Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Síoktatásról, síoktató képzésről másképpen

ÜZENETEK (162)Időben csökkenő Időben csökkenő
300 élménybeszámolót írt
300
17 éve tag
2014.02.28. 23:40
Nekem is tetszett!
Előzmény: (vasssy 170714)
Egér 64
225 élménybeszámolót írt
225
14 éve tag
2014.02.28. 23:24
Gratulálok, ez egy jó összefoglaló volt, nekem tetszett...:D
Előzmény: (vasssy 170714)
vasssy
1780 élménybeszámolót írt
1780
18 éve tag
2014.02.28. 23:17
Bár nem én lettem megszólítva, megpróbálok beleokoskodni. A hagyományos hóekéből a hagyományos forgatott lendület következik. A hagyományos osztrák tematikák a carvingot ebből úgy építik fel, hogy az ív végén előre-felfelé mozgással lapjára állítod a lécet mint az előbbinél, megvárod míg az esésvonalba kerülsz és ott kezded az élezést. Mifelénk amikor átbillented a sít élről-élre, azt már race-carvingnak hívják és külön lépcsőfokként kezelik. Lehet, hogy van ennél gyorsabb, direktebb vagy hatékonyabb út, de a legtöbb helyen ez a tematika.
Hogy miért ezt használják MINDENHOL, ahogy írod? Mert ezt tanulták, ebben a rendszerben dolgoznak és ebben tanulnak tovább. (Ha egyáltalán tovább tanulnak, de ez messze visz.) Az oktatóképzést és a tematikákat az adott ország/tartomány szövetségeinek vezetői határozzák meg a vélt vagy valós piaci igények figyelembevételével, hiszen az általad felsorolt országok egy részében a síoktatás nagyon komoly méretű iparágnak számít. Hogy ez a síelésnek mint sportnak és a síelőknek jó-e, azt nem vagyok hivatott eldönteni. Ahogy bizonyos szint alatt az oktató sem nagyon szólhat bele, de nem is biztos, hogy ez jó lenne. Az más kérdés, hogy van-e olyan igényes, hogy valóban fejlessze a saját sítudását és oktatói készségeit, akár a rendelkezésére álló eszközökkel (iskolai tréningek, továbbképzések), netalán még tájékozódjon is az általa ismerten kívüli trendekről, törekvésekről.
Másrészről pedig egy osztrák síiskolában dolgozva is van bizonyos szabadságfoka az oktatónak, amit ha akar kihasználhat. Viszont nagy változást egy-két lelkes oktató nem tud létrehozni. Szerencsére vannak Ausztriában és a világ más részein is oktatók, sőt, szervezetek akik más szemlélettel bírnak és előbb-utóbb valószínűleg/remélhetőleg el fog jutni mindenki arra a nézetre, hogy ha változik a síelés, akkor az oktatásán is lehet/kellhet változtatni.
Előzmény: (Rera 170711)
300 élménybeszámolót írt
300
17 éve tag
2014.02.28. 22:51
A kiterhelés csak egy gyakorlat, ami segíti tehermentesíteni az ívbelső lábat az esetleges mellézáráshoz, plusz előkésziti a tarás oldását előre befelé.(anticipácio)
de mindez csak egy-egy lépés a rendszerben, külön külön nem fog működni tökéletesen a végtermék, csak ha az egészen végigmegyünk. de a végén hosszú karcoltat tudsz menni oriássível, szántáson. Mondjuk a te Stöckli-d erre alkalmas, asszem 17m körül van a rádiusza.
Komplett tematikát ne kérj tőlem, mert azt más sem írt le ide. de ha valamikor összefutunk akár a Pálinka-tours-nál ,röviden elmondom élőszóban szívesen.
Mégegyszer mondom nem tudok rosszat mondani arra amit az Ozsi képvisel, csak nekem személy szerint nem tetszik, mást szokott meg a szemem.de én ezt bevállalom. Én vagyok a "rossz példa"
Ui. de azért ma megint megkérdezték az osztrák szülők: hol tanult meg így sielni ? Magyarországon? Kicsit ott, de nagyobbrészt Au.-ban a Snowsports-academy-nál.
Előzmény: (Rera 170711)
Rera
318 élménybeszámolót írt
318
14 éve tag
2014.02.28. 22:19
Ró, köszi, hogy írtál!! Akkor felteszem neked az eredeti kérdést: elmagyaráznád nekem az összefüggést a kiterheléses hóekézés és az élre állítós síelés mozgásformája között? Hogyan megy át az egyik a másikba az oktatás folyamatában?

