Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

pálinkás által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (407)Időben csökkenő Időben csökkenő
pálinkás
408 élménybeszámolót írt
408
17 éve tag
2013.01.02. 08:00
Mivel későn döntöttünk, és nem kaptunk már Ausztriában szállást, elhatároztam, sok év után újra kipróbáljuk Szlovákiát (eltekintve kedvenc egynapos Chopokjaimtól, legalább 4-5 éve nem jártam itt hosszabb síelésen). Így ide indultunk szilveszterezni. Még mielőtt bárki lekapna a tíz körmömről, előre bocsátom: az értékelés a saját, SZUBJEKTÍV véleményem.

December 30-31-én Tártalomnicon síeltünk. Tekintettel a szeretetteljesnek gondolt ünnepekre és köszönhetően a hosszan gyakorolt buddhista-szintű belátásnak, elfogadásnak, nem zaklattam fel magam sem azon, hogy a liftektől csak több száz méterre lehetett parkolni, sem azon hogy ezt nem a közel sem kedves és kommunikatív sárgamellényes alkalmazottaktól tudtam meg, hanem saját kútfőből kellett kiokoskodnunk. Rezzenéstelen arccal álltam végig a pénztárnál a 40 perces, majd a narancssárga buborékos liftnél a pontosan 26 perces sort. Igaz ezen a második helyszínen néha elmormogtam egy-egy befelé fojtott értetlenséget, látva ahogy a hat személyes liftbe 2-3-4-esével szállnak az emberek és a liftkezelők semmit nem szólnak, miközben mögöttük a sohasorranemkerülés reménytelenségével várakoznak százszámra a sport- és sorstársak.
Egész nap (mindkét nap) riasztóan sűrű maradt a tömeg mind a hatszékes, mind a kabinos beszállásánál, szerencsére a kék buborékos nyolcszékes valahogy kiesett a nép látóköréből, így itt 1-2 perc alatt gyorsan tudtunk pörögni - igaz, az ide tartozó pálya elég rövidke és mindössze 140 méter szintkülönbségű.

Na de végre lécen álltunk és a kötések csattanásának hangja okozta boldogsághormon-felszabaduláson semmit nem tompított az előzetes procedúra. A pályamunkások kitettek magukért, szinte a semmiből varázsoltak egészen jó havat, természetes áldásban ugyanis nem nagyon volt része a környéknek. A kellemes téli hangulat megteremtéséhez elegendő a hó, de síelni a jelentős hóágyú-park nélkül bajosan lehetne. Tájképileg még mindig elég siralmas a látvány a néhány évvel ezelőtti erdőpusztító viharnak "köszönhetően".
A felső pályarész, amit a kabinossal lehet megközelíteni, csontkeményre fagyott, mesterséges havas felületéből sokhelyütt kikukucskáló köveivel inkább csak a bérelt léccel közlekedőknek ajánlott. A legfölső fekete természetesen még nem üzemel, és a pályán kívüli síelés is esélytelen, hisz kilátszanak a sziklák és törpefenyők az alig 30-40 centinyi természetes hótakaró alól.
Az alsó részek ugyan elég laposak, viszont a hatszékes alatti pálya legalább jó hosszú, van vagy 4 kilométer, így kezdő sízőknek tökéletes a gyakorlásra és a gyengébb erőnlétűek legalább pihenhetnek sorbanállás közben.

Ausztria után itt valahogy határozottan más síkultúrához kell gyorsan hozzászokni. Ennyi mormotapózban száguldozó, láthatóan leginkább csak az egyenes irányt tartani tudó és megállni csak a lejtő alján vagy eséssel képes önjelölt versenyzőt egy helyen én még nem láttam. Viszont a száguldozás szó szerint értendő. Először éreztem síelés után a nyakamban izomlázat, annyit forgattam a fejem folyamatosan jobbra-balra-hátra, minden pillanatban számítva a váratlan becsapódásra. Egy szőnyegbombázás közepén lehet hasonló érzése az embernek. Rengeteg ütközést és még több csúnya, bukfencezős zakót láttunk. Isteni szerencsével sikerült megúsznom egy kisebb karambollal, amikor már nem tudtam a letörés fölül előbukkanó (hátulról érkező) kamikaze elől maximálisan kitérni. Az orosz kolléga, miután feltápászkodtunk, bár sejtésem szerint értenie kellett a "slowly please, langsam bitte" intésemet, fülig érő vigyorral folytatta hasonló stílusban és sebességgel ön- és közveszélyes szórakozását. Már csak hab a tortán és érdekes kulturális tapasztalat, hogy az idők változásával hogyan nem változnak mégsem errefelé az emberiség sorban állási szokásai: az újonnan érkezők nem a sor végére, hanem az elejére igyekeznek állni, fittyet hányva rá, hány "konkurensükön" kell ehhez keresztülküzdeniük magukat.

