nem takarították le az utat. Az út mint fogalom nem létezik jelen esetben, kb-re tudtam hol a nyomvonala de ott mindent hó borított több méter vastagon. A hágón kezdtem a hótalpas túrát, 8 óra körül a hó nagyon jó volt minden le volt fagyva pedig a Nap már ezerrel sütött. Gondoltam megkeresem a nyári útvonalat és azon megyek, de hát a hó miatt nem találtam meg a nyomvonalat. Tudtam, hogy hol megy de olyan 3-400 méter között nem tudtam hol a pontos nyomvonala. Kb. 10 óráig túráztam, akkor már kezdett a hó firnesedni, visszamentem hágó útra de a wallisi részre, amely nem volt letakarítva. Érdekes ez a déli oldal itt nagyobb volt a hó mint az északin, igaz ott takarították de elvileg az van, hogy a déli oldalon olvad el hamarabb a hó. Végig néztem a szerpentin úton és azon gondolkoztam ide legalább egy hét kell amíg ezt az utat kiszabadítják a hó fogságából. Addig terveztem Wallisban menni amíg látom a Matterhorn csúcsát. A Furka hágó wallisi részén bizonyos kanyarokból látszik a Matterhorn amely légvonalban 88km-re van. Az olasz határ is kb. 13km-re volt. Ott a hegyen "kiülök a dombtetőre, innen nézek szerteszét," de nem hallgattam a fák lehulló levelének lágy neszét (mivel abban a magasságban nem voltak fák). Azonban hallgattam a patak csorgását, a hó olvadását a madarak csicsergését. Ott csak a Természet volt meg én, egyszóval gyönyörködtem a hegyekben. A kedvenc kantonomban voltam, ahol Svájc legmagasabb hegyei találhatók. Wallis franciául Valais (ejtsd válé) románul annyit jelent, hogy völgy. Szerintem ha van a névnek jelentése akkor ez a Rhone völgye mivel a gleccsertől ered(keleti rész) és a Rhoné völgyén visz végig a nyugati része pedig a Genfi tó. Tehát Wallis az egy nagy völgy :)

Kellemes volt ülni a földön, nem volt hideg és a szép tájat nézni. Közelben ott volt a Finsteraarhorn meg a Schreckhorn a négyezres hegyek. A nap vakított még szemüvegen keresztül is, a hó visszaverte a fényt.

Lefele jövet láttam, hogy a mellette levő hegyen sítúrázók jöttek, ott ahol két éve én is túráztam a Tiefengletscher mellett. Ott az volt a jó ahogy az autóból kiszállsz már hó van tehát nem kell száraz részen cipelni a lécet meg bakancsot, igazából nyáron sítúrázhattam volna. Lefele éreztem, hogy a hegyen volt kellemes az idő, 2000 méter felett 15C volt (ennyit mutatott az autó hőmérője), a völgyben a Vierwaldtattersee mellett már 30C volt. Azon a részen ahogy jöttem az Urnerseenel valószínűleg van egy szélcsatorna, mert egy olyan 300 méter sávban a tó olyan volt mintha hangyaboly lenne távolról: tele volt stand up padling, kite surf, vitolázokkal. Valószínűleg oktattak is illetve sokan mentek vízre azon a hétvégén mert szép idő volt. Előttem pl. az olaszok simán megálltak fényképezni mert annyira furcsa volt a látvány, ennyi embert ilyen kis víz részen még nem láttam, előtte meg utána teljesen üres volt a tó.

Teszek fel pár képet.
vajon milyen vastag itt a hó? kezdődnek a hófalak a Fuka hágó, a tábla kb. 2m-en van felette pedig 2m hó Furkablick indulás Tiefenbachtól onnan jöttem a hágó wallisi oldala szemben Finsteraarhorn, Schreckhorn Napsütés minden irányban Matterhorn szemben(kb. 88km-re légvonalban) hófalak délről
h i r d e t é s

Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2019.04.01. 20:31
Topik: Wengen
TibiF Hozzászólások: 516
Regisztrált: 2004.11.30.
57 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
Márciusban többször voltam ezen a helyen. Eddig azt hittem 2020-ig egy liftet fognak itt építeni, most láttam a részletes tervrajzot: összesen nyolc pontba szedték itt a fejlesztést ezek közül két lift lesz amelyet VBahn-nak neveztek el mivel V alakban fog működni. A nyolc pont nem mindegyikét jegyeztem meg de ezek közül lesz egy vonat állomás Grindelwaldban, Grund környékén, építenek egy ezer férőhelyes több emeletes parkoló helyet, lesz direkt autóbusz összeköttetés Grindelwald Grund és Grindelwald First sípályák között illetve megépítenek két új liftet amelynek az alja Grindelwald Grund mostani állomása illetve a Mannlichen felvonó alja között fog elhelyezkedni. Az egyik felvonó ami a vonatot helyettesít majd a mostani 25 perc helyett 15 perc alatt viszi fel a turistákat Eiger gleccserre, a másik pedig a régi Mannlicher felvonót fogja váltani: itt a 30 perces út 19 percre fog lecsökkenni. Mindez 2020 végére fog elkészülni. Már most is folyamatosan dolgoznak, kíváncsi leszek majd az új felvonókra. Eddig is jó hely volt ezentúl pedig még jobb lesz.

