Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Interski 2015 - Bemutatjuk a magyar delegáció tagjait (3.)

Cikksorozat - 3. rész

2015.09.10. | Szerző: sielok.hu
Szombaton ér véget az Interski Kongresszus, melyet ezúttal Argetinában, Cerro Castor síterepén rendeztek meg. Cikksorozatunk harmadik részében újabb négy csapattagról tudhattok meg érdekességeket.

Kiss Dániel

SMSZ Síoktató ***, elnökségi tag, először vesz részt Interski Kongresszuson és a formációs gyakorlatok előadásában a Bemutató Csapat tagjaként

Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
1. Hol és kitől tanultál meg síelni?
Édesapám a katonaságnál próbálta ki a síelést és mivel nagyon tetszett neki, elhatározták Édesanyámmal, hogy ez lesz a család éves nyaralása. Sikeresebb időszakokban évi kétszer is el tudtunk látogatni hetes túrákra. Vaszaryhoz, Csongor Lajos Viktor Győzőhöz és Talpiékhoz jártunk, későbbi években Homoláékkal kiegészülve oktatták a családot a Gázművek Síklubban. Időnként helyi síiskolába „leadva” tanultam. Ezek voltak az első lépések, de a valódi fejlődés a Testnevelési Főiskola alatt és az oktatás alkalmával következett be. Olyan tériszonnyal küzdöttem az ülőszékes és kabinos felvonókon, hogy Édesanyám válaszút elé állított mondván, nem kötelező senkinek síelni, döntsem el, hogy akarom-e!

2. Hol és kiket oktattál utoljára?
A TF nappali tagozatos vizsgatábora minden évben óriási élmény, nem volt ez másképp 2015-ben sem. Az alpesi szakág mellett az északi szakágak alapjait is megpróbáljuk átadni. Mivel a síoktatás egy állandó tanulási folyamat, így az idei szezonom a ***-os képzés befejezéséről szólt. Murauban a Snowboard Magyar Bajnokságon az első lépéseket tanítgattam a következő generációnak freeskiből.

3. Mi volt az eddigi legnagyobb kihívás számodra síoktatóként?
Mostanában a legnagyobb kihívás az, hogy tudom leginkább lekötni a gimnazista korú gyerekeket a hagyományos „poroszos” oktatás során. Az a tapasztalatom, hogy időnként új eszközre állva le lehet őket nyűgözni (például snowboard oktatás során eljutottunk a parkba a haladókkal, de a következő nap szlalom sít csatolva csúsztunk tempót egy másik csoporttal, azt követő nap pedig twin tip léccel közlekedtünk a parkban). A visszacsatolás nagyon jól esett, mert nem gondolták volna, hogy több szakágban is tudok újat mutatni nekik. A legnehezebb mindig a 40-50 éves anyukák oktatása, mert ők a legtöbb esetben nem belső motiváció miatt, hanem külső hatásra kezdenek el síelni.

4. A síoktatást milyen más szakmával kombinálod? Mesélj a munkádról!
Végzettségemet tekintve testnevelő tanár vagyok, de sajnos én is a pályaelhagyók táborát erősítem. Főállásomban értékesítéssel foglalkozom, egy ruhakereskedelmi cégnél dolgozom. Mivel a sízéshez és a snowboardhoz is készítünk termékeket, így nem annyira távoli. Ezek mellett rendezvényszervezéssel is foglalkozom, de már csak projekt alapon segítek be 6-8 ügynökségnek.

5. Melyik sportágra váltasz nyáron?
Az elmúlt években a bikram jóga az újdonság, de a természeti sportokat kedvelem leginkább. Heti rendszerességgel űzök labdajátékokat, de a fő cél a „core” izmok megerősítése az elkövetkező időszakban.

6. Kedvenc sítereped?
Régebben csak azt néztem, hogy hány kilométer sípálya található a régióban, ahova utazok. Ma már egy kis síterepen is elvagyok. Erős kék és gyenge piros pályák kielégítik a vágyamat, de fontos, hogy legyen lehetőség a pálya melletti sízésre, vagy kis parkban történő gyakorlásra.

7. Mit üzensz a sípályák népének?
Senki se felejtse el, hogy miért is kezdte el! Ennek a sportnak mindig örömet kell adni. Tiszteld a hegyet és környezetet! Segíts, hogy minél tovább élvezhessük együtt ennek a szép sportnak az örömeit! És figyeljünk egymásra, talán ez a legfontosabb!