Természetesen totál laikusként kérdezek.
Előzmény: (Ró 170710)
300 élménybeszámolót írt
300
17 éve tag
2014.02.28. 21:40
Én az osztrák módszert használom, nekem teljesen jól működik, miért változtatnék rajta? kicsit persze azért a magam módján mégis más amit oktatok.
melléteszem: kipróbáltam az Ozsi által oktatott "sulypont az ivbelső felé" módszert, és az is nagyon jól működik.
Nem tudok belekötni. De még csak kezelt pályán volt alkalmam tesztelni, mert alig van havunk.
Mi azt mondjuk, a súlypont a sebesség növelésével kezd el befelé vándorolni, egészen az extrém tartásokig.
Oriás sí! nagy tempó! nagy lécbiztonság mellett, hozzá a terep, a bucka esetleg Freestyl.
Aki flatterol az nem azért teszi mert a kiterheléses hóekét tanulta. Az nem okoz maradandó tartáskárosodást!
A síelés az egy érdekes dolog, azt hiszed nagyon jó vagy, aztán rávisznek egy olyan hótipusra, ahol azt sem tudod mi az a síelés. pedig ugyanott már sieltél.
Azért mert a Maruyama csinál egy új tematikát, ami érdekesmódon nagyon hasonlít a Skiculure által használt mozgásokhoz, azért nem gondolom, hogy mindenkinek azt kéne használnia.
Szerintem végig kéne járni a tanfolyamokat nálunk a síiskolákban, aztán lehet erröl tényleg véleményt írni. ez kb.20-30nap , napi 4 óra oktatás-t jelent.
akiket te láttál, valószínű ,hogy nem jártak többet összesen egy hétnél. Igaz ez erősen anyagi kérdés, de nekünk sajnos sokkal nagyobbak a költségeink, mint az Au.-ban oktató Külföldi, adót nem fizető oktatóknak.
De mondjuk 50eu/ 5óra a Richi Bergerrel totál hivatalosan nem hiszem, hogy sok lenne.
Olyan reménytelen eseteket helyrerakott már , akiknél nyomát sem láttam a helyes sí mozgásoknak.
És kiterheléssel kezdi!
Előzmény: (Rera 170704)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2014.02.28. 19:09
Sokan elgondolkoznak, és sokan nem. Nagy tömegeken kell átvinni gondolatokat. Ráadásul ez csak úgy megy, ha valaki a saját lábában is megérzi. Amikor megjelent a carving síléc, az oktatók többségén még évekig hagyományost lehetett látni.

Mára lassan az is kialakul, hogyan lehet ezt a lécet hatékonyan használni és ezt oktatni. Ehhez kellett egy bő évtized. A tudás, a módszerek és szemléletek átjutása sem megy egy pillanat alatt, itt is van késés. Mára jutottunk oda, hogy ez a folyamat lassan érezhető lesz. Nem szabad türelmetlenek lenni. Nekünk szerencsénk van azzal, hogy kicsi és rugalmas szervezet vagyunk. Az SMSZ már nagyobb és sokkal nehezebben tud utánamenni a változásoknak, egy nagy alpesi ország dolga még nehezebb. Mi 50-100 lelkes, megszállott oktatót érünk el, így gyorsabb az átmenet. Ahol nagyobb és átlagosabb a tömeg, ott ennek arányában több időt igényel. Szóval menni fog máshol is, csak türelem! :) Persze más kérdés a „csak azért is ellenállók” kérdése, de ők úgyis le fogják magukat írni a síelők előtt...

Egyébként én is várom az érveket a csúszó-fékező hóeke és a kiterheléses (repülős) hóekeív mellett.
Előzmény: (Rera 170704)
Rera
318 élménybeszámolót írt
318
14 éve tag
2014.02.28. 18:50
"Szerintem nem azért oktatnak kiterhelést, mert van vele valami speciális cél, hanem mert így szokták meg. Mindenki és mindig ezt csinálta, akkor miért térnének el tőle." -- A "speciális cél" az, hogy a delikvens megtanuljon síelni, és ha a hóekézés és a végső síelés alapvető mozgásformájában nincs folytonosság, akkor hogyan tanul meg síelni. Ezért elsődleges gond szerintem a kiterhelés, éppen a síelés logikája szempontjából.