Akkor beszéljek a síelésről is egy kicsit, egy ideje már látszik, hogy nagyon szezon vége van, a pályák még jók de síelő alig van. Reggel mindig kifagyott pályák fogadnak, az Eigernek köszönhetően sok pálya még délután is jó. A völgyben meleg van (hétvégén 18C volt 1000 méteren) ami azért érdekes mert nem az Alföldön vagyunk hanem Grindelwald mellett közvetlenül 4 ezres hegyek vannak. Síelni még jól lehet, idén itt húsvétig tart a szezon.

Érdemes még szót ejteni egy jellegzetes helyről a neve Schürlibar még weboldala is van ( https://www.schürlibar.ch ) a 22-es pálya mellet van amely Gridelwaldba visz le. Én istállónak mondanám mert mellette legelő van, vidéki Svájcról van szó a trágyaszag az természetes itt. Szóval ez egy nagyon jó Aprés sí hely. Néha koncertek is vannak múltkor pl. olyan zenekar volt amelyben harmonika, szaxofon és egyéb hangszerek voltak, mellette a négyezres hegyek, hihetetlen hangulat volt, "az élmény megfizethetetlen minden másra ott a xCard".

Ezen kívül április első szombatján hatalmas koncertet rendeznek Snowpanair a neve ( itt a weboldal https://www.snowpenair.ch ) ahol 11 órától estig sok koncertet lesz. Sokan jönnek, a zenét pedig bárhonnan lehet hallgatni Kleine-Scheidegg könyékén, közben még síelni is lehet.

