Már jó pár éve jártam errefelé utoljára, gondoltam ideje kipróbálni a Chopokot így is, hogy össze van kötve a két oldal.
A múlt hét végén sikerült is kijutni ide egy napra. Utólag azt kell mondjam jobban jártunk volna ha máshová megyünk.
A déli oldalról közelítettük meg a Chopokot, és rögtön feltűnt, hogy mennyire kevés a hó. Pedig a déli oldalon mindig több szokott lenni, mint az északin. Ahogy várható is volt, északon még rosszabb volt a hóhelyzet.
Az két oldal összekötésével kapcsolatban számomra némi negatívum, hogy a déli oldalról az alsó parkolóból hármat kell liftezni az átjutáshoz. Ráadásul, ha felérsz a Kosodrevinára, még gyalogolni is kell fölfelé a kabinhoz. Ezt megoldhatták volna okosabban is.
Szóval a csúcson elég erős volt a szél. Lejjebb ez csillapodott szerencsére.
Az északi oldal teteje glatt jég, az alja műhó. Nem túl ideális, de síeltünk már ilyen körülmények között is, úgyhogy nem estünk kétségbe. Viszont a pályákon lévő köves foltok már nem nagyon tetszettek.
Ahogy leértünk feltűnt, hogy a régi liftek közül három nem jár. Mi a ....?!
A Záhradkyról induló régi 6 személyes, a Lukovára vivő 4-es, valamint az Otupnéról felhozó 4-es sem. Ezért az Otupné rész nem is ment úgy láttam. Mindez szombaton. Emiatt aztán a működő lifteknél elképesztő tömeg, sorban állás alakult ki.
Meg is untuk ezt hamar, úgyhogy visszamentünk a déli oldalra, ahol jóval kevesebben voltak. Az legaljára levivő pálya egész jó lett volna, ha az alsó része nem lett volna tiszta kő, plusz ugye a három liftezés némi gyaloglással az újra feljutáshoz.
Szóval a kellemesnek gondolt hétvégi síelésből inkább egy nyögvenyelős lett.
Régebben sokat síeltem itt, és nagyon jó emlékeim voltak a terepről, úgyhogy ez a nap nagy csalódás volt számomra.
Legalább 1 méter hó hiányzik innen, ezen kívül szerintem ez a síterep kicsi ehhez a tömeghez amit ide csábítanak a modern felvonó rendszerükkel. Mert tény, hogy ezen a téren már felveszik a versenyt az Osztrákokkal. De mindez hiába, ha nincs hó, és kevés a pálya ilyen mértékű embertömeghez.
Talán ha a három nem működő felvonót elindították volna, jobb lett volna a helyzet, jobban szétoszlik a nép, de így?! Igazából nem is értettük, hogy miért állnak ezek a liftek. OK, hogy a csúcson nagy volt a szél, de ezek közel sem a csúcsra jártak, valamint a többi liftet akkor miért járatták? De legalább a Záhradky 6 személyesét elindították volna! Az tényleg nem megy magasra. Érthetetlen dolgok voltak ezek számomra, és eldöntöttem, hogy egy jó darabig nem jövök ide vissza. Ez biztos!
És a 37 Eurós napijegyről inkább ne is beszéljünk. Ha minden feltétel tökéletes lenne (ami itt szinte kizárt), akkor sem ér ennyit a Chopok.