Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Élménybeszámolók

Konrád Leo kiemelt beszámolói
Konrád Leo
28 élménybeszámolót írt
28
7 éve tag
Tegnapi nap nagyon jó volt itt a Magas- hegyen. És ami számomra nagyon fontos, hogy megvolt a téli környezet is. Az erdő fái között néhány cm hó fehérlik. A hideg (fagypont körül) egész nap megmaradt. Nem olvadt. A síelők pont olyan számban látogatták a pályát, ami a jó hangulathoz kell. Tehát tömeg nem alakult ki, de azért volt élet. Egy pálya működik, az 1- es. A kettesen kevés a hó még, így azt nem használta senki sem. Viszont a II. felvonó működik, így a tó melletti pályán tovább lehet csúszni. Ott vannak gyerekek, tanulók is. Csak óvatosan!
Az 1- es pálya melletti gyorsabb és lassabb tárcsások is mentek. A gyorsabb az feljebb visz, onnan kissé nehezebb a lecsúszás, mert kijegesedik a felső pár méter. Tanulóknak óvatosan!
A II.-es nagyfelvonó nyomvonala nem megy végig, csak a fekete pályarészek aljáig. (a felső rész még kaszálva sincs). Innen erdei átkötőn lehet becsúszni az 1.-es pályára (itt is a felső fekete rész nem használatos).
A pálya végig jó és élvezetes volt. Büfé, a szabadba kiadós ablakkal működik. A mellékhelyiség kulturált. Van fertőtlenítő bőven. Melegvíz, stb. A libegős, ölben síléc egy kissé furcsa, de hétköznap és ha nincs mínusz 10 fok, akkor egész hangulatos. Adnak polifoam szivacsot az ülőkére. A személyzet barátságos és kedves. 1000 Ft a kaució, de a számlát meg kell őrizni hozzá. Az egész helynek nagyon jó a hangulata.
Konrád Leo
28 élménybeszámolót írt
28
7 éve tag
Magyarország
Kékestető
2019.01.26.
Nem rég értünk haza a Kékesről, volt egy róka a sípályán:-). Tény, hogy lehetne tovább fejleszteni a terepet, de ami most ott található az profi volt. Kb 6 éve jártam erre. Először is a pálya tökéletes, gyors, ropogós, az esti fényekben különleges élmény volt a csúszás. A beléptetők érzékeny, modern berendezések, nem kell ölelgetni, csiholni, hogy beengedjen. A felvonók: 2 csákányos, egy tárcsás, (osztrák berendezések) + köteles tanuló. Most csak a nagy csákányos működött. A személyzet segítőkész, mindenkinek feneke alá tették a csákányt. A boardosoknak is! a pénztáros barátságos. A körbárban dolgozó lány különlegesen kedves, barátságos volt még az egész napos roham után is. Le a kalappal. Parkolásért már nem fizettünk, volt hely a parkolóban. A wc konténerek fűtöttek, tiszták voltak.
Nagyon jó volt az egész!!!
Konrád Leo
28 élménybeszámolót írt
28
7 éve tag
Magyarország
Normafa
2019.01.12.
Pénteken hétvégi nyughatatlanság lett rajtam úrra, a sísport, és a téli természet szépségeire vágytam. Ha valaki tömegmentes síelésre vágyik, akkor a hazai viszonyok mellet szinte csak a hétköznap az ideális időpont. Nem akarok dicsekedni és rossz példával szolgálni, de ellógtam a melóhelyről néhány órácskára a Normafához. Nagy reményeim nem voltak, gondoltam legrosszabb esetben sétálok egyet a friss levegőn. Felérve a hegyre -2 fok és napsütés fogadott, láthatóan minden havas- lavinaveszély kizárt- olyan tizenvalahány centis hó borítja a környéket. A Normafa sétányon, a korábbi bringaúton a kerékpárosoknak tábla tiltja a behajtást (ha jól emlékszem 5 éves kor felett…), a János-hegy felé pedig lehet bringázni, de ott meg az erdei sétány helyett mindenki a bringás útvonalon korzózik. Visszatérve a síelésre, a sípályán pedig tábla figyelmeztet a szánkózás veszélyeire, de ettől függetlenül legalább annyian szánkóztak, mint síeltek. Ez ilyenkor hétköznap nem volt zavaró, vagy veszélyes, de gondolom a hétvégén már más a helyzet. A sípályán nagyon jó volt a hangulat, a pálya tökéletes volt, az arasznyi hóréteg összetömörödött, csikorgós. A tetején van néhány 10- 20cm- es hupli. Nagyon jól síelhető. Jég sehol. Lent a völgyben láttam két követ, amit az ugratósok tapostak ki. Még a Mátyás király úton is át lehetett siklani lecsatolás nélkül, a Harang- völgy felé. Persze itt csak óvatosan! Egyébként az utat sorompó zárja le, kizárólag engedéllyel mennek át rajta. Tegnap én csak 1 autót láttam, de az is dudált időben. Kb. 2 és fél órát töltöttem el igazi sportolással. A lesiklás élmény volt, próbáltam elnyújtani, hogy minél tovább tartson. A sport része pedig a felsétálás. A 70 +- os korosztály itteni sportos tevékenykedése, engem újabb és újabb körök megtételére inspirált. 8- szor csúsztam le (3- szor a Harang- völgyi fáig) és caplattam fel. Mire befejeztem, ázott verébként "menekültem" vissza a munkahelyemre:). Ez az egyetlen gond itt, hogy nincs melegedési, szárítkozási lehetőség és könnyű megfázni, mert még a gatyába is beleizzadtam a feljöveteltől. Totál ruhacsere következett a kocsiban. Nagyon jó, hogy van egy ilyen hely itt a főváros központjától néhány kilométerre.

Videó: https://sielok.hu/video/sieles-norm...afan-2019-01-11/ (szerk.)
