Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

SonKöl által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (27)Időben csökkenő Időben csökkenő
SonKöl
27 élménybeszámolót írt
27
12 éve tag
2018.12.19. 15:14
Tömör beszámoló most vasárnapról (12.16.)
Érkezés 9 körül déli oldalra, Krupová nagy parkoló gyakorlatilag tele, csak néhány szabad hely. Krupováig az út havas, letaposott, zúzalékkal felszórva, téli gumival kényelmesen feljutni.
Déli oldalon csak a két kabinos lift járt, pályák közül nyitva volt 34 kék, tetőtől völgyig, 33 fekete, és 31-36 piros útvonal a völgyig. Meredekebb szakaszokon délutánra előkerült a jég és a bucka keveréke. Siratófal kemény jeges alap már délelőtt előjött.
Közvetlenül pálya mellett 33a, illetve Deres völgyben már élvezetes buckapálya alakult ki, porhóval. De azért néhol a sziklák előbújnak. Pályán kívüli síeléshez még kevés a hó.
Északon csúcstól lefelé még zárva volt 1c, hódepókkal teli állapotban. 5a-5-14 kék útvonal nyitva volt és remek állapotban; 1a-1 piros ugyanígy. Otupné, Biela Pút környékére nem néztünk.
Lifteknél a délelőtt délen kabinoknál néhány perces sorbanállás, délután, illetve északon várakozásmentes.
Ami meglepett, hogy Kosodrevinánál a felső kabinosba átszállásnál a bérletellenőrző kapu után újabb „kaput” helyeztek, melyen egyesével lehet átmenni, mely egy picit lassítja a bejutást.
Az idő amúgy csodás volt, a nap nagyrészében csodás napsütés, felhő fölötti síeléssel.
SonKöl
27 élménybeszámolót írt
27
12 éve tag
2016.05.09. 09:30
Megosztom most hétvégi tapasztalataimat:
Végig csodálatos napos, tiszta idő, napközben hőmérséklet az Alpincenternél 6,5fok (árnyékban !). Így olvadt rendesen:( De hó továbbra is van bőven, még az alsó részeken is.
Ugyan a parkolóban sok autót lehetett látni, de odafent eltűntek az emberek, kevesen voltak. Szombaton néha előfordult, hogy "csak" a negyedik kabinba lehetett beszállni a gletscherjet 3+4-nél, de vasárnap semmi sorbanállás, délutánra pedig szó szerint kiürült a síközpont.
A hétvégén hivatalosan az összes freeride "X" pálya, valamint a black mamba le volt zárva.
A pályák állapota a hőmérsékletnek megfelelő, délelőtt még kifagyott kemény részekkel is lehetett találkozni, délutánra már fent is megpuhult.
Pályán kívül vies, fogós, elég mélyen, de így is nagyot lehetett siklani.
Csak ajánlani tudom!
SonKöl
27 élménybeszámolót írt
27
12 éve tag
2016.03.29. 16:48
Húsvét hétfői állapotok:
Időjárás előrejelzésnek részben megfelelő volt, azaz délelőtt napos, déltől felhős, de szerencsére 4 körül ismét előbújt a nap, pont jókor, az utolsó csúszásra!
A sípályákon kevesen voltak, így sorbanállás sem volt a lifteknél, kivétel a Lomnicke Sedlo, ahol a kétülős lassú liftnél 10-12percet is várni kellett (igaz délután fokozatosan csökkent a sor).
A melegnek megfelelő hóállapottal találkoztunk:
1200m alatt vizisí;
1200-1600m: kása, meredek részeken nagy buckákkal;
1600-1900m: ragadós nedves
1900m fölött a pályáról nem tudok nyilatkozni, ott pályán kívül mentünk, ahol a porhótól kezdve az enyhén nedves hóig mindenfélével találkoztunk, nagyon élvezetes meneteket lehetett csúszni.
A tavaszi hóállapottól eltekintve a síterepen mindenki megtalálhatja számítását, a kezdőtől a haladóig: az alsó részeken széles kellemes gyenge piros és kék pályák vannak, a középső szakasz piros, míg a felső részen klassz fekete pálya és offpiste lehetőségek várnak. Az offpiste rész igazából hétköznap lehet igazán klassz, mikor talán kevesebben vannak és így lehet pörögni.
