Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Síoktatásról, síoktató képzésről másképpen

ÜZENETEK (162)Időben csökkenő Időben csökkenő
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2013.04.17. 09:12
A képzést a TF szervezése. Az SMSZ csak a szakmai programot adja és az oktatókat küldi. Ennyi. Nekem pl. a megélhetésem ment rá, annyi időmet vitte el az elmúlt évtizedben. Míg akiket képeztünk, eközben keresték a pénzt, nagy vendégkört alakítottak ki. Megköszönni senki nem szokta (bár nem is azért csináltam, simán mert csak hülye vagyok). Én átadom a tudást, majd két hét múlva lelkesen jelentik, hogy megszervezték az első csoportokat, és tényleg iszonyú jól működik, amit tanultak. Én meg persze örülök, mert megint bevált, amit összeraktunk. Aztán az ismerősök megkérdezik, hogy normális vagyok-e? Miért nem használom inkább versenyelőnynek azt a tudást, amit összeszedtünk, ahelyett, hogy konkurenciát gyártanánk magunknak... ;-) Persze tudom a választ, csak senki nem hiszi el. A magam részéről ennyit a lenyúlásról.

A magyar OKJ-s oktatók elég nagy arányban elég komoly munkákat kapnak a síiskolákban. Pont azért, mert elég magas a képzettségi szintjük. Persze, hogy lehetne jobb. És azzal is egyet értek, hogy tanuljanak a síoktatók, hiszen mis is megcsináltuk a három-négycsillagos képzéseket, és hiába tudok bőven jobban síleni és vagyok jobban felkészült az átlagnál, a mai napig folyamatosan tanulok. Nyilván elvárnám ezt a többiektől is.
De nem azért nem fogadják el a franciák vagy olaszok magyar végzettségeket, mert nem elég magas a képzettség, teljesen más okok vannak mögötte (ezt szépen mutatja a mostani francia balhék). Ha így lenne, akkor nem az Eurotestet írnák elő.

Semmit sem ér egy akárhány csillagos képzés, akármilyen vizsgákkal, ha az oktató igénytelen vagy ha a síiskola felvesz bárkit. A síiskolákban van egy csomó szakképesítés nélküli oktató. Az osztrák síiskolákban is rengeteg olyan oktatót látok, aki nálam egészen biztosan elhasalna sítudása alapján. Szint minden sípályán látok olyan oktatást, hogy az oktató nyújtott lábbak flatterolgat a vendég előtt ötven méterrel, vagy adja ki a megszokott típusgyaksikat. Olaszországban olyant is láttam, hogy eközben a cigaretta lógott a szájában... :) Lehet ő egyetemi tanár is síelésből, a munkája kevesebbet ér, mint egy lelkes egycsillagos magyar oktatóé.

Az OKJ-s vizsgákon rendszeresen buktattuk meg azokat, akik egyébként síoktatóként dolgoznak már régebb óta. De amikor meghirdetünk valami továbbképzést vagy programot, még akkor sem jönnek el, ha ingyenes volt... Először itt kellene rendet tenni, de ezt a síiskolák nélkül nem lehet megtenni. Van olyan síiskola, aki erre odafigyel, de nagyon soknak teljesen más az érdekeltsége. És nem csak a magyarokról beszélek.
Nagy Péter /Bundi/
119 élménybeszámolót írt
119
16 éve tag
2013.04.16. 22:51
Valahol valakinél lenni kell. Lehet, hogy gond volt a rendszerben.

Ha az OKJ-s papír feltétele a mai 3-4* követelmény szintje lesz, akkor biztosan mindenhol el fogják fogadni a mi állami végzettségünket is. Szerintem Te is tudod, hogy azért fogadják el a mostani papírokat mert az 1-2*-os magyar oktatók olcsón dolgoznak nekik, és ez csak az osztrákokra igaz.

Nekem semmi bajom a többszintes képzéssel. Ha mindenki betartaná az előírásokat, akkor nem lenne az az igazságtalan versenyhelyzet mint ami mostanra kialakult.
Előzmény: (ozsi 159297)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2013.04.16. 21:42
Csak tudnám, hogy hol van a levevésből származó lóvé! Mert hozzám nem érkezett meg, és az SMSZ-sem kapott belőle. Viszont kutya sokat kellett dolgoznom, hogy egyáltalán működjön a rendszer. Lehet, hogy hülyeséget csináltam az elmúlt évtizedben? Miért nem szóltál időben, hogy hagyjam a fenébe, és menjek el pénzt keresni? Akkor most nem így állnék... ;-)

Nem tudom, miért gondolod, hogy nem fogadnák el a magyar OKJ-s papírt: EU-s állami képesítés. Ezen nem lehet vitatkozni. Ha nem fogadják el, akkor miért dolgozik vele egy csomó oktató osztrák síiskolában?