Kovács Tamás

SMSZ kiképző oktató, szakmai bizottsági tag, először lép fel a Bemutató Csapat tagjaként

1. Hol és kitől tanultál meg síelni?
Elkerülhetetlen és karmatikus volt a síhez fűződő viszonyom, mindennek persze nagyon örülök! Édesapám egész életében a sísport aktív tagja, magyar és külföldi válogatott csapotok edzője, az oktatásügy szervezője, s mivel a rekreáció a szívügye, ezzel a céllal síiskolát üzemeltetett a 80-as évektől. Ezek környékén nevelkedtem. Fontosabb „nagy” emberek a pályafutásom mentén, a teljesség igénye nélkül: Kovács Péter (Döbrögi) és Bartus Miklós (Miki bácsi) akik mögött a fél életemet hóekében töltöttem, de ezekre a stabil alapokra, a mai napig építkezhetek. Ifjú koromban Szabó Lacival is sokat síelhettem, aki kondicionált a vagányságra, s persze édesapám (Kovács Tamás Attila) kísért végig az utamon, örök elégedetlenséggel (köszönet érte!). A csoda az volt (van), hogy a későbbiekben ugyanezen emberekkel dolgozhattam együtt a síoktatás területén, a síoktatás ügyén.

2. Hol és kiket oktattál utoljára?
Azt hiszem, utoljára a síoktatók tavaszi koordinációján volt egy jó kis csapatom.

3. Mi volt az eddigi legnagyobb kihívás számodra síoktatóként?
Minden feladat kihívás elé állít, de szerencsére nem a nehézségek, hanem az örömök, a sikerek maradnak meg bennem. Ám a legnagyobb kihívás, mindig a megfelelő motiváltság elérése a tanulóimnál, s ebben nincs mindig közös nevező, nem tudok mindenkinek megfelelni, de igyekszem!

4. A síoktatást milyen más szakmával kombinálod? Mesélj a munkádról!
Az elmúlt években tartottam koordinációs edzéseket, edzőtáborokat az ifjúsági síválogatott-keret számára. A minőség igényétől eltekintve, nem kapcsolódik a civil foglalkozásom a síeléshez.

5. Melyik sportágra váltasz nyáron?
Igazából, már csak sportolgatok, ha úgy adódik. Mindenfélét.

6. Kedvenc sítereped?
Nincs kedvenc síterepem, csak legyen legalább egy jó pálya, ahol fejleszthetem magam, vagy a csapatom. Persze a jó hó és a napfény jól jön!

7. Mit üzensz a sípályák népének?
Tanuljatok meg síelni! Jól síelni! Érdemes.

Fódi Gábor

SMSZ Síoktató**, nagy izgalommal készül első kongresszusi szereplésére, ahol a formációs síelést bemutató csapat tagja

1. Hol és kitől tanultál meg sízni?
Édesapám 2 éves koromban adott rám először síléceket. A szoba szőnyegén tettem meg az első lépéseket, majd 3 éves koromtól minden télen több hetet síeltem Apukámmal. Az igazi sítanulás a dorogi műanyag sípálya megépülésével kezdődött. Minden szabadidőmet itt töltöttem, miközben rengeteg játék és vidám feladat közepette egyre ügyesebb lettem. Röviden a kérdésre a válasz: Dorogon, az Édesapámtól.

2. Hol és kiket oktattál utoljára?
Az ausztriai Hinterstoder síterepen 2015 márciusában, felnőtt csoportot oktattam a Sítechnika Kft. csapatával.

3. Mi volt az eddigi legnagyobb kihívás számodra síoktatóként?
Minden óra kihívást jelent. A tőlem telhető legtöbbet átadni, igazi feladat számomra minden esetben, legyen az 3 éves csemete vagy 60 éves felnőtt. Kiemelkedő volt azonban Boróka, a 6 éves mozgássérült és szellemileg fogyatékos kislány oktatása, mely igazi feladatot és kihívást jelentett. A vele elért eredmények pedig szüleinek és nekem is igazolták a sízésben rejlő csodálatos „erőt”. Ami kihívást jelentett még síoktatói pályámon, az a 2015 januárjában, Csehországban megrendezett ISIA teszt. A sikeres teszt újabb lendületet adott síoktatói munkámhoz.