A kilátás pedig parádés!
IMG-20160328-102327.jpg
SonKöl
27 élménybeszámolót írt
27
12 éve tag
2016.03.26. 17:59
Tegnapi helyzetjelentés:
Egész nap napsütés, csodaszép idő volt!
9:30kor érkeztünk, természetesen fel már engedtek, a lenti parkolóban (Krupová) már csak az alós sorba lehetett állni, később meg is telt parkoló, még a parkolóhoz vezető út mellett is álltak autók.
Ennek ellenére kasszánál 5perc várakozás, a húzós lifteknél 10körül már semmi (már mindkét húzós járt), s ezen húzosoknál napközben sem tapasztaltunk sorban állást. Ennek fő oka minden bizonnyal az, hogy a 33-as szélső pálya a Predné Deres (13-as)lifttől le volt zárva. Pénteken még le lehetett evickélni rajta, de egyes helyeken már csak néhány méter szélességben, hiszen elolvadt a hó.
A déli oldalon:
Kosodrevina környékén és alatt (kb. 1600 alatt) kásás, már délre kibuckásodott pályák, délután akár 40-50cm kásás dombokkal, igazi hullámlovaglás.
1600m fölött síelhetőek voltak a pályák, persze a meleg miatt feljebb is buckák alakultak ki.
Pályán kívül kb. 11óráig még pattogós-kérges, utána elengedte magát és hihetetlenül nagyot és élvezeteset lehett síelni. Meglepő módon még közvetlen a pályák mellett is nyomtól mentes, érintetlen hóban lehetett siklani! Késő délután a hőmérséklet csökkenésével párhuzamosan kezdett viszafagyni, ergo borús időben valószínű pályán kívül nem olvad meg és kemény-pattogós marad a hó.
Az északi oldalon csak néhányat csúsztunk: az 1-es mellett kint porhó, nagyon finom volt, míg lejebb az erdőben még vékony rétegben porhavat is lehetett találni. Pályákat csak érintettük, a kemény volt a pálya (hó) állapota.
Lifteknél várakozás:
Dél, 4 ülős: délelőtt 5 perc környéke, utána gyakorlatilag semmi.
Dél, kabinos: elsőre hosszúnak tűnt a sor, de gyorsan haladt 5-8percre taksálom.
Dél, Predné Deres: nem mértem, de 10perc tuti, késő délután már semmi.
Észak: csúcsra vivő kabinos: kora délután használtuk 5-7perc.
SonKöl
27 élménybeszámolót írt
27
12 éve tag
Topik: Weinebene
2016.02.22. 22:00
Sziasztok!
Némi friss infó a helyről:
Tegnap próbáltuk ki ezt a síterepet, Budapestről, egy napos síelés keretében...Ugyan tegnap zökkenőmentesen, száraz úton lehetett haladni, de így is 4,5 órás a táv, de havazás esetén Deutschlandsbergtől tuti a hólánc szerelés, a 16%-os emelkedő okán.
Délelőtt felhőmentes napsütés, 5-6 fokkal, és széllel (erdőhatár felett), de délutánra befelhősödött, mely a pályák állapotának kifejezetten jót tett, picit gyorsabbá váltak. Amúgy nagyon tapadós, kifejezetten lassú volt a hó.
A pályák a könnyebb kategóriába tartoznak, zöld, kék és enyhébb piros szintűek, viszonylag szélesek, carvingra is alkalmasak, azonban számomra rövidnek tűntek.
Kb. 2 óráig a lifteknél 5-8 perces sorbanállás volt jellemző, ezen időszak alatt rövidnek tűntek a pályák, többet felvonózott és várt az ember, mint amennyit síelt. Egyedül a hátsó 13-as liftnél nem tapasztaltunk várakozást, igaz ehhez déli tájolású pályák tartoznak, melyeket leginkább megviselt a meleg.
De később megszűnt a sorban állás, így már élvezhető meneteket lehetett síelni, az aktív/passzív arány kedvezőre fordult.
A lifteknél várakozások egyik indoka lehet, hogy horvátok síversenyt rendeztek, sok fiatal versenyzővel.
Meglepő volt, hogy ugyan érintős síbérletet adtak, de nem a kauciós fajtát, szóval olyan régebbi típust, azonban kifejezetten könnyedén lehetett áthaladni a kapukon.