Angliában a BASI-nak négyszintű a rendszere (de ilyesmi a kanadai, az USA stb. is), akárcsak nálunk... ;-)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2013.04.16. 21:36
Az SMSZ egy egyesület. Aláírathat akármit, attól az nem fog felülírni jogszabályokat. Sajnos a magyar jogi környezetben egy még egy testnevelő tanár is oktathat, és alapíthat síiskolát. Ez van, és egyelőre nem látszik megváltozni. Ehhez képest nagyon jó, ha valaki elvégzi az OKJ-s síoktatói tanfolyamot. Az egyébként a tanfolyam anyagában elhangzik hogy mire jogosít, csak hogy pl. ne vigyenek pályán kívül embereket. De akármit is írt alá az egyesületben, a vállalkozói igazolványt meg fogja kapni.

Állami szinten azt sem lehet elérni, hogy ne akarják ugyanazon rendszer szerint képezni a személyi edzőt, a röplabdás oktatót (segédedzőt) meg a síoktatót. Ezért is csináltunk saját tanfolyamot, mert így több lehetőségünk volt a keretek alakítására (több gyakorlati nap, oktatási gyakorlat stb.).

Lehet emelni a követelményeket, az óraszámot stb. De minden óra költség, ami megjelenik a tanfolyami díjakban. És ha túl drága a tanfolyam, senki nem jön el rá. Akkor majd tanítanak képesítés nélkül.
Egyébként sajnos nem mindenki síoktató, aki annak néz ki, túlontúl sok képesítés nélküli dolgozik. Ez az igazi baj.

És hogy keményebben vizsgáztatni? Azért kaptuk/kapjuk folyamatosan, hogy levevésről szól a síoktatóképzés, mert a megbukottak egy része azt híreszteli, hogy csak azért húztuk meg, hogy még egyszer be kelljen fizetnie. Amíg ráláttam, addig 30-40% körül volt a sikerarány. Volt 50% feletti tábor is, de volt 13%-os. Tényleg keményebbnek kellett volna ennél lenni? Nem hiszem.
Előzmény: (Ba 159286)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2013.04.16. 21:18
A magyar törvények nem írnak elő napokat, hanem óraszámban vannak többnyire megadva a képzési programok. Az OKJ-s sportoktató képzés képző intézménytől függően akár 300 óra is lehet. (Az ISIA 350 órát ír elő a bélyegre és 450-et a kártyára, tehát ez már közel van ehhez...) Nem annyira pitiáner ez, mint ahogy sokan gondolják. Ráadásul a záróvizsga is elég komolyan körül van írva az állam által.
Még 1x: én sem tartom jó szerkezetűnek ezt a képzést, de lebecsülni sem érdemes.

A rendszerekben valóban vannak komoly problémák. Erre utal, hogy az osztrákoknál nem működik felhőtlenül a többszintű képzés, mert az állami oktató túl drága ahhoz képest, amennyit ki tud termelni. De mégcsak nem is tartományit használnak a síiskolák, hanem inkább Anwärtert. Vagy képesítés nélkülit, vagy külföldit. Most hallottam, hogy szívesen alkalmaznak szlovén államit, mert neki nem kell kifizetni az osztrák államinak kötelező minimumot, ő alig kap többet egy Anwärternél. A magyar OKJ-s síoktatók sorra kapják a magánórákat, mert képesek jól megtartani, de elég minimálbért fizetni nekik.
Nem egyszerű megtalálni az optimális középutat a képzés tartalmai (ami a gyakorlatban költséget jelent) és a realitás között.
Nagy Péter /Bundi/
119 élménybeszámolót írt
119
16 éve tag
2013.04.16. 20:16
A magyar síoktatóképzés mindig csak arról szólt, hogy hogy lehet lehúzni a síoktató jelöltekről minél több bőrt, így volt ez régen és sajnos így van ez most is, legfeljebb most több szervezet osztozik, marakodik ugyanazon a csonton.

Végzettségek tekintetében pedig akkora a ködösítés, hogy szerintem egy öreg angol egész életében nem lát ennyit.

