Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

teletabiii által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (56)Időben csökkenő Időben csökkenő
teletabiii
56 élménybeszámolót írt
56
19 éve tag
2023.03.20. 18:40
Ez így rendben van, költségek szempontjából főleg. Olasz oldalon a nemzetközi bérlet is olcsóbb tudtommal. Mostanság én azt csinálom, hogy a felvonók völgyállomásánál sítároló szekrényt bérelek, így sokkal kényelmesebb, főleg ha nem síbuszt, hanem autót használunk.
Meg is néztem, ha nem csúcsszezon van Cerviniában, az olasz oldalon megváltott nemzetközi 6napos bérlet akár 100 euróval olcsóbb, mint a Svájcban vásárolt....
Előzmény: (D.Dani 218609)
teletabiii
56 élménybeszámolót írt
56
19 éve tag
2023.03.19. 20:39
Szia !
Én csak Zermatt/Cerviniát síeltem, Söldenben nem voltam, így a véleményem egyoldalú: Zermatt, Zermatti szállással. Aki síel, és teheti, egyszer menjen ide el. A teljes terep sokkal jobban besíelhető innen, Cerviniából Rothornra eljutni, ahol pl. sok nagyon jó pálya van, hát nem kevés időbe telik, tényleg nagyok a távolságok. Emellett Zermatt mint sífalu is pazar, autómentes, élmény az esti séta. Nyilván drága, de Cerviniában is drágák a jó helyek, az olcsóbb Cielalto részen jópáran megszívták már mind a minőséggel, mind a lokációval, akár itt a fórumokban is utána lehet olvasni. Én valahol a patakparton választanék szállást, síbuszmegálló közelében. Onnan mind a Rothorni, mind a Trockener Steg-i felvonó gyorsan megközelíthető. Pályákat tekintve nem rossz Cervinia, de a Zermatti oldal emlékezetesebb számomra.
teletabiii
56 élménybeszámolót írt
56
19 éve tag
2022.12.30. 23:10
Karácsony előtt töltöttünk itt három sínapot, egy negyediket pedig a Sella Rondán. Mindenkinek ajánlani tudom ezt az időszakot, mert a szállásárak összehasonlítva mondjuk a februáriakkal alig több, mint féláron vannak 3-4 csillagos hotelek vonatkozásában, mondhatni megfizethetőek. Emellett a népsűrűség bőven előszezont tükröz, a központi pályák kivételével mondhatni lézengtek csak a sízők, mi ezt nagyon értékeltük. Cortina pályái kissé lassabban nyitottak, mint a környező terepek, de bőven rendelkezésre állt így is megfelelő mennyiségű. Faloria részre el sem jutottunk (Cristalloo még zárva volt), csak a Tofana ill. 5 Torri pályáit jártuk be.
A síterep idéntől két fontos új fejlesztéssel gazdagodott. A Tofana csúcs alatti magashegyi rész kapott egy bubis négyülésest mely nagyjából 600 méter szintkülönbséget tesz meg, másrészt egy hosszú kabinos lift köti össze immár Tofanat és 5 Torrit, kb. 15 perces menetidővel kiváltva az eddigi síbuszt.
Reggelente a térképen 25-össel jelölt kabinossal mentünk fel. Egyik kedvenc pályánk a hegyállomásról lefele induló 40-es kék volt, mely kellően széles és lendületes, gyakorlatilag senki sem síelt rajta, nap végén is jó állapotban volt. Néhány kör után a központi részre mentünk át, itt a 19-es hatüléses felvonó alatti többségében széles világos piros 35-ös pályán lehetett nagyon jó gyors köröket tenni illetve ennek folytatásában lévő kék 27-t is kedveltük. A magasabban lévő pályák is jó állapotban voltak, de picit meredekebbek voltak a számunkra ideálisnál. Ezeken a részeken kissé többen síeltek, de a pályák a nap végére sem romlottak jelentősen.
A 14-es Olimpia felvonó csak december 20.-a körül indult, a hozzátartozó kék pályák viszont helyenként kemény jégbordásak voltak, ami kellemenné tette a síelést, ilyet máshol nem tapasztaltunk.