Anno mi is kiterhelést tanultunk, de akkor flatterolva/farolgatva volt cél síelni! Tehát csillagos 5-ös az oktatónknak, mert a hóekézés és a végső síelés között kontinuitás volt. :-) Csakhogy több mint tíz éve mindenki a carvingról beszél, aminek a logikájába nem passzol bele a kiterhelés. A magyar, a szlovák vagy akár az osztrák síoktatóképző szervezetek ezen azóta sem gondolkodtak el? Csak oktatják az oktatójelölteknek, amit megszoktak? Tehát egy szinttel feljebb sem gondolkodtak el, csak ezért láthatom mindenhol azt, amit...

Mindenesetre köszönöm a figyelmet és a rám szánt időt!
Előzmény: (ozsi 170703)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2014.02.28. 18:11
Most tényleg azt várod, hogy én magyarázzam meg, hogy mások miért oktatnak úgy, ahogy? :D

Be tudnék linkelni ide olyan videót, amit a velünk együtt síelő kollégák szörnyülködve néztek, de nem lenne túl sportszerű. Aki akarja, rákeres a youtubon, meg fogja találni, hogy milyen katasztrofálisan el lehet rontani egy kezdőt, ha rosszul építik fel az alapjait.

Nem a kiterhelés az elsődleges gond egyébként, hanem a síelés logikájának meg nem értése. Szerintem nem azért oktatnak kiterhelést, mert van vele valami speciális cél, hanem mert így szokták meg. Mindenki és mindig ezt csinálta, akkor miért térnének el tőle. A megértés, a másfajta felépítés, a másfajta módszerek megtanulása időt és energiát igényel.

Idén már meglehetősen sok szakemberrel síeltünk együtt. Többnyire hamar kiderül, hogy érthető és logikus a felfogásunk - ahogy te is így gondolod, ha jól értem. De a második kérdés, hogy ezek mellé mindenkinek oda kell rendelni a módszereket, át kell alakítani a megszokásait, újra kell gondolnia az oktatását - még ha segítünk is ebben. De ez nem egy szolgai világ, meg kell érteni, és úgy alkalmazni. Van, aki nekifog ennek, és van, aki nem.

Nem véletlen, hogy nálunk a síoktatóképzésben kb. 40-50% körül van a hóekeívig terjedő alapiskola súlya. A haladó iskola célja pedig az, hogy a „bőrükön érezve” megértsék a leendő síoktatók, hogy mi és miért úgy szerepel az alapiskolában, ahogy. Minden részletnek jelentősége van ugyanis. (A be nem linkelt videó pl. egy látens kiterhelést tartalmaz, azaz lehet, hogy nem volt direkt repülőzés stb., de a mozgás logikája egyértelműen a külső oldal felé dolgozik.)
Előzmény: (Rera 170694)
Rera
318 élménybeszámolót írt
318
14 éve tag
2014.02.28. 14:47
"...tehát biztosan van olyan neten aktív síoktató, aki eszerint dolgozik" -- Most tényleg ne mókázzunk, léccci! ;-) Mondom, MINDENHOL: Magyarországon, Szlovákiában és Ausztriában is! Az előző szezon óta figyelek. Egy ideig csak vigyorogtam, hogy jééé, megint kiterheléses hóekéztetést látok, jééé, megint, de aztán már gyanús lett, hogy mindenhol kizárólag azt látok... Az egész merő kíváncsisággal kezdődött, de végül tényleg turkálok a szakmátokban, ezer bocs.

Még egyszer felteszem a kérdést: ki tudja nekem összekötni a kiterheléses hóekézést az élre állítós síeléssel? Komolyan kérdezem, s aki komolyan azt oktatja, kérem, komolyan válaszoljon! Hogyan épül fel az oktatás, ha nincs kontinuitás a kezdő hóekézés és a végső síelés között? Vagy: hol a kontinuitás?

Remélem, hogy valaki válaszol nekem! Itt sok oktató megfordul, biztosan van a témában kompetens személy. Talán ha megígéritek, hogy nem cincáljátok szét, jelentkezik. ;-) Engem a magyarázat érdekel, de tényleg!! Ozsi, egyébként szerintem te tudod, hogyan érvelnek ők.
Előzmény: (ozsi 170670)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2014.02.27. 21:39
Nem vagy ám elfelejtve, csak én is olyan véleményre vagyok kíváncsi, ami mellette van. A múltkor én is találtam a neten olyan videót, ahol erősen kifelé dolgozott a hóekeív, tehát biztosan van olyan neten aktív síoktató, aki eszerint dolgozik.
Előzmény: (Rera 170649)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2014.02.27. 20:44
Akkor udvarias, rendben van... :D
Előzmény: (jóska63 170663)
jóska63
526 élménybeszámolót írt
526
15 éve tag
2014.02.27. 20:43
na jó figyelte a kundéjaira és kinyította a lavonvka ajtaját :-)
nyitott-ajto.jpg
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2014.02.27. 20:41
:) Láttam már olyan olaszt is, aki csoportot vezetett faltól-falig kígyóban, stábbal a szája sarkában...