Az egy csillag, jelenleg az OKJ-s képzés vége, ami feljogosít oktatásra, síiskola alapításra... egy dolgot viszont nem vesz senki figyelembe, hogy van egy területi hatálya az pedig Magyarország. És attól, hogy ez a mi állami végzettségünk, jelenleg Magyarországon kívül szinte sehol, és nem gondolom, hogy a közeli jövőben bővülne azoknak a helyeknek a száma ahol elfogadnák.
Előzmény: (Ba 159286)
Ba
16 élménybeszámolót írt
16
15 éve tag
2013.04.16. 15:55
Ezt a kérdést én is többször feszegettem az Ozsinak, még smsz-es korában, a mostaniaknak is mondtam, de süket fülekre talált.
Ha nincsen magyar törvényi szabályozás erre, akkor lehetne smsz-es. bejön a mókus az egy csillagra és el kell neki magyarázni és/vagy alá kell vele íratni, hogy az a 8 napos végzettség mire jogosítja fel!!! mert iskola/tábor/stb vezetésre biztosan nem. meg versenyzők nevelésére. cserébe mindenki büszkén feszít és osztja az észt a síelésről egy 8 napos kurzus után (magát a kurzust most ne is firtassuk, a kiképző oktatókról, az ingyenes hospitálásról, stb). Aztán meg csodálkozik, ha baleset történik, meg a vendégek elégedetlenek. (a másik topicos beszélgetéshez kapcsolódóan pedig a vízuális környezetszennyezésről ne is beszéljünk, ahogy egyik-másik leováckodik a hegyről). megoldás lehetne az is ha azt mondjuk, hogy nekünk csak ez a 8 napos van, de cserébe nem engedünk át senkit, vagy csak azokat, akik tényleg tudnak. mert így valóban nem lesz 3* tábor és nem lesz értelmes oktatói gárda.
persze a másik véglet az osztrák, aki meg ugye még roller stadtlichgeprüftét is kér a síiskola alapításához, és még akkor is okoskodni kell hogy meg tudd nyitni a sajátod. De ez nem az én gondom, ez legyen a tiéd. Viszont a magyar meg igen és nem tudjuk megoldani hosszú évek óta. kár!
Nagy Péter /Bundi/
119 élménybeszámolót írt
119
16 éve tag
2013.04.12. 22:04
Szerintem ezt a cikket többen kíváncsian várjuk! Mondjuk engem tíz tizenöt évvel ezelőtt érdekelt volna igazán egy ilyen témájú cikk!
Előzmény: (ozsi 159178)
Nagy Péter /Bundi/
119 élménybeszámolót írt
119
16 éve tag
2013.04.12. 21:14
Sajnos Mi sem dolgozunk sokkal többért, tehát csak azt tudom mondani: Hajrá!!!!!
Előzmény: (Ró 159203)
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2013.04.12. 20:26
Na igen. Ez örök téma, ki, mennyi képzési napra adja ki az állami diplomáját.

Erre lett volna jó az ISIA minimum meghatározása és az ISIA teszt, ami szintén sok év pofozkodás eredménye. Csak addigra szegényke eléggé erejét veszítette a síoktatás világában.
Sajnos.

Olaszoknál 90 képzési nap az állami diploma megszerzésének ideje. Tartalmazza az EUROTEST-et és az EuroSecurity-t is.

Az osztrák rendszerben már meghaladja lassan a 130 képzési napot. Ebben aztán "dobozt, golyót, olajbogyót, sok szir-szart benne lelsz..." Eurocuccoktól a Landes Snowboardig és a sífutásig... (Amúgy az ISIA minimumot már a tartományi síoktatói szinten teljesítik a képzettek, ami a további felvételizés előfeltétele.)

A magyar törvények tudtommal nem tettek még lehetővé változtatást, így 8 gyakorlati képzési nap után kapják kézbe az oktatók az OKJ-s bizonyítványt, ami nem más, mint az állami végzettség. Amivel aztán céget/síiskolát alapíthat és mehet Isten hírével...

Majd még jól bizonygatjuk is nekik, hogy teljes jogú állami oktatók...még odakint is.
Így aztán törheti magát bárki, hogy a kész oktatók csillagvadászatba kezdjenek a hazai szervezeteknél. Lényegében innen már nem ad nekik hivatalosan senki sem többet. A tudás, amit kapnak pedig inkább egyéni igényesség kérdéseként jelenik meg a jelentkezőknél. Persze, hogy nehezen jön így össze egy 3csillagos tábor.

A franciát és svájci rendszereket nem ismerem olyan pontossággal, hogy egy karaktert is hitelesen ide pöttyincsek, de a fenti 3 szerintem elég jól érzékelteti a különbségekből eredő problémákat.