Az 5 Torri rész szintén gyorsan kedvencünké vált. Igazából a 4-es és 5-ös felvonóhoz tartozó lendületes kék és piros pályákat síeltük kevés síelő társaságában. Jó pályák, gyönyörű táj, minden adott volt az élvezeti síeléshez és még az időjárás is kegyeibe fogadott minket. Itt találtuk meg kedvenc hütténket, mely a négyüléses buborékos hegyállomásánál helyezkedett el. Helyi olasz konyha különlegességeit kínálta elfogadható áron, főszezonban talán nem árt előre foglalni, ha valaki a fűtött benti részben akar leülni.
Egy napot a Sella hegy körül síeltünk, Arabbánál léptünk be, mely kb. 50 perc autóval Cortinától sok-sok szerpentinen át. Itt már érezhetően többen voltak, de még bőven a tűréshatráron belül, nap végéig jó minőségű pályákkal, amihez kellett a fagypont körüli napközbeni hőmérséklet is.
Cortina mint hely igen felkapott a főszezonban, a város tele luxusmárkák boltjaival, de ennél sokkal többet nem kínál, a pályákért, egy kis olasz életérzésért viszont érdemes ide eljönni. Vacsorázni általában a szállodánk szomszédságában lévő Trattoria Viennába jártunk, jó konyhával rendelkező autentikus hely, ahová még úgy tűnt a helyiek is eljárnak, átlag pizza vagy pasta 10-11 euró körül volt, de pazarabb főfogásokat is kínáltak.
Foglalj szállást a legjobb síterepeken!
KERESÉS
teletabiii
56 élménybeszámolót írt
56
19 éve tag
Topik: Davos
2022.01.01. 11:29
Karácsony előtti svájci sízésünk egy napját töltöttük ezen a terepen (Davos Parsenn) klosters-i beszállással. Chur felől nagyon jól megközelíthető, mire megérkeztünk, a lift melletti parkoló már megtelt, de kb. 300 m-re a városközpontban van egy nagy parkoló, ott simán találtunk helyet napi 5 v. 6 CHF-ért. A nagykabinos kétszakaszos, mikor felér, több irányba is lehet indulni. Legkézenfekvőbb a 40, 41-es lesíelni egész a Furka felvonóig és máris a pályarendszer közepén találjuk magunkkat. Ha nem is az összes, de a fő pályák működtek, mi a 4, 15 ill. 19-es pályákat használtuk elsősorban, ezek mind széles, jó lejtésű, élvezetes pályák korszerű, buborékos üléses felvonókkal. 41-es pálya is jó, felvonója nyitott, ugyanakor elég gyors. A terep nagyon szép, magashegyi környezetben helyezkedik el, igazi alpesi élményt nyújt, az eddig említett pályák mind naposak a nap többsége vagy egésze folyamán. Tekintettel a minuszokra, jól is tartották magukat végig. A hátsó, 17-21-es és ebből leágazó pályákat keveset használtuk, tekintettel, hogy árnyékos oldalon helyezkednek el, helyenként kissé laposak ill. a hozzá tartozó kabinos is nagyon hosszú, kb. 20 percig megy. A völgymenet Klosters felé nem említésre méltó, vannak ugyan jó szakaszok, de helyenként lapos, sőt egy emelkedő rész is van, ahol 50-100 métert gyalogolni kell ill. a völgy felé eső rész pedig csak egy erdei út. A terep összességében tetszett, egyöntetű véleményünk volt, hogy megérte ide egy napra ellátogatni, bár nem voltak kevesen, sorba sem kellett állnunk. Az árak svájciak, de erről már írtam a laax-t beszámolóban.
