Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Interski 2019 - Bemutatjuk a magyar delegáció tagjait (1.)

Cikksorozat - 1. rész

2019.03.20. | Szerző: sielok.hu
A világ síoktatói négyévente találkoznak, mindig más országban. Az előző kongresszust a dél-amerikai Cerro Castorban rendezték. 2019. március 17-22 között a bulgáriai Pamporovo ad otthont a síszakma fontos eseményének. Ahogy 4 éve, idén is bemutatjuk a sielok.hu olvasóinak a magyar delegáció tagjait.

dr. Egri Katalin

1. Mesélj a síoktató karrieredről röviden!
Édesapám a Kővári házaspár Sí ABC című könyvéből tanított meg síelni a Bükk-fennsíkon 6 éves koromban. Később úgy alakult, hogy a BKV Előre versenyzőjeként a könyv szerzői lettek az edzőim. Ildikó néni már akkor nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy tudásunkat iskolagyakorlatokkal fejlessze. A versenyzői pályafutást követően az egyetemi tanulmányaim mellett végeztem el a síoktató tanfolyamot, ahol a magyar síoktatóképzést meghatározó híres hármastól, Bartus Miklóstól, Kovács Tamás Attilától és Polacskó Istvántól tanulhattam. Az alapképzést követően sokszor oktattam - akkor még egyhetes – sítáborokban, majd a Rozmaring Síiskola utánpótlás edzője voltam 10 éven keresztül. Hamar rádöbbentem, hogy a tanítás közben magam is rengeteget tanulok, hiszen minden egyes magyarázat és bemutatás, „a mit miért és hogyan” újra és újra a feladat átgondolására késztet, ami csiszolja saját tudásomat is a mai napig. Hazai és külföldi továbbképzések elvégzése után hosszú ideje a Síoktatók Magyarországi Szövetsége egyik kiképző oktatója vagyok. Tagja lehettem az első magyar Interski Democsapatnak 1991-ben az ausztriai St. Antonban, amikor az SMSZ-t felvették a síoktatók világszervezetébe, az Interski Internationalba. 2015-ben az a megtiszteltetés ért, hogy e szervezet alelnökévé választottak két évre, 2017 tavasza óta pedig az Interski alszervezetei, az IVSI és az ISIA elnökségi munkájában veszek részt.
Az utóbbi években a Testnevelési Egyetem OKJ síoktató tanfolyamának hallgatói részére szervezett felkészítő tanfolyamokon és vizsgatáboraiban valamint az SMSZ továbbképzésein oktatok rendszeresen az SMSZ kiképző kollégákkal együtt, amit nagyon élvezek. Jó látni, hogy válnak hobbi síelőből oktatóvá tanítványaink. Örömmel tapasztalom, hogy egyre több tanítványunk motivált abban, hogy a bizonyítvány megszerzése után továbbképzésre jelentkezzen az újabb minősítési szint elérésének reményében.
Kihívás? Hét évvel ezelőtt a síoktató tanfolyamon ismerkedtem meg Tulcsik Melindával, aki fiatal felnőttként határozta el, hogy síversenyző szeretne lenni és a hallássérülteknek minden évben megrendezésre kerülő Sí Európa Kupa futamain versenyezni. Megkért, legyek az edzője. Általa csöppentem bele a siketek és nagyothallók érdekes világába. Jelnyelv ismerete nélkül izgalmas feladat volt kialakítani azt a közös nyelvet, amely segít abban, hogy Melinda minél jobb síelő és versenyző legyen. Most is egy újabb felkészülési szakasz előtt állunk, hiszen 2019. decemberben lesz a következő Téli Siketlimpia az olaszországi Santa Caterinában, melyen Melinda is indulni fog.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
2. A síoktatást milyen más szakmával kombinálod?
Jogi diplomám van, saját ügyvédi irodámban dolgozom polgári jogi területen. A két szakma nagyon jól kiegészíti egymást, nem elsősorban azért, mert egyre több síbalesettel kapcsolatos kártérítési ügyben keresnek meg, hanem mert jól esik az irodai munka után végre a hegyekben lenni. A havas csúcsok látványa mindig elvarázsol és megnyugtat. Jogászként szerzett tapasztalataimat jól tudom kamatoztatni a Síoktatók Magyarországi Szövetségénél is, amelynek 11 éve vagyok az elnöke.

