Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

10. születésnapját ünnepelte a Chernel Sí Klaszter és a Normafa Park

2024.05.15. Wesselényi Andrea

Tíz évvel ezelőtt alakult meg a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter, és ebből az alkalomból egy jubileumi eseményre kaptunk meghívást. Együtt ünnepelt a síszakma sok hazai képviselője a Normafa Síházban.
Fehér Gyula, a Chernel Sí Klaszter alapítója és elnöke | Kép: sielok.hu
Fehér Gyula, a Chernel Sí Klaszter alapítója és elnöke | Kép: sielok.hu
Az eseményt a kívül-belül gyönyörűen felújított Normafa Síház Étteremben rendezték. Az épület és környezete sok szép emléket idéz fel a síelőkben. A helyszínválasztás másik indoka, hogy a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény is a tizedik születésnapját ünnepli idén. Nem véletlen az egybeesés, hiszen a Klaszter megalapításának közvetlen előzménye volt az a konferencia, melynek témája a Normafa akkoriban elhanyagolt területének fejlesztése volt. A szervező, Fehér Gyula, maga is meglepődött akkor, hogy milyen sokan jöttek el és adtak konkrét javaslatokat és segítséget a fejlesztéshez. Ekkor vált nyilvánvalóvá, hogy a hazai síélet, hegyvidéki turizmus fejlesztése érdekében szakmai összefogásra van szükség, melynek valamilyen szervezeti formát kell adni. Így született meg a Chernel Sí Klaszter.
Mikó Gergely, a Normafa Park vezetője mond beszédet
Mikó Gergely, a Normafa Park vezetője mond beszédet
Fehér Gyula, a Klaszter elnöke beszédében megköszönte a tagoknak és együttműködő partnereknek a közös gondolkodást, cselekvést. A jövőképet illetően kihangsúlyozta a négyévszakos hegyvidéki turizmus irányának fontosságát. A közeljövőt illetően pedig elmondta: munkacsoport alakul a klaszteren belül, melynek célja egy olyan hagyományteremtő szezonnyitó rendezvény megalkotása, mely összefogja a lehető legszélesebb társadalmi és piaci szereplőket. Erre jó példa lehet a vitorlázóknál, 1935-ben először megrendezésre kerülő Vitorlabontó ünnepség, mely idén is sokakat vonzott.

A 2024-es esztendő nem csupán a két szervezet születésnapja, hanem egyúttal a Síoktatók Magyarországi Szövetségének 35 éves, a Mátraszentistváni Sípark 20 éves születésnapját is jelenti.

A sokszoros születésnapi ünnepen részt vett és beszédet mondott Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára, aki az aktív, mozgásban gazdag életmód fontosságát hangsúlyozta, ezt megerősítve kerékpárral érkezett a hegyre. A Hegyvidéki Önkormányzatot pedig Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina alpolgármester képviselte.
A Hegyvidéki Önkormányzat képviseletében Pokorni Zoltán mondott beszédet
A Hegyvidéki Önkormányzat képviseletében Pokorni Zoltán mondott beszédet
A Normafa Park Intézményt vezető Mikó Gergely elmondta, hogy az utóbbi tíz évben több, mint 7000 köbméter szemetet vittek el a területről, és nagyságrendileg 3 millióan használták a mellékhelyiségeket. Ennyivel tehát már biztosan csökkent az erdő környezeti terhelése. Az elmúlt két év tapasztalata egyértelműen bebizonyította, hogy van létjogosultsága a hóágyúzott sífutó- és szánkópályának, hiszen a legtöbb kérdés a hóviszonyokkal és a pályák állapotával kapcsolatban érkezett a közösségi médiában. Pokorni Zoltán hozzátette, hogy az itteni síelési lehetőségek nem vetekedhetnek a magashegyek pályáival, de gyakorlásra, tanulásra kiválóak. Pokorni rámutatott, hogy rengeteg épített és természeti értéket lehetett megmenteni a Normafa rehabilitációja kapcsán. Nagyjából 1,1 millió ember jön évente ide, ezzel a Normafa a második legnépszerűbb pihenőhely a Margit-sziget után, rendben tartása nem kis feladat. Ezért alakult tíz éve a Normafa Park Intézmény, és ez az eredményeket látva nagyszerű döntésnek bizonyult.
Síelj itthon! A Sí Klaszter és a Normafa Park 10. születésnapjára készült a különleges Fekete-erdő torta
Síelj itthon! A Sí Klaszter és a Normafa Park 10. születésnapjára készült a különleges Fekete-erdő torta

A Chernel Sí Klaszter 10 év alatt elért legfontosabb eredményei:

Fehér Gyulával egy interjú készül a jubileum kapcsán, várjuk olvasóink kérdéseit is!
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.