Pénztárcánkat ez a három napos kaland sokkal kevésbé viselte meg, mint ha ugyanezt Ausztriában műveltük volna. Eleve jóval kevesebb útiköltség jutott a csupán 250 kilométernyi távolságra, igaz ezt megtenni oda és vissza is több mint 4 órába telt. Apartmanunk színvonala bőven hozta (sőt sok esethez képest meg is haladta) az Ausztriában szokásos magánszállások minőségét, és mindössze 10 Eurót fizettünk fejenként egy éjszakára még ebben a frekventált időszakban is a Tátralomnictól 8 kilométerre fekvő Nova Lesna faluban. Az esti étkezéseket pedig megúsztuk ketten 15-20 Euro között, levessel, főétellel és az emelkedett ünnepi körülményekre tekintettel elfogyasztott jópár sör-becherovkával együtt is (egyébként ugye nem iszom ilyesmit, mert nem szeretem az alkoholtartalmú italok ízét). Mindezt összeadva még az sem billenti át a financiális mérleget, hogy a bérlet már-már eléri az ausztriai árakat - 93 Eurót fizettünk a három napos Magas-Tátra passért (ezzel több környékbeli sípálya használható).

A közvélekedéssel ellentétben magyarságunknak semmi hátrányát nem tapasztaltuk, inkább azt láttuk, hogy az ottani síturizmus-biznisz szereplői minden vendégre hasonlóan reagálnak. Mintha kicsit nyűg lenne nekik ez a nagy forgatag - valahogy úgy vannak bedrótozva, hogy alaphelyzetben egyfajta nemtörődömséget sugároznak, viszont ha helyzetbe kerülnek, a lehetséges jófej és rosszfej megoldások közül leggyakrabban az utóbbit választják.

Aki szeret síelni és árérzékeny, azaz nem különösebben zavarja, hogy mit kap a pénzéért cserébe és nem rendítik meg a viszontagságosabb körülmények, hanem a költségek alacsonyan tartása a cél, az itt ugyanúgy megtalálja az örömét kedvenc sportjában, mint a világ boldogabbik felén (ez esetben azonban illik az utólagos fikázást mellőzni). Aki viszont mérlegeli az ár-érték arányt, fontosak neki a kiegészítő szolgáltatások és hogy valóban vendégnek érezhesse magát, az jobban teszi, ha még egy darabig inkább a nyugatabbra fekvő országokat választja.
Mi nagyszerűen éreztük magunkat és nem bántuk meg, hogy újra belekóstolhattunk ebbe a fajta síélménybe is.
(Az új év első napját Csorba-tónál töltöttük, arról majd a vonatkozó topicban, ott már szigorúan a síterepre koncentrálva..)
pálinkás
408 élménybeszámolót írt
408
17 éve tag
2012.11.28. 15:06
Nekem 2 éve van tőlük egy softshellem, Ausztriában vettem. Maximálisan elégedett vagyok vele, pedig sokféle technikai cuccot használok.

Szerintem a saját weboldalukon a legegyszerűbb és legolcsóbb rendelni: http://www.dare2b.com/
Komoly akcióik is vannak folyamatosan. Persze ha újat akarsz...

Most rendeltem tőlük újabb ruhákat, egy hét alatt jött meg. A méretek kicsit nagyobbak, mint amire a számozás alapján gondoltam! Postaköltség 20 font.

Hajrá!
Előzmény: (lroberto 144461)
pálinkás
408 élménybeszámolót írt
408
17 éve tag
2012.11.20. 12:48
Sziasztok,

Ismer valaki olyan síszaküzletet, ahol SZÉP kártyával lehet fizetni? Felhalmozódott egy csomó cafeteriám, és eszembe jutott, hogy hasznos dolgokra is költhetném :)

Köszi, hajrá!
pálinkás
408 élménybeszámolót írt
408
17 éve tag
2012.11.12. 15:20
Sziasztok,

Van valakinek tapasztalata vagy bármilyen értékelhető infója a Marker Duke 16 freeride/túra kötésről? Széles túra/freeride lécre tenném...

Köszi, hajrá!
pálinkás
408 élménybeszámolót írt
408
17 éve tag
2012.11.09. 16:46
Korábban csak olvastam itt. Hat évvel ezelőtt azért regisztráltam a sielok.hu-ra, hogy ebben a rovatban keressek magamnak társakat egy tervezett sítúrához. Később "üzemszerűen", de teljesen nonprofit jelleggel szerveztem már ezeket az utakat, jórész itt toborozva a csapatot. Ma már ritkán hirdetek, mert kialakult egy olyan fix társaság, akik szinte mindig megtöltik a november közepétől május elejéig kéthetente induló hosszú hétvégés útjaimat.
Ezek a "bulik" bőven túlmutatnak a síelésen és nem egy barátot is szereztem már itt, igazán kellemetlen élményem/útitársam mindössze egyszer volt a 6 év alatt.