3. Kedvenc sítereped?
Nincs kedvenc síterepem. Bárhol jól érzem magam, ahol csúszik alattam a sí és legalább egy olyan hosszú és jó lejtésű pályát találok, ahol elképzelésemnek megfelelő íveket húzhatok. Ha oktatok, akkor viszont fontos, hogy az adott terepen legyen mindenféle tudásszintnek megfelelő pálya.

4. Mit üzensz a sípályák népének?
Szeressék, tiszteljék a hegyet és egymást! Ne sajnálják az időt, energiát és pénzt sítudásuk fejlesztésére, mert magabiztos, helyes technikai tudással változatosabb, élvezetesebb a síelés. Ehhez nem árt persze egy kis erőnléti alapozás sem, legalább a síelés előtti hetekben. Napsütéses, szép havas napokat kívánok a sípályák népének.

5. Milyen feladatokat vállaltál az Interski kongresszussal kapcsolatban?
A magyar delegáció kongresszusi részvételének teljes körű szervezése, a magyar síoktatók képviselete a havas sportokat oktatók nemzetközi szervezeteinek munkájában. A magyar democsapat felkészülési edzéseinek videofelvételekkel való segítése.

6. Mi a legkedvesebb vagy legőrültebb élményed a síoktatással kapcsolatban?
A legutolsó legkedvesebb élményem idén Visegrádon volt, amikor családunk legifjabb tagját, a hat éves Emmát egy év kihagyás után ismét rá tudtam beszélni, hogy menjünk síelni. Annyira tetszett neki, hogy minden lecsúszás után "menjünk még" felkiáltással újra és újra a felliftezett a pályára. Gondoltam a gőzgombóc után elpilled és haza szeretne menni. De nem. Az utolsó falat után már indult is vissza a kivilágított pályára este nyolckor. Bizony nehezemre esett rávenni a hazaindulásra, amikor végre ráérzett a síelés örömére.

7. Hol oktatsz?
Síoktatók Magyarországi Szövetsége, Magyar Hallássérültek Sportszövetsége

8. Milyen képzettséged, szakmai szervezeti tagságod van?
ISIA Kártyás SMSZ Síoktató****, SMSZ Kiképző oktató, sí edző, Síoktatók Magyarországi Szövetsége (SMSZ) Elnöke, Iskolai Síoktatók és Szabadidő-szervezők Egyesülete (ISE) tagja, ISIA és IVSI elnökségi tagja

9. Vettél már részt korábbi Interski kongresszuson?
1991 St. Anton (Ausztria) demonstrátor, 2003 Crans Montana (Svájc): delegált, 2011 St. Anton: delegált, 2015 Usuaia (Argentína), amely kongresszus esetében nem csak magyar delegáltként, hanem az Interski elnökségi tagjaként a kongresszus előkészítésében is részt vehettem.

10. Síléced? ATOMIC Redster X9, több mint 20 éve csak Atomiccal síelek, nagyon kedvelem
11. Kötés? Atomic X12TL 169 cm
12. Bot márkája? Leki Carbon,Trigger 115cm
13. Egyéb sportágak? sítúrázás, kerékpár, kirándulás a hegyekben
14. Szponzor? A családom tagjai, akik eltűrik, hogy sokat vagyok távol tőlük.

Dalos Péter

1. Mesélj a síoktató karrieredről röviden!
Szerintem sízni MEGtanulni soha nem lehet. Én három évesen kezdtem Szlovákiában a szüleim jóvoltából. Szenvedélyemmé az OSC műanyagpályáján vált a sízés. Az Interski előtti héten a Pénzügyőr SE sífutó edzőtáborában sportolókat oktattam.
2. A síoktatást milyen más szakmával kombinálod?
A BKK-nál a MOL Bubi útját egyengetem. A síoktatást egy olyan kiegészítő szakmának tekintem, ami segíti fenntartani a motivációmat a civil munkámban és az élet más területein is.

3. Kedvenc sítereped?
Alacsony-Tátra (Chopok, Gyömbér)

4. Mit üzensz a sípályák népének?
Próbáljátok ki a közeli, kisebb síterepeket, a sífutást, a túrasízést! Mindig jusson eszünkbe: "A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön."

5. Milyen feladatokat vállaltál az Interski kongresszussal kapcsolatban?
Dr. Dosek Ágostonnal a sífutás és a lesiklás oktatásának kapcsolatáról tartunk workshopot. Ezen kívül minél több ismeretet szeretnék összeszedni és a következő négy évben kiképzőként átadni az SMSZ-es kollégáknak.