teletabiii
56 élménybeszámolót írt
56
19 éve tag
2021.12.29. 14:11
Karácsony előtti héten síeltünk négy napot ezen a terepen. Sítérkép alapján már régen kinéztem ezt a terepet, meg nagyon jó véleményeket is olvastam róla. Az, hogy vállaltuk a számunkra több, mint 1000 km-es utat az is hozzájárult, hogy a fiam szputnyikos és Svájcban tűntek legrugalmasabbnak a szabályok. Szállást is aránylag kedvező áron találtunk, a flimsi Hotel Adula a főszezoni árak csaknem feléért kínált szállást reggelivel, érkeztünkor semmilyen covid igazolást nem kértek, elfogadták bemondásra, hogy oltottak vagyunk, ismertették a Svájcban érvényes szabályokat (más hotelekben, hütték belterébenben állanóan szkennelték az oltásit). Mellesleg beutazáskor senki nem kérte tőlünk az előírt friss pcr tesztet ill. kiutazáskor sem a 4-7 napon belül megismételtet. Ott tartózkodásunk alatt annyi változás történt, hogy új országos szabályok jöttek, ezt követően wellnessbe csak 2G+ (120 napon belüli oltottság) igazolással lehetett lemenni 16 év felett, amit sajnáltunk, mert tényleg egy nagyon színvonalas délutáni relaxációról voltunk kénytelenek lemondani. Maga a falu az autópályától kb 10 km-re van, tehát nagyon jó a megközelíthetőség, viszont ennek az volt az ára, hogy előszezonban is meglehetősen sok volt a síelő, úgy tűnt számunkra zömében svájciak.
A síterep maga nagyon nagy területet fed le, ez a térképről nem igazán jön le. Nem volt nyitva a teljes pályarendszer, ottlétünk alatt kb. 110 km működő részt jeleztek, de a felvonók egy kivételével működtek. Érdekes módon úgy tűnt a faluban több a hó mint fenn a hegyen. Szerencsére a fő pályák mind nyitva voltak. Ha értékelni szeretném a terepet, akkor pozitívunként tudom mondani, hogy van néhány zseniális, minden igényt kielégítő pálya, mely számomra azt jelenti, hogy hosszú, széles, megfelelően lendületes, de nem túl meredek, változatos, korszerű felvonó tartozik hozzá. A fahatár feletti pályák között van jónéhány olyan, mint a hullámvasút, ezeket nagyon kedvelem, dombról le és fel lehet jó tempóban sielni, akár ugratni. Ezek a kedvenc pályáink a következők voltak: 12, 23 alsó része, 51,52, 66. Nagyon jónak mondanám a 64-es laax-i völgymenetet, 1-1 szűkebb, laposabb résztől eltekinteve jó tempóban lehet több, mint 1100 m szintkülönbséget döngetni. Délelőttönként mindenki a magasabb pályákon síelt, ilyenkor szinte egyedül mehettünk itt. A flimsi völgypálya sem rossz, nagyon hosszú, de inkább laposabb, utazós, 1-1 komolyabb letöréssel, csak a nap végén használtuk. Ha negatívumot kellene mondanom, az az, hogy a 3000 méterig terjedő magasság ellenére sem tűnt magashegyi terepnek, inkább egy nagy teknőnek, nincs az a magashegyi érzés a terepen síelve. Emellett van sok pálya ahol valami hibázik, ha nagyon kötözködni akarok, ahol nem volt az az érzésem, hogy mindenképpen még egyet akarok menni: lassúbb felvonó, hosszú, laposabb utazós pálya vagy ellenkezőleg hosszabb meredek rész buckásodással, szűk vonalvezetés. Ehhez jön még negatívumként a svájci árfekvés, mely mind a bérlet, mind a hütte hütteárakban tükröződik. 16 CHF egy sültkrumpli kolbásszal, 8 CHF egy jagertea. Este a hotelben 7 CHF egy deci bor, 24 CHF egy pizza. De lenn Churban a Burger Kingben is tudtunk 8000 forintnak megfelelő frankot fizetni egy jobb menüért. Nyilván aki Svájcba megy, az ne panaszkodjon, de azért nem tudom szó nélkül hagyni. A bérletárak flexibilisek, ami azt jelenti, hogy minél több a síelő, annál többet kell fizetni érte, ezért talán megéri előre megváltani, mert a sízés napján jóval drágább lehet, mert addigra sok jegyet már eladtak. Felnőtt bérletünk egy nappal korábban megváltva 4 napra 280 CHF volt.