Végezetül azt kell, hogy mondjam egyet kell értsek az előttem leírtakkal: még nem jártam Svájc összes síterepén de eddig ahol voltam Svájcban szerintem ez a legjobb hely síelés szempontjából. Persze hozzá kell tennem én elfogult vagyok mert nekem ez a kedvenc helyem nem csak télen hanem minden évszakban.
Jungfrau Reggel és napközben üresek a pályák Magas hegyek veszik körül a síterepet Az építkezés részletei szemben bal oldalon a Schilthorn Eiger gleccser melletti pálya itt sincsenek sokan Kleine Scheidegg Az Eiger takarásában Eiger Egyik kedvenc fekete pálya Wengen - a fekete pálya folytatása napfényben Ez nem egy lezárt pálya Erdős rész Wengenbe vezető sípálya A Slalom pálya mellett "helyiek" voltak
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2019.03.23. 18:55
Topik: Meiringen - Hasliberg
TibiF Hozzászólások: 516
Regisztrált: 2004.11.30.
57 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
Csütörtökön voltam itt, kedd óta ismét anticiklon van Svájcban ami szuper időt jelent. Előtte farsangkor voltam itt, akkor sem voltak sokan most pedig szinte senki. Főnököm kérdezte mikor beértem a munkahelyre milyen volt a síelés, mondtam szuper szinte csak "nyuggerek" voltak a sípályán, mert minden normális ember ilyenkor dolgozik. A téli síszünet meg a vakációzásnak már vége, szóval tényleg alig voltak a pályákon. A szokásos időben indítottam a síelést, 8-kor nyit hivatalosan a sílift de én 7:30-kor már a felvonóban voltam "nem szól rám a házmester" című szám jutott az eszembe reggel a liftezésnél.A felvonókezelő csak nevetett mikor ráköszöntem és beléptem a felvonóba, nem mondta, hogy nem szabad bemennem nyitás előtt. Éjszaka még jól kifagynak a pályák, a napnak már ereje van, napéjegyenlőség után voltan itt mikor már hosszabb a nappal, ez érzékeltem is a Brünig hágón ahogy kelet felé fordultam a nap a szemembe sütött 7:10-kor, ami azt jelenti akkor már 2500 méter felett volt a Nap. 1200 méterig nincs hó csak a sípályán, felette jó hó van. Ez a síterep is március végén bezár, habár van hó elég, nem mennek annyian síelni, hogy megérje a lifteket üzemelni. Itt 1500 méter felett szerintem még április végén, májusban is lehet síelni. Nem gond ha bezár a lift majd mehetek sítúrázni. Jó hely nem annyira felkapott, a sok keleti turista elkerüli. Hétközbeni síelésnek nekem ez tökéletes.
1200 méter alatt csak a sípályán van hó 1800 méteren már van hó ide már reggel besütött a Nap nem sokan jártak erre 2250 méteren szemben 4 ezres hegyek hóban nem volt hiány háttérben a Brienzersee erdős rész is van jobb oldalon szemben a Wetterhorn és az Eiger csúcsa
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2019.03.23. 18:25
Topik: Grindelwald - First
TibiF Hozzászólások: 516
Regisztrált: 2004.11.30.
57 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
Még február végén voltam itt. Akkor mikor Svájcban több mint két hétig anticiklon uralta az időjárást, a napos órák száma pedig sok helyen rekordot döntött. Normál esetben ez a síterep 8 órakor nyit, ezen a hétvégén(feb 23/24) kivételesen 7:30-kor nyitott néhány lift a jó időjárás miatt. Ezért mentem ide mert ez fél óra plusz síelést jelent, jobb körülmények között. Felfelé menet a Firstbahn felvonón liftkezelőkkel utaztam, tőlük kérdeztem a következőt. (A választ sejtettem, igazából szakembertől szerettem volna hallani.) Azt kérdeztem ha van elég hó ez a síterep miért zár be március végén? A liftkezelő azt mondta azért mert déli fekvésűek a pályák, a nap merőlegesen süt rájuk ezért áprilistól már szinte használni nem lehet a pályákat. Februárban volt olyan idő, hogy a völgyben 1000 méteren 18C volt(a völgy mellett közvetlenül 4000 méteres hegyek vannak). Ezért nem működik ez a hely áprilisban a síelők számára. A Firstban működik áprilisban is de csak a gyalogosok számára, síelni már nem annyira jó, hó van de 15-20C nem ideális hőmérséklet a hó számára. A liftkezelő mondta szemben a másik hegyen (Grindelwald-Kleine Scheideggen) még áprilisban is lehet síelni, mondtam tudom tavaly sokszor voltam ott áprilisban. Igen ott az Eiger védi a nap sugarától a sípályákat, azon a részen hosszabb a szezon. Márciusban már nem voltam ezen a helyen mert a nagy melegben az északi pályák a jobbak. Februrár végéig szerintem ez nagyon jó hely. Másik tipp, hogy napközben nem szabad a völgybe lemenni ha jó idő van. Meséltem a felvonó kezelőnek, hogy egyik hétvégén lementünk a völgybe és majdnem fél órát vártunk dél körül a Firstbanhra amíg bejutottunk. Mondta mikor jó idő van "mindenki ide jön", rengeteg turista (ázsiai), sokan jönnek csak egyet sétálni, gyerekesek, szánkósok és a sok síelő, volt olyan, hogy 1-1.5 órát kellett várni amíg bejutott valaki a felvonóba. A hely az jó csak tudni kell mikor hova érdemes menni.
2500 méteren szemben a Schreckhorn a pályán nem voltak sokan lavina volt régebben a sípályán szemben az Eiger
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2019.02.17. 20:58
Topik: Schilthorn - Mürren
TibiF Hozzászólások: 516
Regisztrált: 2004.11.30.
57 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
Annyira enyhe idő van, hogy pl. ma reggel 7:50-kor Schilhornon (2970m-en) 1C volt a hőmérséklet. A völgyben hazafelé jövet délután 2000 méteres hegyek mellett 16C mutatott a hőmérő, ez nem februári idő hanem március vége április eleje. A felvonó kezelők rendesek voltak mert hivatalosan most 7:50-kor nyit itt az első felvonó, mivel látták a korai síelőket 7:30-kor már elindították az első felvonót Lauterbrunnenből, így a lifttel már 8:20-ra fent tudtunk lenni a Schilthornon. A pályák fenti része (2500 méter felett) nagyon jól tartották magukat, alatta délután a "tavasz győzött". Mondjuk nem csodálkozok, 13C volt 1600 méteren. Igaz végig oda sütött a nap de akkor is február van.
Nyugat felé a hegyek Középen a Mont Blanc Schilthorn Birg pályái jobbra iglu sátor szemben Eiger-Mönch-Jungfrau kivasalt pályák középen a Schilthorn itt sem voltak sokan Piz Gloria(Schilthorn) 2970m 2400m feletti sípálya paplanernősök itt is voltak épp felszállni készültek
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2019.02.17. 20:48
Topik: Grindelwald - First
TibiF Hozzászólások: 516
Regisztrált: 2004.11.30.
57 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
Hétvégén voltam itt többször főszezonban. Pl. a mostani hétvége volt a legszebb hétvége ebben a szezonban: már egy hete anticiklon van Svájcban, szélcsend kék éggel. Azt hittem rengetegen lesznek de nem volt vészes. Pl. a Grosse Scheidegg melletti csákányos rész ahova csak 10:15 után süt be a Nap (mert a Wetterhorn 3672m-es csúcsa takarja) 10 körül alig voltunk 5-10-en a pályán. A pályák jól tartották magukat, habár február van de áprilisi hőmérsékletet mutatott a hőmérő.
10:15-kor a Wetterhorn mögül besüt a Nap a völgybe Reggel mikor még nem süt a Nap 2500 méteren Az Eiger szemben tíz óra körül ennyien voltak a pályákon A másik irányban pedig ennyien Grindelwaldba vezető pálya balra az Eiger nordwand 2000 méteres fala lefele vezető út a paplanernősök kirajzottak mint tavasszal a legyek Grindelwald First hegyi állomása a paplanernősök készülődnek felszállni a felszállás pillananta a völgy felé repülnek Itt a láb még a földön van
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2019.02.17. 20:33
Topik: Meiringen - Hasliberg
TibiF Hozzászólások: 516
Regisztrált: 2004.11.30.
57 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
Azért szeretem ezt a helyet mert 8:00-kor nyitnak a pályák, 7:30-kor elkezdik feltenni a sílifteket a drótra. A kezelő személyzet nyitás előtt is beenged, így volt ez most csütörtökön is 7:36-kor már a felvonóban voltam. Svájcban február első két hete iskola szünet volt, 9:30-ig szinte senkivel nem találkoztam a pályákon mert 10-től kezdenek a síiskolák az oktatással, a szülök 10 óra körül jelennek meg a gyerekekkel. Február ebben az időszakban néhány éve még Ausztriában volt hogy reggel nyitáskor 20-30 perces sorba futottam(pl. Sonnenkopf) itt meg az volt az érzésem mintha saját sípályámon síelnék. Aznap este olvastam, hogy Putyin is aznap volt síelni Szocsiban két tárgyalás között, gondoltam biztos eltévedtem és lezárt pályára jutottam ezért voltak ilyen kevesen:)