Konrád Leo
28 élménybeszámolót írt
28
7 éve tag
Szlovákia
Turecka
2018.05.21.
Turecká-Krížna síterepet kerestük fel szombaton. Tureckából a sárga turistajelzésen egy brutális emelkedőn lehet felmászni a sípályán, néha pedig mellette vezet az út. Ez kifejezetten mackó feelinges:-). Sajnos az eléggé jól látszik, hogy a sípálya évek óta nem üzemel. A pályarendszer alsó részén a hóágyúzáshoz kiépített víz és elektromos csatlakozások megvannak. A ratrakokat a fű benőtte, a felvonók oszlopai rozsdásodnak. Lent büfé és egyéb kiszolgáló épület zárva. Feljebb van egy kis víztározó, eddig akár autóval is fel lehet menni aszfaltúton (túrázóknak is). Ehhez közel néhány faházból álló erdei üdülőtelepen volt némi mozgás, de a Salasky menedékház is zárva volt. Mi felcaplattunk a Krízna 1574 méteres csúcsára, a kilátás fentről fantasztikus, a felvonó a csúcs alatti magaslatig járt egykor. Itt állnak még a régi ülőszékes romjai is. A hegyről látható néhány környező sípálya. Dél felé jól felismerhetők Sachticky lejtői, keletre pedig Donovaly, Nová hola felvonó hegyállomása is. Jó lenne egyszer ezen a sípályán csúszni, mert eléggé vadregényes a hely. Tudtommal télen sítúrázok használják a lejtőt. Nyáron gyalogtúrázni mindenképpen ajánlott, de inkább a Tureckáról induló sárga, zöld jelzéseken Králova studna forrás felé és onnan a piroson fel a csúcsra, ezt bringások is használják. Mindenképpen hosszabb, de talán kényelmesebb- lefelé jó térdűek ereszkedhetnek a sípályán is. A táj minden irányban szédületes, Turecka falu hangulatos hely, van parkoló ismertető táblákkal, kocsma és gyönyörű házak, virágdíszes csobogókkal.
Sípálya alsó része
Sípálya alsó része
Sípálya alsó része
Sípálya alsó része
Víztároló
Utolsó felvonó a csúcs felé
Meredély
Majerova skala
Majerova skala
Majerova skala
Régi felvonó romjai
P1420585.JPG
Majerova skala
Nagy-Fátra
Nagy-Fátra, hófolt
Nagy-Fátra, bringaútvonal
Nagy-Fátra
Nagy-Fátra
Turecka
Turecka
Turecka
Turecka
Turecka
Turecka
Konrád Leo
28 élménybeszámolót írt
28
7 éve tag
Szlovákia
Mraznica
2018.05.13.
Szepességi bringatúra kapcsán fedeztem fel ezt a kis síterepet. Utánanéztem az útvonal tervnél és azt hiszem rossz helyre pozícionálták a sípályát. Nem Bindt falu mellett, hanem Hnilčík, Mráznica részén található. Ki is van táblázva az elágazásban. Kb. Kosutka méretű, de annál meredekebb sípályát találunk itt. A környéket sífutó, kerékpáros és túraútvonalak hálózzák be. Ha valaki erre jár, akkor mindenképpen érdemes a völgy végében található egykori bányászkolónia rönképületeit felkeresni (Ráztoky). Étterem is van, helyi sörrel. A Rozsnyó – Igló (Spišská Nová Ves) közti magaslati pontról, az 1023 méteres Grajnár- nyeregből érdemes túrázni (sífutás, bringa, gyalog) a faluba. A sípálya mellett egy kisebb parkoló is van, csörlős ratrak, hóágyúk és pomalift(-ek) és egy nagyon impozáns rönk hütte. Most májusban, úgy láttam talán zárva volt, de fent a bányász skanzennél működik az étterem. A környék nagyon szép, szállás van helyben is!
Hnilcik-sipalya.jpg
Konrád Leo
28 élménybeszámolót írt
28
7 éve tag
Mátraszentistván reggel napsütés -2 fok, délután zárás körül +1 fok. Olvadozik a hó, de inkább tél, mint tavasz van. Tömeg nem volt. 1-2 perc várakozás a négyüléses előtt, lehet még gyakorolni a hatékonyabb beszállást, de az is igaz, hogy az ember kikapcsolódni jön ide és nem katonai kiképzésre. Azért a beszálló baloldali kanyarját kérjük kissé ívesebbre állítani (mindez két fémkorlát), mert így a belső íven nagyobb a torlódás. Léccel nem könnyű bevenni a derékszöget. Sajnos délutánra a 4- es pálya becsatlakozása a széles alsó részbe drámaian kikopott. Gondolom ez holnapra javítható. Délutánra a meredekebb részeken volt némi jég, de a március végi összkép még így is nagyon jó volt.

Kattints a képre a videó megtekintéséhez:
.be
Konrád Leo
28 élménybeszámolót írt
28
7 éve tag
Szlovákia
Kubinska Hola
2018.03.11.
A csúcson leolvadt a fenyőkről a hó- megjött a tavasz. Nem baj, mert így is gyönyörű volt a vasárnap Kubinskán.
Hát igen, 4 óra az út, ezen sajnos nem lehet rövidíteni. A családnak előző este megvillantottam a:„Donovaly 1 órával közelebb van és ha meguntátok az autózást, akkor csak addig megyünk majd”- felelőtlen, gyáva kijelentést. Másnap elszorult a szívem Besztercebánya magasságában, hogy valószínűleg lecsapnak majd a tegnapi elhamarkodott mondatomra. De nem! Szerencsére Donovaly (amit azért igen szeretek) felhőben állt és én napot ígértem- mondtam én mindent csak menjünk… Szóval a legtermészetesebb hangon közölték, hogy ha már Kubinska csak 1 óra, akkor uzsgyi tovább, itt úgy sem süt a nap. Így is van: „minél északabbra megyünk, annál szebb lesz az idő, ugye látjátok, arra talán szakadozik a felhőzet”. Húúú, ennél nincs már lejjebb… És bejött! Az Alsókubin feletti szerpentinről már napsütésben csillogott felénk a Kubinska sípálya.