Ők diktálják most, hogy mi a síoktató krémje. :D
Előzmény: (jóska63 170661)
jóska63
526 élménybeszámolót írt
526
15 éve tag
2014.02.27. 20:37
A cigi a szájbanról jut eszembe:

és nem ettől függ, hogy az illető odavaló vagy sem (nem hinnétek el az ipse egy hegyivezető (francia), ami egy igen-igen magas képzettségi, tudásbeli és fittségi szintet jelent és tényleg igen igen jól sielt, Ozsi biztos megbuktatná, de érezte a sít nem kicsit, azt hiszem megvolt neki a sí közepe és a kiló kürüli tempot még 50 fokos lejtőn is diktálta, 60 fok +-nál sem esett kétségbe...
bacsi.jpg
Olasz Gergő
573 élménybeszámolót írt
573
17 éve tag
2014.02.27. 19:17
Rera, ezt azoktol az oktatoktol kérdezd meg miért ezt oktatják. Miért jo, és hogy fogja felhuzni élre a sit.
Rera
318 élménybeszámolót írt
318
14 éve tag
2014.02.27. 16:36
Már megint a profik között kotnyeleskedem, bocs.

Lackóhoz és Ozsihoz is "bekukkanthattam", és engem meggyőztek. Azóta -- ahol csak járok -- figyelem a síoktatókat: mindenhol (hangsúlyozom: MINDENHOL) kiterheléses hóekéztetést látok! Gyakran valamilyen síoktatós kabátban (rá van írva, hogy XY Síiskola) szerepel az, aki tanít... Több emberrel is beszéltem, aki pár éven belül járt síiskolába, és bizony őket is kiterheléses hóekére tanították, s onnan párhuzamosították. Végzett oktatók.

Ha a kiterheléses, csúszó-fékező hóeke a flatterolós síelést készíti elő, akkor manapság miért azt tanítják? Vagy hogyan kötik össze a hóekés előzményeket a kifejlett carving mozgással? (Jelentse most a carving az élre állítós kanyarodást, az egyszerűség kedvéért...) Vagy lehet carvingolni az ívkülső síre dolgozva? Azt meg nem értem, de csak akkor lenne értelme a kiterheléses hóekének -- mint előzménynek. Mindenki carvingról beszél, közben viszont nem az élre állítást oktatják, ha jól értem, mert az ívkülső felé mozdulva nem lehet a belső élekre állítani a léceket.

Köszönöm, ha megtiszteltek a magyarázattal. Figyelek.
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2013.04.19. 18:33
Nehezen tudok vele vitatkozni, bár akkor úgy láttuk, hogy nem vagyunk abban a helyzetben, hogy a saját „értékünket” mi határozhassuk meg. Próbáltunk napidíjat emelni, de nem volt rá fogadókészség.

Viszont a kiszorításról nem vagyunk egy nézeten. Ez egyrészről nekünk kisebb problémánk, mint Ausztriában, ahol az Anwärterek és a külföldiek szorítják ki a magasabb képesítésűeket.
Itthon pedig a szakképesítés nélküliek viszik a prímet, csak most már maszekolva (mint korábban), hanem több hazai síiskola is felvesz embereket úgy, hogy végzettséget nem kér, de még a sítudásról sem győződik meg. Aki semennyit nem fektet bele a saját fejlődésébe, az tud lenni a legolcsóbb.

Mi most ősszel próbaképpen meg fogunk hirdetni síiskoláknak továbbképzési csomagot, ami egy normális csoportnyi oktató esetén igen csak elérhető költség lesz. Sajnos tartok tőle, hogy nem lesz nagy keletje. Amikor ugyanis 1500 Ft-ért!!!!! hirdettünk meg síoktatóknak egy háromórás programot, akkor ketten!!!!! jelentkeztek...
Tumbász Geri
109 élménybeszámolót írt
109
17 éve tag
2013.04.18. 02:24
Sziasztok!

Csak röviden szösszennék bele.

A képesítések "elfogadásának" fogalmáról:

A hozzászólások tömkelegét olvasva, egyértelműen kitűnik, hogy itt némi zavar támadt e körül.

