Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡
Üzenet írásához regisztrálnod kell, vagy be kell jelentkezned.
következőutolsó laponként: összesen 508, rendezés:
TibiF által küldött hozzászólások listája
Üzenet szövege
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2019.04.01. 20:31
Topik: Wengen
TibiF Hozzászólások: 513
Regisztrált: 2004.11.30.
58 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
Márciusban többször voltam ezen a helyen. Eddig azt hittem 2020-ig egy liftet fognak itt építeni, most láttam a részletes tervrajzot: összesen nyolc pontba szedték itt a fejlesztést ezek közül két lift lesz amelyet VBahn-nak neveztek el mivel V alakban fog működni. A nyolc pont nem mindegyikét jegyeztem meg de ezek közül lesz egy vonat állomás Grindelwaldban, Grund környékén, építenek egy ezer férőhelyes több emeletes parkoló helyet, lesz direkt autóbusz összeköttetés Grindelwald Grund és Grindelwald First sípályák között illetve megépítenek két új liftet amelynek az alja Grindelwald Grund mostani állomása illetve a Mannlichen felvonó alja között fog elhelyezkedni. Az egyik felvonó ami a vonatot helyettesít majd a mostani 25 perc helyett 15 perc alatt viszi fel a turistákat Eiger gleccserre, a másik pedig a régi Mannlicher felvonót fogja váltani: itt a 30 perces út 19 percre fog lecsökkenni. Mindez 2020 végére fog elkészülni. Már most is folyamatosan dolgoznak, kíváncsi leszek majd az új felvonókra. Eddig is jó hely volt ezentúl pedig még jobb lesz.

Akkor beszéljek a síelésről is egy kicsit, egy ideje már látszik, hogy nagyon szezon vége van, a pályák még jók de síelő alig van. Reggel mindig kifagyott pályák fogadnak, az Eigernek köszönhetően sok pálya még délután is jó. A völgyben meleg van (hétvégén 18C volt 1000 méteren) ami azért érdekes mert nem az Alföldön vagyunk hanem Grindelwald mellett közvetlenül 4 ezres hegyek vannak. Síelni még jól lehet, idén itt húsvétig tart a szezon.

Érdemes még szót ejteni egy jellegzetes helyről a neve Schürlibar még weboldala is van ( https://www.schürlibar.ch ) a 22-es pálya mellet van amely Gridelwaldba visz le. Én istállónak mondanám mert mellette legelő van, vidéki Svájcról van szó a trágyaszag az természetes itt. Szóval ez egy nagyon jó Aprés sí hely. Néha koncertek is vannak múltkor pl. olyan zenekar volt amelyben harmonika, szaxofon és egyéb hangszerek voltak, mellette a négyezres hegyek, hihetetlen hangulat volt, "az élmény megfizethetetlen minden másra ott a xCard".

Ezen kívül április első szombatján hatalmas koncertet rendeznek Snowpanair a neve ( itt a weboldal https://www.snowpenair.ch ) ahol 11 órától estig sok koncertet lesz. Sokan jönnek, a zenét pedig bárhonnan lehet hallgatni Kleine-Scheidegg könyékén, közben még síelni is lehet.

Végezetül azt kell, hogy mondjam egyet kell értsek az előttem leírtakkal: még nem jártam Svájc összes síterepén de eddig ahol voltam Svájcban szerintem ez a legjobb hely síelés szempontjából. Persze hozzá kell tennem én elfogult vagyok mert nekem ez a kedvenc helyem nem csak télen hanem minden évszakban.
Jungfrau Reggel és napközben üresek a pályák Magas hegyek veszik körül a síterepet Az építkezés részletei szemben bal oldalon a Schilthorn Eiger gleccser melletti pálya itt sincsenek sokan Kleine Scheidegg Az Eiger takarásában Eiger Egyik kedvenc fekete pálya Wengen - a fekete pálya folytatása napfényben Ez nem egy lezárt pálya Erdős rész Wengenbe vezető sípálya A Slalom pálya mellett "helyiek" voltak
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2019.03.23. 18:55
Topik: Meiringen - Hasliberg
TibiF Hozzászólások: 513
Regisztrált: 2004.11.30.
58 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
Csütörtökön voltam itt, kedd óta ismét anticiklon van Svájcban ami szuper időt jelent. Előtte farsangkor voltam itt, akkor sem voltak sokan most pedig szinte senki. Főnököm kérdezte mikor beértem a munkahelyre milyen volt a síelés, mondtam szuper szinte csak "nyuggerek" voltak a sípályán, mert minden normális ember ilyenkor dolgozik. A téli síszünet meg a vakációzásnak már vége, szóval tényleg alig voltak a pályákon. A szokásos időben indítottam a síelést, 8-kor nyit hivatalosan a sílift de én 7:30-kor már a felvonóban voltam "nem szól rám a házmester" című szám jutott az eszembe reggel a liftezésnél.A felvonókezelő csak nevetett mikor ráköszöntem és beléptem a felvonóba, nem mondta, hogy nem szabad bemennem nyitás előtt. Éjszaka még jól kifagynak a pályák, a napnak már ereje van, napéjegyenlőség után voltan itt mikor már hosszabb a nappal, ez érzékeltem is a Brünig hágón ahogy kelet felé fordultam a nap a szemembe sütött 7:10-kor, ami azt jelenti akkor már 2500 méter felett volt a Nap. 1200 méterig nincs hó csak a sípályán, felette jó hó van. Ez a síterep is március végén bezár, habár van hó elég, nem mennek annyian síelni, hogy megérje a lifteket üzemelni. Itt 1500 méter felett szerintem még április végén, májusban is lehet síelni. Nem gond ha bezár a lift majd mehetek sítúrázni. Jó hely nem annyira felkapott, a sok keleti turista elkerüli. Hétközbeni síelésnek nekem ez tökéletes.
1200 méter alatt csak a sípályán van hó 1800 méteren már van hó ide már reggel besütött a Nap nem sokan jártak erre 2250 méteren szemben 4 ezres hegyek hóban nem volt hiány háttérben a Brienzersee erdős rész is van jobb oldalon szemben a Wetterhorn és az Eiger csúcsa
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2019.03.23. 18:25
Topik: Grindelwald - First
TibiF Hozzászólások: 513
Regisztrált: 2004.11.30.
58 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
Még február végén voltam itt. Akkor mikor Svájcban több mint két hétig anticiklon uralta az időjárást, a napos órák száma pedig sok helyen rekordot döntött. Normál esetben ez a síterep 8 órakor nyit, ezen a hétvégén(feb 23/24) kivételesen 7:30-kor nyitott néhány lift a jó időjárás miatt. Ezért mentem ide mert ez fél óra plusz síelést jelent, jobb körülmények között. Felfelé menet a Firstbahn felvonón liftkezelőkkel utaztam, tőlük kérdeztem a következőt. (A választ sejtettem, igazából szakembertől szerettem volna hallani.) Azt kérdeztem ha van elég hó ez a síterep miért zár be március végén? A liftkezelő azt mondta azért mert déli fekvésűek a pályák, a nap merőlegesen süt rájuk ezért áprilistól már szinte használni nem lehet a pályákat. Februárban volt olyan idő, hogy a völgyben 1000 méteren 18C volt(a völgy mellett közvetlenül 4000 méteres hegyek vannak). Ezért nem működik ez a hely áprilisban a síelők számára. A Firstban működik áprilisban is de csak a gyalogosok számára, síelni már nem annyira jó, hó van de 15-20C nem ideális hőmérséklet a hó számára. A liftkezelő mondta szemben a másik hegyen (Grindelwald-Kleine Scheideggen) még áprilisban is lehet síelni, mondtam tudom tavaly sokszor voltam ott áprilisban. Igen ott az Eiger védi a nap sugarától a sípályákat, azon a részen hosszabb a szezon. Márciusban már nem voltam ezen a helyen mert a nagy melegben az északi pályák a jobbak. Februrár végéig szerintem ez nagyon jó hely. Másik tipp, hogy napközben nem szabad a völgybe lemenni ha jó idő van. Meséltem a felvonó kezelőnek, hogy egyik hétvégén lementünk a völgybe és majdnem fél órát vártunk dél körül a Firstbanhra amíg bejutottunk. Mondta mikor jó idő van "mindenki ide jön", rengeteg turista (ázsiai), sokan jönnek csak egyet sétálni, gyerekesek, szánkósok és a sok síelő, volt olyan, hogy 1-1.5 órát kellett várni amíg bejutott valaki a felvonóba. A hely az jó csak tudni kell mikor hova érdemes menni.
2500 méteren szemben a Schreckhorn a pályán nem voltak sokan lavina volt régebben a sípályán szemben az Eiger
h i r d e t é s

Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2019.02.17. 20:58
Topik: Schilthorn - Mürren
TibiF Hozzászólások: 513
Regisztrált: 2004.11.30.
58 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
Annyira enyhe idő van, hogy pl. ma reggel 7:50-kor Schilhornon (2970m-en) 1C volt a hőmérséklet. A völgyben hazafelé jövet délután 2000 méteres hegyek mellett 16C mutatott a hőmérő, ez nem februári idő hanem március vége április eleje. A felvonó kezelők rendesek voltak mert hivatalosan most 7:50-kor nyit itt az első felvonó, mivel látták a korai síelőket 7:30-kor már elindították az első felvonót Lauterbrunnenből, így a lifttel már 8:20-ra fent tudtunk lenni a Schilthornon. A pályák fenti része (2500 méter felett) nagyon jól tartották magukat, alatta délután a "tavasz győzött". Mondjuk nem csodálkozok, 13C volt 1600 méteren. Igaz végig oda sütött a nap de akkor is február van.
Nyugat felé a hegyek Középen a Mont Blanc Schilthorn Birg pályái jobbra iglu sátor szemben Eiger-Mönch-Jungfrau kivasalt pályák középen a Schilthorn itt sem voltak sokan Piz Gloria(Schilthorn) 2970m 2400m feletti sípálya paplanernősök itt is voltak épp felszállni készültek
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2019.02.17. 20:48
Topik: Grindelwald - First
TibiF Hozzászólások: 513
Regisztrált: 2004.11.30.
58 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
Hétvégén voltam itt többször főszezonban. Pl. a mostani hétvége volt a legszebb hétvége ebben a szezonban: már egy hete anticiklon van Svájcban, szélcsend kék éggel. Azt hittem rengetegen lesznek de nem volt vészes. Pl. a Grosse Scheidegg melletti csákányos rész ahova csak 10:15 után süt be a Nap (mert a Wetterhorn 3672m-es csúcsa takarja) 10 körül alig voltunk 5-10-en a pályán. A pályák jól tartották magukat, habár február van de áprilisi hőmérsékletet mutatott a hőmérő.
10:15-kor a Wetterhorn mögül besüt a Nap a völgybe Reggel mikor még nem süt a Nap 2500 méteren Az Eiger szemben tíz óra körül ennyien voltak a pályákon A másik irányban pedig ennyien Grindelwaldba vezető pálya balra az Eiger nordwand 2000 méteres fala lefele vezető út a paplanernősök kirajzottak mint tavasszal a legyek Grindelwald First hegyi állomása a paplanernősök készülődnek felszállni a felszállás pillananta a völgy felé repülnek Itt a láb még a földön van
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2019.02.17. 20:33
Topik: Meiringen - Hasliberg
TibiF Hozzászólások: 513
Regisztrált: 2004.11.30.
58 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
Azért szeretem ezt a helyet mert 8:00-kor nyitnak a pályák, 7:30-kor elkezdik feltenni a sílifteket a drótra. A kezelő személyzet nyitás előtt is beenged, így volt ez most csütörtökön is 7:36-kor már a felvonóban voltam. Svájcban február első két hete iskola szünet volt, 9:30-ig szinte senkivel nem találkoztam a pályákon mert 10-től kezdenek a síiskolák az oktatással, a szülök 10 óra körül jelennek meg a gyerekekkel. Február ebben az időszakban néhány éve még Ausztriában volt hogy reggel nyitáskor 20-30 perces sorba futottam(pl. Sonnenkopf) itt meg az volt az érzésem mintha saját sípályámon síelnék. Aznap este olvastam, hogy Putyin is aznap volt síelni Szocsiban két tárgyalás között, gondoltam biztos eltévedtem és lezárt pályára jutottam ezért voltak ilyen kevesen:)