Sokan voltak, de ez nem szegte kedvünket. Tavaly a hatalmas ködben semmit sem láttam, most viszont mindent. Tátra, Fátra, Alacsony- Tátra, stb. és alattunk a vakítóan csillogó pálya. Ami buckás, lassú, olvadós volt. Technikás, de élvezetes. Most már biztos, hogy fagyban is eljövünk- úgy még sosem voltunk itt. Ez egy déli fekvésű, napozós sípálya. Ülőszékesek és pomaliftek a pályák két szélén. A legjobb a csúcsra szárnyaló pomalift. Csodás helyeken száguld. Ami szimpatikus volt, hogy akár merre jártunk, a csúcson, a hüttékben mindenhol jó zene szólt és barátságosak voltak a helyiek- főleg a fiatalok a csúcson:-) Aki szereti a tavasz sízést, a szép környezetet, a széles pályákat, annak érdemes ide jönni. Ma már olcsóbb árakkal működtek. Felnőtt napi jegy: 23,5 euró, a gyerek: 14 euró + 2 euró a kaució/ db. Nyitva tartás: 8.30 – 15.30! Sítúrázó lányok csapatostul mentek fel és csúsztak le, volt amelyik kutyával.
P1400638.JPG
P1400668.JPG
P1400772.JPG
P1400691.JPG
P1400768.JPG
P1400782.JPG
P1400646.JPG
P1400711.JPG
Konrád Leo
28 élménybeszámolót írt
28
7 éve tag
Pénteken emlékezetes tavaszi síelést csaptunk. Tömeg nem volt, nyitáskor napsütés, + 2 fok és tökéletes pályák fogadták a korán kelőket. Napközben egyre jobban tavaszodott, felpuhultak a pályák- mi végig nagyon élveztük a síelést. Az 1- es pálya igen jól bírta egész nap, az erdő felöli legszélén már kopottas itt- ott, de hatalmas hódombok vannak még tartalékban a pályán. Többször lementünk a buckapálya alsó felén is- sajnos már a végét járja. Az új felvonó szuper!
Falloskút felett még összefüggő hó van a Mátrában. Pásztó irányából az út helyenként krimi- kerülgetni kell a kátyúkat.
P1400604.JPG
P1400602.JPG
P1400629.JPG
Konrád Leo
28 élménybeszámolót írt
28
7 éve tag
Magyarország
Dobogókő
2018.03.03.
Mintha sok kiránduló a szép időben kedvet kapott volna az impozáns sípálya látványától, mert egymás után érkeztek a félig beöltözött, farmernadrágos sízők. Működött a sí kölcsönző, gondolom felkaptak egy- két cuccot, aztán irány a pálya. Gurultak is rendesen a hegyoldalban. A múlt szombaton jobb volt a meredek rész állapota, ma már kissé kopottasnak tűnt. Szinte tömegek síeltek Dobogókőn, szabályos kis sor alakult ki a felvonó előtt. Emlékeim szerint 2009 februárjában volt ilyen hangulatos kis "invázió" utoljára. Tényleg jó lenne a kezdők számára megkönnyíteni a lejutást, az alsó lankás részre, szerintem egy kényelmes erdei síút elég is lenne. Több száz km turistaút van a Pilisben, nem értem, hogy egy síútvonal elkészítése miért veszélyezteti a nemzeti park értékeit. Persze hóágyúzni azt is kéne...
Ami nagyon fontos, hogy Dobogókő a fővárosból (Kelenföld) csak 50 km utazást jelent, kényelmesen 1 óra autózás.

ui: továbbra sem jegesedik a pálya, bucka, kopás előfordul.

Kattints a képre a videó megtekintéséhez:
Konrád Leo
28 élménybeszámolót írt
28
7 éve tag
A buckapálya nagy élmény volt, helyenként térdig lehetett süllyedni a hóban. A nagy pirospálya teteje is jól ment, csak a hóágyúk epiláló hatását szívesen kihagytam volna. Hatalmas napsütés volt egész nap, délelőtt - 13 fok, délutánra kissé kevesebb. Szép kis nap volt.
P1400503.JPG
P1400512.JPG
P1400526.JPG
P1400527.JPG
P1400531.JPG
P1400505.JPG
P1400517.JPG
P1400507.JPG
Konrád Leo
28 élménybeszámolót írt
28
7 éve tag
Magyarország
Visegrád
2018.02.25.
Vasárnap hatalmas napsütésben csúsztunk Visegrádon, körítésnek volt nagy tömeg, de szerencsére nem okozott gondot. Én nagyon szeretem a Dunakanyart, Visegrádot, de talán ilyen szépnek még nem láttam mint ma, leszámítva a 2014- es szilveszteri naplementét ugyancsak ezen a sípályán. Megkóstoltuk a Tatrateát is- ezután még szebbek lettek a téli fényviszonyok, a bátorságunk is megjött és kipróbáltuk az erdei pályát és a piros 1- es meredeket is. 13.00 körül lezárták a hegycsúcsra való felvonózást,innentől csak félpályáig mehettünk fel, de még így is tovább használhattuk, mint azt az előzetesekből remélhettük. Az erdei inkább túraútvonal, de szép kilátással ("S" kanyarban már kissé kavicsos volt). A piros 1 "nagypálya"- természetesen buckás, a vége igen kopott, de innen még különlegesebb a kilátás. A szokásos jó hangulat végig megvolt Visegrádon. A szánkópálya ezerrel ment és a hófánk is.
