Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Interski 2015 - Bemutatjuk a magyar delegáció tagjait (2.)

Cikksorozat - 2. rész

2015.09.09. | Szerző: sielok.hu
Folytatódik az argentinai Interski Kongresszusra delegált magyar democsapat tagjait bemutató cikksorozatunk. Mai írásunkban újabb négy csapattagot ismerhettek meg egy kicsit közelebbről.

Hodován Zsuzsanna

SMSZ Síoktató*, először vesz részt Interski Kongresszuson, célja minél több szakmai anyag összegyűjtése, kapcsolatok építése

Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
1. Hol és kitől tanultál meg síelni?
Szlovákiában a szüleimtől tanultam meg. De inkább az egycsillagos vizsgát megelőző felkészítő táborokhoz kötném, hogy megtanultam síelni. Első tanárom Polacskó Pista volt.

2. Hol és kiket oktattál utoljára?
Ausztriában, Pitztalon, gyerekeket.

3. Mi volt eddig a legnagyobb kihívás számodra síoktatóként?
A snowattacken 30 másnapos embert egyszerre tanítani.

4. A síoktatást milyen más szakmával kombinálod?
Belsőépítészként diplomáztam, amit gyakorlok is, de szeptembertől a formatervező szakot kezdem el.

5. Melyik sportágra váltasz nyáron?
Nyári sportágat egyelőre nem oktatok, de minden vizes sport szóba jön ilyenkor.

6. Kedvenc sítereped?
Olaszország, Cortina d'Ampezzo.

7. Mit üzensz a sípályák népeinek?
Csak lazán!

Dalos Péter

SMSZ kiképző oktató, elnökségi tag, másodszor szerepel a Bemutató Csapat tagjaként a kongresszuson

1. Hol és kitől tanultál meg síelni?
Szlovákiában kínoztak a szüleim és a barátaik a -20 fokban, 3 évesen… Felejthetetlen élmény volt. Azóta azért jó pár élvezetesebb pillanatot is köszönhetek a síelésnek. Szerintem síelni megtanulni soha nem lehet. Érdemes viszont törekedni arra, hogy az ember folyamatosan fejlődjön. Jobbaktól tanulni soha nem szégyen. Szerencsére világéletemben példaképekkel voltam körülvéve. Csak a legfontosabbakat említve: Solymosi Gabi néni (OSC-s nevelőedzőm), Molnár Zoltán „Lopez” (ő űzte ki belőlem az alpesi gyermekversenyzők szokásos ellenérzését a sífutással szemben), Bartus Miklós (a Síoktatók Magyarországi Szövetségének örökös, tiszteletbeli tagja; nekem úgy tűnik, hogy mindenki közül ő érti és élvezi a legjobban a síelést), és nem utolsósorban a mindenkori democsapattársaim.

2. Hol és kiket oktattál utoljára?
Ramsauban, Ausztriában oktattam a Magyar Evezős Válogatott sífutó edzőtáborában korábbi versenytársaimat, ellenfeleimet és az utánpótlást (1989-től 2006-ig én is versenyszerűen eveztem).

3. Mi volt eddig a legnagyobb kihívás számodra síoktatóként?
Egynapos buszos kirándulás keretében 14 fős kezdőcsoportot kísérni és oktatni Donovalyn. Volt köztük 4 éves ikerpár, 30-as,”irodaszökevény” házaspár, félős anyuka, sőt, egy mozgáskorlátozott fiatal lány is. Egy ilyen vegyes társaságot balesetmentesen lemenedzselni, úgy hogy élvezzék is…mit mondjak? A hazafelé vezető utat végigaludtam! Amúgy soha többé nem vállalnám el a feladatot, szakmai felelőtlenség, mert ennyi emberre képtelenség egyszerre odafigyelni.

4. A síoktatást milyen más szakmával kombinálod?
A BKK üzemeltetési főmunkatársaként a Bubi közbringarendszer útját egyengetem. Korábban egy közlekedéstervező-tanácsadó multinál dolgoztam. A síoktatást egy olyan kiegészítő szakmának tekintem, ami segíti fenntartani a motivációmat a civil munkámban és az élet más területein is.

5. Melyik sportágra váltasz nyáron?
A nyári szezonban főleg hegyikerékpározom, de rendszeresen űzöm a Skike nevű sportot is, ami a sífutás egyfajta nyári változata. Ezen kívül a TRX az alap, és az Interski felkészülés részeként idén heti rendszerességgel jártam a Snowrider síszimulátorra is.

6. Kedvenc sítereped?
Az örök kedvenc az Alacsony-Tátra. A Trangoska-völgy és a Gyömbér a kedvenc túrasí-célpontom, a Deres a déli Chopokon pedig a freeride-etalon.

7. Mit üzensz a sípályák népeinek?
Ne egyél sárga havat!

Végh András Maugli

SMSZ kiképző oktató, AVI Pro alpesi biztonsági képző végzettséggel, a Bemutató Csapat tagjaként másodszor szerepel Interski Kongresszuson

1. Hol és kitől tanultál meg síelni?
Szüleim tanítottak 2-3 éves koromtól Szlovákiában és Bulgáriában.

2. Hol és kiket oktattál utoljára?
Tegnap egy mendozai házaspárt oktattam.

3. Mi volt az eddigi legnagyobb kihívás számodra síoktatóként?
Egy agyvérzésben a fél oldalára lebénult orvost, Argentínában spanyolul megtanítani síelni. (a hozzáállása kitűnő volt!)