Az EU szegény törheti magát, de ezt azért így nehéz már első ránézésre is rendbe vágni.

...
300 élménybeszámolót írt
300
17 éve tag
2013.04.12. 20:25
Hátha még megtudod , hogy a jövő héten megyek Pestre gépjárművezetőt oktatni, 400ft/óra-ért, Nekem könnyű, Somáliában tankolok, Egyiptomból van a képesítésem, ha két órát veszel én fizetek!
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2013.04.12. 20:06
Like!
:)))
Előzmény: (Ró 159190)
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2013.04.12. 20:05
Az EU-s cikkedre kíváncsi leszek, mert szerintem már jó rég átbeszéltük minden részletét és hibáját, hátha van új a Nap alatt ebben is.
Én nem nagyon akarok már elmélyedni benne. Kicsit lefárasztott már ez a tizenéves eredménytelen jogi hercehurca és pofozkodás meg palotaforradalom.
Mit is mondhatnék? Magyarként, osztrák áll. síoktatóként(sőt, vezetőoktatónként), Olaszországban dolgozom a legtöbbet...
Hogyan is van ez? Vajon miért? :)

De az új MoU-s eredményeknek is nézz utána, mert nagyon érdekel, milyen infó jön át róla. Én a gyakorlati részét már megéltem... nem, nem akarok róla beszélni. :))))
Előzmény: (ozsi 159178)
Nagy Péter /Bundi/
119 élménybeszámolót írt
119
16 éve tag
2013.04.12. 19:59
Igen igen.
Előzmény: (Ró 159190)
300 élménybeszámolót írt
300
17 éve tag
2013.04.12. 19:49
:-)
Előzmény: (Ró 159190)
300 élménybeszámolót írt
300
17 éve tag
2013.04.12. 19:48
"Megfelelő számú jelentkező esetén a síoktatás nem napi 1x2 tanóra, hanem 2x2 tanóra lesz ezen a héten, a 14 éven aluli gyermekeink részére, változatlan 60 euro/fő/hét áron."
Erre gondoltál?
Nagy Péter /Bundi/
119 élménybeszámolót írt
119
16 éve tag
2013.04.12. 18:45
Hát azért nem mindegy melyik országban milyen szinten adják ki azt az állami végzettséget. Nálunk a legalsó szint is már állami végzettség, míg pl az olaszoknál csak a legfelső.

Ha jól belegondolunk adózási oldalról mindenképpen az ellenőrzés megoldhatatlansága fog mindig problémát jelenteni. Hogy tudnának egy idegen országban alkalmazott oktatón azt ellenőrizni mennyien fizettek be hozzá az adott órára.

Egy olyan síterepen ahol a helyi síiskola óradíja 65 euro, nem igazán szeretik azokat az oktatókat akik egész napra kapnak ennyit, aki pedig egy egyhetes kurzus után síoktatóvá válik az el fogja magát adni olcsón is.
Előzmény: (ozsi 159178)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2013.04.12. 16:50
Fogok írni erről egy cikket itt a sihun, de addig is bővebben:
Az EU alapelvei szerint szabad a munkaerő áramlása (és a szolgáltatásé és a tőkéé). Alapelv, enélkül az EU nem EU, nem ér egy fabatkát sem.
Ennek alapján nem lehetne kérdés, hogy tetszik-e, hogy ott van-e a sípályán a külföldi síoktató. Ezt a békát le kellene nyelni, vagy tetszett volna nem belépni az EU-ba. Nem tetszik a lengyel kőműves sem, de ott nem volt elég erős lobbi, így őket az adóhivatal zaklatja. A síoktatóknál elég erős volt a politikai háttér, és többek szerint teljesen jogtalanul, de a bizottság átlépte az EU alapelveit, és bevezetett egy jogellenes szabályozást.
Szerintem is, ugyanis az EU-direktívákból egyértelműen levezethető, hogy az Eurotest-et nem lehetne különbözeti vizsgaként alkalmazni. Más kérdés az Eurosecurity, csak arról kevesebb szó esik, mert messze nem olyan groteszk és értelmetlen, mint az Eurotest. Az ugyanis sokkal közelebb áll a jogilag elfogadható megoldásokhoz.

Mindegy, hogy melyik ország milyen szabályozást vezet be, azt csak az aktuális érdekei szerint teszi. De attól még ugyanúgy ellentétes az EU lényegével, mint a szabálytalan központi szabályozás. De ettől persze a gyakorlat sajnos azt a képet mutatja, amit látunk. Az EU elvei szerint az államilag elismert végzettséggel rendelkező szakembernek minden egyéb korlátozás nélkül szabadna oktatni egy másik országban. Ilyen egyszerű.
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2013.04.12. 12:45
Hali Ba!