4. A síoktatást milyen más szakmával kombinálod? Mesélj a szakmádról.
Nem szeretném semmivel sem kombinálni, de nyáron a hóhiány miatt szükséges. Az UNIVERSAL Alpinista Kft. –nél és a Sítechnika Kft-nél dolgozom. Mindkét cégben családi érdekeltségem is van, így mindenféle feladatot végzek mindkét cégben. Ipari alpinista munkáknál kötéltechnikával dolgozom, részt veszek a munkák előkészítésében, felmérésében, kivitelezésében. Izgalmas és érdekes munkákat végzünk nagy magasságokban. Veszélyessé vált szerkezeteket bontunk, állékonysági vizsgálatokat végzünk, új acélszerkezeteket építünk, és korrózióvédünk. Nyaranta a Sítechnika Kft. nyári táborokat tart gyerekeknek. Az itteni munkában is részt veszek. Kamatoztatom a síoktatásban megszerzett tapasztalataimat. Jó érzés azokkal a gyerekekkel nyáron is foglalkozni akik már télen velem síeltek és nagy öröm olyan gyerekeket a síoktatásokon látni, akik a nyári napköziben ismertek meg. A Sítechnika kerékpártúráin is ott vagyok Ausztriában, ahol elsősorban a vendégek és a csomagok szállítása, a kerékpárosok segítése a feladatom.

5. Melyik sportágra váltasz nyáron?
Nem váltok, várom a telet. Hobbi szinten kerékpározok az egészségemért és a nyári kerékpártúrákon a vendégekkel.

6. Kedvenc sítereped?
Kaprun, Kitzsteinhorn.

7. Mit üzensz a sípályák népének?
Hát azt, ami a cégünk szlogenje: Síelj velünk! Csodálatos sportot űztök! De ezt Ti is tudjátok, érzitek. Viselkedjetek mindig sportemberhez méltóan, vigyázzatok egymásra és a természetre! A hóval és a hegyekkel legyetek mindig alázatosak és akkor életetek végéig elkísér benneteket ez a csodálatos sport.

Takács Norbert

SMSZ kiképző oktató, szakmai bizottsági tagja, a magyar workshop és előadás egyik előkészítője és előadója

1. Hol és kitől tanultál meg síelni?
A sátoraljaújhelyi sípályán tanultam síelni testnevelő tanár szüleimtől. Az első komolyabb síoktatáson, a Magyar Testnevelési Egyetem sítáborán, Szlovákiában vettem részt, majd az SMSZ oktatói képzésén Olaszországban még 1994-ben.

2. Hol és kiket oktattál utoljára?
Ausztriában, Murauban a Síoktatók Magyarországi Szövetségének tavaszi koordinációs táborán álltam utoljára tanítványok előtt idén április elején. Csoportomban műanyagpályás síoktatók és lelkes fiatalok voltak, akik szeretnék ezt a szép szakmát választani.

3. Mi volt az eddigi legnagyobb kihívás számodra síoktatóként?
Létrehozni egy saját síiskolát itthon és azt az alapoktól felépíteni. Oktatásaim során keresem a kihívásokat, az oktatóim számára nehezebb tanítványokkal szívesen foglalkozom.

4. A síoktatást milyen más szakmával kombinálod? Mesélj a munkádról!
Vállalkozó vagyok. Nyáron rendezvénysátrak bérbeadásával foglalkozom.

5. Melyik sportágra váltasz nyáron?
Hobbyszerűen kerékpár és vízi sportok, kajakozás, kenuzás. De nagyon szeretem a hegyeket, így ha tehetem, nyáron is visszatérek gyalogtúrák formájában.

6. Kedvenc sítereped?
Amelyiken hó van és lehetőleg kevés ember. Nincs igazi kedvenc, szinte bárhol megtalálom a számomra érdekes és élvezetes feladatot.

7. Mit üzensz a sípályák népének?
Ez szerencsére egy olyan sportág, amelyiknek a tanulását soha nem lehet abba hagyni csak elkezdeni. Keressék az új élményeket, új téli sporteszközöket! Ki kell próbálni a sífutást, telemarkot, sítúrázást, snowboardot, mélyhósízést is! Ezek változtatása és mozgásuk tárháza kimeríthetetlen. Nem tudhatja előre senki, hogy életének bizonyos szakaszaiban melyik fogja neki a legnagyobb élményt nyújtani. De ha ismeri, akkor tud választani!

h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » SÍELŐK NAPTÁRA »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 14 vendég és 0 regisztrált felhasználó látogatja.