P1400493v.jpg
P1400480.JPG
P1400484.JPG
P1400490.JPG
P1400494.JPG
P1400496.JPG
P1400502.JPG
Konrád Leo
28 élménybeszámolót írt
28
7 éve tag
Magyarország
Dobogókő
2018.02.24.
Napsütésben, szuper pályával indult ma 10.00- kor Dobogókő. Dél körül néhány kavics előjött már, de még mindig nagyon jól lehetett csúszni. Fent a nézelődőkre és a szánkósokra vigyázni kell- autóval jövet, menet a bekötőúton is!
P1400446.JPG
P1400456.JPG
P1400467.JPG
P1400468.JPG
P1400473.JPG
P1400474.JPG
P1400453.JPG
Konrád Leo
28 élménybeszámolót írt
28
7 éve tag
Magyarország
Dobogókő
2018.02.23.
Dobogókőnek különleges hangulata van, mindamellett, hogy tudományos alapon van használva és kezelve a pálya:-) A mai napon szépen szállingózott a hó és ami még fontosabb, hogy nagyon jó minőségű, szinte harapni lehet a természetes havat- én is majdnem beleharaptam, mert azért a meredeken technikás a pálya. Különleges élmény ezen a természetes havon csúszni. Jelenleg nem jegesedik, viszont a meredeken buckásodik és helyenként a fű is kilátszik, de kikerülhető. Nagyítóval sem találtam fagyott rögöt, talán ez a varázsa a hóágyú mentes síterepnek. Úgy láttam a ratrakot javították- nem tudom a meredeken mennyire hatásos a gép, de ha a lecsúszott havat visszatolja, akkor már rendben lesz. Nyitásra azért már voltak sízők, a parkoló is megtelt. Tömegről természetesen nem beszélhetünk. Ezt a pályát úgy kell használni, hogy a meredek felső rész a technikai fejlesztő, az alsó lankás pedig az élvezeti, gyorsasági szakasz. Minden esetre itt lehet érezni, hogy sportol az ember fia. Aki könnyed csúszkálásra vágyik, az talán csalódni fog, de annak ott van Visegrád. Nekem ma a 2 óra csúszás Dobogókőn, szuper feltöltődést jelentett.
Konrád Leo
28 élménybeszámolót írt
28
7 éve tag
Magyarország
Eplény
2018.02.19.
Az utóbbi időben inkább negatívumokat olvashatunk Eplényről és dicsérő szavakat alig. Azért ez nem teljesen igazságos. Nyilván a hétvége az katasztrofális, de ez mindenhol így lehet ezen a néhány havas hétvégén. Láttam vasárnap a Mátrában (Szentmiklóson!) még a fán is parkoltak, és kilométer hosszan az út mentén is. Galyatetőre nem is lehetett behajtani… Aranyszabály, hogy csak hétköznap lehet élvezni a sízést! Persze, kinek mire van lehetősége. Azért el kell ismerni, hogy ma hétfőn nagyon jók voltak az Eplényi pályák, én 13.30- ig csúsztam, addig biztosan. Összesen 3 pálya ment: 1; 2; 7, (+7 összekötve az 1- el) meg a tanpálya. Jó állapotú, reggel kemény, később kissé puhult. A 4 ülésest megjavították, így az is ment és az új 2 üléses is. Csákányosok sajnos nem mentek. Nyilván a csalódás oka az új projekt, bár ma hallottam egy kisfiút, aki örömmel kiáltotta apukájának, hogy milyen jó- igen mert volt rajta néhány kis bukkanó. Mindenesetre a régi 7- es pálya egy nagyon jó lejtő, talán kéne egy alternatív erdei pályát építeni az új szakasszal párhuzamosan, úgy már izgalmasabb lenne. A fapados ülőszékre meg jól jönne már egy burkolat. Láttam ma síelőket hátukra gumizott párnával- gerincvédő az ülőszékhez. Szép napsütés volt, reggel -2 fok, délután 1 körül, Eplény fölött havas a Bakony.
Konrád Leo
28 élménybeszámolót írt
28
7 éve tag
Magyarország
Bánkút
2018.02.11.
Vasárnapra direkt félnapos síelést terveztünk, utána kaja, kirándulás, stb.
9.00- kor érkeztünk -4 fok, szuper hóminőség (a 48 cm azért nem valószínű, főként nem a kritikus helyeken). Bánkúti viszonyokhoz mérten igen jónak mondható pályákkal indult a nap. 3000 Ft- ot költöttem 12 db felvonózásra- ennyi elég volt mára. 11.15- re befejeztük a síelést és elégedetten, szép időben, jó hangulatban mentünk ebédelni. Figyelem: a káposztás bableves olyan betyár finom, hogy már csak ezért is megéri idejönni. A személyzet kedves! Az előző hozzászóló említette a felvonók és a nyomvonal állapotát. Sajnos kezdők nem fogják élvezni, de ha valaki itt tanulja meg a felvonózást, azt már nagy meglepetés nem fogja érni se Svájcban, se Dubaiban:-)
A klasszikus 6- os kőröket csúsztam, a piros 4 letöréssel. Komolyan élvezetes volt. A pomalift gyengélkedett, úgy emlékszem ez régi szokása neki. Szerencsére elmondták, hogy szolgáljuk ki magunkat, ha ő nem akarná. 10.00 után már kisebb, később kissé nagyobb sor alakult ki. Hétvégén ment a B és a D felvonó is- ott nem volt sor. Dél körül távoztunk, a lécekről nem csöpögött a hólé és nem is fagyott rá (talán még korán volt). Az álló gépkocsi +2 fokot mutatott, de ahogy elindultunk két kanyar után már - 1 fok volt. Lejjebb Hollóstetőn 0 fok volt. A fenti parkolási helyzet dél körül kritikus, érdemes korán jönni. Kétoldalt parkolnak és középen csak egy autó fér el- persze, hogy jönnek mindkét irányból. Hát ez Bánkút, de mi jól éreztük magunkat.