Kezdek büszke lenni. 5 év után nekem írod 15.hozzászólásodat. :)

Félre ne érts, nem mondom, hogy ez csak pénz kérdés, és legkevésbé sem értek egyet az osztrák síoktatási törvények ehhez kapcsolódó kitételeivel!

Ez az emberi érdek és irígység kérdése.
Azért lép fel az iskola az idegen oktatókkal szemben, mert irígy a tulaj. Meg mert a saját országának politikája olyan szinten ellehetetleníti azt, hogy versenyképes tudjon maradni a külföldivel szemben. Így neki csak az marad, hogy utálkozik, feljelent, kellemetlenkedik...stb. (nagyjából csak eddig is lát...)

Ők sem gondolják, hogy valós eredménye lenne. Csak simán kellemetlenkednek. De amikor többedszer elviszik az oktatót a csoport elől, akkor szegény vendég is gondolkodni kezd. Aztán persze az iroda, vagy klub nem megy oda többet.

Tényleg nem a pénzről szól.
A külföldi helyzetét megnehezítik, hogy az ottani törvények szerint eleget tudjon tenni a hivatalos útnak, a hazait meg a végsőkig ellenőrzik, hogy betartja-e az előírásokat. A külföldi el kezd kiskaput keresni(talál is bőven) a helyi elkezdi a szabályokat feszegetni. A külföldit nem ellenőrzi gyakorlatilag senki, a helyihez bármikor be megy a finánc, a munkaügy, a TB és egyéb hatóságok. Meg is rakják, ha valami nem stimmel.
Na ők pontosan ezt és eddig látják.

Tudod, miért volt olaszországban lehetséges 2évtizedig utazási irodákkal dolgozni? Mert nem volt lehetőségük külföldi oktatókat felvenni az iskolákba, mivel a végzettségüket sehova sem tudták törvényileg besorolni.
Viszont, a falunak, síterepnek fontos volt a turista. Ott ezek a kapcsolatok sokkal inkább összefüggenek, mint az osztrákoknál. Ehhez hozzá tartozik, hogy az olaszoknál mindenki a legmagasabb végzettséggel dolgozik és magánvállalkozó. Nem egy tulajdonos dönti el, hogy feljelent-e idegen oktatókat. Nagyobb a kontroll.
Miért változott ez meg az olaszoknál is úgy 2 éve?
Felütötte a fejét, hogy bevezetik a második(alkalmazható) oktatói szintet. Magyarul: akkor dolgozz nekünk, vagy menj haza. -alapon.
Most pl. az olaszok egészm jól letisztázták az oktatók vándorlásának kérdéseit. Az új szabályozás tiszta, érthető és szerintem követhető is. Persze ez sem felel meg mindenkinek.

Azt meg, hogy a csoport, család hogyan ragaszkodik, szerintem nem kell nekem ecsetelned. Erre építettem éveken keresztül én is...
Előzmény: (Ba 159167)
Ba
16 élménybeszámolót írt
16
15 éve tag
2013.04.12. 11:16
Geri,

azért te sem gondolod komolyan, hogy csak pénz kérdése?? Ha lenne egy szabály, hogy a külföldi síoktatók fizessenek X eurót a hegynek, X euró adót (helyit, államit, stb mindegy)akkor mindenki szépen nyugodtan dolgozhatna?? Ez csak a maszlag része! Fogalmuk sincs ki mennyi adót fizet a hazájában, csak azt látják, hogy nekik nincsen munkájuk, vagyis kevesebb. De azt egyik sem fogja fel, hogy egy csoport, család sokszor jobban ragaszkodik az oktatójához, mint a helyhez. És persze ha a síiskola vezetőjének a panziójában lakik, akkor minden rendben? Ez hogy van? Simán csak arról van szó, hogy kellemetlenkednek, hátha valami összejön és akkor nekik X euróval több lesz a bevételük. Ez pont olyan, mint amikor mi nem értettük meg a Balcsin, hogy a hülye NDKs miért nem tanul meg magyarul és utána miért nem ide jár élete végéig, pedig mi fel sem újítottunk semmit és ugyanennyiért elmehetett bárhová európába. Most egy kicsit megváltozott, mert eltelt egy kis idő, jött egy finom szemléletváltás. Mjad jön ott is.
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.