ELFOGADJÁK = a síiskolákban alkalmazzák őket olcsón, "képzetlen"/alulképzett oktatók bérét kapják. Tehát oda veszik fel őket, ahova a képzettség nélkülit is felvennék. ?!?!?!?!

"Nem fogadják el" = tehát nem engedik önállóan, saját vendégkört építeni, saját, önálló "síiskola rendszerű" tevékenységet folytatni, mint VÁLLALKOZÓ. Mert ezt csak egy HONOS ÁLLAMI végzettséggel, vagy annak honosíttatott megfelelőjével - +rollerstaatlichéval - lehetséges az őshonos helyinek is...

Hogy világosabb legyen:
Ausztriában, bármilyen végzettséged legyen is az állami szint alatt, nem dolgozhatsz önállóan, magánvállalkozóként!!! Csak alkalmazottként.
Sőt, még az állami mellé kell néhány egyéb képzettség is!
(Rollerstaatlich) :)

Ez ismét nem direkt a külföldi kiszorításáról szól, hanem a síiskola rendszerű oktatási jog megszerzésének, végtelen elnehezítéséről.

Az osztrák Landes(tartományi) ISIA bélyeges/kártyás oktatót ugyanúgy lekapcsolják, ha nem alkalmazottként dolgozik, hanem "fusiban"...

Akkor, hogyan lesz az OKJ-s végzettség, a maga akárhány órájával és 8 gyakorlati napjával egyenrangú az osztrákok magánvállalkozóként - jogilag tisztán - dolgozó oktatóival?


Az olasz rendszerben ugyanez a csavar van betekerve. NINCS más végzettségük törvényileg, csak az állami, azaz a legmagasabb szinthez/óraszám minimumhoz igazodó képzési rendszer és végzettség. Aki azt az óraszámot/gyakorlati napot..stb. nem teljesítette, az náluk nehezen üti meg a végzettségének honosításához szükséges szintet.
Ezért lépett náluk életbe a különböző időkorlátokat tartalmazó "elfogadási" rendszer az idén.
Viszont, legalább tiszta és átlátható... lenne, ha nem olaszosan kezelnék...


Szerintem nem maga az "elfogadás" ténye itt a kérdés, hanem a mikéntje. Kit, milyen feltételekkel, hova?
Persze, hogy alkalmazzák őket és jó órákat kapnak... (az Anwärter szintjén tartott fizetésért.)

De olyat számonkérni - követelni, amit a hasonló képzettségű, őshonosnak sem engednek... hát, hogyan is mondjam... sok-sok víz folyik még le a Dunán az újra és újra olvadó hóléből addigra. Nehéz.

Épp ez a legnagyobb bajuk házon belül az osztrékoknak. Amíg staatlcher oktatók verjük a pultot itt-ott az "őshonos jogok" megváltoztatásáért, addig az EU egységes szabályozása is becsusszan a küszöb alatt.
De amíg az "őshonosnak" sincs valamihez joga a hazai rendszerükben, addig külföldinek valóban nehéz áttörni a gátat... szerintem. Persze, ha az EU talál rést a pajzson, az még az így jogosultá váló "őshonosnak" is jó lesz. :)

Roviden ennyi.
Nagy Péter /Bundi/
119 élménybeszámolót írt
119
16 éve tag
2013.04.17. 20:38
Ha valaki egyszer tanításra adta a fejét, akkor annak kutya kötelessége továbbadnia tudását. Úgy gondolom mindennek meg van az ára, és ha valami jó, akkor azt meg kell fizetni. Ha valaki áron alul adja el magát, akkor az leértékeli a tudását. Amennyiben nem tudtatok biztos megélhetést biztosítani magatoknak az oktató képzésből, akkor drágábban kellett volna dolgoznotok. Ha drágábban dolgoztatok volna, drágább lett volna a képzés, kevesebben vizsgáztak volna, de a tudásuk sokkal többet ért volna, és nem árasztotta volna el a sípályákat a sok-sok olcsó munkaerő, akik szép lassan kiszorítják az igényesebb ámde sokkal drágább oktatókat. Lehet, hogy nem tűnnének el lassan a pályákról azok az oktatók sem akiket említesz (akik akkoriban jól kerestek). Nézz körbe, lassan csak a helyi síiskoláknál olcsón dolgozó oktatókat fogsz találni egy két főnökkel megspékelve.
Előzmény: (ozsi 159304)
elsőelőzőkövetkezőutolsó
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.