Hétvégén sincsenek sokan igazi ékszerdoboz ez a hely.
Az Aare völgye, hátul a Brienzersee A völgyben Meiringen, szemben a négyezres hegyek nem sokan zavartak a pályán főszezonban erre fele sem voltak sokan sípálya illetve pálya melletti szakasz Eiger Nordwand mellette a Wetterhorn, illetve a Schreckhorn a völgyebn reptér ma ott az F18-as vadászgépek szálltak fel
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2019.02.17. 20:25
Topik: Gstaad
TibiF Hozzászólások: 513
Regisztrált: 2004.11.30.
58 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
2018 december 15-től működik az új felvonó amely Saanenmöserből visz fel a csúcsra. A régi 6 személyes kabinos liftet cserélték le egy 10 személyes kabinosra, ugyanazon a nyomvonalon megy, gyorsabb és kényelmesebb. Azért jó ez a hely mert nincs tömeg, főszezonban sem. Változatosak a pályák, Zweisimmenben fizetni sem kell a parkolásért ami Svájcban ritkaságnak számít, ugyanis legtöbb helyen ha mész síelni a parkolásért fizetni kell.
Glacier de la Plaine Morte Zweisimmen Rinderberg a völgyben is van hó nyugat felé gyerekeknek játszó pálya
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2019.02.17. 20:23
Topik: Időjárás Svájcban
TibiF Hozzászólások: 513
Regisztrált: 2004.11.30.
58 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Svájcban kedd óta anticiklon van ami ragyogó időt kék eget és napsütést jelent a hegyeken és a völgyekben. A héten a legtöbb kantonban véget ér a két hetes síszünet, állítólag jövő héten is marad az anticiklon. Aki teheti most menjen síelni Svájcban mert szuperek a pályák és tömeg sincs.
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.12.20. 18:52
Topik: Obertauern
TibiF Hozzászólások: 513
Regisztrált: 2004.11.30.
58 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

"Az északi régióra sajnos nincs olyan kiterjesztett bérlet, amely Obertauernt is magába foglalja"

Van ilyen bérlet a neve Salzburg Super Ski Card. Érvényes Ski Amadéra(Wagrain, Flachau, Schaldming), Obertauern, Lungau stb. helyekre. A pontos listát ezen az oldalon találod: https://www.superskicard.com/de/23-skiregionen
Előzmény: (bertazs 202609)
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.12.18. 20:18
Topik: Meiringen - Hasliberg
TibiF Hozzászólások: 513
Regisztrált: 2004.11.30.
58 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
A héten keddre mondták a legjobb időt ami azt jelenti ezen a napon nem lesz csapadék, sütni fog a nap nem fúj a szél. A hét többi napjára csapadékot ígértek. Ez azt jelentette, hogy hétfőn megbeszéltem a főnökömmel, hogy kedd délelőtt inkább síelni mennék, dolgozni majd csak délután megyek be. Az idő tényleg tökéletes volt, szél nem fújt egy felhő nem volt az égen.

Haslibergre mentem, a hely december 15-től nyitott azóta minden nap nyitva vannak. Kb. a pályák negyede üzemel, 4-5 lift de ami a legfontosabb 1200 méter szintkülönbséget így is lehet síelni. Reggel -4C volt 1000 méteren a völgyben, délelőtt folyamán hóágyuztak. Nem voltak sokan főleg, hogy munkanap volt. A hó jó volt nem olvadt, igaz lehetne több is de ettől még jót lehetett síelni délelőtt.
Szemben a Wetterhorn csúcsát már 8 órakor süti a nap a 4 ezres hegyek Planplatten tetején Brienzersee illetve az Aare völgye mikor besüt a nap a völgybe P2140095.JPG P2140103.JPG P2140105.JPG P2140106.JPG P2140112.JPG P2140114.JPG P2140119.JPG
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.12.16. 16:21
Topik: Wengen
TibiF Hozzászólások: 513
Regisztrált: 2004.11.30.
58 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
December 8-tól folyamatosan nyitva van ez a síterep. Tegnapelőttig csak két pályával illetve felvonóval működtek. Kevés a hó valószínűleg ezért volt eddig nyitva csak két pálya. Szombattól több felvonót illetve pályát nyitottak, jelenleg 27 km pálya üzemel a 103 km-ből. A völgyig még nem lehet lecsúszni mert a pályákat elő kell készíteni. Tegnap Brandeggig lehetett lecsúszni. Elég hideg volt napközben, útközben reggel -1C-2C volt, Interlaken után mikor Gridelwald felé fordultam, a völgyben -11C mutatott az autó hőmérője. A hegyen reggel -13C volt. Egész nap hóágyuztak a pályákon, tömeg nem volt, a pályák állapota jó volt. Mivel most a legrövidebbek a nappalok volt olyan hely ahova a Nap csak 11 óra után sütött be, ilyenkor nem jár olyan magasan a Nap, ezen kívül a Nap takarásában az Eiger-Mönch-Jungfrau csúcsai is besegítettek. Wengen felé még nem lehetett lecsúszni, ahogy közeledünk a verseny időpontja felé valószínűleg nem is fognak a versenypályára beengedni mivel azt elő kell készíteni. Majd január 20 után kipróbáljuk.
A Wetterhorn csúcsát már reggel süti a Nap Szemben a Schilthorn oldalán már süt a Nap Pontban 10 órakor 2300 méteren besüt a nap a Jungfraujoch felett a Wetterhorn illetve az Eiger hóágyuznak ezerrel Az Eiger Nordwand hegy állomása mellett építkeznek. Valószínűleg itt lesz az új felvonó hegyállomása Eiger gleccser Szemben a Schilthorn a napsütötte oldal Männlichen Eiger, Mönch, Jungfrau (a Nap pont felette van) a sípályán nem voltak sokan a Wixi felvonó+sípálya
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.12.01. 19:36
Topik: Wengen
TibiF Hozzászólások: 513
Regisztrált: 2004.11.30.
58 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ezt az írást kiemeltük a síterepről írt élménybeszámolók közé.
Ma megnyílt Berner Oberland első síterepe, Grindelwald-Kleine Scheidegg. Igaz csak hétvégén lesz nyitva és csak két pályával illetve felvonóval de elkezdődött itt is a szezon. Igaz csak 10 cm hó van a sípályán és nem 70cm de így is lehet síelni. Ma olvastam ezen a honlapon, hogy egy másik országban egy sípálya ugyanezen a napon megnyitott amely sokkal alacsonyabban van és ott állítólag 70 cm hó van a hóágyúzásnak köszönhetően. Itt nem sikerült 70 cm havat gyártani 2000 méter könyékén, de jó volt a hó. Reggel kevesen voltak, később 11 óra körül többen jelentek meg.