Szóval: köszönöm sihu :)

Belinkelek egy filmecskét, mely az előző szezon záró túráján készült:
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:
pálinkás
408 élménybeszámolót írt
408
17 éve tag
2012.11.07. 23:21
Valóban kikapcsolódott és valóban ott van.
Köszi, hogy szóltatok.

Elnézést a moderátoroktól.

Eredetileg 119 üveggel palackoztam, de az már majdnem egy hónapja volt, elkopott na...:)

Továbbra is hajrá!
pálinkás
408 élménybeszámolót írt
408
17 éve tag
2012.11.07. 17:11
Pár napja ezt a két fotót tettem fel a "Felkészülés a szezonra" topicba. Gondoltam ennyi off és ennyi vicc belefér. De nem.
Ozsinak még volt ideje reagálni rá, aztán nyomban törölték is.
Nem sértődős, inkább kitartó alkat vagyok, ezért kikerülve ezt a fórumfasizmust, itt osztom meg veletek a posztot.
Hajrá, szép szezont mindenkinek, bárhogy is készüljetek fel!
palinka-2011.1.JPG
palinka-2011.2.JPG
pálinkás
408 élménybeszámolót írt
408
17 éve tag
2012.07.26. 12:55
Két éve már kipróbáltam a nyári síelést, igaz Argentínában, ahol augusztusban mégiscsak jó kis tél van.

Múlt héten azonban Ausztriában nyaraltunk, és gondoltam ha már úgyis csak órányira vagyunk a Tuxtól, miért ne próbálnánk ki ezt is. Felszerelkeztünk hát a gyerekekkel, és elindultunk szépen korán, számítva rá, hogy délután már nem lesz olyan élvezetes a hó. Ráadásul azokban a napokban sok csapadék hullott, sőt 2500 méter felett ez hó formájában, reggelente láttuk a házunk ablakából, hogy fehérlettek a hegygerincek. Gondolhatjátok, milyen lelkesek voltunk.

Nos, a parkolóban szinte alig volt kocsi egy-két nemzeti team mikrobuszán kívül jó ha harminc személyautó álldogált, így egészen közel tudtunk parkolni a lifthez.

Fent ködös volt, de az a mozgó köd, vagy inkább felhő, amit ide-oda fúj a szél. Ezért váltakozva csúsztunk napsütésben és ködben.
A pályák már reggel is tavaszias formájukat mutatták, leginkább az alacsonyabb régiók március végi, április eleji viszonyaihoz tudnám hasonlítani. Amit én kifejezetten szeretek, ez hozzátartozik az igazsághoz. Aztán ahogy haladtunk bele a napba, úgy vált egyre latyakosabbá a hó, sőt kisebb-nagyobb patakok, tavacskák, minivízesések alakultak ki a pályák közepén. Mókás volt őket kerülgetni, ha meg beleszaladtunk egy-egy ilyenbe, és embermagasságban fröcsögött fel a víz a léceink alatt rájöttünk, hogy végülis vízisízni is tudunk.
A legfurcsább az volt, amikor nem is havon, hanem magán a koszos gleccserjégen kellett siklani, de ezt is meg lehetett szokni.

Fent ugye csak csákányos felvonók vannak, az egyetlen kétszékes üzemelt ugyan, de le kellett előtte csatolni, mert a becsúszójánál már nem volt hó, és a léceket a következő széken küldte utánunk a liftkezelő, majd megint hosszabban le kell gyalogolni a kiszállásnál a köveken, így ezt többet nem használtuk. Egészen a Tuxer Fernerhausig le lehetett viszont csúszni, és innen a kabinossal visszajönni, igaz a beszállásig itt is gyalogolni kellett úgy 50-70 métert.

Mindent összevetve nagyon jó buli volt és mindhárman élveztük, hogy újra síelhetünk. Az egyetlen határozott negatívum, hogy ugyanannyiba került a napijegy, mint télen (43 a felnőtt és 19 a gyerek), miközben 13:30-kor bezárták a lifteket.