Hétvégén sincsenek sokan igazi ékszerdoboz ez a hely.
Az Aare völgye, hátul a Brienzersee A völgyben Meiringen, szemben a négyezres hegyek nem sokan zavartak a pályán főszezonban erre fele sem voltak sokan sípálya illetve pálya melletti szakasz Eiger Nordwand mellette a Wetterhorn, illetve a Schreckhorn a völgyebn reptér ma ott az F18-as vadászgépek szálltak fel
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2019.02.17. 20:25
Topik: Gstaad
TibiF Hozzászólások: 516
Regisztrált: 2004.11.30.
57 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
2018 december 15-től működik az új felvonó amely Saanenmöserből visz fel a csúcsra. A régi 6 személyes kabinos liftet cserélték le egy 10 személyes kabinosra, ugyanazon a nyomvonalon megy, gyorsabb és kényelmesebb. Azért jó ez a hely mert nincs tömeg, főszezonban sem. Változatosak a pályák, Zweisimmenben fizetni sem kell a parkolásért ami Svájcban ritkaságnak számít, ugyanis legtöbb helyen ha mész síelni a parkolásért fizetni kell.
Glacier de la Plaine Morte Zweisimmen Rinderberg a völgyben is van hó nyugat felé gyerekeknek játszó pálya
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2019.02.17. 20:23
Topik: Időjárás Svájcban
TibiF Hozzászólások: 516
Regisztrált: 2004.11.30.
57 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Svájcban kedd óta anticiklon van ami ragyogó időt kék eget és napsütést jelent a hegyeken és a völgyekben. A héten a legtöbb kantonban véget ér a két hetes síszünet, állítólag jövő héten is marad az anticiklon. Aki teheti most menjen síelni Svájcban mert szuperek a pályák és tömeg sincs.
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.12.20. 18:52
Topik: Obertauern
TibiF Hozzászólások: 516
Regisztrált: 2004.11.30.
57 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

"Az északi régióra sajnos nincs olyan kiterjesztett bérlet, amely Obertauernt is magába foglalja"

Van ilyen bérlet a neve Salzburg Super Ski Card. Érvényes Ski Amadéra(Wagrain, Flachau, Schaldming), Obertauern, Lungau stb. helyekre. A pontos listát ezen az oldalon találod: https://www.superskicard.com/de/23-...skiregionen
Előzmény: (bertazs 202609)
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.12.18. 20:18
Topik: Meiringen - Hasliberg
TibiF Hozzászólások: 516
Regisztrált: 2004.11.30.
57 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
A héten keddre mondták a legjobb időt ami azt jelenti ezen a napon nem lesz csapadék, sütni fog a nap nem fúj a szél. A hét többi napjára csapadékot ígértek. Ez azt jelentette, hogy hétfőn megbeszéltem a főnökömmel, hogy kedd délelőtt inkább síelni mennék, dolgozni majd csak délután megyek be. Az idő tényleg tökéletes volt, szél nem fújt egy felhő nem volt az égen.

Haslibergre mentem, a hely december 15-től nyitott azóta minden nap nyitva vannak. Kb. a pályák negyede üzemel, 4-5 lift de ami a legfontosabb 1200 méter szintkülönbséget így is lehet síelni. Reggel -4C volt 1000 méteren a völgyben, délelőtt folyamán hóágyuztak. Nem voltak sokan főleg, hogy munkanap volt. A hó jó volt nem olvadt, igaz lehetne több is de ettől még jót lehetett síelni délelőtt.
Szemben a Wetterhorn csúcsát már 8 órakor süti a nap a 4 ezres hegyek Planplatten tetején Brienzersee illetve az Aare völgye mikor besüt a nap a völgybe P2140095.JPG P2140103.JPG P2140105.JPG P2140106.JPG P2140112.JPG P2140114.JPG P2140119.JPG
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.12.16. 16:21
Topik: Wengen
TibiF Hozzászólások: 516
Regisztrált: 2004.11.30.
57 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
December 8-tól folyamatosan nyitva van ez a síterep. Tegnapelőttig csak két pályával illetve felvonóval működtek. Kevés a hó valószínűleg ezért volt eddig nyitva csak két pálya. Szombattól több felvonót illetve pályát nyitottak, jelenleg 27 km pálya üzemel a 103 km-ből. A völgyig még nem lehet lecsúszni mert a pályákat elő kell készíteni. Tegnap Brandeggig lehetett lecsúszni. Elég hideg volt napközben, útközben reggel -1C-2C volt, Interlaken után mikor Gridelwald felé fordultam, a völgyben -11C mutatott az autó hőmérője. A hegyen reggel -13C volt. Egész nap hóágyuztak a pályákon, tömeg nem volt, a pályák állapota jó volt. Mivel most a legrövidebbek a nappalok volt olyan hely ahova a Nap csak 11 óra után sütött be, ilyenkor nem jár olyan magasan a Nap, ezen kívül a Nap takarásában az Eiger-Mönch-Jungfrau csúcsai is besegítettek. Wengen felé még nem lehetett lecsúszni, ahogy közeledünk a verseny időpontja felé valószínűleg nem is fognak a versenypályára beengedni mivel azt elő kell készíteni. Majd január 20 után kipróbáljuk.
A Wetterhorn csúcsát már reggel süti a Nap Szemben a Schilthorn oldalán már süt a Nap Pontban 10 órakor 2300 méteren besüt a nap a Jungfraujoch felett a Wetterhorn illetve az Eiger hóágyuznak ezerrel Az Eiger Nordwand hegy állomása mellett építkeznek. Valószínűleg itt lesz az új felvonó hegyállomása Eiger gleccser Szemben a Schilthorn a napsütötte oldal Männlichen Eiger, Mönch, Jungfrau (a Nap pont felette van) a sípályán nem voltak sokan a Wixi felvonó+sípálya
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.12.01. 19:36
Topik: Wengen
TibiF Hozzászólások: 516
Regisztrált: 2004.11.30.
57 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
Ma megnyílt Berner Oberland első síterepe, Grindelwald-Kleine Scheidegg. Igaz csak hétvégén lesz nyitva és csak két pályával illetve felvonóval de elkezdődött itt is a szezon. Igaz csak 10 cm hó van a sípályán és nem 70cm de így is lehet síelni. Ma olvastam ezen a honlapon, hogy egy másik országban egy sípálya ugyanezen a napon megnyitott amely sokkal alacsonyabban van és ott állítólag 70 cm hó van a hóágyúzásnak köszönhetően. Itt nem sikerült 70 cm havat gyártani 2000 méter könyékén, de jó volt a hó. Reggel kevesen voltak, később 11 óra körül többen jelentek meg.