Bánkút pénztár
Bánkúti hütte ajánlata
Bánkút, nem olvadt a hó
Bánkút
Bánkút
Bánkút
Lillafüred
Konrád Leo
28 élménybeszámolót írt
28
7 éve tag
Szlovákia
Skalka
2018.01.15.
2 éve voltam itt, de akkor jeges volt minden, ez sokat rontott az élvezeten.
A mellékelt képen talán jobban érzékelhető ez a bizonyos hegygerinc, annak egyik és másik oldala. Északi oldalon az összes nagypálya, dél felé egyedül a kék 8- as Limba pálya néz(a hotel előtt) . A kék 7- es Blondy, a gerinc tetején (gyerek pálya).
A kék szaggatottal jelölt egy közlekedő sétány, sífutó, stb útvonal, de lehet rajta sível is közlekedni, a lejtése minimális, főleg a kék pályák felé csökken az esése. Az ülőszékes hegyi állomásától lehet használni. Viszont, ha a nagy 1 pálya közepén balra átcsúszol a 2- es rövid erdei szakaszon, a 4-6 fekete pályára jutsz, és annak aljáról lehet felvonzni a kék pályákhoz. Persze előtte érdemes tájékozódni, hogy működik a poma lift is!!! A 2- 3 erdei átkötőn pedig vissza lehet csúszni a nagy 1-es pálya közepére. Így lehet átjutni. A Limba hotelnek csak a mosdóját használtuk, de akkor tiszta, rendes helynek tűnt. Hát remélem jól emlékszem mindenre- különben a hegytető sífutó központ is.
skalka-terkep.jpg
Konrád Leo
28 élménybeszámolót írt
28
7 éve tag
Olaszország
Piancavallo
2018.01.13.
A Gazdagréti iskolák szervezésében voltunk Piancavallon. Szállásunk a 1301 Inn szállodában volt, a Sítanoda gondoskodott programokról, a síoktatásról, és a kölcsönzésről is. Profi munkát végeztek, mind a szervezők, mind a sítanodások. Köszönet érte!
A többnapos szakadó eső sajnos elmosta az egyik napunkat, viszont ezután bőven kárpótolt az időjárás, a maradék 3 napunk csodás napsütésben telt. A pályák tetejéről az Adriáig elláttunk. A síterep környéke nagyon változatos, ezért különösen szép és látványos környezetben lehet síelni. A lombos erdőktől- a magashegyi katlanig, fehér mészkősziklák, völgyben futó sípályák, merész nyomvonalon haladó ülőszékes felvonók gazdagítják a síterepet. A többnapos eső és a meleg idő sem tudta elmosni a korábban lehullott jelentős havat. Némi karbantartás után jók lettek a pályák. Délutánra a letörések kissé buckásodtak a napsütésben- itt kellett némi óvatosság- az árnyékban pedig végig kemény maradt a felület. Tömeg nem volt. A sok ülőszékes felvonó kényelmessé teszi a pályák használatát, viszont kevés a hütte. A sör 4,5, a fanta 2,7, a kávé 1,1, a pohár bor 2,5, a mini pizza 3, az óriás bécsi szelet sült krumplival 9,5 euróba került a pályán. A síléces csendőrség jelenléte fokozta a biztonságérzetünket, mind a pályákon, mind a hüttében- már csak Don Matteo hiányzott az idillből:-) Esti zenés- fáklyás síelést is szerveztek nekünk. Ritka nagy élmény volt a százszámra pislákoló fénypontok kígyózó sorát látni. Az esőnapon korizhattunk a hatalmas Palaghiaccio- ban és meghallgathattuk Zoli síoktató- és hegyimentő félelmetesen jó előadását a lavinaomlásban átélt élményeiről.
A Hotel 1301 Inn kissé extravagáns megjelenésű épület, belülről sem okoz csalódást, minden jó állapotú, a fürdőszobák különösen- nincs penészfolt, elsárgult ülőke. Az étkező hangulatos, van gyereksarok, a dekoráció is egyedi. A személyzet kedves és segítőkész, az ételek finomak. Vizeskancsó az asztalon!!! 15- 20 euró egy üveg bor. Egy negatívum, az ablakunk alatt zúgó konyhai elszívó zaja volt. Az épület alagsorában működött a Sítanoda által üzemeltetett kölcsönző és szerviz is. A sísuli nagyon hatásos volt, gyereknek, felnőttnek egyaránt.
Útközben Celje és Ljubljana között kb. félúton Trojane településen van egy óriás fánk lelőhely + kávézó, mosdó. Autópályától csak pár percre- ki van táblázva. Kihagyhatatlan!
P1390644.JPG
P1390677.JPG
P1390726.JPG
P1390692.JPG
P1390810.JPG
P1390842.JPG
P1390854.JPG
P1390866.JPG
P1390895.JPG
P1390915.JPG
P1390918.JPG
P1390621.JPG
P1390624.JPG
P1390634.JPG
P1390645.JPG
P1390646.JPG
Konrád Leo
28 élménybeszámolót írt
28
7 éve tag
Én januárban még nem voltam itt és csak a pálya rendszer felét ismerem. Az elmúlt 2 évben emlékeim szerint nem volt sok természetes hó januárban. A hóágyúzás beindul, amint megjön a hideg. Azzal érdemes számolni, hogy a sok kék pálya inkább csak összekötő- közlekedő út. Ezeket vékonyabban jelölik a térképen. Ilyen pl. a kék 13; 14; 15- ös alsó része, de a 19; 20- as kék pályák is. Nagyon szép, de lejtése néhol egyáltalán nincsen és ha bejön egy meleg időszak, akkor küzdelmes, mert nem csúszik. A 17- es, vagy a 21; 22- es fent a „csúcson” igazi kezdőknek való kellemes, rövidebb kék pályák tárcsás felvonóval. A 15 teteje is enyhe lejtésű, de széles kék pálya. Ha már egy kissé jobban megy a csúszás, akkor a piros 18- as Ruska nevű pálya is szuper. Ugyanez a helyzet, már némi rutinnal, a piros 23; 24 felső részei is jó, de csak, ha megy a tárcsás lift. Mert a 23 piros pálya alsó része kevésbé jó hóviszonyok esetén jegesedhet. Ez a rész kezdőknek igen csak kalandos lehet. Persze azt is meg kell tanulni. Még amire figyelni kell, hogy a pályarendszer két végpontja (Bolfenk – Areh) nem könnyen síelhető össze (az említett összekötő utak miatt), itt síbusz jár, de talán kényelmesebb és rugalmasabb az autós közlekedés a két magaslat között.