Összegezve: hangulatos a síközpont, kiváltképp családoknak javasolt, de egy napra is érdemes ellátogatni, igaz nem ilyen távolságból (Budapest).
SonKöl
27 élménybeszámolót írt
27
12 éve tag
Topik: Annaberg
2016.02.06. 22:23
Sziasztok!
Mai gyors helyzetjelentes:
Az osszes felvono mukodott (a szelso Jugendherberge lift kivetelevel).

Ma igazi tavaszi sielesben volt reszunk:
-szikrazo napsutes, 6-7fok.
-igy olvadas, azaz kasas, vizes ho, delutanra a palyak buckasodva, szetsielve.
-helyenkent fold es kovek is elokerultek.
-a pfarrbodeni oldal piros palyaja delutan is remek volt (eszaki fekves).

Remek sinapunk volt!
Amugy a sikozpont nagyon hangulatos, s rengeteg gyerek sielt, igazi csaladi hely.

Ha marad ez a meleg idojaras, akkor hamarosan palyakat kell lezarni.
De holnap meg bizton klassz sinapot lehet itt eltolteni.
SonKöl
27 élménybeszámolót írt
27
12 éve tag
2015.04.07. 10:25
Húsvét hétfőn is javában tél volt Chopokon. Reggel 9kor 1200méteren -4fok. A csúcs és környéke folyamatosan felhőben volt, mely hol lejjebb ereszkedett. A lenti részeken sütött a nap. Felhős terület kivételével napközben 0 fok fölött volt a hőmérséklet, igaz erős hideg szél fújt.
Hó van bőven, pályán és pályán kívül egyaránt. Ennyi hó ebben a szezonban még nem volt. Egyedül a Chopok-Dél oldalon a legalulra vezető erdei hosszú piros pálya (33-as) alsó erdei részén volt kevés hó, kilátszódtak a kövek. Kifejezetten kevesen voltak, sorban állás ismeretlen fogalom volt, 2-3-an ültünk egy kabinban. Így a pályák is alig buckásodtak.
Pályán kívül: erdőben, nap által nem sütött részeken porhavat (30cm biztos) is találni, amúgy a felső részektől eltekintve összeállt, nedves hóban lehet csúszni, lejjebb kérges felülettel.
Déli oldalon az út teljesen jól járható, száraz, téli gumi nélkül fel lehet menni a fedett parkolóig. Kisebb-nagyobb kátyúra azért számítani kell.
Elvileg mától már utószezoni bérlet árak vannak.
SonKöl
27 élménybeszámolót írt
27
12 éve tag
2015.02.09. 11:44
Mi február 7én jártunk ebben a síközpontban, némi adalék az előttem szólókhoz:

Pénztár: ugyanez volt a helyzet szombaton reggel is, 4/3 pénztár működött 15-20 perc sorban állás.

Liftek: sorban állás szinte csak a Luka („D”) kétülősnél volt, viszont a Stolp-ra menő 2 ülős nem járt.

Síbusz: Bolfenk és Areh között van. Mi visszafelé használtuk, 4 órakor jött egy, ez biztos.

Pályák: tapasztalatunk szerint, a Bolfenk-i részen kevesebb hó volt, kiváltképp az alsóbb régiókban (Luka 2 ülős alatt), míg a Bolfenktől jobbra eső részeken remek hó minőséggel találkoztunk. A legszélső Pisker II. (6 ülős, gyors, kényelmes, buborékos) lift melletti pályákon szuper porhó volt, és mindemellett szélesek, carvingra is alkalmasak, kellő meredekségűek.

A Bolfenk és Areh közötti kapcsolatot biztosító „pályák” tulajdonképpen az átjutást szolgálják, erdei utak, többnyire egy lendülettel nem teljesíthetőek, mászni/sífutni kell. Ezek közül is kiemelkedik a Bolfenkről Videc lifthez menő erdei út, a Stolp-ra menő kétülős lift üzemszünete miatt. Amúgy szép erdei környezetben vezetnek ezen átcsúszó utak és gyakran a kilátás is csodás.

A 12, 18-as pályák kellemes meredekségű, kék és piros szintű pályák (Videc, Partizanka csákányos felvonók mellett).

Ha jól láttam, szombaton nem járt a Radvanje („B”) lift, az alatta lévő piros pálya zárva volt, még hógyártás folyt, de mintha le lett volna zárva (táblával jelezve) a parkolókhoz, központi épülethez lejutást biztosító pályák is (fekete, és kék). Igaz a lezárás ellenére sokan használták, s a liftekből nézve az alsó szakaszok jegesek, kövesek voltak.

Amúgy zárva volt pl. a 4-es piros pálya is, azonban a látottak alapján a „lezárva” táblák csak tájékoztatásul szolgáltak, a síelők úgy vették, mintha nyitva lenne.

Off piste: a legszélső Pisker II felvonó melletti erdőben próbálkoztunk, parádés kb. 40cm porhóban!

Összegezve: a jelen időjárási körülmények miatt a Bolfenki résztől, valamint a mászással járó átjutástól eltekintve remek napot töltöttünk el.
SonKöl
27 élménybeszámolót írt
27
12 éve tag
2015.01.08. 19:20
Sziasztok!