Összességében Svájc talán nem éri meg az árát, még egyszer nem biztos hogy mennék, max Zermattba, mert az annyira egyedi. Szerencsére képeslap időt fogtunk gyönge faggyal végig, a pályák jól tartották magukat, négy nap alatt felhőt sem láttunk, volt nap mikor 12000 m szintkülönbség lazán összejött, tehát az ár/érték arány azért nem volt rossz.
Egy napra Davosba is ellátogattunk, arról majd a megfelelő helyen írok.
teletabiii
56 élménybeszámolót írt
56
19 éve tag
2021.12.08. 21:09
Két Pfizer meddig érvényes Svájcban, tudja valaki ?
teletabiii
56 élménybeszámolót írt
56
19 éve tag
2021.12.08. 21:06
Köszi, ez így megnyugtató !
teletabiii
56 élménybeszámolót írt
56
19 éve tag
2021.12.08. 20:42
Sziasztok !

Svájcba mennénk síelni, fiamnak sputnikja van, lessz friss PCR-ja, átesett a covidon 9 hónapja, 3000-es az ellenanyag szintje. Ezzel átutazhatunk Ausztrián ill. Németországon ? Green passja így nem lesz szerintem.
teletabiii
56 élménybeszámolót írt
56
19 éve tag
2020.12.19. 09:31
Köszi, és szerinted átutazás Ausztrián, Németországon, esetleg Olaszolszágon keresztül lehetséges ?
teletabiii
56 élménybeszámolót írt
56
19 éve tag
2020.12.19. 00:19
Szia !

Ez azt jelenti, hogy síelni is lehet menni az ünnepek alatt ?
teletabiii
56 élménybeszámolót írt
56
19 éve tag
2019.10.21. 23:37
Szerintem Kopaonik 4 napra tökéletes, persze minden hóhelyzetfüggő, de addigra a fő pályákat belövik, ha nem is esne természetes hó. A brezovicai kirándulás szerintem nem reális, én minimum 4 óra úttal számolnék egy irányban, de könnyen lehet az öt óra is...
teletabiii
56 élménybeszámolót írt
56
19 éve tag
2019.10.20. 14:52
Kicsit utána olvastam ennek a tervezett kabinos liftnek. Legalább 20 éve tervezik már, elavultságuk miatt 2017/18 óta az alább említett kétülésesek sem működnek már. Ez év szeptemberi nemhivatalos információk szerint, amit azért érdemes kétkedve fogadni, állami pénzből már jövő évben megkezdik az új 8 fős kabinos építését Brzece falutól (1270 m a tengerszint felett), ahol kb. 4000 szálláshely található évről évre rosszabb kihasználtsággal, amin az új lift nagyot lendítene.
teletabiii
56 élménybeszámolót írt
56
19 éve tag
2019.10.20. 14:37
T. Tamás !

Mi voltunk pár éve ebben az időszakban. Mivel az ortodox karácsony két héttel később van, mint a miénk, az igazi főszezon általában szilveszter előtt kezdődik csak. Hogy az idei szabadnaptorlódás az év vége előtt mit fog jelenteni, azt nem tudom. Figyelni kell, mikor ér véget az ünnep előtti kedvezményes időszak, nagysából az jelenti az előszezon végét. Parkolás nem volt egyszerű, de mi a központi részen laktunk, 5-10 perces sorbanállás lehetséges a központi lifteknél, kifelé gyakorlatilag semmi. Persze ebben az időszakban általában nem üzemel az összes pálya, ugyanakkor igyekeznek hóágyúzni, ha nem is az Alpokban megszokott erővel.
Ami a szintkülönbséget illeti, az abból adódik, hogy van egy hosszú pálya, amelyik elvileg levisz a közeli faluba (talán Brzece ?), ezekhez van két kétüléses lift is, melyek szinte soha nem üzemelnek, mert többségében hóhiány miatt a pályák sem járhatóak. (itt nincs hóágyúzott rész egyenlőre). Terveznek ide egy hosszú kabinost, ami a hegyre is felvinne, de nem tudni, mikor valósul meg.
teletabiii
56 élménybeszámolót írt
56
19 éve tag
2019.01.27. 18:50
Ezt a hetet Val di Fassaban töltöttük, zömmel a Sella ronda területén síelve. Idén hó alig hullott eddig, így gyakorlatilag csak műhavon síeltünk, viszont szinte az összes pálya hóágyúzott, így igazi korlátot a hóhiány nem jelentett.