kék 14- es átkötő "sétány"
Zigart felfonó
kék 21- es Zigart pálya
Konrád Leo
28 élménybeszámolót írt
28
7 éve tag
Szlovákia
Donovaly
2017.03.19.
Vasárnap megtartottuk éves kisíelésünket Donovalyn. A tegnapi havazás után ma ragyogó napsütésben élveztük a csúszást. Reggel jók voltak a pályák, aztán 11.00 után egyre jobban felpuhult az alsó rész. Nová Hola teteje nagyon jó volt egész nap, a déli tájolású alsó részek pedig sajnos egyre buckásabb, néhol kövesek. De a tető panorámája és a fenti pálya szakaszok minden fáradalmat megértek- a kisfiam bírta a fáradalmakat én már kevésbé. Reggel bemelegítettünk a Zahrdiste oldalon, aztán átsétáltunk a Nová Hola felvonóhoz itt töltöttük a nap nagyrészét, aztán vissza séta a Patty ski mellett (erre felé sár volt), a felvonók alól elolvadt a hó. Ezután levezetés, az egész jó állapotban lévő Zahrdiste pályákon. Séta helyett gondoltunk az autókázásra is, de én lusta voltam bakancsot le- felvenni, inkább izzadtam a napon kutyagolva- mi lesz itt nyáron?:-). Jegypénztár csak lent a Zahrdiste alján (itt nagyon kedves és mosolygós a pénztárosnő) és a Telemix felvonónál volt. A jegy visszaváltó automata működött. Reggel +1, délután +5 fok volt a fenti nagy parkolóban- Besztercebányán délután +11. A szél néha kissé megélénkült, felkavarta a havat, de aztán eltűnt a hegyek között. Nagyon jól éreztük magunkat, igazi tavaszi sí élményben volt részünk.
P1310745.JPG
P1310795.JPG
P1310736.JPG
P1310733.JPG
P1310752.JPG
P1310778.JPG
P1310790.JPG
P1310841.JPG
P1310846.JPG
P1310847.JPG
Reggel 9.30- kor
Délután 14.00- kor
Konrád Leo
28 élménybeszámolót írt
28
7 éve tag
Szlovákia
Kubinska Hola
2017.03.16.
Március 15.- én jót lehetett csúszni Kubinska Holán- főleg a reggeli órákban, és főként a felső részen. Az alsó rész már felpuhult, itt technikát kellet váltani. Csalóka ez az ünnepi síelés, mert egyrészt ugye azt gondoljuk, hogy majd kevesen lesznek a pályákon és az milyen jó lesz. Másrészt a szlovákiai hétköznapi forgalom + a komoly Lengyelország felé irányuló kamionforgalommal igen csak lelassítja a haladást. 5.30- as Bp.- i induláshoz képest majd egy órával a nyitás után érkeztünk meg (10.00 előtt). Tömeg sehol, a bérlet 20 Euro! Szuper érzékeny beléptető kapuk, ülőszékes felvonók. Hó inkább csak a pályán, aminek a főtengelye működik most, a kisebb pályák közül csak néhány- pl. a fekete 2- es nagyon jó volt. A kék 3 nem volt lezárva, de senki sem ment arra, így én sem. Talán a nagy köd és a felpuhult hó miatt nem volt népszerű. A pálya legteteje jól ment végig- semmit sem lehetett látni, csak hallani. Közben folyamatosan az járt az eszemben, hogy most a ködben éppen fejlesztem a síelés közbeni egyensúlytechnikámat és ez milyen jó:-). Fent is puhább volt a pálya. A rossz látási viszonyok miatt nem is tűnt fel, hogy ez egy déli tájolású sípálya- azt hiszem az ilyen ritka. A felső pomalift különösen vicces. Először természetesen nagyot ránt, ez be volt kalkulálva (sőt szinte hiányzott volna, ha nem teszi), de másodszor is megtette, amikor bedurvult az emelkedő. Ezzel már nem számoltam- alávaló módon kitépte a kezemből a vonszolót, én meg csúsztam vissza. A liftkezelő segítségével a második próbálkozás sikerrel járt. Nagyon szép útvonalon megy a tárcsás felfelé- és iszonyú gyorsan. Délutánra a köd eláztatott mindenkit- szerencsére nem volt túl hideg. Viszonylag sok hütte van a síterepen. Jövünk máskor is, hogy végre a panorámát is lehessen élvezni.
P1310693.JPG
P1310697.JPG
P1310698.JPG
P1310706.JPG
P1310718.JPG
P1310720.JPG
Konrád Leo
28 élménybeszámolót írt
28
7 éve tag
Magyarország
Döbrönte
2017.03.12.
Ma meglátogattam Döbrönte síterepét. Biciklivel tettem ezt és szerencsére nem vittem a síléceimet.