Állítólag új felvonót is építenek, két éve láttam az SRF1-en, hogy a Grindelwald-Kleine Scheidegg vonatot akarják egy új felvonóval kiváltani amely sokkal több embert tud szállítani egységnyi idő alatt mint a vonat. Ez sok helyinek nem tetszik, mivel a saját területükön menne a felvonó útvonala. Az új felvonó igazából nem a síelőknek kedvez hanem a turistáknak akik egész évben ide látogatnak. Azt akarják, hogy a 25-30 perces vonat útvonalat felére csökkentsék kabinos felvonókkal, ezáltal sokkal több turista látogatna a környékre. Ezzel csak az a baj, hogy Jungfraujochon egy napon eddig maximum 5000 turista tud felmenni és így is maximálisan ki van használva a hely, egyik ember lép a másik nyomába egy jobb nyári napon annyian vannak. Értem én a befektetők mit szeretnének (még több turistát, még több pénzt, még több nyereséget a rohadó kapitalizmusban). A helyi aki ott lakik azt nem szeretné, hogy a telkén 40 másodpercenként egy felvonó kabinja haladjon át. Értem én mindkét fél érvelését, tudom fejlődni is kell de nem mindegy milyen áron. Ha pl. az 1800-as évek végén nem épült volna meg a WAB (Wenger Alpen Bahn) akkor lehet most senki nem menne oda és nem lenne híres a hely (Grindelwald-Kleine Scheidegg-Wengen-Jungfraujoch)

Szóval két új oszlopot láttam Grindelwald Kleine Scheidegg között ami valószínűleg az új felvon nyomvonala lesz, majd valahol az Eiger Nord tetejénél lesz az új felvonó teteje ami a hegyi vasutat fogja helyettesíteni. Az Eiger Nord végénél is láttam építkezést, illetve napközben a helikopter sokat járt arra amivel szállították az építkezéshez szükséges anyagokat. Szóval fejlődik ez a hely is.
 Eiger és a Mönch kb. 10 cm hóval A Mannlichen irányában kezd sütni a nap mikor besüt a nap a völgyben köd, háttérben a Wetterhorn Wetterhorn és Eiger Eiger és Mönch csúcsai ilyen volt a pálya 10 cm-es hóval
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.11.18. 19:35
Topik: Túrázás Svájcban
TibiF Hozzászólások: 516
Regisztrált: 2004.11.30.
57 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Szokásos novemberi kép van Svájcban: völgyben napot nem lehet látni mert 1200-1500 méter között van a felhő/köd határa. Lent a völgyben szürke minden, aki napot akar látni az hegyre megy. A levegő kezd lehűlni, völgyben reggel 3C volt de ahogy a ködfelhőbe mentünk 1200 méteren -3C volt. Szerencsére 1420 méter felett ragyogó napsütés fogadott.

Egy éve ilyenkor ezen a napon nyitott Berner Oberlandban Kleine Scheidegg-Grindelwald-Wengen sírégió. Most esély sincs a síszezon kezdetre, 2000 méterig semmi hó nincs, sőt még sok helyen 2500 méterig sincs hó. Eddig enyhe idő volt, mostantól legalább hóágyuzhatnak mert lehűlt az idő.


A Pilatus mellet túráztunk ma.
köd/felhőben -3C volt a hőmérséklet, fenyőkön zuzmara itt már kezd kékülni az ég a fenyők még zuzmarásak a fenyő keleti részét kapta a zuzmara a köd/felhő felett mindig süt  nap zerge csorda kelet felé középen a Titlis csúcsa látszik jobbra a 4 ezres csúcsok látszanak Eiger, Mönch, Jungfrau "Nyugaton a helyzet egyre fokozódik": a köd fokozatosan emelkedik lefelé menet már 1600-1700 méteren volt a köd
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.11.03. 15:36
Topik: Túrázás Svájcban
TibiF Hozzászólások: 516
Regisztrált: 2004.11.30.
57 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ma a Rigin túráztam. A november a völgyben itt Svájcban nagyon szürke. Viccesek a svájci Meteosok, tegnap azt mutatták este, hogy ilyenkor novemberben 60% az esélye, hogy a nap is kisüt a völgyben. Erre "biztatás" képen azt mondták ez a szám 30% csökken decemberre. Azt is mondták tegnap, hogy a köd/felhő határ 1200 méter körül lesz. Persze nem mindig tudják megjósolni milyen vastag lesz a köd másnap.