6. Mi a legkedvesebb vagy legőrültebb élményed a síoktatással kapcsolatban?
2015-ös Interskin, a Tűzföldön urban freeride a hotel előtti rekettyésben Bojkó Balázs barátommal.

7. Hol oktatsz?
"Vándoroktató" vagyok, de talán Lungauban dolgoztam a leggyakrabban.

8. Milyen képzettséged, szakmai szervezeti tagságod van?
ISIA bélyeges SMSZ Síoktató***, SMSZ Kiképző oktató, SMSZ Szakmai Bizottság tagja

9. Vettél már részt korábbi Interski kongresszuson?
2011 demonstrátor, 2015 csapattag

10. Síléced? Fischer RC4, Fischer Worldcup SL FIS 165
11. Kötés? Fischer
12. Bot márkája? LEKI Carbon Trigger 130
13. Egyéb sportágak? sífutás, túrasí, hegyikerékpár, síroller
14. Szponzor? K2 Sí & Snowboard Központ

Az a tapasztalatom, hogy bárkitől lehet tanulni valamit (természetesen nem kizárólag a sízésről). Szerencsémre világéletemben példaképekkel voltam körülvéve. Csak a legfontosabbakat említve: Solymosi Gabi néni (OSC-s nevelőedzőm), Bartus "Miki Bá" (az SMSZ örökös, tiszteletbeli tagja), Molnár Zoltán "Lopez" (evezős nevelőedzőm, ő űzte ki belőlem az alpesi gyermekversenyzők szokásos ellenérzését a sífutással szemben), és nem utolsósorban az SMSZ kiképzői és demonstrátorai.

Fódi Gábor

1. Mesélj a síoktató karrieredről röviden!
Édesapám 2 éves koromban adott rám először síléceket. A szoba szőnyegén tettem meg az első lépéseket, majd 3 éves koromtól minden télen több hetet síeltem Apukámmal. Az igazi sítanulás a dorogi műanyag sípálya megépülésével kezdődött. Minden szabadidőmet itt töltöttem, miközben rengeteg játék és vidám feladat közepette egyre ügyesebb lettem.
2. A síoktatást milyen más szakmával kombinálod?
Nem szeretném semmivel sem kombinálni, de nyáron a hóhiány miatt szükséges. Az UNIVERSAL Alpinista Kft.-nél és a Sítechnika Kft-nél dolgozom. Mindkét cégben családi érdekeltségem is van, így mindenféle feladatot végzek mindkét cégben. Ipari alpinista munkáknál kötéltechnikával dolgozom, részt veszek a munkák előkészítésében, felmérésében, kivitelezésében. Izgalmas és érdekes munkákat végzünk nagy magasságokban. Veszélyessé vált szerkezeteket bontunk, állékonysági vizsgálatokat végzünk, új acélszerkezeteket építünk, és korrózióvédünk. Nyaranta a Sítechnika Kft. nyári táborokat tart gyerekeknek. Az itteni munkában is részt veszek. Kamatoztatom a síoktatásban megszerzett tapasztalataimat. Jó érzés azokkal a gyerekekkel nyáron is foglalkozni, akik már télen velem síeltek és nagy öröm olyan gyerekeket a síoktatásokon látni, akik a nyári napköziben ismertek meg.

3. Kedvenc sítereped?
Kaprun - Kitzsteinhorn gleccser

4. Mit üzensz a sípályák népének?
Hát azt, ami a cégünk szlogenje: Síelj velünk! Csodálatos sportot űztök! De ezt Ti is tudjátok, érzitek. Viselkedjetek mindig sportemberhez méltóan, vigyázzatok egymásra és a természetre! A hóval és a hegyekkel legyetek mindig alázatosak és akkor életetek végéig elkísér benneteket ez a csodálatos sport.

5. Milyen feladatokat vállaltál az Interski kongresszussal kapcsolatban?
A Demo csapatban síelek

6. Mi a legkedvesebb vagy legőrültebb élményed a síoktatással kapcsolatban?
A tőlem telhető legtöbbet átadni igazi feladat számomra minden esetben, legyen az 3 éves csemete vagy 60 éves felnőtt. Kiemelkedő volt azonban, a 6 éves mozgássérült és szellemileg fogyatékos kislány oktatása, mely igazi feladatot és kihívást jelentett. A vele elért eredmények pedig szüleinek és nekem is igazolták a sízésben rejlő csodálatos „erőt”. Ami kihívást jelentett még síoktatói pályámon, az a 2015 januárjában, Csehországban megrendezett ISIA teszt és a szeptemberi Interski. A sikeres teszt újabb lendületet adott síoktatói munkámhoz.