Se felvonó, se síház, csak a jó levegő maradt és persze a szép kilátás a várra és a környékre. 12 éve jártam itt és akkor még állt a felvonó és a házikó is- azt gondolom, hogy talán a 80- as években üzemelhetett utoljára. Emlékeim szerint akkor sem voltak nagyobb havazások, a 1986- os évet leszámítva.
Nem volt éppen meleg egésznap, borongós időben, pici napsütéssel a közeli Csehbányán délután 16.00- kor 6 fokos hőmérsékletnél be kellett öltözni a túrához, mert reggel még csak 4 fok volt. A környék patakjai, erecskéi mind megteltek, pedig nagyobb havazás idén sem volt- két helyen láttam a patak kanyarulatában megfagyott kisebb hófoltokat. Tudtommal Eplény még működött ma.
egykori sípálya és a vár
P1310591.JPG
P1310529.JPG
P1310640.JPG
házikó helye...
talán erre lehetett csúszni?
P1310650.JPG
lejtő megvan, a felvonó eltúnt...
Konrád Leo
28 élménybeszámolót írt
28
7 éve tag
Vasárnapi Maribori (Areh) 1 napos síelésünk tökéletesre sikerült. Napos, kellemes, kissé tavaszias idő még délutánra sem rontott a pályák jó minőségén és a hétvégi "tömeg" is szépen eloszlott. 11.00 után alakult ki kisebb 3- 4 perces sor a Ruska felvonónál, ebéd után már ennyi sem volt. Sajnos a Partizánka felé zárva volt az átkötő út, a pénteki kisebb havazás ott nem segített az általános hó hiányon.
A 16- os pálya tetejének baloldalán igen jót ettünk (bableves, csevapcsacsi), a jobboldalán pedig ittunk. Az egész helynek van egy kellemes, nyugis, kedélyes hangulata. Ezt az idillt csak egyszer törte meg két elszabadult kamikaze- óvodás, amit végig döftek a pályán, minden eleganciát és kontrolt mellőzve. A mamájuk sem tudta utolérni őket, pedig a szlovénok jól síelnek. Az első becsapódást sikerült elkerülni, mert már messziről jelezte közeledésüket harci kiáltásuk, ami már az öröm és a pánik átmeneti állapotát jelezte felénk. Félre is húzódtunk. Aztán a pálya végén, amíg a felvonózásra vártunk újra előkerültek és az egyik törpe nekisodródott a lécemnek. Én már felkészültem a becsapódásra, végül éppen csak súrolt (különben is 90 kg vagyok), de ő elesett. Ekkor még nem sírt, hanem rövidesen megjött a mama is, akinek sötét felhőként árnyalta arcát a harag. Szerencsére én ebből már nem kaptam, de a kissrácnak azonnal meghatározta a büntetés mértékét, mert ezután pityeregve, láthatóan megbánva tettét, csúszott a felvonóhoz. Szerencsére sérülés nem történt. Remélem a büntetés is enyhült, miután bemagolta a FIS 10 pontját.
P1310257.JPG
P1310252.JPG
P1310272.JPG
P1310243.JPG
P1310254v.jpg
P1310276vv.jpg
Konrád Leo
28 élménybeszámolót írt
28
7 éve tag
Magyarország
Eplény
2017.02.16.
Gyönyörű napsütésben lehetett ma síelni Eplényben- a falu alatt közben gomolygott a köd. Míg az 1; 2; 7- es pályák déltől felpuhultak, a 4; 5- ös pályák többé- kevésbé végig kemények maradtak . Mintha más- más klíma uralkodott volna a különböző pályákon. Az 5- öst most próbáltam először, eddig még mindig zárva volt, amikor én itt jártam. Sajnos a vége felkanyarodik egy erdei szekérútra, amire ráperegnek a partfal kövei, így itt érdemes vigyázni a lécekkel- sajnos én bekaptam egyet... Az elágazásnál figyelmeztető tábla jelzi, hogy kevés a hó a pályán. A teteje kissé jeges, a végén meg a szekérút. Azért a közepe igazán jó volt!
A4- es pálya
A5- ös pálya
A5- ös pálya
A4- es pálya
A4- es pálya
P1310070.JPG
Konrád Leo
28 élménybeszámolót írt
28
7 éve tag
Szlovákia
Kosutka
2017.02.04.
Ma voltunk Kosutkán és nagyon jó éreztük magunkat, még a + hőmérséklet ellenére is. 11- től puhultak ugyan a pályák, ez főként a meredek szakaszon volt érezhető, de igazából nekem tetszett, hogy kissé technikássá vált az alsó rész. Mentek a nagy tárcsás és a kis tárcsás liftek (alul- felül), a bébi köteles felvonóval együtt. Az alsó kis tárcsás felvonó nyomvonala már foltokban földes volt. A meredek letörést kikerülő szakasz sem igazán működött már. Talán a következő napok lehűlése és némi havazás segít majd. Én is úgy láttam, hogy csak lándzsás hóágyúk vannak kiépítve, de azok eléggé sűrűn. Szombati nagyobb forgalom volt, de nem volt tömeg, várakozás 0- 1 perc lehetett a nagy felvonónál. A kártyát nehezen érzékeli a beléptető rendszer… A kaja szuper volt. Ebédre 3 főételt ettünk + 1 pohár bor és 1 üdítő, kb. 20 Euróért. Nagyon finom volt a rántott csirkemell és a sztrapacska is, akárcsak az indulás előtt elfogyasztott kávé. Mi 36 Eurós családi bérletet vettünk- 2 felnőtt és 1 gyerek+ kaució. Láttuk egy medvét- bement az étterembe is:-)

ui: pénztárnál csak készpénz!
P1300847.JPG
P1300860.JPG
P1300839.JPG
Konrád Leo
28 élménybeszámolót írt
28
7 éve tag
Ausztria
Hochkar
2017.01.26.