Úgy látom, az eddig írt pozitív élménybeszámolók ellenére a fórum alapján kevésbé látogatott ez a terep.
Régóta terveztük ennek a síterepnek a meglátogatását, és tegnap végre sikerült. Csodás hely, a kilátás pazar a hegytetőről!

Hétköznap lévén szó szerint néhány ember volt csak a pályán. Így sorban állásról nem is beszélhettünk. A liftkezelők kedvesek voltak, példának okáért a délutáni hószálingózáskor beülésünk előtt kijöttek és letakarították a lift székét.
Délelőtt csodaszép idő volt, délután a középállomástól felfelé eső rész felhőbe került, de a webkamerák képei alapján úgy látom ez nem szokatlan.

A középállomásig (kb. 1300m magasság) 4 személyes felvonó visz, korrekt sebességgel, míg onnan 2 ülős picit lassabb felvonó egészen 1600méterig. A középállomás környékén van még egy csákányos lift, mely rövid piros pályát, valamint szélesebb kék erdei utat szolgál ki, illetve van egy rövid csákányos felvonó a völgyállomásnál (rövid kezdő pálya mellett).

A korábbi napok havazásának (kb. 40cm) köszönhetően pazar hóviszony fogadott bennünket, mind a pályán gyönyörűen ratrakolva, mind pályán kívül.

A középállomástól felfelé lévő rész alapvetően haladóbb síelőknek való, fekete és piros pályák remek meredekséggel, megjegyzem a piros pálya rendkívül széles. Fentről kék erdei úton is végig le lehet jönni.
A középállomástól lefelé szintén vezet a kék erdei út, valamint a piros pálya, de itt már kisebb meredekséggel. Sőt, a pálya vége felé van egy-két vízszinteshez közeli szakasz, ahol a boardosoknak lendület szükséges.
Remek pályán kívüli lehetőségek vannak elsősorban a felső részen a pályák melletti famentes területen, illetve az erdőben. De a kék erdei pályák kanyarjait mind a felső, mind az alsó részeken az erdőben szűzhóban le lehet vágni, hatalmas élményt ad, igaz a fatönkökre nem árt vigyázni, van belőlük bőven.
A középállomásnál lévő snowboard parkot még építik, de a munkák állása alapján napokon belül megnyílhat.

Amúgy a völgyállomásnál modern központi épület található, szolgáltatásokkal. Budapestről az S6-oson, sebességhatárokat betartva kb. 4óra az út. Mürzstegg-től két út vezet Mariazellbe, mi a Lahnsattel-en keresztüli választottuk (Mürzstegg városban jobbra fordulva), kétnyomú, jól járható, korrekten takarítva. A másik Niederalp-on át vezet, azt nem próbáltuk.

üdv.
SonKöl
27 élménybeszámolót írt
27
12 éve tag
Topik: Obertauern
2014.01.14. 22:02
A hétvégén végre eljutottam eme rég vágyott síterepre. A fekvése csodálatos, a pályák minden igényt kielégítenek a kezdőtől a haladóig, a keskenytől a széles pályát kedvelőkig, de remek lehetőségek vannak pályán kívül is. No de nézzük részleteiben:

OT megközelítése könnyű, széles jó minőségű úton. Rengeteg a parkolási lehetőség, remekül vannak táblázva. Ezek közül szerintem a legoptimálisabb OT Radstadt felőli végén a P4 parkoló.

Sípályák többnyire déli fekvésűek, ergo naposak, kisebb rész északi.
Ebben a hóínséges időben is volt rendesen hó, igaz – egyetértve robin sítárssal – a hivatalos 100-140cm-t túlzottnak tartom. Egy-két alsóbb pálya volt lezárva (8e és 8d) és került elő a talaj. De a többi pálya pompás állapotban van, az északi lejtőkön porhóval. Pályán kívül még porhavas szűz részeket is lehetett találni (pl.: Gamsleitenbahn1 felvonótól jobbra eső katlanokban).

Hétvége ellenére a lifteknél sorbanállás minimális volt, s egy-két pályától (pl.: Seekarspitzbahn felvonó pályái) eltekintve kényelmesen-nyugodtan lehetett síelni.

A melegebb időjárás és a napsütés miatt délutánra buckásodtak, alsóbb részeken kásásodtak egyes pályák, de ez más síterepen sem lenne másképp.

Megnéztük a híres G2 sípályát is (Gamsleitenbahn2 lift alatt). A leírások alapján ennél nehezebb/keményebb pályára számítottunk: tény és való kezeletlen a pálya, így tele van nagy buckával, s meredek is. De érzésre a 2a fekete pálya meredekebb, igaz az kezelt és széles.