Állítólag új felvonót is építenek, két éve láttam az SRF1-en, hogy a Grindelwald-Kleine Scheidegg vonatot akarják egy új felvonóval kiváltani amely sokkal több embert tud szállítani egységnyi idő alatt mint a vonat. Ez sok helyinek nem tetszik, mivel a saját területükön menne a felvonó útvonala. Az új felvonó igazából nem a síelőknek kedvez hanem a turistáknak akik egész évben ide látogatnak. Azt akarják, hogy a 25-30 perces vonat útvonalat felére csökkentsék kabinos felvonókkal, ezáltal sokkal több turista látogatna a környékre. Ezzel csak az a baj, hogy Jungfraujochon egy napon eddig maximum 5000 turista tud felmenni és így is maximálisan ki van használva a hely, egyik ember lép a másik nyomába egy jobb nyári napon annyian vannak. Értem én a befektetők mit szeretnének (még több turistát, még több pénzt, még több nyereséget a rohadó kapitalizmusban). A helyi aki ott lakik azt nem szeretné, hogy a telkén 40 másodpercenként egy felvonó kabinja haladjon át. Értem én mindkét fél érvelését, tudom fejlődni is kell de nem mindegy milyen áron. Ha pl. az 1800-as évek végén nem épült volna meg a WAB (Wenger Alpen Bahn) akkor lehet most senki nem menne oda és nem lenne híres a hely (Grindelwald-Kleine Scheidegg-Wengen-Jungfraujoch)

Szóval két új oszlopot láttam Grindelwald Kleine Scheidegg között ami valószínűleg az új felvon nyomvonala lesz, majd valahol az Eiger Nord tetejénél lesz az új felvonó teteje ami a hegyi vasutat fogja helyettesíteni. Az Eiger Nord végénél is láttam építkezést, illetve napközben a helikopter sokat járt arra amivel szállították az építkezéshez szükséges anyagokat. Szóval fejlődik ez a hely is.
 Eiger és a Mönch kb. 10 cm hóval A Mannlichen irányában kezd sütni a nap mikor besüt a nap a völgyben köd, háttérben a Wetterhorn Wetterhorn és Eiger Eiger és Mönch csúcsai ilyen volt a pálya 10 cm-es hóval
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.11.18. 19:35
Topik: Túrázás Svájcban
TibiF Hozzászólások: 513
Regisztrált: 2004.11.30.
58 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Szokásos novemberi kép van Svájcban: völgyben napot nem lehet látni mert 1200-1500 méter között van a felhő/köd határa. Lent a völgyben szürke minden, aki napot akar látni az hegyre megy. A levegő kezd lehűlni, völgyben reggel 3C volt de ahogy a ködfelhőbe mentünk 1200 méteren -3C volt. Szerencsére 1420 méter felett ragyogó napsütés fogadott.

Egy éve ilyenkor ezen a napon nyitott Berner Oberlandban Kleine Scheidegg-Grindelwald-Wengen sírégió. Most esély sincs a síszezon kezdetre, 2000 méterig semmi hó nincs, sőt még sok helyen 2500 méterig sincs hó. Eddig enyhe idő volt, mostantól legalább hóágyuzhatnak mert lehűlt az idő.


A Pilatus mellet túráztunk ma.
köd/felhőben -3C volt a hőmérséklet, fenyőkön zuzmara itt már kezd kékülni az ég a fenyők még zuzmarásak a fenyő keleti részét kapta a zuzmara a köd/felhő felett mindig süt  nap zerge csorda kelet felé középen a Titlis csúcsa látszik jobbra a 4 ezres csúcsok látszanak Eiger, Mönch, Jungfrau "Nyugaton a helyzet egyre fokozódik": a köd fokozatosan emelkedik lefelé menet már 1600-1700 méteren volt a köd
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.11.03. 15:36
Topik: Túrázás Svájcban
TibiF Hozzászólások: 513
Regisztrált: 2004.11.30.
58 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ma a Rigin túráztam. A november a völgyben itt Svájcban nagyon szürke. Viccesek a svájci Meteosok, tegnap azt mutatták este, hogy ilyenkor novemberben 60% az esélye, hogy a nap is kisüt a völgyben. Erre "biztatás" képen azt mondták ez a szám 30% csökken decemberre. Azt is mondták tegnap, hogy a köd/felhő határ 1200 méter körül lesz. Persze nem mindig tudják megjósolni milyen vastag lesz a köd másnap.