4. A síoktatást milyen más szakmával kombinálod? Mesélj a munkádról!
Az elmúlt 5 évben „dupla” szezonban dolgozom Ausztriában és Argentinában. A lavinabiztonsággal, pályán kívüli túravezetéssel is foglalkozom. Rafting túravezető, küzdősportok a kiegészítő sportágam.

5. Melyik sportágra váltasz nyáron?
Sí az Andokban, Rafting.

6. Kedvenc sítereped?
Hochkar Ausztriában és a Las Lenas Argentínában.

7. Mit üzensz a sípályák népének?
Jó havat! Megfontolt és körültekintő közlekedést!

Polacskó Dániel

SMSZ kiképző oktató, negyedszer vesz részt a democsapat tagjaként a kongresszuson, ez alkalommal ő a formációs gyakorlatok kitalálója és a Bemutató Csapat irányítója

1. Hol és kitől tanultál meg síelni?
Kétéves koromban kezdtem a pályafutásom, amikor legjobb asszisztensem, Édesapám, lelkesen követte a "Papa kapjál el!" utasításaimat. Szerencsés helyzetben voltam, mert tulajdonképpen beleszülettem a síoktató társadalomba, így már gyerekkorom óta a szakma hazai ikonjaitól tanulhattam. A teljesség igénye nélkül, "nevelő edzőként" Bartus Miklóst, Sigmond Andrást és Kovács Tamás Attilát volt szerencsém szakmai kihívások elé állítani. A síoktatóképzést Vince P. Márton irányítása alatt végeztem. A democsapat edzőjeként Szabó László vezetett be a carving síelés mélységeibe, majd a finomhangolás és a mozgás tényleges megértése számomra egyértelműen Ozsváth Miklós nevéhez fűződik.

2. Hol és kiket oktattál utoljára?
Utoljára a szokásos szezonzáró táborunkban, Pitztalon oktattam. Itt az oktató-csoport forgórendszernek köszönhetően 4 nap alatt kb. 60 emberrel síelhettem együtt fél-fél napot (mini, gyerek, junior, felnőtt korcsoport; kezdő, haladó, versenyző, síoktató tudásszint) ami minden évben mind hangulatilag, mind szakmailag méltó zárása a szezonnak.

3. Mi volt az eddigi legnagyobb kihívás számodra síoktatóként?
Fiatalon, osztrák síiskolai alkalmazottként, egy heti turnusban váltva kellett oktatnom délelőtt vakokat, délután pedig siketnémákat. Ez különösen hiányos német tudásomra való tekintettel jelentett komoly kihívást. Utólag úgy értékelem, hogy oktatói kommunikáció terén azon az egy héten többet tanultam, mint egész pályafutásom alatt együttvéve.

4. A síoktatást milyen más szakmával kombinálod? Mesélj a munkádról!
Még nem tudtam eldönteni, hogy sajnálatos módon vagy szerencsére, de nekem a "civil" élet is a síelés körül forog. Édesapámmal síelésre szakosodott utazási irodát üzemeltetünk, emellett az egyik legnagyobb símárka magyarországi forgalmazását irányítom. Ilyen szempontból szerencsésnek tartom, hogy a síoktatást most már kedvtelésből tudom folytatni, ezért nem megélhetési munkának, hanem egy kellemes hobbinak számít.

5. Melyik sportágra váltasz nyáron?
Kitesurf. Bár a klasszikus modellben a síelők windsurf-öznek holtszezonban, nekem (feleségem révén) a kite lett a hó és a tél ellenpólusa. Természetesen ennek a sportnak is csak a kellemesebb változata pihentet: szél, napsütés, meleg, nyár...

6. Kedvenc sítereped?
Val di Fassa - Passo San Pellegrino. Olaszország verhetetlen hangulatban, és síkultúrában. Nagy pályarendszer több országban is van. Franciaországban a pályarendőrség inkább elrettentésként üzemel, Ausztriában nincs is ilyen, ráadásul már vendégszeretet sincs. Olaszországban kifejezetten szeretik a vendégeket a "sí-rendőrök" inkább csak a biztonságra figyelnek, és a helyiek pedig mosolyognak.

7. Mit üzensz a sípályák népének?
A síelést élvezni kell! Van, aki a sebességet kedveli, van aki a technikai precizitásban leli örömét, másokat pedig kizárólag a hütte-hangulat motivál (pl.: Aprés-Ski ski nélkül). De ez mind-mind a síelés része, és a cél mindig ugyanaz: kikapcsolódás, feltöltődés, friss levegő, Tél és Hó!

Folytatáshoz kattints ide! 3. rész
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE » INGYENES TANÁCSADÁS » SÍELŐK NAPTÁRA »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 70 vendég és 3 regisztrált felhasználó látogatja.