Buckázásra remek terület a Seekareckbahn felvonó alatti hegyoldal! Vasárnap délután ezen a területen alig volt síelő, lehet ezért lassították le ezt a felvonót…

OT-ben a trendnek megfelelően van sebességmérő pálya, cross pálya, …. de ami a legjobban tetszett: néhány helyen, felvonók végállomásánál található egy olyan berendezés (hangfallal), mely levezényel néhány perces bemelegítést…

Szállásunk Mariapfarr településen volt, OT-től 25km, kb. 20perc.

Összességében OT méltán híres síközpont, ide még feltétlen visszatérünk!
SonKöl
27 élménybeszámolót írt
27
12 éve tag
2013.12.31. 18:48
Sziasztok!
Tegnap megnéztük ezt a síterepet (Salzstiegl).
10-15cm friss porhó fogadott minket. A hó éjszaka hullott, így azt többnyire nem dolgozták el a sípályákon, igaz ennek mi kifejezetten örültünk:)
Elsőre megijedtünk, ugyanis a parkolók teli voltak, még néhány nagy buszt is láttunk, s így csak az út mellett tudtunk megállni (10 óra körül). A pénztárnál is jó 10 perces sorban állásunk volt, azonban ezek után egyik liftnél sem kellett várakozni, a pályákon eloszlott a nép.
A síközpont ugyan kicsi (12km sípálya), de:
- a központi felvonó 400méter körüli szintet megy, így viszonylag hosszúak a pályák;
- a központi két egymás melletti csákányos nagy kapacitású, tempósan szállítja az utasokat;
- a 8-as kék pálya (síterep jobb oldalán) kezdőknek gyakorlásra, s kis carvingra is tökéletes, nagyon széles, lejtése egyenletes, igaz rövid;
- a 4 és 10-es piros pályák carvingra is alkalmasak;
- a fekete pályák inkább piros szintűek, de nagyon élvezetesek;
- a liftkezelők segítőkészek;
- keycard a síbérlet.
Összességében csodálatos kis síközpontot ismertünk meg, mely akár egy hétvégére is bátran ajánlott.
Igaz Budapestről indulva egy napos síelésre meggondolandó...
SonKöl
27 élménybeszámolót írt
27
12 éve tag
2013.02.21. 21:12
19-én ezt a terepet néztük meg, a DeutscheBahn speciális jegyével, utazás+síbérlet (ez 42Euro volt). Megjegyzem hétvégén reggel Münchenből van egy közvetlen vonat, Hausberg-ig, a síliftekig (Hausbergbahn), így ekkor nem kell átszállni Garmischban.
Nem sokkal 10 óra után értünk oda, s meglepetésünkre hétfő ellenére rengeteg ember volt (a parkoló tele volt), így a kasszáknál kígyózott a sor, negyed órát tuti sorban kellett (volna) állni. Lévén DB-s jegyünk volt, így a fogaskerekű végállomásán már ki kellett váltanunk a síbérletet, s megúsztuk a sorban állást.
A sok ember a pályán is érezhető volt, de jelentős sorban állás a liftek közül csak a Hausbergbahn lift "mellől" induló 6 ülős Kreuzwankl-Ski-express-nél jelentkezett.
A pályákon már délelőtt a kemény alap jött elő, a hó a pályaszélekre került, s ez a nap folyamán nem javult.
A hegyről a völgybe vezető piros és fekete pályák (merthogy léccel csak azokon lehet lejutni a völgybe) élvezetesek, szélesek és remek vonalvezetésűek.
A híres Kandahar versenypályát sajnos nem volt lehetőségünk kipróbálni, mert már elkezdték az előkészületeket a hétvégi versenyre. Nemcsak a tv-n keresztül, hanem a liftből nézve is elég rémisztő volt annak meredeksége... valóban fekete pálya.
Munchen-20130215-0218-085.JPG
SonKöl
27 élménybeszámolót írt
27
12 éve tag
Topik: Zugspitze
2013.02.21. 21:09
Február 18-án egy napot síeltünk Zugspitze síterepen.
Szenzációs körülmények voltak: napsütés, porhó, 10-15cm új hóval. 10kor még nagyon kevesen voltak, csak 12körül kezdtek többen lenni, de összességében így is kevesen voltak a pályákon. Sorban állni csak a 6ülős Sonnenkar liftnél kellett, de az sem haladta meg a 3-4percet.
A pályák még délután is remek állapotban voltak, csak kisebb hókupacok keletkeztek délutánra, de ez természetes. Legjobban a két ülő felvonó közötti csákányos lift (Weisses Tal) melletti két piros pálya tetszett, a nagyjából egyenletes esés, megfelelő szélesség és kevés ember miatt.
A SuperG egy meglehetősen hosszú pálya, de kb. a középső harmada hullámvasút jellegű, így kellett a tempó, hogy a mászást elkerüljük.
Pályán kívül remek lehetőségek vannak, s a mélyhavas élmény már a kijelölt pályák között is átélhető.