Úgy voltam, hogy a völgyben ma nem túrázok mert ott minden szürke, inkább magasabb helyre megyek, de nem túl magasra mert 2000 méter felett hó van. Szóval olyan 1000-2000 méterre tervezem menni. Ehhez tökéletes választás a Rigi. Ezen a hegyen már rengetegszer voltam, most egy újabb irányból másztam meg, Küssnacht felől. Nem a völgyből indultam hanem Seebodenalpból (1020m-ről). A völgyben minden szürke, 800 méter volt a felhő/köd alsó határa. A völgyben reggel 10C volt, ahogy a ködbe érkeztem lement 6C a hőmérséklet. Seebodenen kevesen voltak a parkolóban, ott még lehetett látni 50-100métert. Felfelé menet bíztam a meteorológusok jóslatában, 1200 méteren már csak 5-10 méter volt a látótávolság. Akkor tudtam, hogy ma nem jött be a tippjük mert ott még nagyon sűrű volt a köd. Ekkor azt reméltem 1500 méter felett majd csak látok Napot. Nem sok emberrel találkoztam felfele menet. 1500 méter körül találkoztam futókkal, tőlük nem kérdeztem meg lesz e nap fent vagy nem. A következő embertől aki lefelé jött megszólítottam és megkérdeztem, hogy látható-e a nap fent vagy nem. Azt mondta sajnos nem, de interneten megnézte 2000 méteres csúcson már látható a Nap (a Rigi magassága 1798), illetve azzal biztatott, hogy állítólag 14 órára fent a hegyen felszáll a köd. Nem keseredtem el, folytattam az utamat felfele a hatalmas ködben. Már egészen közel voltam a csúcshoz kb. 1740 méteren lehettem amikor nagyon vékonyan mintha a Napot látnám. Akkor még nem tudtam, hogy tényleg az vagy csak képzelődök, mert útközben felfele jövet mindig biztattam magamat, hogy egyre jobban világosodik mintha szűnne meg a köd. Persze egyszer sem volt így, de fontos a bizakodás.

Mikor felértem a Rigi csúcsára teljes köd volt, mondtam magamban ennyit a meteorológiai előrejelzésről. A tetőn szinte alig volt egy két ember, ami furcsa mert itt mindig rengetegen vannak. Öt perc sem telt el és mintha a torony felett kék eget látnék vékonyan. Aztán egyszer csak a szél is jobban el kezdett fújni, és mint a pápa választásnál "felszállt a füst".

Addig már megjelent pár kínai a mellettem meg túrázó akik el is kezdtek huhogni a szép időtől. Dél felé a 4000 ezres hegyek látszottak. Csodálatos volt a táj, nyugat fele a Pilátus 2100-as csúcs épp, hogy csak kilátszott a ködből. Nagyon szép idő lett aztán 10 óra után, jó volt a napon sütkérezni.

Lefele jövet már sok turistával találkoztam, néhányan megállítottak, hogy megkérdezzék látnak-e majd Napot. Mondtam igen 1600 méter felett (mert addig lement a felhőhatár) ragyogó napsütés lesz. Erre a mondatra mindenkinek kisimult az arca és mosolygósan mentek felfelé. Szép túra volt.
Ilyen köd volt ma 1020 méteren Mikor felértem a Rigire ez volt a csúcson. Még nem volt tökéletes napsütés, félig felhős az idő Kezd felszállni a köd 1798 méteren, délen a 4 ezres hegyek már látszanak Kelet felé a 3 ezres hegyek már látszanak Miután felszállt a köd a Rigi csúcsa a Pilátus csúcsa (2128m) a felhő közepén a Wetterhorn(3692m) illetve az Eiger(3970m), Mönch(4107m), Jungfrau(4158m) is látszik ezen a képen a Titlis gleccser látszik Ez a kép Szentkép is lehetne :) mivel a fejem körül ott a Glória A Gotthárd irányában a hegyek itt már lejebb ereszkedett a köd Középen a Stansenhorn(1898m) csúcsa épp csak is kiemelkedik a ködből A Pilátus itt már jobban látszik
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.10.21. 20:27
Topik: Túrázás Svájcban
TibiF Hozzászólások: 513
Regisztrált: 2004.11.30.
58 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

"Itt van az ősz itt van újra". Svájcba is megérkezett az ősz, a szép ősz. Már vége a nyárnak napközben nincs 30C a völgyben hanem maximum 20-22C. Az ősz eddig itt száraz volt, semmi esővel, most az jellemzi az itteni időjárást, hogy a völgyben ködös idő van a hegyen 1000 méter felett pedig ragyogó napsütés. Ezért hétvégén a legjobb dolog ilyenkor túrázni a hegyekben. A két hetes iskolai őszi szünet is legtöbb kantonban ezen a hétvégén befejeződött.

A kisebbik lányommal ma Haslibergre mentünk túrázni, a terv az volt, hogy a sípályák mellett megyünk fel. Néhány felvonó működött, hogy oda csalogassa a népet. Mi gyalog mentünk felfelé a felvonót kihagytuk hiszen túrázni szerettünk volna. 1066 méterről indult a túránk és 2250 méterre mentünk fel. Három óra volt felfelé az út, a 11 éves lányom jól bírta a tempót, szerintem 1200 méter szint az ő tempójában jó idő. Persze megálltunk többször pihenni. Ilyenkor a természet csodálatos. Ősz az igazi túra időszak, a fák ezer színben pompáznak. Reggel még friss idő volt, 8 óra körül indultunk Hasliberg aljából olyan 7-8C lehetett a hőmérséklet. Ahogy fokozatosan haladtunk felfelé szép lassan melegedett a levegő, 9:30 körül a nap is besütött ettől kezdve már nem volt hideg. Mire felértünk a hegyre már kb. 11 óra lehetett, a paplanernősök várták a szelet, néhányan el tudtak startolni de egy idő után semmi szél nem volt ami nekünk kedvezett (a paplanernősöknek nem mert nem tudtak felszállni). Csodálatos idő volt a hegyen, tiszta kék ég szélcsenddel, ragyogó napsütéssel. Ha visszanéztünk észak felé a Brünig hágóra azt láttuk, hogy a tejföl köd átjön Obwalden kantonból Bern kantonba majd a nap felszárítja, mintha tej folyását látnánk nagyban.