Úgy voltam, hogy a völgyben ma nem túrázok mert ott minden szürke, inkább magasabb helyre megyek, de nem túl magasra mert 2000 méter felett hó van. Szóval olyan 1000-2000 méterre tervezem menni. Ehhez tökéletes választás a Rigi. Ezen a hegyen már rengetegszer voltam, most egy újabb irányból másztam meg, Küssnacht felől. Nem a völgyből indultam hanem Seebodenalpból (1020m-ről). A völgyben minden szürke, 800 méter volt a felhő/köd alsó határa. A völgyben reggel 10C volt, ahogy a ködbe érkeztem lement 6C a hőmérséklet. Seebodenen kevesen voltak a parkolóban, ott még lehetett látni 50-100métert. Felfelé menet bíztam a meteorológusok jóslatában, 1200 méteren már csak 5-10 méter volt a látótávolság. Akkor tudtam, hogy ma nem jött be a tippjük mert ott még nagyon sűrű volt a köd. Ekkor azt reméltem 1500 méter felett majd csak látok Napot. Nem sok emberrel találkoztam felfele menet. 1500 méter körül találkoztam futókkal, tőlük nem kérdeztem meg lesz e nap fent vagy nem. A következő embertől aki lefelé jött megszólítottam és megkérdeztem, hogy látható-e a nap fent vagy nem. Azt mondta sajnos nem, de interneten megnézte 2000 méteres csúcson már látható a Nap (a Rigi magassága 1798), illetve azzal biztatott, hogy állítólag 14 órára fent a hegyen felszáll a köd. Nem keseredtem el, folytattam az utamat felfele a hatalmas ködben. Már egészen közel voltam a csúcshoz kb. 1740 méteren lehettem amikor nagyon vékonyan mintha a Napot látnám. Akkor még nem tudtam, hogy tényleg az vagy csak képzelődök, mert útközben felfele jövet mindig biztattam magamat, hogy egyre jobban világosodik mintha szűnne meg a köd. Persze egyszer sem volt így, de fontos a bizakodás.

Mikor felértem a Rigi csúcsára teljes köd volt, mondtam magamban ennyit a meteorológiai előrejelzésről. A tetőn szinte alig volt egy két ember, ami furcsa mert itt mindig rengetegen vannak. Öt perc sem telt el és mintha a torony felett kék eget látnék vékonyan. Aztán egyszer csak a szél is jobban el kezdett fújni, és mint a pápa választásnál "felszállt a füst".

Addig már megjelent pár kínai a mellettem meg túrázó akik el is kezdtek huhogni a szép időtől. Dél felé a 4000 ezres hegyek látszottak. Csodálatos volt a táj, nyugat fele a Pilátus 2100-as csúcs épp, hogy csak kilátszott a ködből. Nagyon szép idő lett aztán 10 óra után, jó volt a napon sütkérezni.

Lefele jövet már sok turistával találkoztam, néhányan megállítottak, hogy megkérdezzék látnak-e majd Napot. Mondtam igen 1600 méter felett (mert addig lement a felhőhatár) ragyogó napsütés lesz. Erre a mondatra mindenkinek kisimult az arca és mosolygósan mentek felfelé. Szép túra volt.
Ilyen köd volt ma 1020 méteren Mikor felértem a Rigire ez volt a csúcson. Még nem volt tökéletes napsütés, félig felhős az idő Kezd felszállni a köd 1798 méteren, délen a 4 ezres hegyek már látszanak Kelet felé a 3 ezres hegyek már látszanak Miután felszállt a köd a Rigi csúcsa a Pilátus csúcsa (2128m) a felhő közepén a Wetterhorn(3692m) illetve az Eiger(3970m), Mönch(4107m), Jungfrau(4158m) is látszik ezen a képen a Titlis gleccser látszik Ez a kép Szentkép is lehetne :) mivel a fejem körül ott a Glória A Gotthárd irányában a hegyek itt már lejebb ereszkedett a köd Középen a Stansenhorn(1898m) csúcsa épp csak is kiemelkedik a ködből A Pilátus itt már jobban látszik
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.10.21. 20:27
Topik: Túrázás Svájcban
TibiF Hozzászólások: 516
Regisztrált: 2004.11.30.
57 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

"Itt van az ősz itt van újra". Svájcba is megérkezett az ősz, a szép ősz. Már vége a nyárnak napközben nincs 30C a völgyben hanem maximum 20-22C. Az ősz eddig itt száraz volt, semmi esővel, most az jellemzi az itteni időjárást, hogy a völgyben ködös idő van a hegyen 1000 méter felett pedig ragyogó napsütés. Ezért hétvégén a legjobb dolog ilyenkor túrázni a hegyekben. A két hetes iskolai őszi szünet is legtöbb kantonban ezen a hétvégén befejeződött.