A feljutásról annyit, hogy a fogaskerekű több mint egy óra alatt ér fel Garmischból, s a lejutás is ennyi időbe telik. Igaz a csúcsra kabinnal is fel lehet jutni, de ott még át kell szállni egy másik kabinos liftre, mely a síterepre visz. Ezt a feljutási lehetőséget nem próbáltuk ki.

A síterepre Münchenből utaztunk, a DeutscheBahn speciális jegyével, ami 48Euro volt, mely az útiköltségen túlmenően a síbérletet is magában foglalta. A vonatút 1,5óra Münchenből Garmischig, plusz a fogaskerekű.
Munchen-20130215-0218-047.JPG
SonKöl
27 élménybeszámolót írt
27
12 éve tag
Topik: Unterberg
2013.01.19. 21:53
mai helyzetjelentés:
9:30 körül értünk a parkolóhoz és kedvünk megtört, ugyanis hosszú sor (30méter tuti) kígyózott a pénztárnál (legalábbis az 1-es számúnál). Lévén a 2-es kasszánál sokkal kevesebben voltak, így ott gyorsan (kb. 10perc) lehetett végezni a jegyvásárlással. Viszont a következő sor a buszra várásnál fogadott minket, de a harmadik buszra felfértünk. Úgy tűnt 3 busz jár fel, s alá.
A parkolóbéli tömeg ellenére a lifteknél a maximális sorban állás nem haladta meg a 8percet! 1-2 óra között, illetve 3 óra után már alig néhány perces várakozás volt jellemző. A pályákon kevesen voltak, a szűkösebb liftkapacitás miatt.
Hó van bőven, pazar a hóhelyzet a pályákon, egyedül a parkolóba csúszásnál a "szorosnál" (Heuriss klamm) a letörésnél javasolt vigyázni, a kikandikáló talaj és kövek miatt.
A pályák nagyon rendben voltak. A "Bischof Schlag" piros pálya volt egyedül kezeletlen. Délutánra buckák jelentek meg a felső részen lévő piros pályákon, de le lehetett jönni buckázás nélkül is.
Az erdőben (főleg az 1 és 2. sz. liftek mellett jobbra-balra) kevés szűz területet lehetett találni, de azért lejjebb még akad...
Az időjárásról annyit, hogy a síközpont nagyobbik része felhőben volt, azonban a felső pályák felső egyharmada a felhő fölött volt, szikrázóan sütött a nap! Ennek köszönhetően fent kissé olvadt. A felső liftek tetején csodálatos panoráma fogadott!!!
Ismét pazar napot töltöttünk Unterbergen:)
Az útviszonyok: teljesen rendben voltak, végig nedves volt a burkolat, hó az úton egy szál se. Kivételt csak a Pernitztől felfelé vezető út jelenti, kb. Thal településig sózzák az utat, utána már nem, de könnyedén fel lehetett menni.
SonKöl
27 élménybeszámolót írt
27
12 éve tag
Topik: Sachticky
2013.01.09. 12:25
Az "A" felvonó a hegy tetejére visz, így onnan mindegyik irányban le lehet síelni, az 5-ös pálya is elérhető.
Az erdei úthoz még annyit, hogy hétfőn a hidegnek köszönhetően szinte mászás nélkül le lehetett rajta csúszni (golyóban). De ahogy maci-laci is írta viszonylag keskeny, de nagyon szép!
Egy kényelmes kör "A" felvonó és 5-6 útvonal kb. negyed óra volt.
SonKöl
27 élménybeszámolót írt
27
12 éve tag
Topik: Sachticky
2013.01.08. 17:34
Hosszú kihagyás után tegnap újra ellátogattunk erre a viszonylag közeli síterepre. Már liftnyitásra kiértünk. A korábban is tapasztaltaknak megfelelően gyönyörűen kezelt pályák fogadtak, 2-3cm friss hóval. Egész nap szikrázó napsütésben és szinte egyedül síelhettünk, a parkolóban csúcsidőben is legfeljebb 20 autó állhatott...