Fent a hegyen két órát napoztunk illetve gyönyörködtünk a környező hegyekben. Ilyenkor a nap már nem annyira erős, nem lehet leégni. Láttuk a Titlist (3238 m), dél felé a Trift gelccsert (kb. 3500m) mögötte húzódik a Rhóne gleccser ami Wallisban található ezt már nem láttuk mert a hegy másik oldalán van, láttuk a Wetterhornt(3672m) illetve az Eiger(3970m) csúcsát.

Lefele jövet sokkal több turistával találkoztunk, valószínűleg azért mert legtöbben felvonóval mennek fel majd gyalog jönnek le, mi ezt megtettük mindkét irányban. Szép nap volt.
a paplanernősök a szélre várnak itt még csak kezd besütni a nap a völgybe a piros pályán felfelé Aare völgye a Titlis gelccser Télen ezek mind sípályák "Tejbefolyás" északról a Trift gleccser Wetterhorn Wetterhorn és Eiger sípálya a sípályát most nem síelők használták ezer színű természet a pára a Brienzersee felett látható köd befolyás
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.09.09. 19:36
Topik: Túrázás Svájcban
TibiF Hozzászólások: 513
Regisztrált: 2004.11.30.
58 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ma Glarusban túráztam, nem gyalog hanem vizen. SUP-oztam (Stand Up Paddle) a Klöntalerseen. A SUP-ozás elégge elterjed itt Svájcban, sokan használják, igazából ez egy olyan mint egy szörf deszka azon állni kell majd evezni. Innen jön a szó szerinti fordítás: SUP azt jelenti állva evezés.

A Klöntalersee egy tó Glarus kantonban, amely földcsuszamlás következtében alakult ki, 3.3 km² a területe. 848 méteren fekszik a tengerszint felett. Délre a Glärnisch (2904 m ) északra pedig a Dejenstock (2012 m) hegyek veszik körül. 1908 óta gátat építettek és a tó vizét villamos energia létrehozására használják.

A tavat hatalmas hegyek veszik körül olyan a kép mintha a Norvég fjordokban sétálnánk. A tó vize nagyon tiszta, 3-4 méter mélységben lehet látni a vízben. Fürödni is lehet most 17C volt a tó hőmérséklete (természetesen úsztam is a vízben nem csak SUP-oztam). Sok turista volt ma a környéken, kerékpárral sokan tekertek fel, ha végig haladunk a völgyön akkor a Pragelpasshoz lehet eljutni Muotathal felé amely Schwyz kantonban található. Sokan kocsival jöttek, a tavat gyalog meg lehet kerülni, az egyik oldalán van autó út, a másik oldalán pedig gyalogos út, néha a hegybe bevágva. Azon az oldalon ahol a gyalogos út van ott a sziklák mint egy fal kiemelkednek a tóból. Néhányan kajakoztak, kenuztak illetve SUP-osokat is láttam. A tó végében egy Camping is található. Ahol a legmeredekebb a hegy a tó mellett ott csak délben sütött be a nap, így evezés közben eldönthettem, hogy az árnyékos vagy a napos részen megyek. A hegyek tetején hófoltokat lehetett látni, ez még nem friss hó hanem az ami tavalyról megmaradt. Csatolok néhány képet.
A Klöntalersee a gát felöl a hegyen még hófoltokat is lehetett látni a hajó kikötő mögötte vezet az autó út nyugalom a tavon, a bal oldali részen a tó mellett épp csak besüt a nap az erdőbe épp csak besüt a nap a tó partján, a magas hegyek takarják a napot szélcsend volt a tavon a tükörkép jól látszik a gát felőli rész felhőkép a tóban ott a túraút a sziklában a tó partján nyugalom a tavon magas hegyek a tó mellett árnyékból fényképezve
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.08.15. 13:51
Topik: Túrázás Svájcban
TibiF Hozzászólások: 513
Regisztrált: 2004.11.30.
58 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Az elmúlt napokban Zermatt környékén túráztunk a családdal. Az első túra a 5-Seenweg volt amely Blauherdről indul (2571m) majd a Sunnegga (2288m) felvonóhoz érkezik vissza közben öt tavat lehet érinteni. Ezek közül sok helyről jól látszik a Matterhorn. A tavak sorrendben a következők: Stellisee, Grindjisee, Grünsee, Moosjisee és Leisee. Érdemes megjegyezni, hogy ebben az időben két tóban fürödni is lehet a Grünsee és Leiseeben. 2200 méter felett eddig még tóban nem fürödtem most ezt is kipróbáltuk, kellemes volt a víz annyira nem volt hideg, jól felfrissített a csobbanás. A Matterhorn teteje havas volt, friss hó volt rajta látszott, hogy az előző napok esőzései a hegyen hó formájában érkeztek 4000 méter felett. Mivel ez a túra kiindulópontja felvonóval megközelíthető elég sokan voltak az úton. Kellemes volt az idő a hegyekben ilyen magasságban szerencsére nincs a 30-35C ami az elmúlt hetek völgy hőmérsékletét jellemezte. A felvonóra érvényes az SBB halbtax, ami azt jelenti, hogy fél áron utazhatunk, illetve a gyerekeknek a Junior karteval (ha van) ingyenes a felvonózás. Az úton lehet látni a környező négyezres hegyeket.