Szállásunk Albaban volt, kb. 200 méterre a sífelvonók völgyállomásától, melyek közül egy kabinos Alba Ciampac régióba vitt fel, míg a másik, egy 100 fős nagykabinos a Belvedere területre vitt fel, mely már a Sella Rondába kapcsolódik.
Az érkezést déli irányból tettük meg, Val di Zoldo-Malga Ciapela-Passo Fedaia útvonalon, mely most jól járható volt rengeteg szerpentinnel, de havazás esetén gondok lehetnek, mindenképpen javasolt a hólánc bekészítése. A kb 80 km-es hegyi szakaszt kb. két óra alatt tudtuk megtenni.
Alba Ciampac területén egy napot síeltünk, igazán nem nyűgözött le. A fekete pályák mindkét oldalon jók lennének, de elég jegesek voltak, amit én nem kedvelek. A Pozzába vezető piros nagyon jó, csak a vége hosszan lapos, sok lökdösést igényel, így ezen sem mentünk kétszer.
Többi napon napon Belvedere felé indultunk a nagykabinossal, itt fönn van egy nagy katlan, tele széles kellemes lejtésű pályákkal, melyek még a nap végén is jól síelhetőek zömmel, kezdők is megtalálják a számításukat.
Egy nap Val Gardena felé indultunk a narancssárga útvonalon, Seceda lett volna a végcél, de meg meg álltunk, végül eltévedtünk, így már nem értük a végcélt. Ugyanakkor mind Campitello területen, mnd Val Gardena területén a Sassolungo hegy tövében nagyon jó pályák találhatóak, melyek nem részei a körnek, ezért sokkal kevésbé zsúfoltak, szintén jól síelhetőek a nap végéig.
Két alkalommal is elkalandoztunk Alta Badia felé, mely szintén nagyon tetszett, széles, esetenként hosszú, lendületes kék ill. piros pályákkal. Nagyon tetszett a San Cassianoba levezető piros, a Piz Soregáról levezető La Frania ill. a Piz la ila-ról lejövő pirosok (Bamby 1-2, Altin), Gran Risa eléggé elhasznált volt, így azt nem próbáltuk ki. Szintén nagyon jó és nevéhez méltóan szinte folyamatosan napos a Pralongiáról lejövő Del sole, viszont nem annyira tetszet a szintén innen, de San Cassiano felé levezető hosszú kék pálya, mely kissé lapos volt a carvinghoz, inkább olyan utazós kék.
Arraba pályái egész más jellegűek, többségük meredekebb, szinte folyamatosan árnyékos, ha nem a Sella Ronda részei lennének egyébként tetszenének.
Akkor pár szó a körsíről: egyszer sem csináltuk meg végül, a szombati hazautat megelőzően terveztük, megvettük a hétnapos bérletet, ami kb. csak 15 euróval több a hatnaposnál, el is indultunk, de az erősödő szél miatt lezártak néhány felvonót, így nem tudtuk megtenni az elkezdett narancssárga kört. Általánosságban elmondható, hogy itt is lennének jó pályák, de általában zsúfoltak, még így januárban is, főleg a nap végén, mikor hazautazik a nép. Nem olvadt egy percet sem, ennek ellenére voltak buckás részek a meredekebb szakaszokon délutánonként. Persze meg sem közelítve azt, amikor plussz fokok vannak napközben. A laposabb szakaszok viszont végig jól síelhetőek maradtak.