Csak egy lift járt (A), de ez az összes pályát ki tudta szolgálni, igaz a déli pályától egy erdei úton kellett visszacsúszni (a vonalvezetésének köszönhetően majdnem végig lehetett csúszni rajta). Sorban állni egyáltalán nem kellett.
A pályák állapotát illetőn vegyes a kép: a legtöbb pályán elegendő hóréteg volt, ezalól a déli pálya alsó része volt kivétel, mely a napnak köszönhetően megpuhult és néhol már-már a talaj is kivillant; a 2-es pálya teteje kisebb területeken köves volt; míg a 3-as tetején kevés a hó (zárva is van ez a rész). A 4-est nem próbáltuk, úgy tudtuk zárva is volt, de lentről nézve egy kis hó elkélt volna.
Az 1-es és 7-es pályák állapota tökéletes volt.
A térképen van egy 6a jelű piros pálya, azonban ezt egyáltalán nem kezelik, ez egy szimpla domboldalnak tűnt, de a néhány centis friss hónak köszönhetően élmény volt ezen is síelni.
Összességében szuper nap volt! Csak ajánlani tudom ezt a helyet.
A napijegy 23Euro volt. De az itteni síbérletek még nem az érintés nélküli kivitelűek, ergo javasolt a csíptetős síbérlettartó.
Az odajutásról annyit, hogy a Besztercebányát északról elkerülő út megépültét követően kissé nehézkesebbé vált, mert korábban nagy plakátok és táblák segítették a haladást. Az új, felüljárókkal tűzdelt csomópontban továbbra is Donovaly felé kell haladni, de a csomópont utáni első lehetőségnél (bal oldalon piros színben pompázó benzinkút van) kell kihajtani, "Sásová" útirányt követve, s előbb utóbb kis táblákon megjelenik Sachticka felirat is.
SonKöl
27 élménybeszámolót írt
27
12 éve tag
Topik: Bukovel
2012.12.31. 14:28
December közepén 4 napot síeltünk Bukovelben. Az előszezon, és a viszonylag kevés természetes hó (kb. 30cm) miatt a pályák kevesebb mint felét lehetett használni, de napról napra újabb pályákat nyitottak meg, melyről a síközpont honlapján folyamatosan tájékoztatást adtak.
A síközpont infrastruktúrája felveszi a versenyt Európa síterepeivel, sőt! Mindenhol korszerű, 4ülős liftek rávivő futószalaggal, kiépített hóágyúrendszer, változatos pályák a kezdőtől a haladó szintig, a pályák mellett hangulatos hüttékkel. A síközpontot folyamatosan fejlesztik, hatalmas építkezések zajlanak, látni lehet a tervezett pályák nyomvonalait a környező hegyoldalakon. Tudomásom szerint a jelenlegi 50km-es pályarendszert több mint 250km-esre tervezik bővíteni...
Hétköznap a lifteknél nem kellett sorban állni, de azért a pályákon ha nem is sokan, de szép számmal voltak síelők. Szombaton (dec. 22.) viszont rengetegen voltak, a lifteknél akár 15 percet is várakozni kellett, de a tömeg ellenére lehetett olyan liftet találni, ahol nem kellett várni:) (1 és 2 sz. pályák liftjei).
Reggelente csodálatosan kezelt pályákon lehetett síelni, az első íveket húzni! Igaz délutánra a meredekebb részeken előkerült a jeges-kemény alapréteg, mellette pedig kibuckásodott a pálya.