A következő túrám a világ leghosszabb függőhídja felé volt. (Cikk erről itt:
https://sielok.hu/rovat/hirek/cikk/zermatt-a-vilag-leghosszabb-gyalogos-fuggohid... )

Ezt az utat többféle képen lehet megközelíteni: az egyik Randából egy 2-3 órás gyaloglás felfelé kb. 700 méter szintkülönbséget kell megtenni, a másik lehetőség Grächenből Zermattba haladva egy két napos úton lehet haladni az Europawegen közben átmenni ezen a lengőhídon. Én a két túra út közül a kettő kombinációját választottam: mivel szállásunk Taeschben volt, a völgyben gyalogoltam Randáig, majd onnan fel a hegyre a Charles Kuonen lengőhídig, a hegyen pedig visszafele részben az Europawegen Taeschig. Az idő jó volt, sokan jöttek aznap túrázni, mivel a hely látványossága. Sokan látszott, hogy akkor jártak életükben először hegyen, ezt nem a fizikai kondíciójukról tudtam hanem arról, hogy voltak felöltözve: láttam olyan nőt alig bírt felmenni a hegyre, ketten húzták, strandpapucs volt rajta. Én inkább magas sarkú cipőt "ajánlottam volna", hiszen az tökéletes cipő a túrázáshoz. Ezen kívül végig ordítoztak, vagy legalábbis mintha kiabáltak volna egymással, vagy csak így beszélgettek. Nem értem hegyre felfelé menet miért kell ordítani? Tudom a latin vér (nem a Svájccal szomszédos két latin országra gondolok). Szerencsére sikerült gyorsan lehagynom őket. Sajnos ezen a túrámon láttam azt is amit eddig ritkán vagy szinte soha Svájcban eldobott papírt, szemetet az út mellett. Nem értem aki felmegy a hegyre a szemetét miért nem tudja magával vinni? Én nem szemetelek a hegyen, vagy ha keletkezik szemét azt magammal viszem (tudom én vagyok a hülye). A túra máskülönben nagyon szép volt, a lengőhídon oda-vissza átmentem, nem olyan félelmetes, aki tériszonyos annak nem ajánlom. A táj az csodálatos szemben látszik a Weisshorn(4506m) illetve mellette a gleccser, kelet felé pedig a Dom(4545m) mögötte a völgyben pedig Saas-Fee található. A lengőhídtól az Europawegen visszafele Randa és Taesch között már kevesebben voltak (szemét sem volt eldobva az út mellett). Valószínűleg erre már nem jönnek a "profi" túrázok flip-flopban szemetelni :)

A végére hagytam egy ajánlót gyerekes családok részére: Unterwallisban Martigny és Montreux között az autópálya mellett Evionnazban van a Labyrinthe nevű park (lásd: https://www.labyrinthe.ch ). Kis gyerekeseknek, nagyobbaknak illetve azoknak is akik már rég voltak gyerekek tudom ajánlani. Mi kipróbáltuk hazafelé jövet a családdal mindenkinek tetszett.
A Matterhorn Zermattból A Matterhorn Blauherdről Az első tó Stellisee, a havas hegyek mögött a völgyben Saas-Fee található kelet felé a 4000 hegyek látszanak dél nyugat irányban a Matterhorn látszik Grindjisee P8110033.JPG Grünsee (ebben a tóban fürödtünk) Moosjisee Leisee (ebben a tóban is fürödtünk) jellegzetes wallisi házak Randaban a lengőhíd, jelenleg a leghosszabb a világon de nem sokáig mert Németországban fognak hosszabb lengőhidat építeni a Weisshorn a völgy, a Visp-Taesch úton Randa előtt látszik a lengőhíd a völgyből P8120076.JPG P8120083.JPG dupla ilyen drótsodrony tartja a hidat P8120113.JPG Europaweg az Europawegen: a völgyben Zermatt, jobbra a Matterhorn látható
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.07.07. 17:46
Topik: Túrázás Svájcban
TibiF Hozzászólások: 513
Regisztrált: 2004.11.30.
58 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Egy hete a 5 Seen Wanderung útvonalon voltunk amely út St. Gallen kantonban található Pizol-Bad Ragaz-Wangs sípályák környékén. Az útvonal júliustól októberig járható. Mi próbálkozunk május közepén de a nagy hó miatt nem tudtuk megtenni. Egy hete is csak "nem hivatalosan" volt megnyitva az útvonal mivel 2500 méter felett sok volt a hó az úton. A túrára egyik volt munkatársammal mentem illetve sikerült mindkét lányomat elcsábítani. Felfele felvonóval mentünk a gyerekek nagyon élvezték mivel itt már síeltünk többször is, nyáron még nem voltunk, tetszett nekik, hogy a felvonón ülünk de mégsem síelünk. Leszállásnál meg síbakancs nélkül mehettünk tovább. Az utat a Pizolhüttenél kezdtük (2227m) majd innen óra mutató járásával megegyezően vettük sorba a tavakat. Legvégén a Gaffia felvonónál kötöttünk ki 1861 méteren, úgy hogy közben 2500 méter felé is mentünk meg 5 tavat láttunk.

Az úton sokan voltak, sok volt a helyi látszott, hogy ez az első hétvége mikor már járható az út. Eddig az út le volt zárva a hó miatt. Írtam már, hogy korábban is próbálkoztunk akkor hótalppal május közepén de annyira csúszott a hó meg olvadt, hogy inkább feladtuk abban az időben. Most a második tóig amely a Wildsee (2500 méter felett található) szinte egymás nyomában haladtunk. Meg is állapítottuk a helyiek szeretnek korán kelni. A mostani túra érdekessége, hogy még elég sok a hó magasabb részeken a tavakban még a hegyről lezúduló hó látszott, nem volt elolvadva a tó smaragd zöld illetve kék színe keveredett a fehér hó színével. Nagyon szép volt a kép. A nagyobbik lányom azért jött el mert mutattam neki az internetről egy képet a fenti tóról és neki megtetszett: mondta is élőben sokkal szebb főleg ha hó is volt benne. Érdekes volt júliusban havat látni a gyerekek évezték, nem mintha idén hóhiányuk lett volna mivel április végén még síeltek. A hó, illetve a tavak, a szép táj meghozta a gyerekek kedvét, bementek a vízbe persze nem lehetett fürdeni mert ott fent 3-5C lehetett a víz hőmérséklet. Hűtésre tökéletesen alkalmas volt a tó (pl. üditő vagy sört jól lehet hűteni). A táj az csodálatos, de ezt már megszoktuk Svájcban ez egy olyan alap beállítás mint mindig.