Szóval ha nyári síelés, akkor inkább Argentína :)
SAM-0771.JPG
SAM-0772.JPG
SAM-0773.JPG
SAM-0776.JPG
SAM-0780.JPG
SAM-0781.JPG
SAM-0782.JPG
SAM-0774-copy.jpg
SAM-0778-copy.jpg
SAM-0784.JPG
pálinkás
408 élménybeszámolót írt
408
17 éve tag
2012.07.06. 14:38
Igen, írt privátban. Azt mondta, jó lesz. Már csak két hét és kiderül :)
Előzmény: (csabeszka 139550)
pálinkás
408 élménybeszámolót írt
408
17 éve tag
2012.06.20. 08:37
Szia Rekiii, tapasztalataid alapján Július közepén milyen körülményekre lehet számítani a gleccseren? 14-21 között a környéken nyaralunk és 1-2 nap felmennénk sízni is, ha van értelme, azaz találunk értékelhető havat.
Köszi minden infót, hajrá:
pn
pálinkás
408 élménybeszámolót írt
408
17 éve tag
2012.04.26. 14:00
Semennyi :)

Illetve csak a hónap végén síelhető, május közepén bezár a gleccser egy időre:

"Vom See zum Schnee";
Öffnungszeiten Sommer 2012:

täglich ab 22. Juni 2012 durchgehend für den Ski- und Wanderbetrieb geöffnet
erste Bergfahrt um 8.00 Uhr

ca. 8,5 km Pisten zum Skifahren geöffnet - je nach Schnee- und Wetterlage
pálinkás
408 élménybeszámolót írt
408
17 éve tag
2012.04.23. 14:08
köszi, ez egyszerűbb volt, mint gondoltam

csak az én képességeimet haladta meg :)
Előzmény: (admin3 138749)
pálinkás
408 élménybeszámolót írt
408
17 éve tag
2012.04.23. 11:29
Lenne egy kívánságom :)

Véletlenül beállítottam az "apróhirdetés" topicra a követés funkciót, és most ugye e-mailt kapok bármilyen ott megjelent posztról.
Szeretném ezt megszüntetni, de nem tudom hogyan.
Tudnátok segíteni?
Köszi!
pálinkás
408 élménybeszámolót írt
408
17 éve tag
2012.04.03. 12:50
Nekem ennek a nagytestvére, az utcai top kategóriás Salomon 24Hours - Equipe van.
A konstrukció ugyanaz: famag, dupla titán szendvicsléc, rezgéscsillapító.

Imádom, de felépítése miatt elég kemény, nehéz gép, és az ún. változó rádiusza 15-19m. Mondjuk visz át mindent, mint a tank és mély hóban is elég jól működik. Ezzel együtt is gyakorlott lábak kellenek hozzá, azt hiszem (azokban van a tudás, nem a lécben).
Előzmény: (mitro 138265)
pálinkás
408 élménybeszámolót írt
408
17 éve tag
2012.04.01. 01:03
meg lehet kell keresnuk is a kutyust. Legalabba fejlampat elvihette volna. Na nehogy elvigye a lavina a pusztaba.
pálinkás
408 élménybeszámolót írt
408
17 éve tag
2012.04.01. 01:01
ez a papirkutya sorapu hazament a bulibol., miutan egy szekely megszivatta aprilis 1 alkalmabol. En azt hittem hogy egyut jottunk, egyutt megyunk, de sorapu nem igy gondolta. Pedig jo a buli. A Palinkas neveben irok, de en Zsombor vagyok. Na nesze neked hegyi internet baszki.
pálinkás
408 élménybeszámolót írt
408
17 éve tag
2012.03.30. 20:33
A Fogarasban zuhog a hó, igazi tél van. Kb 30-40 cm friss por fedi a hegyoldalt, alatta meg legalább két méter régi. Szél, szinte viharos körülmények, köd, délutánra erősen korlátozott látási viszonyok.
Kétszer kimásztunk a Balea-tótól a Doamnei nyeregbe, ez fért bele a mai napba, elképesztő jó hóban siklottunk lefelé.
Holnap pénzdíjas freeride verseny lesz, itt gyülekezik egy csomó boardos és léces arc, mindenki az esélyeket latolgatja. Az eredményről holnap este beszámolunk.

Teszek fel egy fotót a körülmények szemléltetésére, középen Sörapu.
SAM-0226.JPG
pálinkás
408 élménybeszámolót írt
408
17 éve tag
2012.03.26. 17:24
Senki nem megy Mölltalra a hétvégén vagy jövő hétvégén (Budapestről vagy környékéről)?
pálinkás
408 élménybeszámolót írt
408
17 éve tag
2012.03.24. 13:00
Van most éppen valaki Budapestről, illetve környékéről Mölltalon? Vagy megy oda a következő egy-másfél hétben?
pálinkás
408 élménybeszámolót írt
408
17 éve tag
2012.03.22. 19:19
ügyes a gyerek :)
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.