Két negatívum:
több pályára napról napra egyre több apróbb kő került, egyre nagyobb területen elszóródva...
A másik a helyi síelési stílus: száguldanak a pályákon, szinte egyenesen döngetnek lefelé a pálya meredekségétől függetlenül, melyhez a megfelelő szintű sítudás többnyire nem társult. Másokra szinte egyáltalán nem figyelnek. Ezekből kifolyólag rengeteg ütközés és esés történt, a társaságunkból több ember is szoros barátságba került helyiekkel, önhibájukon kívül. Jellemző a hátulról belemenés. Pl. egyikünknek síelés közben (a pálya szélén) hátulról ütköztek neki, de olyan erővel, hogy a síbot 45fokban meghajlott... így már érthetővé vált miért is kötelező a bukósisak viselése ebben a síközpontban.

Az utazásról annyit, hogy az utak rossz állapotban vannak, sok kátyú, tele huplikkal és burkolat hibával, szóval örültem, hogy busszal mentünk és nem saját kocsival. A tiszta menetidő kb. 8,5óra volt. Az utazás során egy apróbb problémánk adódott, hazafelé a határon nem akartak kiengedni este 7kor, mondván a buszok számára már zárva a határátkelő... de ez a probléma is rendeződött.

Összességében remek pályák vannak, több hó és valamennyi pálya üzemelése esetén egy hetes síelésre is bátran ajánlható. Azonban a sípályákon fokozottan figyelni kell, minden irányban! A saját érdekünkben!
Sieles-Bukovel-2012-024.JPG
SonKöl
27 élménybeszámolót írt
27
12 éve tag
Topik: Donovaly
2012.12.31. 13:23
Tegnap jártunk Donovalyban. Délelőtt a Zahradiste oldalon síeltünk, a pályák rendben voltak, csak 11óra felé kezdtek többen lenni, ekkor 3-5 percet kellett várni a felvonóknál. Délután átmentünk a Nova Hola részre. A pályákon a kemény-jeges alap előkerült, mellette kibuckásodott. A pálya szélén, pálya mellett viszont jót lehetett síelni! Viszonylag sokan voltak, igaz a telemix felvonónál nem kellett sorban állni (legfeljebb 1-2 ülőszéket).
SonKöl
27 élménybeszámolót írt
27
12 éve tag
2012.02.29. 17:59
Szervusztok!
Szombaton eljutottunk erre a síterepre. Kíváncsiak voltunk mit tud ez a terep, a maga 10km-es rendszerével és 1500m magasságával. Nos, maximálisan elégedettek voltunk!
A pályarendszer magja egy vadiúj, igaz szélvész gyorsnak nem nevezhető 4ülős felvonó. Ezen kívül még 2 csákányos lift szolgálja ki a pályarendszer nagy részét.
A kezdőtől a haladó szintig mindenki megtalálja a magának megfelelő pályát, még pályán kívüli lehetőségek is vannak, s megfelelő hóviszony esetén talán itt-ott még az erdő is megpróbálható.
A pályarendszernek egy szűk keresztmetszete van, ahol minden pálya összefut, s mely ugyan rövid, viszont meredek, s délutánra még ki is buckásodott (nem egy helyen fél méteres buckák voltak). Ez utóbbi oka alapvetően az időjárásban keresendő, hiszen szombaton gyönyörűen sütött a nap, már-már tavaszias idő volt, így olvadt.
A jobb felső csákányos felvonó melletti pálya (7-2-6 jelű) kimondottan élvezhető, megfelelő meredekséggel és kellő szélességgel. A bal oldali 10-es fekete igazából meredekségét illetően piros, max. a nehézséget az jelentheti, hogy kezeletlen és szűkebb a pálya.
Összességében nagyon kellemes napot töltöttünk el, és akár egy hétvége eltöltésére is ajánlható ez a terep (alapvetően kezdő-középhaladó síelőknek). Sopronból kb. másfél óra, betartva a sebességhatárokat.
SonKöl
27 élménybeszámolót írt
27
12 éve tag
2012.02.29. 17:57
Szervusztok!
Régóta terveztem, s végre vasárnap sikerült eljutnom eme síterepre!
A völgyben kellemes hőmérséklet, sütött a nap, az éjszaka esett néhány cm-es hó olvadt. S ekkor meglepetésemre a kasszánál közlik, hogy fent a szélvihar miatt nem jár az egyik felvonó (adtak 1Euro kedvezményt a síbérletből!).
A 810méter magasan lévő völgyből a János-hegyi libegőhöz hasonló 2 személyes lift visz fel a síközponthoz, Bürgeralm-ra (jó negyed órán át tart az út). Csodálatos a környék, s idefent nagyon aranyos kis bungalók találhatók. Innen egy pici felvonózás (a gyakorló pálya mellett), siklás és már is a 3ülős fő felvonónál vagyunk. Ez a központi felvonó, ez szolgálja ki a pályarendszer nagy részét, s visz fel az 1810 méteres csúcsra. Nagyon jó meredekségű piros és fekete pályák vezetnek vissza a felvonó aljába, de pályán kívül határtalan lehetőséget rejt ez a rész!
Minket 10cm friss porhó fogadott és egész nap esett a hó! A pályák állapota így pazar volt, pályán kívül a korábbi megolvadt és megfagyott hóréteg remek alapot biztosított a friss hónak! Minden egyes lecsúszásunk alkalmával új friss nyomban haladhattunk! Felejthetetlen érzés!
S kipróbáltuk a 3 ülős felvonó és a jobb oldali csákányos lift közötti kis völgyet is, ahová a szél összefújta a havat, remek mély-porhavas síélményt adva!
A hóhelyzetnek köszönhetően le lehetett síelni a parkolóig, igaz ez egy erdei út, s sokáig tart, de levezetésnek kellemes, s szép a kilátás. Ja! S a délutáni „tömeg” megindulása előtt egy ratrak végig ment ezen a levezető úton! A tömeg: max. ha 30fő (!) síelhetett odafent....
Parádés nap volt! Budapesttől kb. 3,5óra (plusz Bp), betartva a sebességhatárokat.
következőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.