7. Hol oktatsz?
Dorog, Sítechnika kft.

8. Milyen képzettséged, szakmai szervezeti tagságod van?
ISIA Kártyás SMSZ Síoktató****, SMSZ Kiképző oktató aspiráns

9. Vettél már részt korábbi Interski kongresszuson?
2015 Argentína, Ushuaia

10. Síléced? Atomic s9 (FIS norm)
11. Kötés? Atomic xtl 12
12. Bot márkája? Leki 14s 120cm
13. Egyéb sportágak? Snowboard, telamark, sífutás

Szende Lilla

1. Mesélj a síoktató karrieredről röviden!
Szüleimtől tanultam 3-4 évesen Magyarországon és Szlovákiában, de ez inkább ismerkedés volt a síelés sportágával. Első szakszerű oktatást gimnazista koromban kaptam, majd a Testnevelési Egyetem sítáborában Dosek Ágoston (SMSZ kiképző oktató) által kaptam kedvet ahhoz, hogy én is erre a pályára lépjek. Mindig is vonzott a síelés adta adrenalin, szabadság érzet, és a hegyek által nyújtott nyugalom. 7 éve dolgozom síoktatóként, és 5 éve dolgozom dupla szezonos síoktatóként (Ausztria - Argentína). 3 éve a síoktatás mellett síedzősködés területén is igyekszem helyt állni, célom a folyamatos tanulás, fejlődés ebben a sportágban, minden téren, nem csak az oktatás (sítechnika), az edzősködés és a sítúrázás területén is.
Legnagyobb kihívás volt egy autista kislányt oktatni Argentínában spanyolul, 4 napon keresztül. Illetve amikor olyan magán órát kapok, ahol egyszerre szeretne megtanulni a térd sérült nagymama, a szülők, és az unokák (4-5 éves) :) ezeket megoldani minőséggel mindig kihívás.
2. A síoktatást milyen más szakmával kombinálod?
Síoktatás és síedzősködés télen-nyáron (Európa - Dél Amerika). Kiegészítőként erőnléti edzésekkel (koordinációs és kondicionális képesség fejlesztés) foglalkozom versenyző gyerekeknek, a síeléshez hozzájárul a fizikai felkészülés is.

3. Kedvenc sítereped?
Hochkar (Ausztria), Las Lenas (Argentína)

4. Mit üzensz a sípályák népének?
Közlekedjenek biztonságosan, a síterep veszélyes üzem.

5. Milyen feladatokat vállaltál az Interski kongresszussal kapcsolatban?
Hungarian Demo Team csapat tagjaként veszek részt.

6. Mi a legkedvesebb vagy legőrültebb élményed a síoktatással kapcsolatban?
Számomra mindig öröm, amikor kilátástalan helyzetekből sikerül megtanítani valakit síelni. Továbbá folyamatos pozitív élmény, amikor a versenyeztetés területén egy nehezen kezelhető kisfiúból próbálod kihozni a maximumot és azt a maga módján viszonozza is, illetve látod a gyerekek fejlődését hónapról hónapra.

7. Hol oktatsz?
Las Leñas-i síiskola/ Sí klub, Snowline Síklub, Magyar Egyetemi Sí Egyesület (MESE)

8. Milyen képzettséged, szakmai szervezeti tagságod van?
IVSI bélyeges SMSZ Síoktató**, SMSZ Kiképző oktató aspiráns , AAA (American Avalanche Association) tag, Testnevelő- Gyógytestnevelő tanári- Edzői diploma (TE)

9. Vettél már részt korábbi Interski kongresszuson?
Ez lesz az első Interski amelyen részt veszek.

10. Síléced? Head SL RD 158
11. Kötés? Evo Flex 14
12. Bot márkája? Leki
13. Egyéb sportágak? labdajátékok (kosárlabda, röplabda, kézilabda), sítúrázás, és minden ami sport, ami szabadban űzhető
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » SÍELŐK NAPTÁRA »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »
KÖVESS MINKET!
facebook twitter youtube instagram
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 40 vendég és 2 regisztrált felhasználó látogatja.