Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Tombol a szeptemberi tél az osztrák hegyekben

2007.09.05. Stánicz Balázs

Tombol a szeptemberi tél az osztrák hegyekben Igazi télies időjárással számolhatnak azok, akik Ausztria és Bajorország felé utaznak.  Jelenleg is intenzíven havazik, különösen a Dachstein, Grossglockner, és Hochkönig környékén. Németország legmagasabb hegycsúcsán, a Zugspitzén eddig 60 cm hó esett és a meteorológusok további 40-50 cm friss havat várnak.

A szomszédos Ausztria egyes területein péntekig 200 mm csapadék is lehullhat, amennyiben ez hó formájában érkezne, az körülbelül két méter havat jelentene! Kitzsteinhorn gleccseren a reggel nyolc órás mérések szerint fél méter porhó borítja a pályákat, az üzemeltető szerint a hétvégéig nem kizárt, hogy elérik az egy méteres álomhatárt is.

A többi osztrák gleccseren is derekasan hull a fehér pelyhes, Söldenen hat óra leforgása alatt közel 30 cm esett. A Dachsteinen, Kitzsteinhornhoz hasonlóan a hétvégére elérheti a frissen hullott fehér áldás vastagsága az egy métert!

A szokatlan, de nem egyedülálló havazás következtében több alpesi út csak hólánccal járható, illetve néhányat le is zártak. Nem járható többek között a Silvretta Hochalpenstraße Galtür és Partenen között, de a stájer Sölk hágót (Sölkpass) is lezártak a Mura és az Enns völgye között, mivel itt 30 cm hó fedi a tájat és az utat egyaránt.

Csak hólánccal járható a Radstädter Taurnpass - az Obertauern síterepén keresztül vezető főútvonal- Tweng és Untertauern között, de a Karintia és Salzburg határán fekvő Katschbergre sem lehet hólánc használata nélkül feljutni.

A Grossglockner felé vezető hegyi úton szintén télies útviszonyokkal kell számolni, itt több helyen félméteres hótorlaszok akadályozzák a forgalmat, nem lenne meglepő, ha a mai nap folyamán lezárnák az utat, mivel már reggel igen nehezen volt járható.

Fehérednek a fenyőfák a közeli Alsó-Ausztriában, így Gemeindealpén és Hochkaron is. A hóhatár a reggeli órákban és délelőtt 1000 m körül fog mozogni, napközben nagyjából 1400 méterre emelkedik fel. Holnap elsősorban a Dachsteintől keletre kell erős csapadékkal számolni, a hó eleinte 1400 méterig leesik, azonban a délután folyamán már "csak" 2000 métertől várható havazás. Az osztrákok csütörtökön és pénteken a magasabban fekvő területeken igen nagy lavinaveszélyt jósolnak, míg a völgyekben földcsuszamlásokra és áradásokra figyelmeztetnek.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.