A csúcspont talán a Marmolada gleccser meglátogatása volt. Egyik nap késve indultunk kissé és már hosszú sor állt az Arraba feletti 10-es számú kétülésesnél, ami mgkerülhetetlen a Sella felől indulóknak, így végül aznap másfele síeltünk. Következő nap az első felvonóval elindultunk, odaérve az említett kritikus felvonóhoz még gyakorlatilag senki sem volt, így mehettünk tovább, nagyon szép helyeken felvonózva ill. síelve. Átkelvén a Padon hágón lesíeltünk Malga Ciapelába, a nagykabinosnál sem volt senki szinte, két kört mentünk simán, csak a harmadiknál kezdtek többen lenni. Maga a lejövő pálya kiváló, széles, lendületes, hosszú és csodálatos környezetben fut végig, mindenkinek ajánlom, főleg reggel kevés emberrel.
Sok minden tervezett dolog kimaradt ebből a hétből, de így is nagyon jót síeltünk, nagyon szép környezetben. Időjárással szerencsénk volt, igaz nagyon hideg volt, de többségében szélcsendes vagy alig szeles, napos időnk volt.
A körsí erőltetését nem javaslom, érdemes inkább a többi pályára menni. Egy baja van a rendszernek, hogy nagyon népszerű, nyilván nem véletlenül.
teletabiii
56 élménybeszámolót írt
56
19 éve tag
2019.01.16. 23:51
Kedves Gyöngyi !

Pár éve mi is a Panoramaban száltunk meg, a következőket tudom mondani:
Első a lefele vezető út a felvonóhoz. Ez a szakasz nem lenne túl meredek, de vannak igencsak szűk részek, ahol a szinte csak a hóeke az egyetlen fékezési lehetőség, esetleg apró rövidlendületek. A pozitívum, hogy reggel kell erre mennetek, amikor még frissen ratrakolt a szakasz, a délutánt semmiképpen sem ajánlanám fájós térdel.
A fentről levezető piros helyenként elég sötétpiros, főleg a délutáni időszakban. A hosszú kék (Innamorati) viszont a maga nemében nagyon jó, de van néhány szakasza ahol lökdősni kell a lécet ill. egy helyütt egy 100-200 méteres felfele séta fog rád várni. Egy dolgot nem tudok, hogy a jelenlegi hóínségben járható-e, szerintem nem hóágyúzott.

Üdv. t.
teletabiii
56 élménybeszámolót írt
56
19 éve tag
2018.10.10. 18:02
Köszi a választ, megnyugtattál !
teletabiii
56 élménybeszámolót írt
56
19 éve tag
2018.10.04. 17:10
Sziasztok !

Egy kérdéssel fordulok hozzátok. Sella ronda régióba tervezzük síelésünket január végén. Mi a tapasztalatotok, mennyire zsúfolt ilyenkor a pályarendszer ?
Van egy rossz tapasztalatunk sajnos, egyik évben egy napot töltöttünk itt márciusban, de rengetegen voltak, a pályák is gyorsan romlottak a meleg ill. a tömeg miatt akkor, szeretném ezt az élményt elkerülni idén.
teletabiii
56 élménybeszámolót írt
56
19 éve tag
2017.03.04. 07:42
Szia !

Én többször mentem arra, mindenképpen jobb választás, mert nem csak Szarajevot, de az ott portyázó rendőröket is kikerülöd. Jó minőségű út, csak rá kell találni, ez eleje nem a legjobban kitáblázott, utána viszont vannak jelzések.
Előzmény: (nemzo 194743)
teletabiii
56 élménybeszámolót írt
56
19 éve tag
2017.01.11. 09:37
Szia !

Évekkel ezelőtt voltam ott, de nem hiszem, hogy változott bármi is. Esti jegyet kell venni, hét majdnem - de tudtommal nem - minden napján van megvilágítás a sí ill. a szánkópályán is. Kölcsönözni is lehet szánkót a pálya aljában lévő, este is nyitva tartó kölcsönzőben. Érdemes az esti sízést is kipróbálni, annak is különleges a hangulata, ha jól tudom ez az Alpok leghosszabb megvilágított sípályája, a szánkópálya van vagy 6 km. és aránylag nem meredek, kivéve a legelejét.

Részletek: http://www.planai.at/de/winter/nachtpiste-hochwurzen
következőutolsó
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.