A kisebbik lányommal ma Haslibergre mentünk túrázni, a terv az volt, hogy a sípályák mellett megyünk fel. Néhány felvonó működött, hogy oda csalogassa a népet. Mi gyalog mentünk felfelé a felvonót kihagytuk hiszen túrázni szerettünk volna. 1066 méterről indult a túránk és 2250 méterre mentünk fel. Három óra volt felfelé az út, a 11 éves lányom jól bírta a tempót, szerintem 1200 méter szint az ő tempójában jó idő. Persze megálltunk többször pihenni. Ilyenkor a természet csodálatos. Ősz az igazi túra időszak, a fák ezer színben pompáznak. Reggel még friss idő volt, 8 óra körül indultunk Hasliberg aljából olyan 7-8C lehetett a hőmérséklet. Ahogy fokozatosan haladtunk felfelé szép lassan melegedett a levegő, 9:30 körül a nap is besütött ettől kezdve már nem volt hideg. Mire felértünk a hegyre már kb. 11 óra lehetett, a paplanernősök várták a szelet, néhányan el tudtak startolni de egy idő után semmi szél nem volt ami nekünk kedvezett (a paplanernősöknek nem mert nem tudtak felszállni). Csodálatos idő volt a hegyen, tiszta kék ég szélcsenddel, ragyogó napsütéssel. Ha visszanéztünk észak felé a Brünig hágóra azt láttuk, hogy a tejföl köd átjön Obwalden kantonból Bern kantonba majd a nap felszárítja, mintha tej folyását látnánk nagyban.

Fent a hegyen két órát napoztunk illetve gyönyörködtünk a környező hegyekben. Ilyenkor a nap már nem annyira erős, nem lehet leégni. Láttuk a Titlist (3238 m), dél felé a Trift gelccsert (kb. 3500m) mögötte húzódik a Rhóne gleccser ami Wallisban található ezt már nem láttuk mert a hegy másik oldalán van, láttuk a Wetterhornt(3672m) illetve az Eiger(3970m) csúcsát.

Lefele jövet sokkal több turistával találkoztunk, valószínűleg azért mert legtöbben felvonóval mennek fel majd gyalog jönnek le, mi ezt megtettük mindkét irányban. Szép nap volt.
a paplanernősök a szélre várnak itt még csak kezd besütni a nap a völgybe a piros pályán felfelé Aare völgye a Titlis gelccser Télen ezek mind sípályák "Tejbefolyás" északról a Trift gleccser Wetterhorn Wetterhorn és Eiger sípálya a sípályát most nem síelők használták ezer színű természet a pára a Brienzersee felett látható köd befolyás
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.09.09. 19:36
Topik: Túrázás Svájcban
TibiF Hozzászólások: 516
Regisztrált: 2004.11.30.
57 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ma Glarusban túráztam, nem gyalog hanem vizen. SUP-oztam (Stand Up Paddle) a Klöntalerseen. A SUP-ozás elégge elterjed itt Svájcban, sokan használják, igazából ez egy olyan mint egy szörf deszka azon állni kell majd evezni. Innen jön a szó szerinti fordítás: SUP azt jelenti állva evezés.

A Klöntalersee egy tó Glarus kantonban, amely földcsuszamlás következtében alakult ki, 3.3 km² a területe. 848 méteren fekszik a tengerszint felett. Délre a Glärnisch (2904 m ) északra pedig a Dejenstock (2012 m) hegyek veszik körül. 1908 óta gátat építettek és a tó vizét villamos energia létrehozására használják.

A tavat hatalmas hegyek veszik körül olyan a kép mintha a Norvég fjordokban sétálnánk. A tó vize nagyon tiszta, 3-4 méter mélységben lehet látni a vízben. Fürödni is lehet most 17C volt a tó hőmérséklete (természetesen úsztam is a vízben nem csak SUP-oztam). Sok turista volt ma a környéken, kerékpárral sokan tekertek fel, ha végig haladunk a völgyön akkor a Pragelpasshoz lehet eljutni Muotathal felé amely Schwyz kantonban található. Sokan kocsival jöttek, a tavat gyalog meg lehet kerülni, az egyik oldalán van autó út, a másik oldalán pedig gyalogos út, néha a hegybe bevágva. Azon az oldalon ahol a gyalogos út van ott a sziklák mint egy fal kiemelkednek a tóból. Néhányan kajakoztak, kenuztak illetve SUP-osokat is láttam. A tó végében egy Camping is található. Ahol a legmeredekebb a hegy a tó mellett ott csak délben sütött be a nap, így evezés közben eldönthettem, hogy az árnyékos vagy a napos részen megyek. A hegyek tetején hófoltokat lehetett látni, ez még nem friss hó hanem az ami tavalyról megmaradt. Csatolok néhány képet.
A Klöntalersee a gát felöl a hegyen még hófoltokat is lehetett látni a hajó kikötő mögötte vezet az autó út nyugalom a tavon, a bal oldali részen a tó mellett épp csak besüt a nap az erdőbe épp csak besüt a nap a tó partján, a magas hegyek takarják a napot szélcsend volt a tavon a tükörkép jól látszik a gát felőli rész felhőkép a tóban ott a túraút a sziklában a tó partján nyugalom a tavon magas hegyek a tó mellett árnyékból fényképezve
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.08.15. 13:51
Topik: Túrázás Svájcban
TibiF Hozzászólások: 516
Regisztrált: 2004.11.30.
57 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Az elmúlt napokban Zermatt környékén túráztunk a családdal. Az első túra a 5-Seenweg volt amely Blauherdről indul (2571m) majd a Sunnegga (2288m) felvonóhoz érkezik vissza közben öt tavat lehet érinteni. Ezek közül sok helyről jól látszik a Matterhorn. A tavak sorrendben a következők: Stellisee, Grindjisee, Grünsee, Moosjisee és Leisee. Érdemes megjegyezni, hogy ebben az időben két tóban fürödni is lehet a Grünsee és Leiseeben. 2200 méter felett eddig még tóban nem fürödtem most ezt is kipróbáltuk, kellemes volt a víz annyira nem volt hideg, jól felfrissített a csobbanás. A Matterhorn teteje havas volt, friss hó volt rajta látszott, hogy az előző napok esőzései a hegyen hó formájában érkeztek 4000 méter felett. Mivel ez a túra kiindulópontja felvonóval megközelíthető elég sokan voltak az úton. Kellemes volt az idő a hegyekben ilyen magasságban szerencsére nincs a 30-35C ami az elmúlt hetek völgy hőmérsékletét jellemezte. A felvonóra érvényes az SBB halbtax, ami azt jelenti, hogy fél áron utazhatunk, illetve a gyerekeknek a Junior karteval (ha van) ingyenes a felvonózás. Az úton lehet látni a környező négyezres hegyeket.