A fő útról is letértünk mert pihenni szerettünk volna a Wildsee mellett a tavat megkerültük, igen ám de a másik fele meredek, ott nehezen lehet visszamenni olyan 100-200 méteres fal van. Szerencsére sikerült egy rövid "kuloárt" találnunk ahol leereszkedhettünk a völgybe, olyan helyen ahol a hó becsúszott a völgybe, 5-10 méter vastagon alattad a tó meg a patak folyik. Itt óvatosan lehetett haladni, kellett egy kis adrenalin is, hogy fokozzuk a túrát. Szerencsére nem lett bajunk, fent a hegyen 18-20C volt ragyogó napsütés, "légkondi bekapcsolva" a völgyben pedig 30C. 700-800 métert mentünk felfele kb. 1100 méter lefele, a túra végén a nagyobbik lányom megjegyezte: "apa itt kevés gyerek volt ezen az úton". Kárpótlásként hazafele menet a Wallenseeben fürödtünk amely akkor 22C volt, érdekessége, hogy mellette vezet délen a 3-as autópálya Zürich felé az északi oldalon meg mint egy fal 2200-2400 méteres hegyek húzódnak. Kellemes volt a túra után ebben a tóban fürdeni.

Amit érdemesnek tartok és lehet következő túrám ha a környéken leszek az a Pizol gleccserre(2844m) vezet. Közel voltunk hozzá, mások mentek ezen az úton, nem tűnt vészesnek.
a Schottensee közelről Schottensee a felvonóban a Gaffia felé az első tó a Wangsersee az út havas részen vezet onnan jöttünk a második tó a Wildsee 2500 méter felett Wildsee 3-5C vízben játszani a legjobb :) encián a harmadik tó itt a tó alattunk meg a patak, a havon álltunk negyedik tó a Schwarzsee a Baschalvasee
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.05.10. 09:18
Topik: Schilthorn - Mürren
TibiF Hozzászólások: 513
Regisztrált: 2004.11.30.
58 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Nyáron a tavak alkalmasak fürdésre. Idén már áprilisban fürödtünk a zugi tóban.
2016 volt az a nagyon meleg nyár. Augusztusban a zugi tó akkor 26C volt, az már nem hűsít annyira. Ennél a tónál sokkal nagyobb a Vierwaldstattersee az csak 24C volt. A többi tavak is jók Lugano vagy Lago Maggiore. A folyók is alkalmasak a fürdésre pl. a Rajnát már kipróbáltuk. Turisták mindenhol sokan vannak, Interlaken környékét rengeteg arab látogatja, a Jungfraujochon sok a japán/koreai, Luzernben pl. alig lehet közlekedni a sok kínaitól.
Előzmény: (Kis Kovi 201171)
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.05.06. 18:10
Topik: Túrázás Svájcban
TibiF Hozzászólások: 513
Regisztrált: 2004.11.30.
58 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ma sítúrázni voltunk a Furka hágón. Április végén befejeződött a síszezon, a kisebbik lányom szezon közben többször szóvá tette, hogy "apa ebben a szezonban még nem túráztuk". Azt mondtam ha majd befejeződik a síszezon akkor megyünk túrázni. A nagyobbik lányom szánkózni akart, szerintem eleget szánkózott ebben a szezonban. Ahhoz, hogy mindkettő feltételének megfeleljek így esett a Fuka hágón a választás. Tavaly itt túráztam április elején, most a hó kb. ugyanott volt mint tavaly ilyenkor. Ami azt jelenti, hogy ennyivel volt több hó idén, hogy a tavaly április eleji a hó szintje megfelel a mostani májusi szintnek.

Ilyenkor Realpig lehet kocsival menni, onnan kezdődik a Furka hágó. Ilyenkor Realptól nem szabad tovább menni autóval. A túrázók behajtanak, az első sorompóig lehet menni. Tavalyhoz képest volt helyismeretem, láttam mások is akkor felmentek. Így tettünk mi is kb. 1600 méterig fel tudtunk menni kocsival. Ebben az a jó, hogy 1400 méterről nem kell gyalogolni száraz úton 1600 méterig síléccel meg bakanccsal a hátadon. Ott jelentek meg az első hófoltok az úton. A kocsit az út mellett hagytam, mások is ezt tették. Pár száz méter mentünk amíg összefüggő hótakaró volt az úton és akkor vettem fel a túrasít. A lányaim hótaposóban illetve szánkóval jöttek felfelé. Nagyon szép idő volt, kék ég ragyogó napsütéssel, szélcsenddel. Letérni nem akartam az útról mert láttam lavina nyomokat (múlt hétvégén is Wallisban történt halálos baleset), gyerekekkel voltam inkább az óvatosság volt a jelszó, az úton mentünk felfele. Nagyon szép volt, a völgyben már tavasz van (vagy nyár) de ahogy haladunk felfelé egyre vastagabb a hóréteg. 1800 méter felett már 1 méter vastag hóréteg volt az úton, pedig azt többször ratrakolták, szezon közben. A szemben levő hegyen ismét sokan túráztak. Nem mentünk fel teljesen a hágóig, mivel nem úgy készültem, kb. 2100 méterig mentünk fel. Mikor ott megálltunk a kisebbik lányom azt mondta: "apa máskor korábban költsél fel és menjünk egészen a hágóig". Szóval majd mehetünk ismét ide vissza a lányaimnak tetszett a túrázás meg a szánkózás. Nekem a hely nagyon tetszik, így nem ellenkezem ha ismét vissza kell menjünk.
Kikerics ha elolvad a hó utána fehér lesz a föld a virágoktól a völgyben már olvad a hó de a hegyen még van utánpótlás a Furka út északi oldala kék ég minden felé 1900 méter felett már mindenütt hó volt encián encián mellette a hó hó+kék ég mindenütt a hegy mögött Wallis kanton található a hegygerinc képezi Uri illetve Wallis kanton határát jobbra a gerinc mögött húzódik a Rhone gleccser itt még szánkózni is lehetett

következőutolsó laponként: összesen 508, rendezés:
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » SÍELŐK NAPTÁRA »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »
KÖVESS MINKET!
facebook twitter youtube instagram
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 73 vendég és 2 regisztrált felhasználó látogatja.