Január végén, hétköznap szinte üres parkoló fogadott, plusz 5-6 autóbusz. A szerpentin úton nem kellett fizetni- az út száraz volt. Szuper pályák, jó hó, szép környezet, ragyogó napsütés egész nap. A 9- es piros pálya, nagy letörésén délután már lepottyant néhány síelők. A 4- es és 2- es pályákon volt nagyobb mozgás, a nap végére ez kissé meglátszott a pályán- nem volt zavaró.
P1300504.JPG
P1300524.JPG
P1300548.JPG
P1300572.JPG
P1300573.JPG
P1300585.JPG
P1300603.JPG
P1300592.JPG
Konrád Leo
28 élménybeszámolót írt
28
7 éve tag
Ausztria
Lackenhof
2017.01.26.
Lackenhof síterepen minden működik köszönhetően az elmúlt hetek havazásainak. Január végén csodás idő volt, végig napsütés, mínuszokkal és jó pályaminőséggel- még a hétvégi „roham” alatt is. A kék 8 pálya a tanulók kedvence, fenyőerdő szegélyezi, több helyen besüt a nap- ideális családi csúszáshoz (4 ülésessel lehet megközelíteni). A kék 6, már sportosabb, ahol kisebb versenypályát állítottak fel . A Kis- Ötscheren a fekete 5 pálya mint egy piramis úgy emelkedik a magasba- ez egy meredek versenypálya. Alternatív lecsúszás a kék 7- es pályán lehetséges, ami különösen szép helyeken vezet. Erősebb letörése a tető alatti szakaszon található, itt jó széles a pálya- teljesen kezdőknek azért nem biztos, hogy élmény. A Nagy- Ötscher fekete 1- es pálya kissé kanyargós, ide a 2 üléses visz fel, ez is csak a jól síelőknek ajánlott. Itt is van alternatíva, a piros 2- es pálya, középen vályúszerű, kissé kopott pályával, amit egy hegyoldali úton- szintén piros 2- vel jelölt kikerülhetünk. A 2- es pálya alsó fele nekem nagyon tetszett, mert a letörések váltakoztak a lankásabb szakaszokkal. Van még a piros 3- 4, aminek a teteje gyakorlatilag megegyezik a Kis- Ötscher pálya felső, meredek szakaszával. A lackenhofi síterep elején kisebb parkolókat alakítottak ki, amik hamar megtelnek - hátrább a 2 üléses felvonó előtt és mögött már nagyobbakat is találunk. Az itteni többnapos kombi jeggyel Hochkaron is lehet síelni, ezt ki is próbáltuk, ami nagyon jó kiegészítése az itteni programnak. (kb. 30 km Lackenhoftól) A 10 év alatti felnőttel síelő gyerekek bérlete napi 3 euróra emelkedett, de ez még így is nagyon baráti. Mi a BS-Ötscher Hotelban szálltunk meg, ami nem pályaszállás- autóval kb. 3 perc a sípálya. Síbusz csak februártól van. A szoba egyszerű, de rendben van, az ágyak kényelmesek, a fürdőszoba kissé retró, az ételek finomak, kedves a személyzet- mi jól éreztük magunkat. Úszómedencét nem próbáltuk, de a csócsót igen! A hotel környékén sífutó pályákat alakítottak ki, többször láttuk a ratrakot amint a nyomvonalat készítette (vagy felújította?)
1- es pálya
7- es pálya
2- es pálya
2-es pálya
2-es pálya
7- es pálya
Kleiner Ötscher 1560m
1- es pálya teteje
Lackenhof 810m
7- es pálya
5- ös pálya
6- os pálya
Konrád Leo
28 élménybeszámolót írt
28
7 éve tag
Magyarország
Eplény
2017.01.16.
Ma nagyon jól lehetett itt csúszni 13.30- ig biztosan. Igazi szép téli nap volt, pont elviselhető síelővel. Az apróságokra tényleg oda kell figyelni az üzemeltetetőnek- én úgy látom a tavalyiakhoz képest azért van javulás (pl. az ÓRA!!!:).
2 ötlet:
- tényleg jók voltak a pályák, de a 4- es teteje jégdombokból állt, ezzel nyilván nem igen lehet mit kezdeni, ha csak szét nem verik és építik újra. Viszont lehetne egy alternatív kiszállót a hozzátartozó csákányosnál kiépíteni, mert a 4- es alsó fele a kanyartól nagyon jó volt.
- a 6- os szerpentin nem kap túl sok dicséretet, ráadásul ez előtt egyre többen átvágnak az ugratós pálya végén, a főcsapás az 1- es végének letörése irányába, keresztül a csákányos / tárcsáson. Na, itt kéne egy kis felüljárót építeni, hogy a felvonósok annak tetején a lesiklók pedig az alatt közlekedjenek. Mert a 6- os is nagyon jó volt a fenti részein!
P1300220.JPG
P1300225.JPG
P1300243.JPG
P1300249.JPG
P1300236.JPG
Konrád Leo
28 élménybeszámolót írt
28
7 éve tag
Esett néhány cm friss hó, szép fehér lett a vidék és persze a pályának is jó tett. Eddig még nem síeltem itt, de nagyon tetszett az egész kalandpark. Jó hangulat volt. A nagy pálya felvonójához kéne egy „terelőkarám” , hogy mindkét irányból vegyítse a síelőket. Az nem szerencsés, hogy az I.- es pályáról érkezőknek fel kell mászni a sor végére. Én nem tudtam hibáztatni őket, amikor ezt nem tették(tettük) meg. A II.- es pálya szuper volt végig!
P1290939.JPG
P1290934.JPG
P1290937.JPG
P1290946.JPG
P1290967.JPG
Te is írnál beszámolót? Nem kell mást tenned, csak regisztrálni, és leírni az élményeidet . A szerkesztőség az informatív írásokat kiemeli és beszámolóként a síterephez csatolja.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.