A következő túrám a világ leghosszabb függőhídja felé volt. (Cikk erről itt:
https://sielok.hu/rovat/hirek/cikk/...zermatt-a-vilag-leghosszabb-gyalogos-fuggohid... )

Ezt az utat többféle képen lehet megközelíteni: az egyik Randából egy 2-3 órás gyaloglás felfelé kb. 700 méter szintkülönbséget kell megtenni, a másik lehetőség Grächenből Zermattba haladva egy két napos úton lehet haladni az Europawegen közben átmenni ezen a lengőhídon. Én a két túra út közül a kettő kombinációját választottam: mivel szállásunk Taeschben volt, a völgyben gyalogoltam Randáig, majd onnan fel a hegyre a Charles Kuonen lengőhídig, a hegyen pedig visszafele részben az Europawegen Taeschig. Az idő jó volt, sokan jöttek aznap túrázni, mivel a hely látványossága. Sokan látszott, hogy akkor jártak életükben először hegyen, ezt nem a fizikai kondíciójukról tudtam hanem arról, hogy voltak felöltözve: láttam olyan nőt alig bírt felmenni a hegyre, ketten húzták, strandpapucs volt rajta. Én inkább magas sarkú cipőt "ajánlottam volna", hiszen az tökéletes cipő a túrázáshoz. Ezen kívül végig ordítoztak, vagy legalábbis mintha kiabáltak volna egymással, vagy csak így beszélgettek. Nem értem hegyre felfelé menet miért kell ordítani? Tudom a latin vér (nem a Svájccal szomszédos két latin országra gondolok). Szerencsére sikerült gyorsan lehagynom őket. Sajnos ezen a túrámon láttam azt is amit eddig ritkán vagy szinte soha Svájcban eldobott papírt, szemetet az út mellett. Nem értem aki felmegy a hegyre a szemetét miért nem tudja magával vinni? Én nem szemetelek a hegyen, vagy ha keletkezik szemét azt magammal viszem (tudom én vagyok a hülye). A túra máskülönben nagyon szép volt, a lengőhídon oda-vissza átmentem, nem olyan félelmetes, aki tériszonyos annak nem ajánlom. A táj az csodálatos szemben látszik a Weisshorn(4506m) illetve mellette a gleccser, kelet felé pedig a Dom(4545m) mögötte a völgyben pedig Saas-Fee található. A lengőhídtól az Europawegen visszafele Randa és Taesch között már kevesebben voltak (szemét sem volt eldobva az út mellett). Valószínűleg erre már nem jönnek a "profi" túrázok flip-flopban szemetelni :)

A végére hagytam egy ajánlót gyerekes családok részére: Unterwallisban Martigny és Montreux között az autópálya mellett Evionnazban van a Labyrinthe nevű park (lásd: https://www.labyrinthe.ch ). Kis gyerekeseknek, nagyobbaknak illetve azoknak is akik már rég voltak gyerekek tudom ajánlani. Mi kipróbáltuk hazafelé jövet a családdal mindenkinek tetszett.
A Matterhorn Zermattból A Matterhorn Blauherdről Az első tó Stellisee, a havas hegyek mögött a völgyben Saas-Fee található kelet felé a 4000 hegyek látszanak dél nyugat irányban a Matterhorn látszik Grindjisee P8110033.JPG Grünsee (ebben a tóban fürödtünk) Moosjisee Leisee (ebben a tóban is fürödtünk) jellegzetes wallisi házak Randaban a lengőhíd, jelenleg a leghosszabb a világon de nem sokáig mert Németországban fognak hosszabb lengőhidat építeni a Weisshorn a völgy, a Visp-Taesch úton Randa előtt látszik a lengőhíd a völgyből P8120076.JPG P8120083.JPG dupla ilyen drótsodrony tartja a hidat P8120113.JPG Europaweg az Europawegen: a völgyben Zermatt, jobbra a Matterhorn látható

következőutolsó laponként: összesen 511, rendezés:
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE » INGYENES TANÁCSADÁS » SÍELŐK NAPTÁRA »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 11 vendég és 0 regisztrált felhasználó látogatja.